KILPAILUKIELTO?!?

Jemina

Erään yrityksen työsopimuksessa lukee näin:
Työntekijä sitoutuu siihen, ettei hän sopimuksen voimassaolon aikana tai puoli vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen toimi yrityksessä, joka kilpailee(kyseisen yrityksen) toiminnan kanssa työntekijänä, itsenäisenä yrittäjänä, osakkeenomistajana eikä muussa ominaisuudessa tai muulla tavalla.

Asiasta johtuvat riitaisuuden käsitellään käräjäoikeudessa.

Jos allekirjoitan tälläisen työsopimuksen onko se juridisesti pätevä?

9

18251

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ripa

      Työsopimuksen kohta on pelkkää potaskaa, joka ei kestä missään oikeudessa. Rajoitteita voi asettaa esimerkiksi johtavassa asemassa työskentelevälle henkilölle ja silloinkin vain jos hän itse lähtee yrityksestä. Luonnollisesti liikesalaisuuksille yms. asioiden kertomisille on asetettu aikarajoja, joita sitten välillä oikeudessakin ratkotaan.

      Suomessa on perustuslain takaama oikeus työskennellä ihan missä yrityksessä ja ammatissa huvittaa. Ja sitä oikeutta ei työsopimukseen tehtävillä laittomilla lisäyksillä poisteta. Eli voit rauhassa allekirjoittaa, asialla ei ole mitään merkitystä. Jos olet tavallisen työntekijän tai toimihenkilön asemassa, voit tehdä ihan vapaasti vaikka toista duunia kilpailevassa yrityksessä, kunhan et huutele kummankaan asioista

    • Jarmo

      Jos allekirjoitat sen niin se on juuri sitä mitä tarkoittaa. Jotkut yritykset ovat ottaneet tällaisen kilpailukieltoklausaaliin vakioksi työsopimuksissa. Sinun kannattaa soittaa liittoosi ja tsekkauttaa sopimuksesi muutenkin. Periaatteessa sinulla on vapaus mennä töihin mihin tahansa mutta rikkoessasi kilpailukieltoa vanhalla yritykselläsi on oikeus hakea sinulta suuriakin korvauksia - näin on tapahtunutkin.

      Saan hyvin usein tällaisia sopimuksia luettavaksi ja kommentoitavaksi.

    • Suomen laissa

      kopiotu www.laki24.fi sivulta:

      Työntekijä: Kilpaileva toiminta kiellettyä työntekijälle
      Mitä on kilpaileva toiminta?
      Työntekijä ei saa harjoittaa työnantajansa kanssa kilpailevaa toimintaa tai tehdä työtä toiselle, joka harjoittaa tällaista toimintaa. Hän ei myöskään saa työsuhteen aikana ryhtyä valmistelemaan kilpailevaa toimintaa, jos tuota valmistelua voidaan pitää hyvän tavan vastaisena kilpailutekona.
      Uusi työnantaja vastaa aiemmalle työnantajalle aiheutuneesta vahingosta palkatessaan henkilön, jonka tietää olevan estynyt työntekemiseen kilpailukiellon vuoksi.
      Työntekijä: Työntekijän vaitiolovelvollisuus ja liikesalaisuudet
      Liike- ja ammattisalaisuudet vaitiolovelvollisuuden piirissä?
      Suomen lain mukaan työntekijä ei saa työsuhteen aikana hyödyntää tai ilmaista muille työnantajan ammatti- ja liikesalaisuuksia. Silloin kun työntekijä on saanut mainitut salaisuudet oikeudettomasti, niin kielto on voimassa myös työsuhteen päättymisen jälkeen.
      Työnantajalle syntyneen vahingon korvaamisesta on vastuussa salaisuuden ilmaisseen työntekijän ohella myös se, jolle työntekijä on tiedot kertonut. Viimeksi mainitun on kuitenkin täytynyt tietää tai hänen olisi pitänyt tietää työntekijän menetelleen oikeudettomasti.

    • jurristi

      Ehto on juridisesti pätevä. Sinun kannattaa kuitenkin sopia lisäehdosta: ehtoa ei kuitenkaan sovelleta mikäli työsuhteen päättyminen johtuu aiheutuu työnantajasta johtuvasta syystä.

      • Kaj A. Kranskog

        Entinen työkaverini oli samassa tilanteessa hiljattain työpaikkaa vaihtaessaan. Hän tarkastutti sopimuksen tutulla lakimiehellä, joka totesi, että pykälä on sitova. Niinpä hän ei suostunut sitä allekirjoittamaan, vaan edellytti pykälän poistamista aseman "vähäpätöisyyden" vuoksi. Työnantaja suostui tähän mukisematta ja sopimus syntyi.

        Itse en suostuisi koskaan tuollaisiin ehtoihin, ellei tulonmenetyksestä myös tulisi selkeää korvausta. Ja sellaisiahan ei ole tarjolla kuin sikariportaassa.


      • jurristi
        Kaj A. Kranskog kirjoitti:

        Entinen työkaverini oli samassa tilanteessa hiljattain työpaikkaa vaihtaessaan. Hän tarkastutti sopimuksen tutulla lakimiehellä, joka totesi, että pykälä on sitova. Niinpä hän ei suostunut sitä allekirjoittamaan, vaan edellytti pykälän poistamista aseman "vähäpätöisyyden" vuoksi. Työnantaja suostui tähän mukisematta ja sopimus syntyi.

        Itse en suostuisi koskaan tuollaisiin ehtoihin, ellei tulonmenetyksestä myös tulisi selkeää korvausta. Ja sellaisiahan ei ole tarjolla kuin sikariportaassa.

        olen samaa mieltä, ettei kannata ihan helposti kuitenkaan tuollaiseen sopimukseen suostua. onhan se sinun kannalta todella ikävä tilanne, jos et puoleen vuoteen saa mennä kilpailijalla töihin (mikä varmaan on ihan potentiaalinen seuraava työnantaja), mutta et myöskään saa (jos et saa) mitään kompensaatiota yritykseltä, jolle olet sopimuksen allekirjoittanut.

        että kannattaa varmaan kyseenalaistaa, onko todella tarpeellinen pykälä!


    • Työnantaja

      Sopimus on aivan pätevä ja yleinen monilla aloilla. Työnantaja haluaa varmistua, että et yhtäkkiä loikkaa kilpailijalle, koska hän aikoo panostaa koulutukseesi.

      Jos sinut irtisanotaan, kilpailukielto ei ole voimassa.

      • ylempitoimihenk

        Kilpailukieltopykälä, jatkuessaan työsuhteen päättymisen jälkeenkin, on taloudellisesti kohtuuton, mikäli siinä ei ole huomioitu työntekijän kohtuullisia poistumismahdollisuuksia ilman sanktiota.
        Näitä ovat kohtuuperusteita poislähdölle ovat esim. vakituisen asuinpaikan ja työssäkäyntipaikan muuttaminen huomattavasti kauemmas tai huomattavasti paremman palkan saaminen toisaalla ja kun samaa korotusta on ensin esitetty omalle työnantajalle hän ei ole korotukseen suostunut. Kohtuullista on sekin, että kilpailukieltopykälä ei saisi olla täydessä määrässään voimassa enää esim. kolmen vuoden työsuhteen jälkeen, muutoin kuin erittäin rajallisesti eli silloin kun yritys voi osoittaa, että työntekijä tekee uudessä työpaikassaan työtä käytännössä saman asiakkaan parissa ts. alkuperäinen työnantaja on menettänyt työt uudelle työnantajalle ja tällä menetyksellä olisi vielä huomattava suhteellinen vaikutus alkuperäisen työnantajayrityksen tulokseen.

        Jotain kohtuutta pitää sopimuskohdassa olla työntekijänkin suuntaan. On jo likimain orjuuttamista, jos työnantaja haluaa muilla sopimuskohdin varata itselleen oikeuden muuttaaa työaikoja, työskentelypaikkaa ja matkustuttaa työntekijää vaikka kuinka paljon työvuoden aikana ja samaan aikaan rajoittaisi voimakkaasti työntekijän mahdollisuutta äänestää jaloillaan, mikäli työntekijä kokee työnantajan vallankäytön kohtuuttomaksi tai myöhemmin elämäntilanteeseensa täysin mahdottomaksi.


    • valmistelija

      ... työntekijänä voi tarkistaa netistäkin monilta sivustoilta, esim. mol.fi, tyosuojelu.fi, kaikki ammattijärjestöt jne.,
      lakien soveltamisesta käytäntöön löytyy tietoa finlex.fi:n rekistereistä...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      352
      3972
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1739
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1520
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1487
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1328
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1305
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      196
      1259
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1177
    Aihe