Joulukaktus ei kuki + pari muuta ongelmaa

Mikä kukkia vaivaa?

Joulukaktukseni ei kuki. Se oli minulla aiemmin sohvapöydällä, mutta siirsin sen keittiönpöydälle ikkunan eteen, että se saa enemmän valoa. Mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut; kaktus ei kuki. Kastelen sitä kerran viikossa. Se on minulla altakasteluruukussa. Voisiko se jotenkin liittyä tähän?

Minulla on pari muutakin ongelmaa. Tulilatvanikaan ei kuki, vaan näyttää paremmin nuupahtaneelta. Äsken kun kastelin sitä, huomasin, ettei se ole imenyt vettä. Mistä se johtuu? Pitääkö tulilatvaa kastella ylhäältä vai alhaalta päin? Olen kastellut sitä kerran viikossa ylhäältä päin.

Myös pitkäaikainen anopinhampaani näyttää voivan huonosti. Se oli minulla aiemmin ikkunalaudalla, mutta siirsin sen pois siitä. Ikkunalaudan alta olevasta patterista tulee niin paljon lämpöä, että ilmeisesti anopinhammas reagoi siihen...

Mistä kukkieni huono vointi johtuu? Osaako kukaan neuvoa elvytysapua?

Kiitos!

9

4698

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 12341234

      Tulilatvaa ja joulukaktusta kastelet liikaa jos kerran viikossa näin talvella niitä kastelet.

      Joulukaktus ei virity kukkimaan jos sen multa on aina kosteaa, sen pitää saada syksyllä "kuiva kausi", eli silloin kastellaan huomattavasti harvemmin kuin kesällä. Multa saa kuivua kunnolla ja olla jonkin aikaa kuivana ennen kuin kastellaan seuraavan kerran.
      Itse kastelen joulukaktustani syksyllä lepoaikana noin kolmen viikon välein, ja aina se on virittynyt kukkimaan, joskus kukkii jo marraskuussa ja joskus joulukuussa.
      Silloin kun se kukkii niin sitä saa kastella useammin, kuitenkin niin että multa kuivahtaa kastelujen välillä. Kukinnan aikana kannattaa lannoittaa varovaisesti laimealla lannoitevedellä niin kaikki nuput jaksaa avautua.

      Tulilatvaa voit kastella päältäpäin tai alhaaltapäin, ihan miten haluat, kunhan sen multa kuivuu kunnolla kastelujen välillä. Tulilatvaa on vaikea saada kukkimaan uudelleen, monet pitävätkin sitä kertakäyttökukkana vaikka se on monivuotinen kasvi ja jotkut ovat saaneet sen kukkimaan uudelleenkin.

      Anopinhammastakaan ei saa kastella liikaa, mullan pitää kuivua kastelujen välillä. Et kertonut kuinka usein sitä kastelet, tietysti se kuivuu nopeammin jos lämpöpatteri paahtaa täysillä ikkunalaudan alla. Kasvit eivät pidä lämpöpatterin paahteesta, oli ehkä hyvä että siirsit sen toiseen paikkaan kunhan se paikka ei ole liian pimeä.

      • yks toinenkin

        Siis onko jompikumpi tai molemmat pakollisia

        kuivakausi
        ja
        kylmäkausi


      • 12341234
        yks toinenkin kirjoitti:

        Siis onko jompikumpi tai molemmat pakollisia

        kuivakausi
        ja
        kylmäkausi

        Kylmä kausi ei ole pakollinen, oma joulukaktukseni on aina keittiön ikkunan edessä amppelissa, en vie sitä edes kesällä ulos. Kukkii silti joka vuosi.
        Kastelun reilu vähentäminen syksyllä on riittänyt sen kukittamiseen.
        Tosin kotonani on talvisin normaalia huonelämpöä hiukan viileämpää, yleensä 18-20 astetta, ehkä sekin auttaa omalta osaltaan kukintaa. Mistään kylmästä kaudesta ei kuitenkaan voi tuossa lämpötilassa puhua.

        Jotkut vievät joulukaktuksensa kesäksi ulos ja tuovat sen sitten alkusyksyllä säiden kylmetessä takaisin sisälle, näin he saavat sen virittymään kukkimaan mutta kukinta alkaa silloin jo syksyllä eikä vasta joulukuussa.


      • tikkerperi
        yks toinenkin kirjoitti:

        Siis onko jompikumpi tai molemmat pakollisia

        kuivakausi
        ja
        kylmäkausi

        Ei sitä kylmää kautta syksyllä. Vaan kesällä joulukaktusta pidetään aurinkoisessa paikassa. Itsen vien kukat kuistille. Kastelen säännöllisesti ja joulukaktus kasvaa. Samaa kasvua myös joulukaktus kehittää nuppua ja kukkii. Sitten vasta kukinnanan jälkeen kaktus annetaan olla ilman enempää huomiota. Kastellaan harvakseltaan. Lepokausi kestää kevääseen asti.


    • Akileija

      Itse vien tosiaan pakkasten mentyä kaktuset ulos,ja niinkuin edellinen sanoikin,ne kukkivat kyllä ennen joulua.Onhan monesti ne viimeiset kukat vielä joulun aikaan kukassa.Kolmena viimme vuonna ovat kukkineet toisen kerran keväällä,joskin kukkia vähemmän tuolloin.

    • tinimar

      Kukkimaan virittyäkseen kaktus tarvitsee sen pitkän "yöunen" eli pimeän ja viileän paikan ja kuivan kauden. Siirrä se sellaiseen paikkaan, jossa on ainakin 12 tuntia pimeää ja alle 15C lämpö, jolloin se parissa viikossa virittyy kukkanuppujen tekoon. Siis: PIMEÄ - KUIVA-VIILEÄ !
      Kokeileppa !

    • tykkäännäistä

      ei ne kuki jos on koko ajan tasainen lämpö ja kosteus...mä vien aina välillä ne yläkerran hämärään ja viileään huoneeseen lepäämään ja kuivua annan niin, jotta paakku ihan kuivaksi kutistuu. Sitten kun nuppuja alkaa tylla niin pääsevät taas ihmisten ilmoille ikkunalle, nuput ikkunaan päin, muutoin ne irtoaa kun yrittävät kääntyä valoa kohti. Sitten kun on kukat auki niin käännös huoneeseen päin näkösälle. Silloin ne ei enää ehdi itseään irroittaa kun kukinta ei kovin kauaa kestä yhden kukan osalta, vaikka niitä paljon onkin kerralla.
      Anopin kielet/hampaat saa myös kuivua monta viikkoa ilman vettä.

      Kun ne kukkii niin tuoksu on taivaallinen, mutta ne kuolevat 1-3 vuoden sisällä kukinnasta, eli kannattaa ottaa jakotaimia, mikäli aikoo kukittaa.

    • helpostikukkii

      Kesäksi vaan ulos tai parvekkeelle ja syksyllä kun on täynnä nuppuja tuo sisälle, kastella voi normaalisti koko vuoden, mutta pitää antaa mullan kuivua välillä, talvella en lannoita.

      Kukinta tuntuu lisääntyvän joka vuosi ja kasvaa, mutta viime talvena näytti kuolevan, oksat roikkui ja lehdet rypistyi. Keväällä otin ruukusta, edellisestä kerrasta varmaan 15 vuotta, ruukku oli aivan täynnä juurta ja suuri osa kuollut, multaa ei näkynyt yhtään. Revin kuolleet juuret pois, laitoin uutta multaa, karhunsammalta ja havunneulasia, taas kukoistaa. Tuolla seoksella sain kukkimaan ensimmäisenkin kerran.

      • lisäysvielä

        Sadevedestä ei varmaan tykkää eli katoksessa ulkonakin ja sisällä paras olla amppelissa, ei tarvitse paljoa valoakaan talvella.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1545
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1315
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1112
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1045
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    Aihe