Valtionpää(mies)

Jaakko L.

Joskus ehkä vuonna 2006 tai 2007 keskusteltiin siitä, että olisi päästävä eroon sellaisista mies-loppuisista sanoista, jotka voivat tarkoittaa naistakin. Esim. sähkömiehestä sähköasentaja, koska nykyään on naispuolisiakin sitä työtä tekeviä.

Mitä mieltä olette sanasta valtionpäämies? Tuohon aikaan ajattelin, että sen voisi muuttaa sukupuolineutraaliksi kerta kaikkiaan vain poistamalla siitä lopun -mies: valtionpää. Sitten huomasin, että jotkut muut olivat saaneet saman idean. Sukupuolineutraaliuden lisäksi etuna olisi lyhyys. Hieman se korvaani särähtää kuten varmasti monien muidenkin korviin, mutta se johtuu siitä, että on totuttu siihen, että tuossa on mies-loppu. Kun vakiinnutettaisiin käyttöön sana valtionpää, se alkaisi vähitellen tuntua luontevalta. Mitä mieltä olette?

Jaakko Leinonen
Sienitie 2 B 33
40640 Jyväskylä

[email protected]

puh. 0409369493

11

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jaakko L.
    • Jaakko Leinonen
    • Jaakko Leinonen

      Ohoh, meni vahingossa tuplasti.

    • Onhan meillä jo sana perheenpää (jolla tosin useimmiten tarkoitetaan miestä). Vastaavasti valtionpää voisi olla käyttökelpoinen sana.

      (Tosin en toivo, että meille toista kertaa tulisi sellainen valtionpää, jollainen tähän mennessä ainoa naispuolinen valtionpäähenkilö oli. Jotain järkevästi ajattelevaa naispuolista valtionpäätä kyllä olisin valmis kannattamaan.)

      • 8+15

        Vanha puujalkavitsikin sanoo, että mies on vaimonsa pää, ja päällensä saa kukin tehdä, mitä haluaa.


      • vakavikko

        Eikös "perheenpää" ole vielä sellainen kevyentuntuinen arkikielen sana, jota ei rohkene esittää juhlavammissa ja vakavammissa yhteyksissä, kuten lakiteksteissä?


      • Maannisä
        8+15 kirjoitti:

        Vanha puujalkavitsikin sanoo, että mies on vaimonsa pää, ja päällensä saa kukin tehdä, mitä haluaa.

        Veikko Huovinen kertoili aikoinaan "maannisästä", taisipa olla littlejutussaan nimeltä Kaledonia tjsp. ellen vääriun muista.


    • Heterohomotransu

      Telaketjufemakot esittivät jo -70-luvulla, että kaikki -mies -johdannaiset tulisi korvata vastaavilla nais-ilmaisuilla ja nainen pitäisi yleensäkin ottaa kantasanaksi kaikiinn sukupuolisuuteen liittyviin sanoihin.

      Joku ehdotti:
      - neiti = umpinainen
      - rouva = avonainen
      - mies = varsinainen.

      • ruokotonko

        >- mies = varsinainen.

        Milläs nimellä karskit savottajätkät aikoinaan nimittelivät miepuolista kämppäemäntää? Ettei vain ollutkin varsip****u?


    • 6+6

      Yksinkertaista. Naista ei pidä valita presidentiksi. Eikä sähkömieheksi. Eikä nimismieheksi. Naisille riittä titteliksi hoitajatar.

    • "Valtionpää" olisi sikäli looginen ilmaus, että se vastaa muiden kielten ilmauksia. "Valtionpäämies" on erikoinen muodoste, koska se on luonteeltaan käännöslaina, mutta siihen on kuitenkin lisätty sana "mies"; ruotsin ja saksan pohjalta muodostettu suora käännöslaina olisi "valtionylipää", muiden kielten pohjalta "valtionpää". Taustalla lienee kuitenkin se, että sanaa "pää" ei yleensä yksinään käytetä johtajaa tarkoittamassa, vaan käytetään joko johdosta "päällikkö" tai yhdyssanaa "päämies".

      "Valtionpäätä" on ehdotettu hyvinkin virallisesti, ks. Kielikello 1/2002, "Miessuku ja kielenhuolto", http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&aid=1320

      Ehdotus ei kuitenkaan ole realistinen sen takia, että "valtionpää" – jota on jossain määrin käytetty – koettaisiin yleisesti arkiseksi tai leikilliseksi. Kielen vakiintuneen sanan muuttaminen on paljon vaikeampaa (ja turhempaa) kuin logiikan puusta katsoen voisi luulla.

      Leikillisyys voisi toki palvella tietynlaista poliittista agendaa. Jos ajatellaan – kuten minusta on ehdottomasti järkevää –, että tasavallan presidentin virka on muutettu melkoisen puhtaaksi edustusviraksi, jonka haltijalla on saman verran valtaa kuin Ruotsin kuninkaalla, tätä ajatusta voisi korostaa käyttämällä leikkisän tuntuista nimikettä. Leikillisempi olisi kuitenkin esimerkiksi ”valtionhattu”, joka korostaisi koristeellisuutta.

      Kielikellon artikkelissa mainitaan, että perustuslakiin ei otettu sen enempää nimitystä ”valtion päämies” kuin nimitystä ”valtionpää”. Itse asiassa sellaista nimitystä ei ollut myöskään vanhassa hallitusmuodossa, vaikka se antoi tasavallan presidentille kiistatta sellaisen aseman, jota kansainvälisen oikeuden termillä ”valtionpäämies” tarkoitetaan.

      Kansainvälisessä oikeudessa valtionpäämiehen on vanhastaan katsottu olevan valtion edustaja kansainvälisissä suhteissa, eräänlainen valtion ruumiillistuma. Niinpä valtionpäämiehellä on pitkälle menevä immuniteetti. Valtionpäämiehellä on yleinen toimivalta suhteessa muihin valtioihin. Sellainen asema tasavallan presidentillä oli vanhan hallitusmuodon mukaan hyvin vahvasti: hän määräsi maan suhteista ulkovaltoihin eikä ollut sidottu hallituksen kantaan, joskin sopimuksiin tarvittiin eduskunnan hyväksyntä. (Myös maan sisäisissä asioissa presidentillä oli yleinen toimivalta, toisin kuin nykyisessä perustuslaissa, joka rajaa presidentin tehtävät niihin, jotka laissa erikseen osoitetaan.)

      Näin ollen on jopa jossain määrin kyseenalaista, voidaanko Suomella sanoa olevan valtionpäämiestä/valtionpäätä (paitsi seremonioiden protokollien kannalta).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      280
      3104
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      79
      1565
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1470
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1291
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1210
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1207
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1129
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1107
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe