AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / KOIRAN SOKERITAUTI

KOIRAN SOKERITAUTI

11 Vastausta 3 269 Lukukertaa
MOI ! Sain juuri äskeittäin tietää, että
8 vuotiaalla koirallani on sokeritauti.
Nyt kyselisin teiltä muilta kokemuksia,
että miten koiranne on pärjännyt sokeritautinsa kanssa ja muita vinkkejä myös, keillä tämä
sama ongelma on....T: Birgitta

Hei,

meillä oli vuosia sitten monirotuinen koira, joka sairastui sokeritautiin 6 vuotiaana.
Se sai insuliinipiikin kerran päivässä, aina saman aikan. Kuivakalaa siten palkkioksi. Ruokaa se sai kolmesti päivässä, aina samaan aikaan. Siihen aikaan ei ollut koirille erikoisruokia, joten se söi enimmäkseen lihaa, kalaa ja vihanneksia. Joskus sai kaurapuuroa, mikä oli sen herkkua.

Insuliinin tarve mitattiin alku vuosina joka päivä pissasta apteekista saatavilla liuskoilla. Nartulta oli helppo ottaa pissaa purkkiin. Myöhemmin ei tarvinnut ihan joka päivä mitata insuliinin tarvetta.

Hunajaa oli aina varalla, jos tulee huono-olo. Kerran koira sai insuliini shokin, kun oli syönyt huonosti. Se oli epilepsiakohtausta muistuttava kohtaus, mikä saatiin rauhoittumaan hunajalla.

Kaiken A ja O on täsmällisyys; aina ruoka ja piikki samaan aikaan.

Koira lopetetiin reilu 14 vuotiaana, kun jalat meni. Se ei siis kuollut sokeritautiin vaan vanhuuteen.

Älä lannistu. Koirallasi voi olla vielä vuosi hyvää elämää jäljellä, kun vaan hoidat sitä oikein.

HEI kasvattaja !

Kiitos paljon vastauksesta ja ihana kuulla,
että koirasi eli kuitenkin vuosia sokeritaudista
huolimatta !! Kyllä se aina " kolahtaa "
kun oma lemmikki sairastuu...Mutta tosiaan oma
8 vuotias uros koirani saattaa olla vielä
pitkään luonani jos hyvä tuuri käy.

T: Birgitta
Oma westieni on sairastanut diabetestä jo 4 vuotta, ja pärjännyt melko hyvin,kun on oikean ruoka ja insuliini!
Välillä mittaan paastoarvot kotona,korvanlehdestä, en nykyään usein ,koska tauti on aika hyvin kurissa.
Kaksi kertaa hän on mennyt lähes koomaan,jolloin elvytin hunajalla,tähän paras on tietty glucoboosteri,jonka saa apteekista.
Koira on nyt 11 v ,veriarvot ovat huonot, maksa-ja munuaisarvot todella koholla,voinnista sitä ei juuri huomaa.Eli hän on ikäänkuin "jatkoajalla" luonani vielä ja porskuttaa entiseen malliin.
PARAS ruoka on ehdottomasti royal caninin Diabetis,saatavana sekä purkki-että kuivamuonana.Tämä pitää sokeritaspainon melko tasaisena aamusta iltaan, suosittelen sitä!!
Mukavia päiviä koirasi kanssa!!
T:Tuula

Myös sokeritauti

Heipsan!

Mun sekarotuinen narttukoirani sairastui sokeritautiin viime huhtikuussa, se ilmeni laihtumisena ja melkoisella juomisen lisääntymisenä. Kun sokeritauti todettiin eläinlääkäri ehdotti ensin kohdunpoistoa, joillain koirilla se oli auttanut eikä ollut tarvinnut aloittaa insuliinipiikitystä.

No kohtu leikattiin, mutta se ei auttanut, vaan koiran kunto huononi. Sitten aloitettiin insuliinipiikitys, ja jo muutamassa päivässä olo koheni silmissä. Apaattinen ja laihtunut koira muuttui taas iloiseksi ja alkoi saada lihaa luittensa päälle.

Niin kuin tuo edellinen kirjoittaja kirjoitti, niin apteekista saa liuskoja joilla todetaan virtsasta glukoosi eli sokeri. Meillä sokerin tasaantumiseen meni muutamia viikkoja. Ne raja-arvot mitä koiralla on lähentelee hyvin paljon samoja mitä ihmisilläkin pitäisi olla. Eläinlääkäri kuitenkin kertoo sulle, että minkälaisella annostuksella aloitat pistämisen ja sen tehoa seurataan viikko pari, ja jos edelleen on liikaa sokeria, niin annostusta nostetaan yhdellä yksiköllä kerrallaan. Välillä joudut käymään eläinlääkärillä kontrollissa, mutta siihen saat ohjeet eläinlääkäristä. Liuskat maksavat noin 20-25 euroa 50 kappaleen purkki, eli aika arvokkaitahan nuo ovat.

Sinä aikana kun sokeria oli vielä virtsassa liikaa, niin koiralla oli pari kertaa virtsatulehdus, sillä virtsassa oleva sokeri tietysti ruokki hyvin siellä olevia bakteereja, mutta ne hoidettiin antibiooteilla nopeasti pois.

Mun koiralla pistäminen oli sitä, että kaksi kertaa päivässä aina suurinpiirtein samaan aikaan, eli jos aamulla pistit klo 8, niin seuraavan kerran illalla klo 20. Parin tunnin heitot ei vielä vaarallisia olleet.

Pistäminen ei ole vaikeaa ja koira tottuu siihen nopeasti, neulat ovat ohuita ja noin 1cm:n pituisia ( niitä löytyy kahden pituisia). Niskanahan alle vaan vaakatasossa, ei kuitenkaan lihakseen. Paikkaa kannattaa aina vähän vaihdella sen mukaan mihin kohtaan on edelliskerralla pistänyt, kohta voi tulla vähän araksi. Takapuolenkin päälle voi pistää jos löytyy sopivasti löysää nahkaa mitä nostaa.

Insuliini haetaan apteekista eläinlääkärin reseptillä, se on ihan samaa ainetta mitä ihmisetkin käyttää. Neulat jouduinkin sitten hakemaan eläinlääkäriltä, koska niitä ei apteekista saa (eikä edes joka eläinlääkäriltä), ihmisethän hakee ne normaalisti terveyskeskuksesta. Neulat ovat kertakäyttöisiä juuri niiden ohuuden takia, itse käytin samaa neulaa kaksi kertaa eli yhden päivän ajan ja hyvin meni.

Insuliini mitä käytin oli muistaakseni Humulin- merkkistä ja sitä oli paketissa aina viisi kynää. Koirani painoi noin 9 kiloa ja sillä oli annostus 6 yksikköä 2 kertaa päivässä, tällä annostuksella yksi kynä kesti melkein kuukauden. Viiden kynän paketti maksoi noin 40 euroa.

Ja tosiaan jos koira onkin sitten syönyt huonosti, niin kannattaa tiputtaa sitä insuliiniannosta vaikka yhdellä yksiköllä. Eläinlääkärini sanoi, että liika insuliini on vaarallisempaa kuin liian vähän.

Sokeritaudin toteamisen jälkeen meillä muuttui myös ruokavalio täysin, eli nyt lääkäri määräsi meille eläinlääkäristä saatavaa Walthamin Weight Control Diabetic 30:tä, joka on tarkoitettu diabeteskoirille. Peruna, riisi ja viljatuotteet oli kielletty sen vuoksi, että niissä on liikaa hiilihydraattia mikä taas nostaa verensokeria. Suositeltavia ruokia taas olivat vähärasvainen liha ja kala, herkkupaloina sai antaa esim. Pedigreen terveyskoirankeksejä joita saa kaupasta. Itse annoin usein myös leivän päälle laitettavia keittokinkku- tai kalkkunaleikkeitä.

Tuo eläinlääkärin määräämä ruoka oli tietysti arvokasta, kuivamuonana se kuitenkin oli halvempaa. Kuivamuonaan meidän koira tottui suhteellisen nopeasti ja se oli siitä hyvää, että se oli kosteaa eikä sitä tarvinnut liottaa. Ensin ostettiin pienempi pussi ja testattiin, ja sitten kun kelpasi, niin ostettiin 14 kg:n säkki minkä hinta oli noin 70 euroa. Tälläinen säkki kesti koirallani reilun 10 viikkoa. Tätä ruokaa ei ainakaan vielä ole saatavilla eläinliikkeistä vaan ainoastaan eläinlääkäreiltä, koska se on tarkoitettu sairauden hoitoon.

Kaiken kaikkiaan kaikki meni todella hyvin kun vaan löydettiin se oikea insuliiniannostus ja ruokinta. Liikuntaa on myös parempi harrastaa useampana lyhyempänä lenkkinä kuin yksi ainut rankka lenkki kerran päivässä. Ja sen insuliinipiston yhteydessä on tärkeää, että koira saa samanaikaisesti sen ruoka-annoksensa.

Ihmettelet nyt kuitenkin varmaan, kun puhun kaikesta tapahtuneesta menneessä aikamuodossa. No koirallani todettiin loppuvuodesta vielä maitorauhaskasvaimia, jotka levisivät melkoisen nopeasti. Samoihin aikoihin alkoi vielä ontuminen mikä selvitettiin röntgenkuvilla, siinä todettiin nivelrikko. Koiralla oli kipuja joita jouduttiin hoitamaan kipulääkkeillä. Yhtenä päivänä se sitten totaalisesti lopetti syömisen ja makasi vaan sen näköisenä, että elämänhalu on mennyt. En halunnut, että koira kärsii yhtään sen enempää ja seuraavana aamuna soitin eläinlääkärille. Ikää koiralla oli 12,5 vuotta kun vein sen viimeisen kerran eläinlääkärille nukutettavaksi. Kova paikka... vieläkin itkettää kun asiaa ajattelee.

Mutta sun koiralla saattaa olla vielä monta hyvää vuotta edessä, ei muuta kuin säännölliset piikitykset, ruokinta ja ulkoilu, niin hyvä tulee. Ja tietysti se sokerin kontrollointi sitten aika tiheään siitä virtasta, että sokeritasapaino pysyy. Onnea vaan jatkossa!

HEI xxx !!

Suuret kiitokset vastauksesta ja lämmin
osanotto myös koirasi poismenon johdosta !
Tiedän myös kokemuksesta miten surullinen se
viimeinen reissu on rakkaan lemmikin kanssa...
Sain kirjoituksestasi uskoa huomiseen,
että 8 vuotiaalla uros koirallani on sittenkin
ehkä monta hyvää vuotta vielä edessä sokeritaudista huolimatta, ja se säännöllisyys
täytyy muistaa aina hoidon kanssa.
koirani on muuten elänyt terveen elämän tähän
asti ja on normaali painossa tällä hetkellä.

T: Birgitta

sokeritaudista

Meilläkin todettiin nartulla sokeritauti. Mitä insuliinia pistätte??? Ja mitä on hintaluokka?
Meillä flexpen protaphan, 5 kynän pakkaus maksoi noin 46€.

Meillä samaa

Protaphan flexpen, hinta sama joka apteekissa ;) Meillä pistetään 10 yksikköa/2 kertaa päivässä, koira painaa 22kg...kynät riittää aika tarkalleen 10 viikkoa ja siihen kun lisää neulojen hinnan 22e/100kpl = yht n.33e/kk

Sama meillä

Koirallani(samojedinarttu 8v) todettiin myös sokeritauti, tuossa pari päivää ennen joulua...koiran kunto parani hyvin nopeasti insuliinin pistämisen alettua...uusi on asia meillekin, mutta hyvin on mennyt ainakin kohta 7 viikkoa :) Meillä ei ole ollut siis vielä mitään ongelmia, hedelmäsokeria pidän kaapissa mahdollista "elvytystä" varten...

Moi Juha !

Kiva kuulla että alku on lähtenyt teillä hyvin
ja insuliini on hyvin myös auttanut!
Meillä on alku lähtenyt myös hyvin ja koirani
juominen ja pissaaminen on selvästi vähentynyt
insuliinin ansiosta. (Sinun koirasi on sitten
sairastunut saman ikäisenä....)
Hedelmäsokeria on meilläkin täällä kotona
kaapissa varuilta.

T: Birgitta
Moi. Meidän Collieneidillä todettiin sokeritauti eilen. Se on vasta 1v1kk vanha.
Vähän hirvittää... mutta eiköhän me selvitä!!!!
Joo sain aika vasta kuulla,että yksi mun tuntema koira joka oli siis harmaa norjanhirvikoira kuoli sokeritautiin.Se oli vissiin jotain 8-9.Meillä on saman rotuinen koira joka on 6vuotta vanha ja vähän hirvittää et onko se koiraroduilla sit sellasta et siihen on riskialtis?
 /   /  /  / KOIRAN SOKERITAUTI

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta