Englantilainen filologia 2015

Emilia2015

Hei!

Onko muita, jotka aikovat hakea lukemaan englantilaista filologiaa tänä keväänä? Itse en ole vielä ihan varma, mutta kiinnostaisi kovasti hakea Helsinkiin. Pääsykoekirjat on näköjään juuri julkaistu.

Helsingin pääsykoekirjat ovat vuonna 2015:

- Susan Bassnett: Translation Studies. 4th (revised) edition. Routledge (Taylor & Francis), 2013/2014. Aikaisemmat painokset eivät kelpaa.

- Mick Short: Exploring the Language of Poems, Plays and Prose. Taylor & Francis 1996.

- George Yule: The Study of Language. 5th edition. Cambridge University Press 2014. Aikaisemmat painokset eivät kelpaa.

Mitä mieltä olette kirjoista ja millä mielellä olette kokeeseen valmistautumassa? Olisi kivaa kuulla muiden hakijoiden taustoista, kielitaidosta ym. ja siitä, kuinka paljon aikaa meinaatte käyttää lukemiseen.

Itselläni on lukiosta jo yli 10 vuotta aikaa, olen tehnyt välissä toimistoalan töitä ja nyt kiinnostaisi herätellä vanhaa unelmaa englannin opiskelusta. Jännittää vain, riittävätkö kieli- ja opiskelutaitoni, kun taukoa on ollut.

31

254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nepo

      Bassnettin kirja on uusi tuttavuus. Shortin kirja on iha mielenkiintoinen, siitä löytyy vanhoja koekyssäreitä yliopiston sivuilta. Yulen vanhat painokset ovat olleet käytössä aikaisemmissa kokeissa.

      Kielitaidon koetta ei onneksi enää ole, se oli kamala! :D Lukea kannattaa aivan perhanasti, koska nämä eivät sisällä mitään lukiossa opittua. Tukea kannattaa hakea kavereista, kursseista, tms. jos jutut eivät ole tuttuja.

      Termit ovat kaikkein tärkeimmät ja niitä kannattaa viljellä. Jos on monivalintakysymiksiä, niissä saattaa olla (melkein) suoria lainauksia kirjoista. Yksi osio on yleensä suomeksi, joten kannattaa varautua siihenkin jotenkin. Shortin kirjan runot/tekstipätkät kannattaa opetella huolella, viime vuonna niistä piti selittää vapaamuotoisesti.

      Etenkin vanhat kokeet auttavat paljon, koska seuraavassa kokeessa saattaa olla samoja kysymyksiä. Viime vuonna niin kävi ekaa kertaa.

    • Emilia2015

      Hei!

      Enpä huomannutkaan, että kokeen kuvauksessa ei tosiaan enää mainita kielitaito-osiota, eli se onkin poistunut!

      Itselleni tuo Shortin kirja on vaikein, kun ei ole mitään aiempaa kokemusta kirjallisuudentutkimuksesta ja se filologisissa aineissa kiinnostaa vähiten. Kielitiede ja kääntäminen kiinnostavat enemmän, ja niihin perehtyminen varmaan sen takia tuntuu helpommalta. Etenkin Yulen kirja tuntuu supermielenkiintoiselta! Tuota Bassnetin kirjaa en ole nähnyt vielä, mutta olen selaillut aiempina vuosina kokeissa olleita kääntämisen kirjoja.

      Hyvä vinkki tuo, että saattaa tulla oikeasti ihan samoja kysymyksiä kuin aiempina vuosina! Pitääkin katsoa tarkemmin noita vanhoja kokeita. Ainakin niistä saa aika hyvin osviittaa siihen, millä tarkkuudella kirjat pitää opetella.

    • Annelia

      Hei!

      Itsekin nyt olen ensi kertaa hakemassa Helsinkiin englantilaista filologiaa. Takana on yksi ammattikorkeakoulututkinto suoraan lukiosta ja sen jälkeen muutama vuosi töitä.

      Nyt aloin lukemaan pari viikkoa sitten Yulen kirjaa, tähän mennessä ollut ainakin tosi mielenkiintoista :) Toiset kaksi kirjaa odottaa juuri kirjakaupassa noutoa eli niistä en vielä tiedä sanoa.

      Kirjoitukset meni onneksi aikanaan hyvin niin on mukavasti alkupisteitä hakuun, muistaakseni 96/100 jos oikein laskin. Kielitaidosta on itse hankala sanoa, kuitenkin päivittäin englantia käytän suullisesti ja kirjallisesti, ei ihan syntyperäisen englanninkielisen tasolla mutta kuitenkin sujuvasti puhun ja kirjoitan. Luulen että opiskelu ja -vastaustekniikka varmasti ontuu kun on jo useampi vuosi lukiosta ehtinyt vierähtää. Nyt alkuun luen töiden ohella noin tunnin-pari päivässä ja sitten myöhemmin keväällä alan käyttää lukemiseen enemmän aikaa kun työskentelen vähemmän.

      Tsemppiä teille kaikille valmistautumiseen ja pääsykokeisiin!

    • csml

      Moi!
      Täällä yksi kolmatta kertaa kyseisiin pääsykokeisiin menossa!
      Mua itseäni harmitti että toi yleistä kielitaitoa mittaava osio on jääny pois, tuntui että siitä sai "varmat" pisteet. Lukeminen on alkanu melko laiskasti, paljon työtä tekevän tunnit meinaa loppua. Viikonloppuna oon koittanu lukea senki edestä sitten. Yulen kirja on tosi helppolukuinen ja mielenkiintoinen, sen oon saanu jo luettua, mutta tarttee vielä uudestaan lukea ja tehä muistiinpanot. Shortin kirja puistattaa. Se oli myös viimevuoden aineistossa ja itse koin sen kaikkein vaikeimmaksi. Viime vuoden kokeessa oli ote suoraan yhdestä kirjan runosta, jota piti analysoida. Se oli mulle tosi vaikeeta. Ja ylipäätänsä sellainen viimesen päälle soveltamisen soveltaminen mittaa todella tekijän aivotoimintaa:D Susan Bassnetin työstä on ollut mainintaa mun ekan vuoden kirjoissa. Jännityksellä ootan kuinka haastavaa luettavaa se mahtaa olla.
      Viime vuonna pääsin varasijalle 33, mikä on kai merkki siitä, et on jotain tietäny. Hakijamäärät kasvaa joka vuosi, kuten pisterajatkin. Lähtöpisteitä en saa tarpeeksi, eli koepistekiintiössä olis pakko päästä sisään.
      Tsemppiä lukemiseen!

    • sisuviinasaunaprkl

      Meneillään viha-rakkaussuhde Shortin opukseen. Munday- traumat on saanut välttelemään Bassnettin kirjaa ( kohta sekin selätetään), Yule on jotenkin hämäävän helppo... Liikaa näihin kokeisiin ei pysty lukemaan ;)

      • csml

        Nyt Bassnetin kirjaan 70 sivua tutustuneena..huuuuh, aika paljon sisäistettävää!
        Välillä tuntuu että tulee enempi luettua sanakirjaa, kun itse koemateriaalia. Yulen kirja on todellakin kevyin luettava näistä kolmesta. Se kun on jäsennelty ja kirjoitettu niin, ettei aikaisempaa tietoa aiheesta tarvitse olla ollenkaan.
        komppaan edellistä, tuntuu ettei näihin pysty edes tarpeeks lukemaan :D!


      • sisuviinasaunaprkl

        Ohoh se Bassnettin kirja olikin ihan ymmärrettävissä( vrt Munday ) Short vetää pisimmän korren... En oo vieläkään lukenut sitä kokonaan ;D Ootko ehtinyt jo lukemaan kaikki kirjat läpi?Tehnyt muistiinpanot yms? Jos muut on ollut ihan hirmu ahkeria niin ehkä mäkin saan lukuintoni (aka paniikin) takaisin... :D


      • csml

        Hyvä et joku ymmärtää Bassnettia ! Ehkä mullakin on mahdollisuus..
        Kaikki kirjat luettu läpi, nyt menossa toinen kierros muistiinpanot !
        Yule on jo tiivistetty, Bassnettiin olis tää viikko aikaa ja Shortiin kaks viikkoa sen jälkeen..
        Voin lainaa mun paniikkia sulle ! Tarviin vertaistukea :D


      • sisuviinasaunaprkl

        Ooohh, oot ollut niin ahkera :) Pääset ihan varmasti opiskelemaan. Joo, no ei se Bassnett ihan vielä ulkomuistissa oo, mut ehkä sit pääsykokeisiin... ;D On jännää miten tätä aikaa on ihan liikaa, mut ei siltikään riittävästi! Nyt löysäillään ja sit ens kuus on kusi sukas ja verenpaine kohol :D Ootko muuten asunut ulkomailla tai käynyt avoimessa opiskelemassa enkkua? :)


      • csml

        kovasti oon koittanu olla ! joka päivä töissä lisäks sen 9h niin kyllä saa pinnistää että jaksaa -.- Tää on tosiaan mun kolmas kerta ku haen,että toivottavasti joo on mun vuoro nyt ! Jep, puhelimen laskuri näyttää tänään 49 pv aikaa... älä löysäile enää vaan kirja käteen :) paniikissa lukemisesta ei tuu mitään . öö no tavallaan, muutin suomeen kun olin 6v, mun toinen äidinkieli ( erittäin ruosteessa oleva..:D) on espanja, mutta pienestä saakka oon käyttäny enkkua sen sijaisena. Ja spanglishia , mistä on kyllä usein ollu haittaakin. Monesti on tullu haaveiltuu avoimesta, mutta ei oo koskaa aika eikä rahat ! riittäny :( Onks sulla millanen tausta ? ekaa kertaa näihin pääsykokeisiin menossa?


      • sisuviinasaunaprkl

        Joo pitäis nyt skarpata :D Itellä on ollut lähinnä hyötyä siitä, että osaan pikkasen Italiaa kun ainakin akateemisesti koulutetut tuntuu käyttävän mielellään latinasta lainattuja sanoja... Oon viimeset pari vuotta hengaillut Englannissa ja nyt päätin palata Suomeen ja hakea ensimmäistä kertaa opiskelemaan - iiiih!!! En oo pahemmin enkuks kirjotellu tai suomee puhunu niii... ööh, saa nähdä miten käy :DD jaa lukiostakin on vähän aikaa nii on vastaustekniikka vähän hakuses- onks niin, että pääsykokees ei kauheesti oma mielipide kuulu olla esillä... enemmänkin suoraa apinointia kirjasta?? :oo Onko sulla muuten suunnitelmia jos et pääse opiskelemaan? :)


      • csml

        Okei! Jes, italiasta ehdottomasti iso plussa ! Hyvältä kuulostaa :) Pitää vaan uskoo itteensä :D! Suurinpiirtein näin, onko jopa niin, että ohi aiheen menneestä vastauksesta ( oli se sitten vaikka se oma mielipide) saa miinuspisteitä :S Toki kirjan juttuja pitää osaa soveltaa, eli aina ei välttämättä pisteitä saa, vaikka vastais "just niinku kirjassa sanottiin" -.- Mulla ekana kertana oli se ongelma, et koitin turhaan muistaa pieniä yksityiskohtia ja teorioita, kannattaa miettii suurempia kokonaisuuksia. Tosin 100 monivalintaa on puuduttavia, tietää asiansa tai ei..
        Mul on kaks muuta amk paikkaa haussa ton enkun jälkeen, rikosseuraamusala ja liikenneala, mut en haluu stressaa niistä liikaa, enkku kuitenki mun priority number one :)
        Jos ei mikään koulupaikka natsaa, niin sitte varmaan dokaan viikon, masistelen ja koitan keksii jotain töitä, ellen saa täällä nykyisessä paikassa jatkaa :D Mut jos nyt ei kovin kauas jää se enkku, niin ei kai auta ku hakee uudestaan ens vuonna :) tiedän pari tyyppiä jotka hakee kuudetta !!! kertaa tänä vuonna ja yks mun kaveri pääs viimevuonna sisään kolmannella kerralla ekalta varasijalta. Ps. 47 pv aikaa, mihin tää aika katoo !!


      • sisuviinasaunaprkl

        Siis mitääh, kuudetta kertaa hakee?! Siin on kaverilla kova tahto... Noh, ehkä tänä vuonna sit natsaa :) Katoin eilen jotain vanhoi kokeit, kyl niihin kaikkiin ois saanut jotain selitettyä, mutta eri juttu et tuleeks koepaniikissa mistään yhtään mitään :DD Heii jos nyt käy niin huono tuuri, ettet pääse niin voisit ens vuonna hakee lukee espanjaa? Sehän on huomattavasti helpompi (?) tapa päästä sisälle? Ja sit voi myöhemmin ottaa lisäksi enkkua tai vaihtaa ihan kokonaan ;) Kelasin et jos en pääse kouluun, niin en kyl Suomeen jää xD Menis pariks vuodeks Australiaan tms :D


      • csml

        Joo on kova tahto kyllä. Mulla alkaa olee tuskaa jo nyt tän kolmannen kerran kanssa.:D Hei ihan huippua, jos sulla on nyt jo sellanen olo et oisit saanu kaikkiin jotain vastattuu ! sit vaan termit haltuun ni hyvä tulee :) niitä kannattaa ja pitääki viljellä vastauksissa.
        Mä oon joo miettiny sitä, mut äh, tosissaan ruosteisella espanjalla ois varmaan yhtä paljon työsarkaa, kun mulla on nyt enkun kanssa :D tosin hakijoita on huom. vähemmän et siinä mielessä joo:D mut pläääh, emmäää. Jos on vaan mahollisuus ni suosittelen ehottomasti matkustelee ! Eli sullakin on jo varasuunnitelma siis ;) Mut siihenhän me pyritään että syksyllä hengataan yliopistolla eikö ;D


      • sisuviinasaunaprkl

        Apuaa, koht on kokeet :oo Joo todellakin hengaillaan yliopistolla, ei tää peli oo viel menetetty, toivottavasti :D


      • csml

        Apua nimenomaan ! Aika loppuu kesken :(( ja miten voi tuntuu ettei mitään muista...?
        Onks short jo luettu ?:)


      • sisuviinasaunaprkl

        Joo, Short on luettu pari kertaa läpi :) Nyt pitäisi vielä tehdä kaikki tehtävät ja ehkä tiivistelmä, mut en tiiä riittääkö aika... Miten sulla on edennyt opiskelut? Kertaatko jo? Mulla on ollut niin nihkeetä toi kirjoihin tarttuminen... :D Joo, mustakin tuntuu, että muistan kirjan asiat vain hetken ja kun kirjaa vaihtaa niin edellisen asiat unohtuu XDD


      • csml

        Hyvähyvä! Mun mielestä vielä hyvin ennenku aloin kertaamaan, tuntuu et luen kaikkee ensimmäistä kertaa.. Yulen tehtävät on suhteellisen simppeleitä , mut silti piti ettii vastaukset kirjasta..:D:D Pelottavaa!


    • jyppi

      Hakeeko ihmiset muuten pelkästään Hesaan vai onko kiikarissa muitakin oppilaitoksia? Kävin Studia- messuil ja tulin nopeesti siihen tulokseen et Jyväskylä on no no. Täti paasas rillit vinossa "mielenkiintoisista kursseista" in Finglish ( ei mua korostukset haittaa mut sitten kun on ääntäminen niin pahasti metsässä ettei saa selvää, alko itkettämään...) Oulu vaikutti ihan kivalta.. :)

      • csml

        Jos elämäntilanne antais myöten ni Tampere olis varmaa eka vaihtoehto , sitten Oulu.
        Helsinki on mulle se lähin, ni siks on ollu kiikarissa :) Tosin pisterajat peilaa hyvin hakijamäärän kasvua joka vuosi..
        Olipas ilmeisen edustava ja houkutteleva esittelijä laitettu Jyväskylän puolesta..:DD


    • seijaa

      Onko kukaan muu hakemassa joka on saavuttanut IB diplooman?

      • Finallyoveeer

        Huhhuh siinä se sitten oli...

        Millaiset fiilikset jäi teille kokeesta (Helsingin)? Se shortin osa oli ihan jäätävä, mulla loppu aika totaalisesti kun tein sen vikana! Yule oli jopa yllättävän helppo mut sit bassnet.. suomee ja englantii sekasin ja kaikki mitä oli ajatellu vaan englanninks pitikin selittää suomeks eikä ollenkaan monivalintaa :D damn. Meni ihan liikaa aikaa siihen.

        Mulle tuli kokeen jälkeen PIENI epäilys että ei kai siinä shortin osiossa ollu kysymyksiä suomeks, muistatteko? Nimittäin kirjotin kaiken vaan kiireessä englanniks ja nyt vasta tajusin ajatella et olikohan siellä tälläsia ylläreitä kun oli bassnetin osiossa..


      • vittukuaikaloppukesken

        JOOOO multaki jäi aika totaalisesti kesken ku mäki jätin Shortin vikaks!! Ehdottomasti Shortin kysymykset oli englanniks nii ei hätää mut ai kamaluus ku sapettaa toi keskenjääminen. Oli aika yllättävä koe ku oli täysin muuttunu iha kaikki kolme osioo.


      • nosureifanyoneisstillon

        mä en tiennyt paljon siitä kolmannesta osatsa. Olen nyt asunut ulkomailla jo 10 vuotta niin suomenkielikin on mennyt.. :/ joten se että piti kirjoittaa suomeksi oli ärsyttävää. Muuten koe meni suht hyvin mun mielestä. Onko moni hakijoista oppinut enkun vaan koulussa tai jossain muualla suomessa?


      • mammamiaporcodio

        Shortin tehtävät oli aikamoista soveltamista tai sitten olin lukenut väärän vuoden kirjan koska en tunnistanut niit runoi/otteit... :D Mut mut viimenen osio oli vaikein!! Olin vähän huolimattomasti lukenut Bassnettin kirjan. Oliks joku käynyt valmennuskurssilla? Oliko hintansa arvoinen? Kelasin että jos tänä vuonna ei natsaa niin ehkä se 700e jonkun toisen muistiinpanoista vois olla ratkaseva tekijä :DD


    • Hämeenlinnalainen

      Itseäni harmitti vietävästi kun odotin vähän samanlaista koetta viime vuonna. En siis samoja kysymyksiä vaan sitä, että kokeiden rakenne olisi ollut samanlainen. Koe meni mielestäni melko huonosti, vaikka olin lukenut todella hyvin.

      Olin lukenut niin, että osaisin joka kirjan perusasioiden perusteet todella hyvin ja sitten joku käsitys kaikesta muusta. Koe olikin sellainen, että kaikesta piti tietää kaikki. Siinä kävi sitten niin, että sain mielestäni erinomaiset vastaukset osaan kysymyksiä ja olin täysin pihalla osasta.

      • csml

        Moi! Itsekin hyvin valmistautuneena omasta mielestä, mutta ihan penkin alle meni !
        Tää oli tosiaan mun kolmas kerta kun hain, ja tää oli ylivoimasesti vaikein koe.
        Komppaan edellistä, oli aika shokki kun kaikesta pitiki tietää kaikki ja tehtävät oli kauheen laajoja. Aika loppu mullakin kesken ja jäi kokonaan se Hillaire Belloc "essee" tekemättä. Bassnetin kysymyksiin sain muutaman sanan rustailtua, kysymykset oli tosi vaikeita, ottaen viel huomioon et vastata piti suomeksi:D yleensä on ollu jotain termien määrittelyy tms. suomeks.
        Koe oli kokonaisuudessaan ihan sairaan epätasapainonen; george yulen kysymykset oli ihan naurettavan helppoja ja sitte vastapainoks short ja bassnett. Neljä tuntii tollasen kokeen tekemiseen oli ihan liian vähän, kiva huomata , että siin oli haastetta muillekki ! Pohdin jo hetken, et oliko mussa vika :D


    • csml

      Opintopolusta näkyy jo tuloksia Helsinkiin hakeneille...:) Mitenkä kävi??

      • imin

        Jep tänään tuli vastaukset ja sain paikan! :))) Miten teillä, yllättikö tulokset? Tuntu että oli ihmeen paljon saanu pisteitä verrattuna siihen mikä tuntuma jäi, etenkin se Shortin osuus, jossa aika loppui. Ajattelin että just ja just se menis ehkä läpi mutta olikin jotain 28 pistettä siitäkin tullu? Tais olla niin vaikee koe että oli pitäny arvostella vähän kevyemmin..


      • csml

        Onneks olkoon ! Ittelleki paikka aukes :) Olin ihan puulla päähän lyöty kyllä kans. Fiilis oli todella se ettei sillä suorituksella ikimaailmassa pääse sisään ( 3.kerta jo tosiaan..) mutta vihdoin ja viimein :) Mullaki tullu siitä shortista 30 pinnaa en ymmärrä, sielä ollu kyllä lempeet arvostelijat ! :"D


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2823
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1496
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1450
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1240
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1177
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1170
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      21
      1031
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      993
    Aihe