AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / Kissan kiima aika

Kissan kiima aika

64 Vastausta 66 987 Lukukertaa
N. 9kk vanhalla kissallani on mitä ilmeisemmin ensimmäinen kiima aika. Kauhea moukuminen ja maukuminen ja ulos pitäisi päästä koko ajan!
Myös kun kissaani rapsuttaa esim. korvan takaa, se alkaa työntämään takapuoltaan ylöspäin ja alkaa ns. polkemaan takatassuillaan. Oisin kovin halukas saada tietoon,että kuinka kauan yleisesti kestää kissan kiima aika?? Ja voiko kissan viedä leikattavaksi esim. tämän ensimmäisen kiiman jälkeen vai onko leikkauksen aikataululla jonkin suuri merkitys?? kiitos.

No...

Se ei lopu ihan vähään aikaan...että kannattaa nyt vaan viedä mahdollisimman pian leikattavaksi, kärsii kisukin vähemmän kun ei tarvitse stressata koko aikaa... :D

Ei se kuitenkaan...

...kovin kauaakaan kestä. Ja hyvällä onnella seuraava pepunnosteluaika vasta puolen vuoden päästä.

Kissa kuitenkin muuttuu leikkauksen myötä. Mikäli haluat rauhallisemman ja mahd. vähemmän leikkisän kisulin niin mieti kannattaako leikata.

Mikäli vaaraa kollien löytämiselle ei ole, ei hätää.

Ja monille kissoille sopivat pillerit (megestrol)... puolikas viikossa eikä tule kiimaa

mutta

pillereitä ei todellakaan missään tapauksessa saa käyttää jatkuvasti! Esim. jos kissalla on kiima niin leikkausta odotellessa voidaan antaa pillereitä...

Kamalaa

jaat. Et taida pitää kissoista tai kissan omistajista? Vai kuulutko sarjaan "ei muuta elämää, kuin provoilu".

Kiimojen kestot vaihtelee, mutta usein kiimat tulevat jopa viikon välein tai pahimmassa tapauksessa "jää päälle".
Kissan luonne ei muutu leikkauksesta mihinkään! Ainoastaan turhat, kissaa rasittavat kiimat jää pois, jos sen lasket luonteenpiirteeksi.. Turhat kiimat altistavat myös hengenvaarallisille kohtutulehduksille ja kasvaimille. Kissan sterilisaatio ja kastraatio kuuluu kissan perusterveydenhuoltoon.

Pillereillä on myös vakavat haittavaikutukset. Niitä ei suositella kuin jalostuskissoille pakottavissa tapauksissa ja vain väliaikaiseen käyttöön.

Älä yleistä!

'Kiima jää päälle!' Höpö höpö eipä ole kovinkaan yleistä! Oma kissa on yksilö, ja juuri sitä pitää tarkkailla ja seurata ja tehdä sen perusteella ratkaisut kissan kodalla. Ei niin, että jonkun hörhön jutun kun lukee netissä, niin siitä ryntää kissaansa sen mukaisesti hoitamaan!

hävetkää!

siis mikä ihmeen villitys teillä on leikata kissojen munat ja saada kiima-aika loppumaan!? olisiko kiva jos teidän miehenne tai poikaystävänne munat leikattaisiin ja teitä käskettäisiin olemaan harrastamatta seksiä!?

Tyypillinen

vastaus ;) Mieluummin kissa leikkuulle kuin antaa sen kärsiä kohtutulehduksista,nisäkasvaimista ja uroksen kohdalla tulehtuneesta rasvahännästä,ruokahaluttomuudesta jne...

no tuota

munia suinkaan leikata pois vaan vain pallit. Se ei kyllä vaikuta välttämättä kollin aktiviteettiin, se saattaa pyrkiä astumaan naaraita vaikkei niitä palleja olekaan. Tästä on ihan omakohtaista kokemusta leikattujen kollien kanssa.

Näyttää taas olevan niin lapsen kirjoitus kun ei edes perusasiat ole selvillä. Jos mieheltä leikataan pallit tai katkaistaan siemenjohtimet, ei hekään ole toimintakyvyttömiä tuon operaation jälkeen. Se vaikuttaa vain siittiöiden tuotantoon eli lasten saamiseen, ei itse vehkeen toimintaan ;)

Jos olisit otsikon mukainen mies, tietäisit kyllä tämänkin asian varmasti tai sitten olet täysin metsässä kasvanut, etkä kyllä silloin netissäkään surffailisi.

Näin huonoja provoja ei kyllä kannattaisi edes yrittää viljellä;) Ensin faktat selville ja vasta sitten yritetään provoiluja.

Munat = pallit

Pippeli on eri peli!
Kissa ei harrasta huvin vuoksi seksiä kuten ihmiset, simpanssit ja delfiinit.... Jopa laajemman alueen kissahierarkiassa kollin paikka hierarkiassa ei määräydy panettujen naaraiden määrällä vaan pikemminkin reviirin laajuudella.
Narttukissoilla harvemmin munia on.... Ja omat kissapojat leikkuuttaneena sanoisin, että jos mulla ois mies tai poikaystävä, joka rupee kuseskeleen kenkiin tai seiniin ja paneskeleen kaikkea mikä on elävää, niin taatusti veisin senkin leikattavaks...
Uroskissa taas ei välttämättä lopeta seksin harrastamista vaikka ois leikattukin. Meidän leikattu vanhus astui aivan innoissaan kiimassa olevaa narttua, ja rauha laskeutui asuntoon: toinen luuli antaneensa ja toinen saaneensa. Meillä tuolle nartulle jäi kiima päälle, kolmen kuukauden jälkeen tehtiin päätös pillereistä ja sen jälkeen heti leikkauksesta, ettei kissaparan tarvitse pidempään kärsiä. Ja ei, itse emme kärsineet siitä metelistä, nää mein kissit kun on muutokin kovia juttelemaan kovalla äänellä
olen lukenut että leikatut kissat elää pitempään, minulla on kissoja kaksi, ja ovat ihania, ja olen miettinyt pallien poistoja pojilta, jos kerta elävät pitempään, saan pitää rakkaat kissat vielä monta vuotta itselläni! :)
apua X) ei tämän tähän pitäny mennä vaan vähän ylempään viestiin---> hävetkää!
siis mikä ihmeen villitys teillä on leikata kissojen munat ja saada kiima-aika loppumaan!? olisiko kiva jos teidän miehenne tai poikaystävänne munat leikattaisiin ja teitä käskettäisiin olemaan harrastamatta seksiä!?
:)) hupsis!

Kisuista

Jos kisusi on sisäkissa, kiima saattaa kestää pitkäänkin, sillä hedelmöittymistä ei pääse tapahtumaan. Lisäksi vaarana saattaa olla kohtutulehdus, joka voi johtua kiiman pitkittymisestä. Eli suosittelen leikkuuttamista mahdollisimman pian, kun kissa tulee ensimmäisen kerran kiimaan. Ainakin omista kissoista saamieni kokemusten perusteella :]

Sama ikä

Meidän nuorimmainen neiti ei ehtinyt täyttää vielä 9kk. kun ensimmäinen kiima tuli. Olen kyllä erimieltä noista vastauksista. Ensimmäinen kiima oli aika lievä, kesti n.3vrk. ja soitin heti eläinlääkärille, kerroin oireet ja hän sanoi että heti pikimmiten steriloitavaksi koska uusi kiima voi tulla jo 2vk. päästä ja on sitten rajumpi. En suosittele mitään pillereitä.

Jep

Pitkään käytettynä pillereistä tulee kasvaimia.

Kiima kestää

yleensä noin viikon normaalisti, jona aikana kissa käyttäytyy yleensä hyvin poikkeavasti. Uusi kiima voi alkaa jo viikon parin sisällä, mutta kiima väli voi olla myös noin 7vkoa. Kevättä kohden kiimat yleensä kiihtyvät, joten suosittelen leikkausta heti kun nykyinen kiima päättyy.

kissan muruaminen

Hei!
Mulla sama tilanne, onko tämä pitkä syksy laukaissut kiiman päälle? tuota mouruamista ei jaksa kuunnella!! kauhea huuto! En voi leikata kissaa, koska teetän keväällä pennut sillä, olisi kiva tietää kauan tuota huutoa kestää? Luin jostain, että naaraskissoilla, jotka elävät keinovalossa juoksuaika voi kestää vaikka läpi vuoden.

Hei kaikki!

Kissallani on Natokiima, vaikka se on leikattu. Maaliskuusta asti sen on tarjonnut sitä nostellen ja työntäen. Tarttuuko kiima? Se vähän haittaa työntekoa?

kiimasta

Minulla on jo leikattu vanhus ja nuorempi kissa joka juuri tuli kiimaan. Vanhempi kisuhan siitä innostui ja tarjoutuu myös itse tyrkylle, luojankiitos ei samalla tavalla "pahasti" kuin nuorempi, jota ei ole vielä leikattu. Et ole ainoa joka kärsii "tarttuvasta" kiimasta. Työn iloa ja kiimaista kevättä!

Sinun tapauksessasi

tapauksessa kannattanee hankkia ne pillerit. Turha jatkuva kiimailu ei ole terveellistä.

kissan kiima aika

kissan kiima aika on noin 3-4 päivää ei kannattaisi leikata kissaa 1 kiima aikana mutta kiima ajan loputtua sille voi antaa e -pillereita (kysy lisää e - pillereistä eläin lääkäristä)ps .sama homma eka kiimis

kiimasta

Naaraskissan kiima-ajan aktiivinen kausi kestää yleensä noin. 5-10 vrk. Aika riippuu kissasta, joillakin paljon pidempään ja toisilla onnekkailla vähemmän. Leikkauksen aikaa kannattaa kysellä eläinlääkäriltä. Toiset suostuvat leikkaamaan kiimankin aikana, jos kiima on jatkuvaa, eikä ota loppuakseen. 9 kk vanhan kissan voi aivan hyvin jo leikata, sehän on jo luultavasti (2,5 kg) aikuinen. E-pillereitä ei kannata syöttää pitkään, vain jos haluaa lopettaa kiiman esim. leikkauksen takia. Niistä voi tulla esim. kohtutulehdus. Itse kärsin pienen kissin ensimmäisestä kiimasta juuri nyt ja unt ovat vähissä. Loppuisi pian niin pääsee leikkaamaan. Hyvää kevään jatkoa!

meidän

Meidän kiima-neito on näköjään päättänyt siirtyä loputtomaan kiimaan!

ostimme liskon tossa joulukuussa. Kissan kiimat alkoivat melkein heti sen jälkeen. Nyt on melkein 3kk ollut JATKUVAA kiimaa. Luimme, että keinovalosta saattaa johtua. Ja liskollammehan on noita valoja kylläkin!

Mutta nyt on pakko viedä leikattavaksi. Pillereitä en suostu antamaan.

Saavat kyllä luvan leikata, vaikka kiimassa onkin.
On kyllä ollut raskaat kuukaudet. Unet vähissä ja itse alkaa stressaamaan ja hermoromahduksen partaalle tuo kiima-pillu on meidät ajanut!

sama meillä

Meidän kissalla on sama, että se nostaa takapäänsä ylös ja polkee takatassuillaan. Kissan kiima-aika kestää noin 3-8 päivää, eli ei sen pidempään. Yleensä eläinlääkärit eivät halua leikata kissoja juuri kun niillä on kiima meneillään, mutta sen loputtua. Eli sinuna veisin kissan leikkattavaksi kiiman loputtua tai vähän myöhemmin. Kissaa ei voi leikata enne ensimmäisen kiiman alkua. Leikkauksen aika taululla ei ole väliä, kunhan sillä on ollut kiima. Ja se on loppunut

Kisuli

Täällä myös kisulin armoton mouruaminen ja ulkona laukkominen on alkanut. Toivon mukaan kukaan herrashenkilö ei ole lähimailla... Minkäs hintaista se leikkaaminen on?

Eläinlääkäri ei mielellään leikkaa kiiman aikana...

...johtuu vain ja ainoastaan kissan kiihtyneistä toiminnoista "kaikki koneet käyvät kiimassa täysillä". Leikkauksessakin verenvuoto on runsasta ja siten verihukka jne...

Hermoromahdus.

Itselläni myös n.10kk kissa, tuo kiima-aika ajaa minut pian hermoromahduksen partaalle.Huomenna eläinlääkäriin hankkimaan pillerit, leikkaus sitten myöhemmin syksyllä.

Eräällä "ex-kissallani" oli joku krooninen kiima, huutoa kesti läpi vuoden, joskus taukosi pariksi päiväksi.Kerran tyttö sitten pääsi karkuun ja pamahti tiineeksi.Pentuja syntyi kolme, joista kaikki kuolivat muutaman päivän sisällä.(nykyään tyttö on leikattu)Kannattaa siis ehdottomasti leikkauttaa kissa.

Leikkausta odotellessa, voisin käydä ostamassa korvatulpat.

HUOLIA JA KYSYMYKSIÄ !

eli, meidän kisu tuli meille viime heinäkuussa, ja nyt sillä on ihan kauhee kiima! se huutaa niiiiiiiin paljon ja koko ajan... äite sano et se vie sen leikattavaks, joten kiinnostais et onko leikkauksessa mitää riskejä? et ei kai sille voi tapahtuu mitää onnettomuutta?? (en meinaa kestäis toisen kisu menettämistä -.-)

ja jos/kun se leikataa, nii mouruaako se myöhemmin enää?

riskeistä

Jokaisessa leikkauksessa/operaatiossa on aina riski, ja ikävä kyllä sattuu niitä tapauksia, että kissa menehtyy leikkauksen aikana, mutta tämä on erittäin, ERITTÄIN harvinaista. Mouruamisen loppuminen on yksilöllistä, ei meidän kissojen mouruaminen mihinkään ole hävinnyt, mutta merkkaus vieraissa loppu kun seinään.. :)

kissat

kissan leikkaaminen riippuu eläinlääkärin hinnoista,mutta yleensä noin 100 euroa.Leikkaus kestää n.3 tuntia,ja siitä tulee vain noin tee lusikallinen verta koko leikkauksen aikana.10 päiväksi laitetaan semmonen kartio pään ympärille että se ei voi nuolla haavaa.ja 10 päivän päästä poistetaan tikit. pari ensimmäistä päivää kissa on kipeä ja väsynyt. mutta tokenee kyllä todella äkkiä. ne yleensä lihovat leikkauksen jälkeen mutta sekin on yksilöllistä...

kissan kiima aika

kissan saa viedä leikattavaks ensimmäisen kiiman jälkeen

Mistäs

sait? Ja perusteluja myös? Ei pidä lainkaan paikkaansa.

Nykyäänhän

kissa kuin kissan voi leikata jo luovutusiässä eli 3 kuukauden iässä. Tästä varhaiskastraatiosta ei ole todettu tutkimuksissa minkäänlaisia haittavaikutuksia kissan terveydelle tai kasvulle. Sen sijaan on huomattu, että pennut toipuvat huomattavasti nopeammin leikkauksesta kuin vanhempana leikatut kissat. Eli mitään ensimmäistä kiimaa/pentuetta tai tiettyä kilomäärää ei tarvitse odottaa. Vaan ratkaiseva asia on, kuinka ajantasalla eläinlääkärin tiedot ja taidot ovat.

Yleisinhän käytäntö taitaa olla poikakissan kohdalla 6kk ja tyttökissan kohdalla se 8kk, koska näin nyt on aina Suomessa tehty. Jenkeissä sen sijaan varhaiskastraatiota on harrastettu jo 30 vuoden ajan onnistuneesti ja nyt tämä käytäntö on rantautumassa Suomeen. Jonkin verran kissankasvattajat jo leikkauttavatkin pentunsa ennen uuteen kotiin viemistä.

Kissan sterkka ei kestä kolme tuntia vaan leikkauksessa menee vajaa tunti.

SEY artikkeli kissan varhaiskastraatiosta:
http://www.sey.fi/elaintietoa/kissa/kissojen_varhainen_sterilointi

Kissankasvattajan artikkeli kissan varhaiskastraatiosta:
http://www.touhstones.net/www/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=32

Eli kiiman loputtua kannattaa viedä kissa heti leikattavaksi :)

tosta kiimasta..

niin että tietääks kukaan, kuin nopeesti penikoimisen jälkeen narttu tulee uudestaan kiimaan?

Varhaiskastraatio

Jos leikkaavalla asemalla ei ole inhalaatioanestesiaa, ei voi varauksetta suositella pennun leikkausta, sillä nuoret kissat heräävät herkemmin anestesiasta esim. pelkällä propofolilla nukutettaessa.

kissan kiima

meillä on kaksi tyttökissaa, nuorempi reilun vuoden, ollut muutamassa lievässä hurmassa, pyörii lattialla jne, vanhempi kohta kolme, aina syksyn tullessa alkaa älytön huutelu ja murina, takapuolen pyörittely ja polkeminen. tänä syksynä on uutuutena lisätty valikoimaan merkkailu, varsinkin sohvalle! en ole aiemmin kuullut tyttökissojen merkkailusta ja haluaisin kysyä, onko yleistä ja loppuuko leikkaamalla? alkaa olemaan hermot tiukalla, unet vähissä ja pesuaineet ja lakanat jatkuvasti loppu kun yritetään valkoista sohvaa suojella. samoin kiima kstää noin viikon, jonka jälkeen on about 4 pv taukoa ja alkaa taas! vastatkaa pian.

Tyttökissan merkkailu

Meillä on tyttö kissalla kestänyt kiima kohta viikon jonka aikana virtsannut sohvalle 3 kertaa. Ei kiva, muutenkin hermot riekaleina kun ei ole itse saanut nukuttua kun maukumista on jatkunut yötä päivää. Voisiko olla että virtsailut ovat vahinkoja? Tuli vaan mieleen että sillä on alapään lihakset varmaan aika krampissa kun se on melkein KOKO ajan pylly pystyssä lihakset jännittyneenä.... Ei varmaan "sulkijalihakset" ihan kunnolla toimi...???
Parasta on että kissa ei edes ole meidän, vaan on hoidossa meillä reilun kk. isäntäväen ulkomaanmatkan ajan! GREAT!

naaraatkin

kiimassaan, varsinkin jos ne on jo useamman kiiman kokenut ilman astumisia. Kannattaisi omistajan miettiä kissansa leikkaamista jotta tuollainen käytös jäisi pois. Useat kiimat myöskin aiheuttavat helposti kohtutulehduksen joka pahimmillaan voi tappaa kissan. Ei kissan virtsarakon sulkijalihakset niin helposti löysty, että kiima sen aikaan saisi.
minkähän ikäisenä miun pitäs viedä kissat leikkautettavaksi, kun toinen on tyttö ja toinen poika, ja poika yrittää astua jo tyttöä, vaikka nää on sisaruksia. (tiedän, kissat ei välitä vaik olis oma emo...) oon iha pyörällä päästä ku jotku sanoo että kissoja ei voi leikkauttaa enneko on 8kk ja toiset taas että vaikka samantien ja sittenkun en oikee yhtää osaa arvata millo neidillä on kiima-aika...nyt siis 5kk...

leikkaa

Leikkauttaisin heti. Tytölle ei välttämättä tule edes selviä kiiman oireita jos talossa on poika heti astuttamassa.

tiutiulle

Kannattaisi kysellä eläinlääkäriltä ainakin pojalle leikkausaikaa mahdollisimman pian, ettei vahinkoa pääse käymään ja miksei molemmillekin. Pahimassa tapauksessa kollisi alkaa vielä merkkailemaan ruikkimalla paikkoja sisällä, eikä välttämättä lopeta sitä edes leikkauksen jälkeen.

5kk on jo ihan ok ikä leikkauttaa kissa. Poikakissan leikkauttaminen on vielä suhtkoht edullinen ja nopea toimenpide. Nykyään ei tarvitse edes mitään kaulureita käyttää kissalla kun ja jos laitetaan sulavat tikit ja siihen päälle vielä liima-ainetta niin ei kissa pääse repimään tikkejä pois.

urokselle

edes tikkejä ollenkaan, eikä mitään liima-aineitakaan. Naaraille käytetään poistettavia tikkejä, sulavia tikkejä tai liimaa, nuorille kissoille ja/tai laihoille aikuisille voidaan käyttää liimaa, lihaville tai niille joilla on reilu rasvakerros ihon alla ei (liimaus ei pidä). Metallihakasia vielä jotkut lääkärit käyttää, mutta taitaa olla aika harvinaista nykyään.
Asia nyt on ihan kissakohtainen, joillakin, kuten omalla kissallamme oli juuri 3 viikkoa sitten kiima, nyt se alkoi taas, viimeksi ei kestänyt kun kaksi vuorokautta, tuskin, ja toivottavasti ei nytkään sen kauempaa. Joillakin kissoilla se taas on jaksollista, eli kevät- ja syksykiima, mutta toisilla, kuten ommallamme se näyttäisi olevan ainakin tuplat :)

*********

Miksi se teitä haittaa että kissa saa pentuja kun ne syntyy niin myytte ne 5-viikon päästä jollekkin tai annatte!

luovutusikä

Kissan luovutusikä on 12 viikkoa.

huono

yritä seuraavalla kerralla jollakin muulla ;)
joo, ei kiva kissallekaan varmaan muttei emännällekään.. mulla 1,5-v. tyttökissa, edellinen kiima pääsiäisenä, kesti vajaa 2 vkoa, nyt taas. ei ressu malta olla paikallaan, eikä ruokakaan maistu.

siitä

leikkauksella:)
kissan kiima kestää yleensä viikon voi viedä leikattavaksi ekan kiiman jälkee

kissan

leukkauttaa ilman yhtään kiimaa. Tuo on vanhaa tietoa, että yksi kiima pitäisi olla.
En tiedä leikkaus-iästä - itse vein kissani leikkaukseen vasta puolitoistavuotiaana kun kiimat alkoivat käydä hermoille xP
Mutta pointti oli: on ihan kissakohtasta kuinka pitkäkestosia ja vahvoja nuo kiimat on, ja kuinka usein niitä on :o Itselläni toisella kissalla niitä on niin harvoin ja niin lieviä, etten oo leikkauttanu ollenkaan (kun se no sisäkissakin) Pahimmillaan (kuten toisella kissallani) niitä on melkein yhtenään ja pitää niin kauheeta moukumista ettei nukuttua saa xP

ja

alkuperäinen kysyjä on varmaan jo saanut avun.

Sen verran tuohon omaan tilanteeseesi, niin se hiljainen juoksijakin voi saada kohtutulehduksen ellei sitä leikata. Ei se leikkaus ole pelkästään pentujen estämistä varten tai omistajan hermoja varten.
Ja kaipa leikattukin voi saada tulehduksen mihin tahansa muuhun ruumiin osaan? Itse en pelkän tulehdusriskin takia ois heti leikkaamassa (ellei ois jostain syystä harvinaisen isot mahikset saada se tulehus tai jotain!), pärjäähän eläimet luonnossakin kohtuineen päivineen o.O

voi

kun kissa luonnossa ja kotona on ihan eri juttu. Se tulehdus kun nimenomaan iskee naaraaseen silloin kun sitä ei ole leikattu eikä sillä teetetä pentuja. Luonnossa kissat tekevät pentuja ja siksi se riski kohtutulehdukseen on paljon pienempi. Kissa luonnossa kiimailee kotikissoja vähemmän valon vaikutuksesta, kun kotikissat voivat leikkamattomina juosta todella tiuhaan koska sisällä on keinovaloa ja lämmintä. Harvoin kiimailevalla kissalla voi jo olla suurentunut riski tulehdukseen, siis jo ongelma kohdun limakalvolla esim.

Kohtutulehdus on niin nopea tappaja, ettet välttämättä ehdi tehdä mitään kun sen huomaat, jos edes huomaat.
Hmm... siis luonnossa kissa kiimailee vähemmän, ja silti vähemmän kiimaileva sisäkissa on riskiryhmässä? o_o eikö luulisi sen olevan toisin päin - jos kerran se sisäkissojen yletön kiimailu aiheuttaa tulehdusriskin, niin harvakseen kiimailevalla sisäkissalla se riski olisi pienempi? No, en ole asiantuntija... mutta tiedän, että jopa lääkärit ovat tästä erimielisiä, joten en mielellään ala väittelemään. Omia kissojanikin hoitava eläinlääkäri sanoin nimenomaan, että "siitä ollaan montaa mieltä", eikä mitenkään vihjaillu, että pitäis leikkauttaa (leikkauttaminen tuli esiin keskustelussa ihan muuten vaan).

väännetään

sisäkissa kiimailee ulkokissaa enemmän koska siihen kiimailuun valo vaikuttaa, siis myös keinovalo. Kun sisäkissa ei kiimaile paljon, voi se johtua siitä että kohdussa on jo jokin ongelma tai kissan hormonitoiminnassa jotakin häikkää. Se altistaa juuri niille kohtutulehduksille, samoin kuin runsaat kiimat ilman pennutuksia. Ulkokissa kiimailee yleensä keväällä koska se valonmäärä vaikuttaa ja kertoo kissalle, että on sopiva aika kiimailla, että pennut syntyisivät lämpimään aikaan. Tämä tähtää siihen, että sen lisäksi kissalla on riittävästi ravintoa itselleen tiineyden/imetyksen aikana ja pennuilleen kun ne ovat siihen kiinteään ravintoon valmiita.

Ulkokissojen kiimoja seuraa hyvinkin usein siis tiineys joka ehkäisee tulehduksia. Sisäkissoja jos ei pennuteta, on tulehduksille suuri riski. Riski kasvaa jos naaraille käytetään kiimanestopillereitä, ne lisäävät myöskin diabeteksen ja nisäkasvainten riskiä.

Tähän taas voin todeta, että omat lääkärini ja monet muutkin eläinlääkärit tiedostavat tämän. Minulla on kokemusta kissojen kasvatuksesta jo yli 20 vuoden ajalta. Mutta jos haluat uskoa "omaa" lääkäriäsi niin se on sinun asiasi. Niinhän se usein on, että uskotaan mitä halutaan ja varsinkin niitä joiden "opit" ei aiheuta rahan menoa.

tässä

yhdestä kissoihin erikoistuneen klinikan artikkelista, koskien aihetta.

"Yleisin syy tiinehtymättömyyteen naaraalla on kohdun limakalvon eli endometriumin paksuuntuminen. Tila muodostuu esimerkiksi jatkuvien kiimojen seurauksena, kun naarasta ei astuteta eikä käytetä pillereitä. Myös pillerit saattavat laukaista tulehduksen, varsinkin jos niiden käyttö on epäsäännöllistä. Vaurioituneeseen limakalvoon on hedelmöittyneen munasolun vaikea kiinnittyä, jo kiinnittyneet irtoavat tai sikiöitä kuolee myöhemmin tiineyden aikana. Vaurioituneseen limakalvoon hakeutuvat myös bakteerit (tavallisesti ulostepäiset mikrobit) ja saattaa seurata hengenvaarallinenkin märkäkohtu (pyometra). Tietyin edellytyksin märkäkohtunaaraan jalostusarvo voidaan yrittää säilyttää tyhjentämällä kohtu hormonilla ja antamalla pitkä antibioottikuuri. Tällöin naras tulee astuttaa ensimmäiseen hoidon jälkeiseen kiimaan. Ennaltaehkäisynä olisi suotavaa pennuttaa naaras ensimmäisen kerran noin vuoden ikäisenä, koska myöhemmin kohtutulehdus hormonaalisesti systä ei ole enää yhtä tavallinen."

Klinikka on nimeltään Clinivet ja sivustolla on paljon hyvää luettavaa kissoista kaikille kissaihmisille.
Meillä kissa synnytti näennäisesti terveet pennut. kaikki pennut kuoli viiden päivän sisällä. Onko kenelläkään käynyt samoin?
Kissojen veriryhmistä johtuu ainakin joskus pentujen kuolema muutaman päivän sisällä eli käsittääkseni emon veriryhmä on eri (esim. A) kuin syntyneiden pentujen (B), silloin pennut ei saisi imeä emon maitoa muistaakseni vuorokauteen. Siinä on jonkinlainen vasta-aine reaktio, joka aiheuttaa pentujen kuoleman. Eläinlääkäri voi määrittää emon veriryhmän ja on olemassa jonkinlainen pikatesti pentujen veriryhmän määrittämiseen, ja silloin jos emo esim. A-veriryhmän emo synnyttää B-veriryhmän pentuja, pitää näitä B-veriryhmän pentuja keinosyöttää aluksi. Pentueessa saattaa olla molemman veriryhmän pentuja.
Se menee niin päin, että jos emo on B-veriryhmää ja uros on A-veriryhmää, saavat pennut emolta antivasta-aineita koska A-veriryhmä dominoi B:tä ja pennut ovat siis eri veriryhmää emon kanssa - pennut on A:ta tai AB. Jos emo on A:ta ja uros on B:tä, on pennut emon kanssa samaa veriryhmää. Silloin ongelmaa ei ole eikä mitään erityisiä toimenpiteitä tarvita.

Eli A + B = pennut on A tai AB
B + B = pennut on kaikki B
A + A = pennut on kaikki A

Ei suinkaan ole molempia veriryhmiä samassa pentueessa, eli A ja B. Jos vanhemmat on AB, silloin on mahdollista olla sekä A että B pentuja samassa pentueessa. Se tosin on erittäin harvinainen yhdistelmä ja silloin emon veriryhmän kanssa yhteensopimattomat pennut eristetään 16 tunniksi. Tähän se pikatesti on yleensä käytetty.

Käytännössä siis ne veriryhmät menee AA, AB, BB vaikka ilmoitetaankin vain A tai B jos molemmilta vanhemmilta tulee sama veriryhmä pennuille. Pennuthan saa yhden perintötekijän kummaltakin vanhemmalta.

Jos emo on B:tä ja uros A:ta, pennut syötetään käsin keinomaidolla vähintään 16 tunnin ajan, eikä siis anneta imeä emoaan. Sen jälkeen ongelma on poistunut ja pennut voivat imeä emoaan ongelmitta. Tai emolle hankitaan uros joka on samaa veriryhmää, jolloin pennutkin on emon kanssa samaa veriryhmää.

Pikatesti on olemassa ja siihen veri otetaan syntyvien pentujen napanuoraverestä.
Mulla kissa oli viime syksynä viikon kiimassa ja se köyri koko viikon kollin kans, mutta eipä tullu tiineeksi. Aika erikoinen homma
Meillä kissa on nyt 1v 9kk (suurin piirtein) kun ei tiedetä sen tarkkaa syntymäpäivää mutta oliskohan joskus toukokuun pakeilla syntynyt, sillä "villikissan" pentu kun kisumme on! Toista kertaa kiima nyt menossa (ensimmäistä kertaa 9½kk ikäisenä maaliskuussa. Oireet ovat tälläiset:
Mouruamista ja maukumista. Kiehnäämistä. Maassa makaamista ja pyörimistä yms... Sisäkissa, eikä oikeastaan haluttisi leikkauttaa =/ Joten meneeköhän ohi... (Ainakin toivotaan sitä)
Ihan turhaan arvioitte tuota kiima-aikaa. Wikipediakin asiasta valehtelee. :) Meillä ensimmäinen (ikä 4kk) kesti noin 20 päivää, muutaman vkon päästä palasi pariksi päiväksi, taas meni muutama viikko ja nyt alkoi taas ja tuntuu olevan pahimmillaan. Eli uskoisin, että voi jatkua vaikka kuinka pitkään?
 /   /  /  / Kissan kiima aika

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta