Työ vai elämä, vaiko työelämä?

Sarkkismyös

Miten olette pärjänneet kokoaikatyössä sydänsairautenne kanssa? En tee fyysistä työtä, mutta henkinen kuormitus on melkoinen. Onko tehtäviänne kevennetty, työskenteletkö osa-aikaisesti? Millaisia kokemuksia?

19

338

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TS36

      Aika stressaavassa työssä olen. Joko paikassa käydään läpi budjetoitua vs toteutunutta tulosta. Siitä tulee painetta. Luonteeltani säntillinen ja tehnyt kaikki annetut työt määräajassa mahdollisimman hyvin. Vielä tarjonnut apua muillekin, jos ovat olleet tarpeessa.

      Aika ennen infarktia oli poikkeuksellisen raskas ja olin viikon pari saikulla jaksamiseni kanssa. Työ- ja siviilielämässä oli muutoksia. Yllättäen työkyky heikkeni

      Nyt yritän ottaa rennommin. Töissä on mulle annettu helpompia töitä ja vähemmän. Kotona asiat juuri nyt sujuvat helpommin.

    • m76__

      Siinäpä se ongelma onkin. Kehoitetaan ottamaan kevyemmin töissä. Mutta työtehtäväthän ovat samat ja siihen päälle tulee stressi omasta hengestä. Alkuun esimies voi antaa helpompia duuneja, mutta en usko yhdenkään yrityksen katselevan kovin pitkään puolella teholla pyörivää kaveria, joka kuitenkin nostaa täyttä palkkaa.

      Tai jos helpommat hommat muuttuvatkin pysyviksi, niin miten työyhteisö suhtautuu siihen? Varmasti ensimmäiset kuukaudet tai vuosikin on sympatiaa täynnä, mutta jossain vaiheessa aletaan epäilemään feikkaako toipilas koko ajan ja miksei se tee saman verran mitä toiset.

      Toisaalta uskon ihmisen tottuvan omaan sairauteen ja työteho palautuu sille tasolle mitä se oli ennenkin. Onhan sitä stressiä ilman sydänongelmiakin olevilla ja töissä on aina joku luonnostaan huonopikin tyyppi ;) Ehkä sairaus pakottaa hakeutumaan tosiin tehtäviin missä onkin onnellisempi mitä ennen?

    • Sarkkismyös

      Hyvä näkökulma... ja kyllähän iän myötä yhdelle jos toiselle tulee erinäisiä vaivoja, joitten kanssa vaan pitää yrittää pärjäillä. Ja kaikkeen tottuu. Sydänvaivat vaan vaikuttavat selkeästi jaksamiseen, kun pumppu ei pelitä normaalisti. Toisaalta noin ehkä oppii väkisinkin ottamaan hieman rauhallisemmin...? Miten näitä juttuja sitten ajattelee...? En kans usko oikein tuohon sympatian ja ymmärryksen jatkumiseen, että saisi tehdä kevyempiä töitä tai että työkaverit ottaisivat hoitaakseen minun töitä...? Selkeästi pitäisi sitten työtehtävien muuttua, mutta mihinkään kevennettyyn versioon omassa työssä en usko.
      Kovin helppoa ei ole sairaana hakeutua toisiin tehtäviin... kuka palkkaa sydänsairaan, joka voisi olla yhtähyvin eläkkeellä kuin työssä? On liian iso riski työnantajalle...ja saisko edes hyväksyttävää lääkärintodistusta työtä varten? Se kaiketi kuitenkin vaaditaan, ennenkuin voi ottaa uutta työtä vastaan...?

      • m76__

        Jos konttorihommia tekee eikä fyysistä työtä, niin ei kai sydänongelmat mikään este ole. Onhan niitä epileptikkoja jne. työpaikat täynnä. Työnantajalle pahin skenario olisi lopullinen slaagi. Ei maksa firmalle mitään, riittää kun palkkaa uuden tilalle ;)

        Toisia tehtäviä voi olla ihan firman sisälläkin. Jos työnantaja on nyt hyvä, niin kannattaako tuota edes vaihtaa.

