Oletko ollut eläintä lähellä?

Raippari

Kuvaan yleensä eläimiä läheltä ilman piilokojua. Joskus on suorastaan ollut ihme kuinka kesyjä linnut ja muut eläimet ovat olleet. Peurat ovat tulleet metrin päähän, punarinta on ollut minusta metrin päässä. Pähkinänakkeli on tullut muutaman sentin päähän ja hömötiaiset melkein pomppivat kameran päälle. Pöllö on katsonut minua silmiin muutaman metrin päästä, tikka on katsonut minua metrin päästä. Kaikenmaailman kerttuset ovat olleet muutaman metrin päässä. Piisami on ollut vierelläni 30cm päässä. Oravat ovat syöneet kädestä. Rusakot ovat olleet parin metrin päässä. Ja räkättirastaitakin pääse kuvaa melkein vierestä. Pähkinähakki ja närhi ovat olleet parin metrin päässä. Sisiliskoja ja sammakoita olen kuvannut vierestä. Ja sammakkoa pitänyt kädelläkin.

On aina sykähdyttävä tunne katsoa eläintä metrin päästä silmästä silmään ja räpsiä kuvia. Joskus eläimet ovat hämmästyttävän rohkeita. Minä yleensä lähestyn eläimiä hiipien hiljaa kamerani kanssa ja joskus pääsen metrin etäisyydelle. Silloin olen ihmeissäni ja saan paljon hyviä kuvia. Kivitaskut eivät ole kertaakaan päästäneet kovin lähelle. Aina se 10metrin väli, mutta jotkut linnut ovat rohkeampi. Olen hämilläni miten rohkeita kaikki linnut ovat.

Tämä on muistutuksena, että olen saanut todella paljon lähikuvia ilman mitään kojua. Biologi ja Herra Xkin rohkeasti hiippailemaan eläimiä kohti. Vai ovatko eläimet vain tottuneet minuun ja ovat minulle rohkeita? Olenko sellainen persoona? En tiädä, mutta ei mitään piilokojuja välttämättä tarvitse.

Kuinka lähellä olette olleet eläimiä?

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pitänyt sylissä, harjannut, leikittänyt, rapsuttanut jne.

      Ai kyse olikin VILLIeläimistä. No, sammakkoa olen kädellä kantanut ja lintulaudalle olen vienyt ruokaa, ja linnut ovat siinä ihan käsien vieressä olleet. Muutoin kyllä yleensä monien metrien väli, sillä puluja ei taideta laskea.

    • Olen kyllä yrittänyt hiippailla eläimiä kohti, mutta yleensä ne eivät päästä kovin lähelle. Sen sijaan piilokojun avulla olen päässyt hyvinkin lähelle lintuja. Lirot, metsäviklot ja muut kahlaajat ovat tulleet aivan kojun viereen, eivätkä sorsatkaan ole kauaksi jääneet. On aivan yhtä sykähdyttävää katsoa kojusta aivan lähelle tullutta eläintä ja räpsiä siitä kuvia kuin ilman kojuakin. Kojun kanssa tällaisia tilanteita tulee paljon enemmän ja ne kestävät pitempään - ilman kojua eläin yleensä säikähtää pian pois. Kojussa voi olla eläinten keskellä täysin niitä häiritsemättä, mikä ei onnistuisi muuten. Kannustan sinuakin, Rapsu, rakentelemaan piilokojuja ja kojuilemaan. Se on parhaimmillaan mahtavaa. Ja esimerkiksi pesäkuvaus ilman kojua on täysin epäeettistä, koska se kuitenkin häiritsee lintuja.

      Ruokintapaikalla linnut päästävät toisinaan lähelle ilman kojuakin, mutta kojun kanssa niitä on vielä helpompi kuvata eivätkä isommatkaan parvet esim. keltasirkkuja häiriinny.Joskus maastossa saattaa päästä lähellekin jotakin lintua täysin spontaanisti, mutta näitä tilanteita tulee harvoin. Hiipinen onnistuu harvoin, sillä yleensä eläin vaistoaa uhan, kun sitä kohti hiivitään, ja lähtee. Kaupungissa lintuja on usein sen sijaan helppo päästä lähelle ilman kojua, mutta minä en kuvaa kovin paljon kaupungin puistoissa.

      Nisäkkäitä en ole päässyt kovin lähelle oravaa ja siiliä lukuun ottamatta. Näitä tilanteita kyllä tulee ilman kojuakin, mutta usein olen kuvannut oravaakin kojusta. Sisiliskot, sammakot, perhoset yms. ovat tietenkin ilman kojua kuvattavissa.

      • Trollhättan

        Olen ollut hyvin lähellä villieläintä esimerkiksi kerran luokkaretkellä Korkeasaaressa panin Gorillaa.


    • Sisiliskoja ja sammakoita olen kädessä pitänyt ja olenpa mansikkaverkkoon jääneitä lintujakin kädessä pitänyt. Oli aika jännän tuntuista, kun tunsi punakylkirastaan sydämen hakkaavan vimmatusti. Siilejä ja oraviakin olen tietenkin lähelle päässyt.

      Metsäjäniskin loikki joskus aika lähelle. Siitä olisi saanut kuvia, jos olisi ollut kamera mukana. Näin, kun se loikki minua kohti, ja vihelsin sille, jolloin se pysähtyi kuunteleaan. Useimmiten pakoon pinkaisevaa jänistä ei saa viheltämällä pysähtymään kuvattavaksi, mutta tuossa tilanteessa jänis tuli ihan itse lähelleni, kun minä vain seisoin paikoillani. Monesti lintujakin pääsee kuvaushollille niin, että antaa linnun itse tulla lähelle eikä yritä hiipiä linnun lähelle. Tässä joitakin päiviä sitten menin kuvaamaan pihlajassa ruokailevia tilhiä, mutta nepä lähtivätkin jo kaukaa. Enpä kuitenkaan jäänyt tilanteessa neuvottomaksi vaan kävelin sopivalle etäisyydelle pihlajasta ja jäin siihen seisomaan. Pian pari tilheä tuli takaisin. Päivä oli kuitenkin hämärä, eikä tarkennus aivan onnistunut, joten en hääppöistä kuvaa saanut, mutta tilhet kuitenkin tulivat kuvaushollille.

      Sitten vielä otan kantaa tähän kojukiistaan. Jossain kaupungin ulkoilumetsissä lintuja saattaa päästä ilman kojuakin lähelle. Onkohan tilanne nyt se, että sinä, Raippari, retkeilet jossain tällaisessa metsässä, missä linnut ovat kesyjä ja minä ja Herra X syrjempänä, missä linnut eivät ole niin kesyjä.

      Herra X selvästikin on vahvasti kojun kannalla - niin minäkin yleensä käytän kojua - mutta ainahan tietenkin kannattaa valita kuvaustapa tilanteen mukaan. Jos lintuja pääsee lähelle ilman kojua, sitä ei kannata käyttää, koska ilman kojua on esteetön näköala ja vapaammat kädet toimia. Hyvälle lintupaikalle, esimerkiksi pienelle kosteikkoläntille, tai ruokintapaikalle kuitenkin kannattaa viritellä koju.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      15
      1148
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1089
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      2
      1086
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1068
    6. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1065
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1064
    8. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1062
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1057
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      0
      1055
    Aihe