Eurosportin ääni myöhässä

Ylimääräinen lenkki

Syyskuussa Eurosportin lähetyksissä USA:n avoimista tenniskisoista kuva ja ääni olivat kaksi viikkoa epäsynkassa siten, että luva tuli noin sekunti ennen ääntä. Ilmoitin sähköpostilla tästä Eurosportille turnauksen alkupäivinä, ja sain vastauksen, että ongelma on havaittu. Korjausta ei tullut.

Nyt vastaavissa tänään alkaneissa Australian avoimissa on sama ongelma. Mahtaako Eurosportin ääni kiertää maapallon muutaman kerran ylimääräistä, vai mistä tämä johtuu? Eurosportilla vastausta ei tiedetä, koska asialle ei kyetä mitään tekemään.

Jos joku tekniikkaa tunteva osaa vastata, olen kiinnostunut kuulemaan. Tajuan toki, että asialle en minä eikä Eurosport voi tehdä mitään.

5

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • saman huomannut

      En tiedä mäkään mistä sellainen johtuu mutta lohdutukses voin sanoa että huomasin ihan saman tänään katsoessani otteluita. Eikä muuten ole ensimmäinen kerta kun ovat epäsynkassa, kuva ja ääni, Eurosportilla.

    • hidas kuva

      "että kuva tuli noin sekunti ennen ääntä"

      Jaa, meillä tuo ero on toisinaan useita sekunteja. Selostaja sanoo "hieno pussitus", eikä Ronnie ole edes lyönyt vielä.

      Lisätään vielä että kun laittaa radiosta selostuksen ja kuva eurosportilta, niin viive voi olla 5-10 sekuntia.

    • Ylimääräinen lenkki

      Tuntuu kuva ja ääni nykyisin olevan synkassa Eurosportilla. Eivät olekaan ihan täysiä tumpuloita tekniikassa!31

    • Säädettävää riittää

      Ns. huulisynkka on vaikea asia hallita tv-lähetystoiminnassa, jossa yksi henkilö hoitaa usean kanavan lähetystä. On hyvin hankalaa tarkastaa, että myös kansalliset äänet ovat kuvan kanssa samassa tahdissa. Nykyinen digitekniikka antaa tietenkin uudet työkalut tahdistusten hoitamiseen. Kun ohjelman komponentteihin saadaan lähtöpäässä mukaan aikaleimat, niin lähetysautomaatio hoitaa ohjelmakomponenttien keskinäisen tahdistuksen. Tämä on olemassa olevaa mutta hinnaltaan vielä turhan kallista tekniikkaa, ja katsoja joutuu näitä virheitä hyväksymään.

      Näiden ongelmien kanssa on kamppailtu vuosikymmeniä. Olkoon esimerkkinä joku Suzukan F1-kilpailu, jonka kuvamateriaali tuli useamman satelliittihypyn kautta ja Kyllösen selostusääni ISDN-yhteyden kautta. Kyllönen alkoi huutaa, että Häkkinen keskeyttää ja McLaren sylkäisi savut ulos vasta 3-4 sekuntia myöhemmin. Ei vaan jaksettu laittaa selostusääneen viiveboksia väliin.. Nykyisellä viivetekniikalla selvitään tästä helposti.

      Tarina kertoo, että esim. arabimaissa saatetaan kaapeliverkkoon lähetettävät satelliittikanavat ajaa 20-30 sekunnin viiveen kautta, jolloin ehditään sensuroimaan hyvien tapojen vastainen materiaali pois. Jos on liikaa paljasta pintaa tai jotain seksiin viittavaa, niin kyseinen kanava pimennetään hetkeksi.

      Näitä "viivelinjoja" voidaan käyttää hyötykäytössä esim. reaaliaikaisessa tekstityksessä. Ohjelma ajetaan esim. 20 sekunnin viiveen kautta ja tekstittäjä ehtii sen aikana kirjoittamaan videoon mukaan tulevan tekstin. Katsojalle ohjelma näkyy "suorana" tekstitettynä lähetyksenä.

      Lyhyesti: Kun ääni tulee 30 ms tai enemmän ennen kuvaa, niin se häiritsee enemmän kuin 50-60 ms kuvan jälkeen tuleva ääni. Tämä aiheuttaa esim. tv-valmistajille ongelmaa, jotta eri ohjelmalähteiden kuvan ja äänen tahdistus olisi kotioloissakin paikallaan. Jos kuva otetaan vaikkapa Blu Ray -soittimelta HDMI:n kautta tv:lle, mutta ääni meneekin optisena kotiteatteriin, niin edessä voi olla synkkavirhe: TV prosessoi videota ja se aiheuttaa kuvaan viivettä => kotiteatterissa viivästetään ääntä ja saadaan huulisynkka taas palautettua.

    • ei_uskois_et_nykyaikana

      Ihmeen paljon on huulisynkkaongelmaa monella suomalaisella ilmaiskanavallakin. Useimmiten en kiinnitä siihen huomiota, mutta jos sen sattuu havaitsemaan, niin alkaa häiritä. Toisinaan virhe on kyllä tapahtunut jo alkuperäisessä ohjelmassa, kalliissa elokuvissakin joissain kohtauksissa. Olen muuten usein hämmästellyt, että Netflixissä synkka on ollut (yleensä) kohdallaan, vaikka muuten kuvanlaatu on huonompi. Sonyn AV-vahvistimessani on vain typerä on/off-säätö, eikä viiveaikaa voi valita. Joskus yritin säätää viivettä TV:n asetuksista, mutta totesin säätämisen olevan yllättävän vaikeata. Jostain syystä TV:n asetus toimii ilmeisesti vain sen omalla virittimellä katsottaessa, ei HDMI:lle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1605
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1439
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1348
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1334
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      37
      1275
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1218
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe