Fluori pitoiset luistovoiteet ?

mieto

Mikä idea noissa fluoripitoisissa luistovoiteissa on verrattuna normaaliin parafiini luistovoiteeseen. Ainakin paljon kalliinpia ovat. Saako niillä paremman luiston? Onko huomattavaa eroa noitten välillä. Onko täällä asiantuntijaa.

10

5576

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hmmm...

      Kuntohiihtäjä tuskin huomaa eroa muuten kuin ehkä vesikelillä. Pakkasilla fluoreilla ei ole juuri mitään virkaa.

      Fluorivoiteet on tarkoitettu lähinnä kilpahiihtäjille, joiden keskinäinen ero kisassa ratkaistaan usein sekunneilla tai vieläkin pienemmillä eroilla. Silloin niillä fluoryhdisteillä saattaa olla merkitystä.

      Itse asiassa luistovoiteiden merkitys on tavallisen hiihdon kohdalla varsin pieni verrattuna siihen, millaista tuhraamista niiden laitto suksiin saattaa olla. Itse en laita enää ollenkaan parafiineja, enkä jää muiden jalkoihin tuolla ladulla. Tosin minulla on melko laadukkaita suksipareja.

    • aina alamäki

      Fluorivoiteet ehkäisee voiteen likaantumista. Ja se lika on suurin syy kun suksi hiihtäessä "hyytyy". Mitä kosteampi lumi sitä enemmän likaa lumen pinnassa.
      Osta mielummin luistopintojen puhdistusaine kuin hf-luistovoide.
      Puhdista pohjat aina ennen voitelun aloittamista ko.aineella. Näin et siirrä pohjassa hiihdosta tarttunutta likaa syvemmälle sukseen, harjoihin ym.

    • Delta Course

      Fluorin luistavuus perustuu siihen, että se hylkii vettä. Tämän voi testata laittamalla fluoripinnoitetta toiseen sukseen ja toiseen ei. Tämän jälkeen suksien pohjat ylöspäin ja kumpaankin vesipisara. Fluoripinnoitetun suksen vesipisara lähtee helpommin liikkeelle ja liukuu nopeammin.
      Tämän vuoksi fluori auttaa lähinnä märällä kelillä. Vettä muodotuu hieman suksen pohjaan kitkan vuoksi muistaakseni jonnekin -8 asteeseen asti (riippuen suksen pohjasta). Eli fluori auttaa hieman jonkin verran myös pienessä pakkasessa, mutta suurin hyöty lämpimissä keleissä.
      Mutta huono suksi ei luista fluorillakaan eli voitelu vaikuttaa vain sen kymmenisen prosenttia luistoon

      • Hmmm...

        Usein on puhuttu vajaasta viidestä prosentista, kelistä riippuen.


    • Siklitaavi

      Ei sillä fluorilla kovin suurta merkitystä luistoon ole kovemmilla pakkaskeleillä. Alle 5 C asteen pikkupakkasella ja vesikelillä fluorin hyöty on merkittävä varsinkin jos lumi on uutta. Tärkeää on myös suksen pohjan puhdistaminen pari kertaa talvessa. Pehmeää fluoritonta parafiinia pohjaan ja vältön siklaus kuumana. Takaan että yllätyt, kuinka paljon sitä mustaa moskaa tulee. Sitten voi laittaa luistokerroksen pintaan. Lauhemmalla matalafluorinen esim violetti ja kovemmalla pakkasella fluoriton tai matalafluorinen sininen tai vihreä.

      Jos luistolla ei niin hirveää väliä ole niin koko talven voi hiihtää vaikka fluorittomalla sinisellä, aina laittaa uutta kerrosta kun pohjat alkavat näyttää harmailta. Siinä tietysti sitten saa varautua siihen ettei luisto aina ole ekstrapriimaa. Mutta eihän se kuntoilijalla niin nuukaa ole, vai onko? Korkeafluorisia kuntoilija ei tarvitse. Ei sen fluorin merkitys niin iso ole. Kilpahiihtäjät tietysti ovat asia erikseen.

      Paljon tärkeämpää on että hankkii kunnon sukset sellaisesta urheilukaupasta, jossa on asiantuntemusta. Markettisuksiin ei kannata sortua, paitsi jos käytettävissä on asiantuntija suksia valitessa. Marketistakin voi löytää hyvän parin, mutta pääasiassa sinne tulee ne jäännösparit, jotka eivät muille ole kelvanneet, ja jotka sitten myydään huippusuksina alennuksella.

      • Einari Pitopohja

        Totta että fluoria kaipaa lähinnä kosteilla keleillä jos silloinkaan. Yksi huomion arvoinen pointti on fluorivoiteiden epäterveellisyys jos niiden kanssa jatkuvasti tuhertaa! Aikoinaan juniorin suksia tuli aivan tarpeeksi kisoihin fluoreilla läträttyä. Nykyisin treenisuksiin on perusparkkua laitettu ja ehkä korkeintaan Lf kosteille keleille. Hf voiteet ja pinnoitteet tulee likimain unohdettua harvoja startteja lukuunottamma jo pelkän kalliin hinnan ja tuon epäterveellisyydenkin takia. Aika harva taitaa voidella huipparin alla sikakyösti naamalla.


      • Pakin_terävin_sikli

        Lainaus: ************Tärkeää on myös suksen pohjan puhdistaminen pari kertaa talvessa. Pehmeää fluoritonta parafiinia pohjaan ja vältön siklaus kuumana. Takaan että yllätyt, kuinka paljon sitä mustaa moskaa tulee.******************

        Varmasti tulee mustaa moskaa... se on osittain likaa mutta loput on suksen pohjamateriaalia, joka irtoaa, kun siklillä höylää kuumana pehmennyttä pohjaa.

        Tämä on aika varma tapa saada pois pohjaan hiottu kuvio. Anna siis pohjan jäähtyä hetki ja siklaa vasta sitten. Kun suksi on uutena voiteella pohjustettu ja säännöllisesti voideltu, ei se lika sinne suksen sisään mene.


    • Bojojojoing

      Fluori hylkii vettä tehden suksen pohjasta hydrofobisen.Pisara vierii siinä nopeasti ja auttaa veden toimimista laakerina. Pohja ei vety, kun pisaran kontaktikulma on yli 90 astetta.
      Silloin pisara näyttä globenilta ja puhallettaessa liikkuu helposti. Kun pakkasta on vähän on erot suurimmat eli mukavimmilla hiihtokeleillä.Vähäfluorisillakin LF paloilla eron huomaa selvästi. Ne eivät paljon maksa.
      Suksien luistovoitelu on muuten mukavaa puuhaa. Turvallisuudesta kannattaa huolehtia.Esim. messinkiharja tuottaa tavattomasti ikävää ainesta, joka ei saa joutua keuhkoon. Eikä sitä tarvita.Sen sijaan tarvitaan nailonharja jolla kiillotus onnistuu ja siitä seuraa mukava luisto.

    • Sumu-Pussi

      Aktiivihiihtäjänä käytän fluorivoidetta ainoastaan kosteilla keleillä. Muutoin olen pärjännyt sinisellä rexillä monta vuotta. Kyllä se vaan niin on, että se oikea profiili ja jäykkyys suksessa on se tärkein tekijä. Eli helpolla halvalla pääsee, kun hankkii hyvät sukset.

      • Kierosauva

        Eroa on varmasti fluoriluistolla ja sinisellä Rex pidolla kuin yöllä ja päivällä. Kova on kunto jos samanlailla luistaa kuivalla kelillä Rexillä ja vasta märällä turvaudutaan luistoon :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6123
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3886
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      253
      2254
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1880
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1333
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1286
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1067
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1020
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      959
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      36
      901
    Aihe