AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!
 /   /  / Valurautapannu

Valurautapannu

13 Vastausta 51 974 Lukukertaa
Miten valurautapannu oikeaoppisesti rasvapoltetaan?

ihralla

Suolaamattomalla ihralla, jota saa esim. kauppahallista. Sitten vaan rasvataan ja kärvennetään. Pyyhitään ylimääräiset pois.

Käykö siis?

Käykö siis esim. rasva, jota rasvakeittimiin tungetaan? (Puhdasta talia, eli ihraa?)

Eii saa

Valurautapannuakaan ei saa polttaa ja uuden pannun käyttöönotto tapahtuu kuten niminerkki " kpmi "jo kirjoittikin, sulattamalla ja imeyttämällä valuraudan hukosiin suolatonta sianihraa kohtuullisessa lämmössä.

Valurautapannua ei pestä tiskiaineilla, eikä sitä pidä pestä astianpesukoneella.
Pannu harjataan heti käytön jälkeen sen lämminnäollessa kuumavesihanan alla ja kuivataan paperilla.

Valurautapannut on ikuisia, eli kestävät pidempään, kuin ihmisen muisti on.
Toisin on avaruusteknologiatuotteitten teflonpannujen laita, ne on uusittava parin vuoden välein, kun niihin alkaa ruoka kiinni tarttumaan ja pohja kupristuun, kaiken lisäksi pahasti kalliita ovat.

uuden rasvapoltto

Näin teet rasvanpolton:
- Hiero astiaan puhdistuksen ja kuivauksen jälkeen suolatonta sianihraa
- Kuumenna astia uunissa 250 asteen lämmössä 5 minuuttia
- Pyyhi ylimääräinen rasva pois ja jatka astian kuumentamista vielä 250 asteessa puoli tuntia. Tämän jälkeen astia on käyttövalmis.
- Rasvanpolttamisen voi tehdä myös levyllä tai grillissä.
Pese valurautapannu aina heti käytön jälkeen kuumalla vedellä ja anna kuivahtaa lämpimällä levyllä. Valurautapannua ei pestä pesuaineella, koska se vetää rasvan raudan huokosista, jolloin pannu ruostuu.

Rasvapoltto kannattaa uusia alussa vuosittain. Vanhalle sen voi tehdä muutaman vuoden välein.

Heh, kyllä

Teflonpannukin kestää jos sitä käyttää oikein! Minulla on kyllä vain yksi, Hackmanin 10 v vanha ja on vielä kuin uusi. On vain pidetty metalliset työvälineet kaukana ja huollettu kunnolla, ihan kuin teemme valurautaisillekin. Kummallakin on jämähtäneet käyttötarkoitukset, mutta tärkeintä lienee, että toimivat kuin haluamme :)

Öljy käy aivan yhtä hyvin

Ei sianihrassa mitään taikaa ole!

Sen sijaan on tärkeää toistaa imeyttäminen ainakin 5 kertaa ennen ensimmäistä tosikäyttöä.

Vanhempi pannuni on vuodelta 1944 - on mahdollista, että siinä on ollut sianihraaa - ja nuorempi vuodelta 1971: ei sianihraa. Ai niin, sitten on lettupannu vm. 1974 - ei sianihraa.

Muussa suhteessa toisten ohjeet ovat aivan oikeita.

Jos nyt sitten niin käy, että astianpesuaine on tarpeen tai käytät sitä vahingossa, reilu rasvapolttaminen korjaa asian.
Sianihrassa ON taikaa - silloin kun se on SUOLATONTA ihraa. Lue kokki Kolmosen neuvot valurautapannun käytöstä ja opi, mikä on valurautapannun ja suolan välinen suhde. Nyt... tämä on kemiaa. Oikeanlaista kemiaa:

http://www.kokkikolmonen.com/tuotteet.html?id=12/297

valurautasen

Ei siihen mielestän tarvitse ihraa, käy muukin rasva esim kookosrasva. hyvä puhdistus vinkki esim talven yli varastossa olleelle muurikkapanulle( tai valurautapannu) on että suolataan pannu karkealla suolalla, aika reippaasti saa laittaa. Pidetään tulella/hellalla niin kauan että suola on imenyt itseensä liat saattaa mennä puolikin tuntia. Poistetaan suolat ja rasvataan kuin uusi pannu.

haju/maku

Valurautapataan on jäänyt hyvin ikävä, eltaantuneen rasvan haju/maku! (ilmeisesti rasvapoltto jäänyt kesken) Nyt pata on seisonut pari vuotta komeron perillä, vailla käyttöä. Tarviisin joulupaistin valmistusta varten ;)

Neuvokaa, saako sen mitenkään pois

Näin hoidat valurautapannun hajut ja ruosteen

Mahdollisen ruosteen poistat uusimalla rasvapolton seuraavasti: pese astia pesuaineella ja hankaa ruoste pois hankaussienellä tai ruokasuolalla. Huuhtele ja kuivaa hyvin. Hiero astian sisäpintaan suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä. Kuumenna astiaa uunissa 250 ºC lämmössä (sianihra) noin puoli tuntia, tai 150 ºC lämmössä (ruokaöljy) 1-2 tuntia. Pyyhi pois ylimääräinen rasva ja astia on taas käyttövalmis! Eiköhän hajutkin häviä mulla hävisi ainakin

voiko tavallisen

paistinpannun laittaa astianpesukoneeseen? Ei teflon.

entäs emaloitu valkurautapannu

mä ostin emaloidun valurautapannun, joka tosin näyttää ihan normi valurautapannulta. mitä sille pitäis tehä? letut palo heti pohjaan kiinni vaikka laitoin reilusti voita, ja levykin oli 4 sella!
no sitä ei voi rasvapolttaa .
 /   /  / Valurautapannu

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta