Ulkolämpötila vaihtelee vuorokaudessa

Naapurit mielissään

yli 20 astetta ja eihän siinä mitään. Talvi on ihan mukavaa aikaa, paitsi lämmitys tuo yhden varsin pirullisen ilmiön näin suurilla vaihteluilla. Elikkäs kyse on huonekosteuden jatkuvasta vaihtelusta ja kepin kaulaa saa olla jatkuvasti säätämässä. Alkaa jo päreet palaa tämän jutun kanssa.

Ilmankostutin auttaisi, muttei sitä voi käyttää pitempiä aikoja muun väen astmaoireiden vuoksi.

Pahimmin tuntuvat reagoivan noi Stratikat ja SG. Kellään samoja kokemuksia, miten ootte pärjänneet, onko kikkakutosia? Nuorempana en niin kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta nyt kun sormivoimat alkaa heiketä, niin pienikin tatsin katoaminen alkaa häiritä soitantoa.

4

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mika....

      Ei ole kokemusta kaulan elämisestä kun on ollut aina siunatun vakaat kaulat käytössä, mutta sellainen vinkki tuli mieleen että jos säilyttäisit kitaroita laukussa jossa on kostutin.

      Ilmankostuttimen täytyy tietenkin olla aika tehokas että se jaksaa pitää ilmankosteuden riittävänä kuivimpina aikoina. Nykyisin on olemassa ilmankostuttimia joissa on automaatti, että kostuttavat vain kun ilma kuivuu. Kannattaa kysyä allergialiitosta, siellä tiedetään niistä. Yleensähän se kosteus, missä soittimet voivat hyvin, on hyväksi myös ihmiselle. Mikä astma se semmoinen on joka ei ilman kostuttamista siedä?

      Humidori laukkuun ja kitara sinne, voi ainakin toimia ensiapuna jos soittohuoneen ilmankosteuden korottaminen ei tule kyseeseen.

    • KitaristiAm

      Mikä jo tuossa kertoikin eli jos mahdollista niin säilyttää kitarat omassa laukussaan ja kostuttimen kera.

      Puhuit tuosta "muun väen astmaoireista" niin aiheuttaako esim. sellainen ilmankostutin astamoireisiin pahennusta josta saa laiteltua sitä viileätä höyryä, itelläni on tälläinen (saa siitä kuumaakin höyryä mutta kivempi olla vähän viileämmässä).

      Ite en ole tarvinnut nyt erillistä kostutinta kitaroissa (teen tälläistä kokeilua), mutta kyllä muutamia kuitenkin on joutunut vielä säätämään ilman vaihteluiden takia, osassa ei tarvi säätää kun pysyvät vuodesta toiseen todella hyvin kuosissaan säädöt.

      Mulla tuo ilman kostutin on asetettu siten, että rajana on 30 % ilman kosteus, kun mittari kostuttimessa menee 24 % eli yli 5% poikkeaa rajasta niin kostutin pistää viileällä höyryllä (tosi hienoa höyryä) kunnes raja 30 saavutetaan ja sitten lopettaa toimintansa eli tuo vekotin ei käy koko aika.

      Sitten muutama vinkki kitaroiden säilyttämisestä (yksi jo esille tulikin eli laukku ja kostutin).

      Kitaroita ei kannata säilyttää huoneiden seinillä katon rajassa vaan alempana koska lämmin ilma nousee ylemmäksi ja myöskin ilman on kuivempaa tällä tasolla mikä myös vaikuttaa kitaroiden elämiseen.

      Jos ei esteitä niin säilytä kitarat suht viileässä (ei kuitenkaan kylmässä), lähempänä lattiatasoa tai lattialla (laukussa, telineessa jne.)

      Säilytä sellaisessa paikkaa huonetta missä lämpötila on tasainen eikä ole liiemmälti vetoa eli paikssa jossa ilma pysyy suht tasaisena ja eikä ole äkillisiä ilman kosteuden ja lämpötilan vaihteluita.

      • KitaristiAm

        Lisäys omaan kirjoitukseen eli ilman kosteudesta sen verran vielä, että ihanteellinen lienee siellä jossain 40- 45% hujakoilla mutta tuo 30% raja on myös ihan hyvä eikä se ole omissa kitaroissa aiheuttanu mitään pahojaan.

        Jos kosteus pääsee alle 20% niin se on sellainen suht hyvä raja jonka päälle pitäisi vähintäänkin pyrkiä ja jos menee alle 10% niin kandee olla enempi huolissaan.

        Yleensä kitarat kestää suht hyvin vaihteluitakin mutta kandee kostuttaa ilma laitteilla tai erikseen kitarakohtaisella kostuttimella varmuudeksi ja varsinkin kalleimmissa kitaroissa ei halua olevan mitään halkeamia tai kannen painumisia saati muuta ikävää tai tuntumaan liittyvää vaihtelua.

        Ihanteellisin ratkaisu jos vain mahdollista olisi pitää kitarat kokonaan erillisessa tilassa tai varastoidussa kopissa jossa on koko alueen kostutin joka pitää homman kuosissaan, harvemmin vaan kotosalla näin on ihmillä tähän mahdollisuutta.


    • eläkk. timpuri

      Moikka,
      Mulla on noissa vanhemmissa Stratocastereissa vähän samaa oireilua ja huomaan sen vireen muuttumisena. Harvemmin on tarvinnut kaularautaa kuitenkaan alkaa säätämään, mutta virettä saa olla tauon jälkeen aina nostamassa tai laskemassa. Ainoa soitin, jolle ei ole tarvinnut juurikaan mitään säätöjä tehdä (pl. kielisetin vaihto/hienovireen tsekkaus) on tuo Ibanezin Jem7. Ehkä kelluva talla ja xtra light (9-42) kielisetti kompensoi säätelytarpeita. Stratoissa minulla on soundien ohuuden vuoksi tuhdimmat setit (11-54).

      En käytä ilmankostuttajaa, pyrin pitämään laukuissaan ja asun vanhahkossa ok-hirsitalossa. Betonielementtikerrostalossa saattaa ilma kuivua kovempana pakkaskautena kovastikin ja vaihtelut olla suuria. Osaa voin ottaa, mutta ei kikkoja tarjolla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6729
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4360
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2783
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2090
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1643
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1437
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1141
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1114
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1081
    Aihe