        Itsekkäästi ajatellen sitä voi töissäkin pyöriä puolikuntoisena miten huvittaa siihen asti, että saa potkut. Moni terve tekee niin koko uransa. Ja kuten sanoin, on siellä varmasti paljon huonompiakin tyyppejä päiviänsä viettämässä, eli ei kannata alkaa itseään ensimmäisenä syyttämään.


    • Sarkkismyös

      "Konttorihommia" on monenlaista.. vaikka ei ole fyysinen työ, saattaa silti olla esim. asiakastyötä, jossa on oltava itse kunnossa, jotta työn kykenee asiallisesti hoitamaan.. mielestäni asia ei ole noin yksioikoinen, eli että fyysinen työ vs. kevyt konttorityö...
      Riippuu myös sydänongelmien laadusta. Toki lääkityksellä saadaan varmaan osittain tilannetta vakaammaksi, mutta itselläni esim. rytmihäiriöitä ei saada edes lääkityksellä kunnolla aisoihin. Onneksi tahdistin huolehtii, ettei syke pääse liian alhaiseksi, mutta rytmihäiriöitä sekään ei estä.
      Omalta osaltani en ole ajatellut työnantajan vaihtoa, mutta heillä, joille ei sopivaa työtä löydy, tai jo ennen sydänsairauden toteamista ovat olleet työttömänä, niin heidän on varmasti vaikea saada työtä, ainakaan "normi" avoimilta työmarkkinoilta...

      • Missä tulevaisuus

        Just, ei ne konttorihommatkaan aina ole henkisesti keveitä, stressaavia voivat olla, seurata kotiin asti ja alitajuisesti piinaavia. Ainakin mulla.

        Esimies vähättelee sairautta kun se ei näy päällepäin, se lisää stressiä entisestään.

        Minulla taas tulossa rytminsiirto, ajattelin ehdottaa lääkärille että kirjoittaisi jo *eläkepaperit* mut ei varmaan suostu. Olen 57v. dilatoivaa sairastava.


    • oikea päätös

      Niin oliko tarkoitus keskustella sydänsarkoidoosipotilaiden työssä käynnistä?Minä päätin heti kun sairauteni selvisi,etten lähde enää siihen oravanpyörään,ja pidin kantani,etten jaksa lähteä mihinkään työkokeiluihin,eikä kukaan sitä edes ehdottanut,sairaslomaa kirjoittivat 42v.ihan mukisematta.Ihan täysi työ kun huolehdin itsestäni,ja kodistani.eie siitä mitalia saa vaikka työpaikalle kuolee!

      • Sarkkismyös

        itse olen sarkoidoosia sairastava, mutta kaiketi sydänsairaus rajoittaa (tai sitten ei?) sen laadusta riippumatta... kardiologi oli sitä mieltä, ettei tämä sairaus haittaa mitenkään työntekoa, joten aika erilailla meihin sitten suhtaudutaan....


    • Mie kans

      Ei kai diagnoosi ole portti eläkkeeseen? Toiset pääsee, toiset ei... tasan ei mee nallekarkit...

      • tarina66

        En ole edes ajatellut eläkettä vaikka vaikeeta on toisinaan, rakastan siis työtäni joka on toisten auttamista, olen sairaampi kun hoidettavani. Oma on valintani, mutta olen päättänyt sitten kun en enään jaksa tai pysty niin haen sitä eläkettä.


      • Mie kans
        tarina66 kirjoitti:

        En ole edes ajatellut eläkettä vaikka vaikeeta on toisinaan, rakastan siis työtäni joka on toisten auttamista, olen sairaampi kun hoidettavani. Oma on valintani, mutta olen päättänyt sitten kun en enään jaksa tai pysty niin haen sitä eläkettä.

        Kiva kuulla tarina66! Ajattelin jo, että olen hölmö kun yritän työssä roikkua...mutta, antaahan se paljon!..muutakin kuin palkan...! Tsemppiä!


    • Sydän vaurioinen

      Niin,mikä kellekkin on tärkeää!Jos ei ole muuta elämässä kuin työ,kotona ei odota kukaan niin työ on varmasti tärkeä!Minäkin kuljin kymmeniä vuosia töissä,nousin aina aikaisin,nyt nautin kun saan kiireettömästi heräillä uuteen päivään,todeta että taas on selvitty yön yli,käydä aamukävelyllä,suihkussa,nauttia aamiaisen,suunnitella miten päiväni täytän tänään.Kun on tämä sydänsairaus rajoittavana tejkijänä,stressiä ja kuormittavia tekijöitä,myös ihmissuhteissa,kannattaa välttää.On läheisiä,jotka tykkäävät esittää työntekotoiveitaan,kun eivät itse ehdi,minä kun olen ihan jouten.Olen ymmärtänyt sairauteni vakavuuden,pysähtynyt,enkä jatkanut entistä elämääni,niinkuin monet tekevät.Valinta on sinun...Eikä minun tarvi selitellä,että vaikka vointini onkin nyt tällä hetkellä hyvä,huomenna voi olla toisin,sairauteni kulkua kun ei voi ennustaa.

      • Kysyn vaan

        Eipä tuokaan asia ole ihan noin yksioikoinen... jos lääkärin kanta on, että työhön vaan, niin mitenkä sitä sitte eläkkeelle pääsee?


      • Ymmärrystä kaikille
        Kysyn vaan kirjoitti:

        Eipä tuokaan asia ole ihan noin yksioikoinen... jos lääkärin kanta on, että työhön vaan, niin mitenkä sitä sitte eläkkeelle pääsee?

        Minä jatkoin myös työelämässä sairauteni kanssa aikani. Iltaisin olin tosi väsynyt, kaikki vapaa-aika meni palutumiseen ja lepoon jotta taas jaksaa töihin.
        Vasta sitten kun tajusin todella sairauteni laadun (vakavuuden), älysin pysähtyä.
        työelämääkin takana reilut 30v, kyllä se riitti.
        Tietysti on lääkäristä kiinni myös miten hän suhtautuu eläkkeelle hakemiseen.
        Minulla onneksi ymmärtävä työpaikkalääkäri joka puolsi eläkkeelle jäämistäni.

        Tuo juuri on typerää muilta ihmisiltä kun sanotaan että ei päällepäin näy mitään ja sen takia usein vähätellään sairautta.
        No, onneksi minä ja läheiseni olemme ymmärtäneet asian,muista viis.
        Tsemppiä kaikille, erityisesti nimimerkki Sydän vaurioinen - olen kanssasi samoilla linjoilla!


      • Sydän vaurioinen
        Kysyn vaan kirjoitti:

        Eipä tuokaan asia ole ihan noin yksioikoinen... jos lääkärin kanta on, että työhön vaan, niin mitenkä sitä sitte eläkkeelle pääsee?

        Pitää pitää puolensa,sanoa etten jaksa,ja luetella hommia joita ennen jaksoi tehdä,mutta joihin ei enää kykene!Laittaa vaikka paperille muistiin...menee eri lääkärille,jouduin käymään aikoinani useiila eri lääkäreillä,eikä kukaan kyseenalaistanut työhön kykenemättömyyttäni,varsinkin kun töistä ei yhtään helpotettu työnkuvaa,päin vastoin remmiä kiristettiin!Jos esim.imuroin vesi valuu päältäni silmiin,ja hiuksetkin kastuvat,enhän silloin ole kunnossa?Pienestäkin hommasta väsyy ihan helevetisti...


    • Vielä mietin

      Olisko täällä kokemusta osa-aikaisesta työssäolosta? miten olette rytmittäneet työnne? viikko/viikko-systeemi, vai joka päivä osan aikaa...? onko työnantaja ollut suopea? ...paljon kysymyksiä..

      • Kuuntele sydäntäsi

        Olen tehnyt osa-aikaa muutaman viikon. Teen 3pv viikkoa, tämä kulkee mulla nimellä osasairauspv-raha. Työnantaja siis maksaa palkan 3 päivältä, Kela korvaa sitten osittaisesti 2pv.

        En halunnut tehdä vain osapäivää koska lähdettävä on joka tapauksessa aamuisin ja koska työmatkani on pitkä (yhteensuuntaan menee n.1 tunti 20 min.) niin tämä ei olisi ollut kovin viisas ratkaisu.
        Työmatkakustannukset mulla on samat vaikka teen vain 3pv koska junalipuissa ei ole sellaista joustoa joka tulisi edullisemmaksi lyhyemmällä työviikolla.
        Mietin ensin 2vk-2vk systeemiä mutta koska työni on hektistä, nopeesti tilanteet muuttuvat, katsoin että osaviikolla pysyn kärryillä paremmin.

        Työterveyslääkärin suraavalla käynnillä on tarkoitus keskustella osa-aika eläkkeestä, aloite hänen puoleltaan. Työelämää takana n.30v, saman työnantajan palveluksessa viimeiset 25v. työnantaja toistaiseksi suhtautunut tosi hyvin mutta saapa nähdä jatkossa !

        itselleni olen jo tehnyt selväksi että mikäli ehdotetaan osaeläkettä, en laita vastaan, vihdoinkin alan tajuta mikä on oikeesti tärkeää.

        Mahdollisuuksien mukaan kannattaa punnita vaihtoehtoja tarkasti, fiksu lääkäri osaa kyllä auttaa.


      • Vielä mietin
        Kuuntele sydäntäsi kirjoitti:

        Olen tehnyt osa-aikaa muutaman viikon. Teen 3pv viikkoa, tämä kulkee mulla nimellä osasairauspv-raha. Työnantaja siis maksaa palkan 3 päivältä, Kela korvaa sitten osittaisesti 2pv.

        En halunnut tehdä vain osapäivää koska lähdettävä on joka tapauksessa aamuisin ja koska työmatkani on pitkä (yhteensuuntaan menee n.1 tunti 20 min.) niin tämä ei olisi ollut kovin viisas ratkaisu.
        Työmatkakustannukset mulla on samat vaikka teen vain 3pv koska junalipuissa ei ole sellaista joustoa joka tulisi edullisemmaksi lyhyemmällä työviikolla.
        Mietin ensin 2vk-2vk systeemiä mutta koska työni on hektistä, nopeesti tilanteet muuttuvat, katsoin että osaviikolla pysyn kärryillä paremmin.

        Työterveyslääkärin suraavalla käynnillä on tarkoitus keskustella osa-aika eläkkeestä, aloite hänen puoleltaan. Työelämää takana n.30v, saman työnantajan palveluksessa viimeiset 25v. työnantaja toistaiseksi suhtautunut tosi hyvin mutta saapa nähdä jatkossa !

        itselleni olen jo tehnyt selväksi että mikäli ehdotetaan osaeläkettä, en laita vastaan, vihdoinkin alan tajuta mikä on oikeesti tärkeää.

        Mahdollisuuksien mukaan kannattaa punnita vaihtoehtoja tarkasti, fiksu lääkäri osaa kyllä auttaa.

        Kiitos vastauksestasi, hyvä Kuuntele sydäntäsi! On totta, että asiat pitää punnita tarkkaan. Myös minusta tuntuisi hyvältä tuo systeemi, että joinain päivinä vapaalla ja muutoin töissä. Sinulla menee vielä paljon aikaa työmatkoihin, joten sikälikin päiviin tulee pituutta. Itsellä työmatkat eivät rasita, mutta olisihan se mukavaa, jos voisi jonain aamuna vain vetää peittoa korviin ja todeta, ettei tarvi lähteä....
        Itse pystyn tekemään työtäni etänäkin aika pitkälti, joten sekin olisi yksi joustomahdollisuus?


    • Päivä kerrallaan

      Joo sekun olisikin niin yksinkertaista,että saisi itse suunnitella työnkuvansa,minäkin ajattelen toisinaan että jos olisi osannut vaatia,meiltäkin olisi löytynyt sellaista työtä jota olisin jaksanut tehdä,myös osaamistani olisi voinut hyödyntää.Mutta meno on niin kova,ettei työnantaja ota riskejä,jos sairastut,pois vaan.Hienosti sanotaan ettei sinulle ole tarjota kuntoasi vastaavaa työtä!No menee se tämä kotona oleminenkin,kun tekee rytmin,ulkoilee säännöllisesti,ja keksii jotain mukavaa touhuamista!Ja nyt on mahdollista syödä säännöllisesti,aikaa tehdä ruokaa,leipoa...sairautta ei kannat ajatella,eikä antaa sille sijaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      581
      1008
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1007
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      910
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe