Edunvalvojan rooli kuolinpesässä

Waitsnake

Holhouksenalainen on menehtynyt.

Kys 1: Onko edunvalvoja tyypillisesti se henkilö, joka antaa perunkirjaan vakuutuksen siitä, että annetut tiedot varoista ja veloista ovat oikeita?

Kys 2: Voiko ko. tietojen antaja olla myös joku muu henkilö joka on perillä päämiehen taloudellisesta tilanteesta ja voiko edunvalvoja silloin toimia toisena uskottuna miehenä?

"Jollei laissa toisin säädetä, edunvalvojalla ei ole oikeutta ilman holhousviranomaisen lupaa päämiehensä puolesta tehdä sopimusta omaisuuden osituksesta tai erottelusta taikka perinnönjaosta, joka toimitetaan ilman perintökaaren (40/1965) 23 luvussa tarkoitettua pesänjakajaa."

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990442#L5P34

Kys 3: Onko ymmärrettävissä niin, että jopa riidattomassa, velattomassa ja yksinkertaisessa pesässä, jossa edesmenneellä päämiehellä on ollut edunvalvoja, tarvitaan erillinen pesänjakaja - sopimusjako ei siis ole sallttu?

Kys 4: Onko niin, että holhousviranomaisen luvalla edunvalvoja voi vastata myös perinnönjakosopimuksesta? Mitä luvan saaminen edellyttää, jolloin sopimusjako siis olisi sallittu?

2

778

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lakinainen

      Edunvalvoja on tosiaan yleensä parhaiten perillä entisen päämiehensä varoista, joten on luontevaa, että hän toimii pesän ilmoittajana. Mutta yhtä hyvin tehtävän voi hoitaa joku muukin perittävän läheinen.

      Monesti edunvalvoja on esimerkiksi perittävän lapsi ja kuolinpesän osakas, ja hyvän perunkirjoitustavan mukaista on, ettei osakas toimi uskottuna miehenä. Uskottujen miesten on siis syytä olla esteettömiä, pesän ulkopuolisia henkilöitä, vaikka laissa ei heidän kelpoisuudestaan säädetty olekaan. Oleellisia henkilöitä perunkirjoituksessa on siis kolme: pesän ilmoittaja ja kaksi uskottua miestä.

      Edunvalvonta päättyy päämiehen kuolemaan, joten holhoustoimilailla ei ole sen jälkeen enää mitään tekemistä kuolinpesän asioiden hoidon kanssa. Edunvalvoja ei siis ole entisen päämiehensä kuolinpesässä enää edunvalvojan asemassa. Edunvalvoja voi olla vain elävällä henkilöllä.

      Tuo siteeraamasi lainkohta tarkoittaa sellaista tilannetta, jossa jollakulla pesän osakkaalla (leskellä, perillisellä tai yleistestamentinsaajalla) on edunvalvoja. Näissäkin pesissä sopimusjako on sallittu, mutta jakoon pitää hakea maistraatin lupa. Toinen vaihtoehto on tuo pesänjakajan toimittama toimitusjako.

      Jos edunvalvojan päämies on osakkaana kuolinpesässä, edunvalvoja edustaa häntä kaikissa kuolinpesän asioissa. Päämiehensä puolesta hän neuvottelee muiden osakkaiden kanssa jaon ehdoista ja sitten sopii siitä miten jako tehdään. Kun jakokirjaluonnos on valmis, edunvalvoja hakee maistraatilta luvan. Jakokirjaluonnos lähetetään siis maistraattiin lupahakemuksen yhteydessä.

      Maistraatti myöntää jakoon luvan mikäli se on päämiehen edun mukainen. Tämä tarkoittaa sitä, että päämiehen tulee saada arvomääräisesti lakimääräisen perintöosansa tai testamenttimääräyksen mukainen määrä omaisuutta. Lisäksi omaisuuden tulee olla sen laatuista, että sen vastaanottaminen on päämiehen kannalta järkevää.

      • 1018

        Thank You, Ma'am !


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1699
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1584
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      70
      1458
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      54
      1435
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      51
      1349
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1298
    7. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      79
      1217
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      11
      1158
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1121
    Aihe