hei!!!

jolle

hei kaikki koira expertit!!!

olen ottamassa koiraa miten sen kanssa kanattaa käytäytyä ja miten sitä kanataa koulutaa ja kuinka paljon...

9

376

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ensimmäinen

      on opetella kirjoittamaan... KANATTAA opetella tämä taito kunnolla=) Niin voi kanssa ihmisetkin KÄYTÄYTYÄ paremmin...=)

    • roosa

      Parhaiten saat tietoa menemällä kirjastoon. Lainaa Tuire Kaimion Pennun kasvatus-kirja. Sisältää perustiedot hoidosta ja kasvatuksesta.
      Pennun koulutus vaatii ennenkaikkea rauhallista otetta, kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Pieneltä pennulta ei saa paljon vaatia ja sitä on ohjattava leikinomaisesti.
      Myös hakusanalla kumikana löydät hyvät koulutussivut.
      Kipi kipi kirjastoon

      • jolle

        kiitos
        taidanpa lähtee kirjastoon


    • Riikka-Liisa

      Koiran kanssa elämisestä/koiran koulutuksesta saisi kirjoitettua monta kirjaa (ja onhan niitä kirjoitettukin). Joten niitä kannattaa ruveta lukemaan. Pieniä ohjeita tähän voisin kuitenkin laittaa.
      Koiran kanssa täytyy olla hyvin johdonmukainen. Sinä olet johtaja, joka kertoo koiralle, kuinka sen kuuluu toimia. Et voi olettaa koiran osaavan yhtään mitään, jollet ole sille mitään opettanutkaan. Koira ei opi kerrasta mitään käskyjä, se tarvitsee toistoa toiston perään (ja sinä tarvitset paljon kärsivällisyyttä). Koiran kouluttamisen katto olet sinä itse, tuskin pystyt "ylikouluttamaan" koiraa.
      Sitten muistat, ettet voi ajatella että "se on vielä niin pieni, etten voi sitä kieltää". Nimenomaan pentuaikana sinun tulee antaa pennulle rajat siihen, mikä on sallittua ja mikä ei. Sinun pitää opettaa pennulle esim. hädät tehdään ulos, hihnassa kävellään nätisti, ihmisiä vasten ei pompita.
      Ensimmäiset ja tärkeimmät käskyt ovat "EI" ja "TÄNNE". Äänen sävyjä käyttämällä voit ilmaista mikä on sallittua ja mikä kiellettyä, volyymi ei ole niinkään merkitsevä. Pennulle oma nimi tulee olla mukava juttu, eli älä ikinä kiellä pentua sen nimellä. Vaikka pentu tekisi jotain pahaa, et saa huutaa vihaisesti "tänne" (aluksi vihaisesti "ei" ja sitten iloisesti "tänne"). Ja koskaan et saa rangaista koiraa sen tullessa luoksesi, luoksetulo on aina mukava asia (vaikka sinua kuinka suututtaisi koira). Jos koiraa tahtoo rangaista, se täytyy saada "rysänpäältä kiinni", koira ei muista mitä se 10sekuntia sitten teki.
      Tässä pientä ohjetta, kysymyksesi oli niin laaja ettei siihen pysty mitenkään vastaamaan kattavasti.

    • Moonwoman

      käy katsomassa: www.dogexperts.net. Sivut ovat suomeksi ja sinne voi lähettää kysymyksiäkin.

    • Moonwoman

      Käy katsomassa kennelliitto.fi sivuilla ja myös dogexperts.net sivuilla. Koiran kanssa eläminen on kuin lasten kanssa eläminen... ei koulutus päivässä tai viikossa onnistu. Se on elämäntapa, jota kannattaa lähteä opettelemaan, että saadaan onnellisia hetkiä kaikille!

    • jotain vinkkejä

      Suosittelen myös alkuun tuota Tuire Kaimion kirjaa.

      Muutama yleissääntö:
      - kehu pentua, kun se toimii haluamallasi tavalla. Oikein hienosta toiminnasta myös palkka (herkkupala tai yhteinen leikki)
      - kiellä silloin, kun se toimii väärin
      - muista, että kehu/kielto pitää tapahtua juuri sillä hetkellä, kun pentu tekee jotain. 10 sekunnin päästä on jo liian myöhäistä, eikä pentu enää ymmärrä asioiden yhteyttä
      - opettele tulkitsemaan pennun ilmeitä; onko se esim. hermostunut, peloissaan, iloinen, tyytyväinen, rauhallinen... Hännän heilutus ei aina ole ainoa mittari, vaan seuraa myös korvien asentoa ja koiran muuta olemusta. Sinun tehtäväsi on omistajana huolehtia, ettei pennun tarvitse turhaan pelätä. Älä esimerkiksi pakota tilanteisiin, joihin se ei ole valmis, vaan pelottaviin asioihin tutustutaan pikkuhiljaa ja pysy itse rauhallisena. Näin se oppii luottamaan sinuun ja teidän yhteistyö paranee.
      - pennun kanssa vaaditaan ennen kaikkea kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Vaikka itsellä meinaisi palaa pinna, niin laske ensin kymmeneen ja mieti, vaaditko pennulta kohtuuttomia: tekeekö se jotain väärin ilkeyttään vai siksi ettei se tiedä, miten pitäisi toimia. Useimmin on kyse jälkimmäisestä.
      - koiralla pitää olla tasapainossa seuraavat asiat:
      a) riittävästi unta ja lepoa (järjestä koiralle alusta asti sen oma paikka, jossa sitä ei häiritä, varsinkin pentu tarvitsee paljon unta)
      b) riittävästi liikuntaa (pennulle riittää useampi pikkulenkki, aikuinen koira vaatii lisäksi ainakin yhden oikein pitkän lenkin päivässä)
      c) riittävästi yhteistä tekemistä omistajan kanssa (esimerkiksi leikkiminen, yhteiset koulutushetket vaikka temppujen opettelu)
      d) riittävästi aivotyötä ja omaa puuhaa (esim. aktivointilelut, luiden järsiminen, nenänkäyttöä eli haistelemista vaativat tehtävät)
      e) riittävästi ravitsevaa ruokaa
      e) sosiaalinen koira kaipaa myös leikkiseuraa toisesta koirasta, mutta eivät kaikki
      - koira, jolla edellä mainitut asiat ovat tasapainossa, on yleensä onnellinen ja mukava koira myös arjessa :)

      Lisäksi suosittelen, että etsit paikkakunnaltasi hyvän koirakoulun ja ilmoittaudut pentukurssille. Kokenut kouluttaja osaa antaa hyviä neuvoja siihen, miten voit kouluttaa omaa koiraasi. Samalla koira tapaa muita koiria ja oppii sosiaalisia taitoja.

      • Tuota noooinn...

        Kun päätyy vastaamaan johonkin viestiin, niin kannattaa katsoa ensin aloitusviestin päivämäärä. Sen jälkeen varmistaa että onko ketjussa mahdollisesti jälkeenpäin tullut joltain uusi avunpyyntö tai sellainen kommentti joka ehdottomasti vaatii vastausta.

        JOS aloitusviestistä on kymmenen (10) vuotta, eikä muita vastaavia ole, niin voi olla melkoisen varma että viestiketjun aloittanut on siinä ajassa ratkaissut ongelmansa. Kenties koirakin voi olla jo sateenkaarisillalla.


    • Moonwoman

      www.koulutus.dogexperts.net
      Täältä saa ilmaisia vinkkejä alkajaisiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      192
      3291
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2151
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2061
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1925
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1251
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe