OWCZAREK PODHALANSKI

ROTUA HARKITSEVA...

ONKO KENELLÄKÄÄN KOKEMUSTA TÄMÄN RODUN LUONTEESTA? ESIMERKIKSI KUN ROTUMÄÄRITELMÄSSÄ LUKEE,ETTÄ SUHTAUTUU VIERAISIIN VARAUTUNEESTI! MITEN TÄMÄ NÄKYY KOIRAN LUONTEESSA? PYSTYYKÖ VARAUTUNEISUUTTA JOLLAIN HILLITSEMÄÄN?

13

3393

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laumanvartija

      Homma on sillä tavalla, että jos harkitset minkä tahansa laumanvartijarodun ottamista, niin ainut kannattava tapa hankkia rodusta/roduista tietoa suoraan kasvattajilta. Käydä katsomassa ja tutustumassa. Sellaista koiraa ei oteta pelkästään ns. leikki/lenkki -kaveriksi. Ne ovat hyvin itsenäisiä ja vaativia koiria ihan jokainen. Ne oikein kasvatettuina ovat aivan upeita ja uskollisia omilleen.
      Yleisesti laumanvartijakoira on vieraita kohtaan pidättyväinen ja varautunut ja voi kokea olevansa tietyissä tilanteissa olevansa vastuussa reviirinsä vahtimisesta. Sana "vartija" kertoo jo paljon. Oikeudenmukaisen ja täsmällisen kasvatuksen saaneen koiran kumminkin pitää päästää kaikki vieraat sisälle ja käyttäytyä niitä kohtaan koiran isännän määräämällä tavalla. Toisinsanoen kun isäntä on vieraansa hyväksynyt, tulee koirankin ne hyväskyä. Voin jutella enemmänkin näistä roduista jos annat sähköpostiosoitteesi.

    • milie81

      kuin edellinen kirjoittaja. Kysele kasvattajilta ja käy tutustumassa eri yksilöihin. Vaativia ovat nämä rodut.
      Vieraisiin varautuneestu suhtautuminen tarkoittaa käytännössä sitä että kun vieras tulee kotiin jossa on laumanvartija, omistaja/isäntä ottaa vieraat vastaan eli näyttää koiralle että kyseiset vieraat ovat tervetulleita kotiin. Koira hyväksyy vieraat jos omistaja ensin toivottaa ne tervetulleiksi, mutta tämä ei tarkoita että koira innoissaan menisi rapsuteltavaksi vaan yleensä' kiertelee hieman kauempana ja tulee luokse jos itse haluaa, eli ihan turha on vieraan houkutella koiraa luokse.
      Rotuna kaikki laumanvartijat ovat aika samanlaisia, eli koulutus ja sosiaalistaminen on oltava parempaa kuin hyvä. Omassa pihassa/reviirillä laumanvartija vartioi aluettaan aktiivisesti, vierailla ei ole alueelle asiaa jos omistaja ei ole paikalla. Koiran on kuitenkin osattava käyttäyttyä, eli jos koira ei ole omalla reviirillään (vaikka lenkillä) niin se ei saa olla aggressiivinen, vaan se on välinpitämätön kaikkea kohtaan. Jos koira on koulutettu oikein, se ei yrittäkkään vartioida missään muualla kuin omalla alueellaan.Muista että myös auto on koiran reviiriä. Meillä ainakin keskari on avoin varsinkin toisille koirille esim. näyttelyissä ja lenkeillä yms. Jos laumanvartija on omistajansa kanssa jossain käymässä se on hieman vähemmän varautunut vieraita kohtaan eli ei hauku eikä vartioi. Mutta tämäkin on koulutuksesta kiinni.

      Mielestäni varautuneisuutta ei voi juurikaan hillitä, eli vartioivietti on näillä roduilla niin verissä, ettei sitä saa pois. Varautuneisuus ei suinkaan tarkoita että koira kävisi kiinni tai olisi äkäinen vieraita kohtaan vaan tämä on koulutuksesta ja omistaja koira suhteesta kiinni. Saahan siitä äkäisen jos sitä ei osaa kouluttaa tai hommaa sen vain siihen vartiointi tarkoitukseen.

      Hieno rotu on kyseessä, mutta sitä pitää ymmärtää ja arvostaa ennenkuin sellaisen on valmis ottamaan. Alkukantaisia vaistoja on osattava ennakoida ja niitä on osattava hyödyntää koiran koulutuksessa. Nämä rodut kun eivät tee miellyttämisenhalusta mitään, ne eivät ole palveluskoiria, niillä on aina oltava hyvä syy ennenkuin ne tottelevat ihmisen asettamia käskyjä.

      Tsemppiä koiran valintaan, jos todellakin kyseisen rodun valitset tulet saamaan itsellesi kunnioitusta herättävän, luotettavan ja kiehtovan rodun. =)

      • Laumanvartija

        Jas itten kannattaa myös lukea kirja nimeltä "laumanvartijakoirat" , kirjoittaja on Kaisa Koljonen SANASILTA OY


    • rotua harkitseva...

      Kiitos vastauksista!
      Osaisitteko vielä kertoa kuka kasvattaja olisi teidän mielestänne hyvä?

      • Laumanvartija

        Siihen en osaa sanoa. Rotuyhdistyksen kautta varmasti löytyy yhteytietoja yms. Soittele ja kysele kasvattajilta rohkeasti. Ja mene tutustumaan, niinhän se selviää.


      • milie81

        Eli tottakai kysele yhdistykseltä ja pentuvälittäjiltä, mutta olen kuullut (myös muilta kasvattajilta) että Iirismaan kennel olisi hyvä, omakohtaista kokemusta ei ole joten ei siitä sen enempää... =)


      • lgd
        milie81 kirjoitti:

        Eli tottakai kysele yhdistykseltä ja pentuvälittäjiltä, mutta olen kuullut (myös muilta kasvattajilta) että Iirismaan kennel olisi hyvä, omakohtaista kokemusta ei ole joten ei siitä sen enempää... =)

        Minun mielestä missä on paras kasvattaja kysymys on aivan turha, jos joku tulee kasvattajan kanssa toimeen niin toinen ei välttämättä pidä samasta.
        käy ihmeessä katsomassa kasvattajien tiloja ja koiria ennenkuin teet valintoja, molemmat vanhemmat ovat myös syytä nähdä. Koiria kun kaupataan ihana luonteisista vanhemmista ja totuus on joskus aivan muuta.
        kyllä se oikea ja hyvä kasvattaja löytyy itse ainakin valitsen koiran niin että tulen myös kasvattajan kanssa hyvin toimeen ja voin jopa pistäytyä "kahville".


      • vahti

        Yleisesti ottaen varma merkki hyvästä kasvattajasta ja hänen koirien tasosta on kun muut kasvattajat haukkuvat häntä ja koiria = kateus.
        Eli sähköpostia tai puheluita, pian huomaat kuka on se paras! Tämä pätee varmaan kaikkiin rotuihin.
        Ehkä kuitenkin fiksuin tapa mennä tutustumaan kasvattajaan ja koiriin paikanpäälle, eikä kysellä palstalla.


      • Riikka-Liisa

        Jos kysyt sähköpostin ([email protected]) välityksellä, voin kertoa ketä kasvattajaa kannattaa välttää. Ko. kasvattajalta ei näet pakosti saa papereita koiralle (vaikka hän lupaa)...


    • Leevi

      Heippa, itselläni on kesällä 6vuotta täyttävä uros podhalanski joka ei ole pätkääkään varautunut,asumme rivitalossa ja tämä herra ottaa ihmiset vastaan ilomielin,ainut mikä kyseisellä koiralla on ´ns "vikoja" on että se ei tule toimeen vieraiden urosten kanssa. Suosittelen lämpimästi käymään kasvattajilla katsomassa miten pennut elävät ja miltä vanhemmat näyttävät. muista myös kysyä sukulaisten terveystulokset ja miks ei myös näyttelytuloksia.älä turvaudu siihen että se ensinmäinen paikka on paras paikka.

    • reeta_83

      Koskaan ei voida liikaa korostaa sitä että nämä koirat eivät sovi missään nimessä rivi-eikä kerrostaloon eikä mielellään edes taajamaan omakotitaloon vaan maaseutu on laumanvartijan oma paikka!!!

      Itse ainakin kyseenalaistaisin kasvattajan toimet jos myy koiria ihan mihin vaan, kunhan saa rahaa ja pääsee nopeasti kasvavista pennuista eroon...

      Aiheen aloittajalle, lueppa tämä (ehdin äsken kirjoittaa valtavan pitkön tekstin enkä jaksaisi toistaa :P ), tässä on hyödyllisiä asioita jotka koskee oikeastaan kaikkia laumanvartijoita:

      http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=102&conference=4500000000000130&posting=22000000007171828

    • mitenkähän newfoudlandinkoira ja tämä podhalanski tulisivat keskenään juttuun. Vartiakoiria ainakin molemmat

    • Eläinrakas1611

      1. Varmista että jaksat kiskoa vierelläsi kulkevaa täysikasvuista n.60kiloa painavaa laumanvartijaa. 2. Jokainen koira on erilainen, mutta meidän podhalanskista tulee aina vaaran uhatessa täysin jäykkä. 3. Koira pystyy häätämään suden, jopa karhun. 4. Viihtyy ulkona , ja on erittäin hyvää lenkkiseuraa. 5. Täysikasvuinen kannattaa harjata kerran joka toinen viikko, karvanlähtöaikoihin, kerran viikossa. 6. Hyökkää tullessaan uhatuksi. 7. Pystyy puolustamaan suurta laumaa. Toivottavasti tämä auttoi. Meidän perheessä podhalanskeja on kaksi, tulevat hyvin toimeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1525
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1344
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1321
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1267
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1238
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1146
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1084
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe