AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

Rajan ojitus

22 Vastausta 10 307 Lukukertaa
Olimme matkoilla ja tällä aikaa naapuri on kaivanut n. metrin leveän ojan rajalle.. Ojanpohja on 20 cm meidän puolella eli meiltä on siis hävinnyt melkein metrin verran tontista.
Lisäksi rajan lähellä olleet perenna istutukset ovat historiaa.
Meille oja on tarpeeton, mutta naapurille tarpeellinen.
Meiltä ei kaivamiseen ole kysytty minkäänlaisia lupia, ja ojasta tullut maa-aineskin on naapurilla.

Naapurin suositteli kävelemään kukkakauppaan ostamaan uudet perennat menetettyjen tilalle hänen laskuun! ;-)

Mutta kai minullakin on sanani sanottavana asiassa?? Voinko vaatia että oja täytetään ja tehdään kokonaan naapurin puolelle?

Lisäksi n. 3 metrin päässä rajasta olevasta puusta on suuri oksa katkaistu rungon läheltä koska nähtävästi kaivinkone ei muuten olisi päässyt aloittamaan kaivuuta..

Neuvokaa nyt ihmeessä kuinka asiassa etenen lakipykälien mukaan!!

unohda koko

maksa naapurillesi puolet ojituskuluista ja tarjoa kahvit vaivanpalkkaa.

Turhia riitoja ei kannata kehitellä, kun muualla mailmalla lapset kuolee nälkään ja aids leviää.

Se ojakin maatuuja katoaa 40- vuodessa olemattomiin. Ja oksia kasvaa lisää kaiken aikaa ja heinää.

Väärin!!

Jos et itse omia etujasi valvo, kukaan muukaan sitä ei puolestasi tee! Ei muuta kuin ottamaan asiasta selvää kaupungintalolta, maanmittaustoimistosta, kaavoituspäälliköltä tms..

Miten ojitus liittyy

Ensinnäkin naapurin olisi pitänyt kysyä sinulta lupa ojitukseen.. Ylipäätään mitään toimenpidettä mikä menee naapurin puolelle ei saa suorittaa ilman ns. naapurinkuulemista.
Omavaltaista toimintaa kaikenkaikkiaan.

Ota yhteys kunnan rakennusvalvontaan tms.
Sinulla on myös oikeus vaatia että oja peitetään jos sitä et "tarvitse". Naapurin tulee tällöin vetää oja kokonaan omalle puolelleen.

Edelliseen kommenttiin vastakommenttina:
Sinä ilmeisesti olet myynyt kaiken maallisen omaisuutesi ja lähettänyt rahat nälänhätään ja Aids-tukeen, eikö vaan??

Periaatteessa

naapuria kuulla asiassa, enenkuin työt aloittaa. Ensinmäiseksi ota esiin kauppakirja tontista, missä on mahdollisesti mainintaa rasitteista. Toki maanmittarilta tai kunnan rakennusvalvontaa suorittavalta viranomaiselta saat tietoja teon laillisuudesta tai laittomuudesta.

Itse henkilökohtaisesti katson naapurisi menetelleen väärin, kun ojan teki sinun puolellesi ja varsinkaan, kun siitä ei ole mitään "hyötyä" sinulle. Toki sopiminen on aina parempi, kuin riiteleminen, mutta jos vastapuoli ei "halua" ymmärtää tehneensä väärin, silloin asia kannattaa viedä eteenpäin, naapurisovun kustanuksella. Vanha sanontakin mukailtuna sen sanoo: Tyhmästä päästä kärsii lompakko. Mutta selvitä ENSIN TOIMENPITEEN LAILLISUUS/LAITTOMUUS, ja päätä sen jälkeen mitä teet.

Kirjoita toki tänne, kun asiasta selvyyttä saat.

mielestäni

antanut lupaa ojan kaivamiseen ´(ja jos et anna) niin naapurin PITÄÄ kaivaa (siirtää) oja KOKONAAN omalle puolellensa!!!
Kerro kuinka etenee... (naapurikin saattaa seurata...)

Naapurisi oli

Mikäli pintavedet valuvat tontiltasi hänen tontilleen, olisi sinun tullut kaivaa se oja omaan lukuusi eikä naapurisi! Ei siitä ojasta tarvitse ollakaan sinulle mitään hyötyä, et vain saa valuttaa vesiä toisen tontille.

Se että oja on kaivettu lupaa kysymättä on tietysti huono juttu, mutta onkohan naapuri pelännyt etukäteen kielteistä kantaasi eikä viitsinyt lähteä käräjöimään mokoman asian vuoksi (olisi voittanut joka tapauksessa).

Jos siis tilanne ennen ojaa oli se että vedet valuivat tontiltasi naapurin puolelle, voit olla tyytyväinen että hän ei ole laskuttanut sinua kaivuukustannuksia.

Ei valumisvesiä

Kuten jo kirjoitinkin oja on meille tarpeeton ts. meidän valumisvedet eivät naapurin puolelle mene.
Naapuritontin pinta on korkeammalla kuin meidän tontin.

Minun kielteistä kantaani naapuri ei voi olettaa, koska emme vielä heitä tunne. Naapurit ovat vasta alkamassa rakentamaan tontille, eikä rakennuslupiakaan ole vielä haettu tai naapurikuulemista suoritettu.
Tulen hyvin toimeen muiden naapureiden kanssa, ja mitään käräjöintejä tuskin tarvitsee läpi kanssani käydä.

Asiat voisi vaan hoitaa niin kuin ne oikein ja hyvän maun mukaan on, eli vähintä mitä olisi mielestäni voinut tehdä olisi ollut keskustelu ojan sijainnista ja koosta kanssani.

Toki tälläinen omavaltaisuus saa minutkin kiukustumaan, koska itselleni ei tulisi mieleen lähteä naapurin puolelle kaivuu hommiin tai oksia katkomaan omin päin..

kun naapurisi

rakennusluvan hakemisestaan (kuuleminen) niin mene rakennusvirastoon katsomaan naapurisi suunnitelmat (lupapaperit) ja tee jo tässä vaiheessa tarvittaavt huomautukset mm asemakuvan suhteen, eriten rajaojat ja pintavesien johtamiset.

Saat näin naapurisi rakennuslupapäätökseen haluamasi muutokset ja/tai säilytät silti valitusoikeutesi rakennusluvasta, ellei mahdolliset muutokset mene läpi.

Näin sinun ei tarvitse riidellä naapurisi kanssa henkilökohtaisesti.

Niinpä

ilmoittaa? Senverran törkeää ja tökeröä on toimita ollut näin alkuun, että ota erittäin tiukka kanta kaikkeen, tosin toisaalta luin, että on JO rikkonut lakeja, joten vallesmannin puheille kannattaa askel suunnata.

Vaikkei käräjillä naapuria

puolensa kannattaa pitää ja kantansa naapurille selkeästi tuoda esille. Oja pitää kaivaa rajalle, eikä ojan pohja saa viedä teidän tontilta palaakaan. Rajapyykin kadottaminen on myös törkeää, ja naapurisi joutuu kustantamaan siitä aiheutuvat kustannukset. Raja-asioissa kannattaa olla jämäkkä heti alusta alkaen, koska tällaiset naapurit saattavat koetella kepillä jäätä ja jos olet nössö, oikeuksiasi loukataan jatkuvasti.

Sinänsä jos naapuritontin pinta on korkeammalla kuin teidän tontin pinta, on teidän edun mukaista että rajalla on oja, varsinkin kun rupeavat rakentamaan ja joutuvat kaivamaan maata talon perustuksia varten. Pahimmassa tapauksessa naapurisi eivät raaski ajaa maaläjiä pois, tasoittavat läjät tontille ja naapuritontin pinta nousee edelleen. Tällöin oja on aivan välttämätön naapuritontin valumavesien takia.

Byrokratiaa

Olen ollu kunnan rakennusviranomaisiin yhteydessä, ja sain neuvoja kuinka edetä.
Naapurin toiminta on kuulemma ollut röyhkeää ja laitonta.
Jos ojan aikoo tonttien väliin vetää eikä naapuria ole asiasta kuultu, tulee oja olla kokonaan omalla puolella.
Samoin ei naapuritontin puista saa katkoa oksia, vaan tulee menetellä niin että naapuria itseään pyydetään poistamaan oksa siltä osin kun se toisella puolella sijaitsee. (Tässä tapauksessa n. 50 cm) Nythän puusta lähti koko monen metrin oksa.
Lisäksi tämän ojan kaivuun yhteydessä rajapyykki on irroitettu ja tällä hetkellä kadoksissa. (Tästä viranomaiset riemastuivat eritoten)

Naapurin tontti on reilun kokoinen (yli 2000 m2) joten heidän tilanahtauden vuoksi ojaa ei meidän puolelle tarvitse kaivaa. Naapurintontilla ei vielä rakennuksia ole, joten sekään ei ole ongelma.
Meidän oleskelupaikka grilleineen sijaitsee tuosta rajasta parin metrin päässä, joten nyt oja "nuolee" grillin viertä.. Tästä syystä en ojaa siihen halua. (eikä nyt ole kyseessä grillikatos, vaan puulaatat, muovipaviljongi ja valettu grilli).
Niin ja rakennusviranomainen sanoi kun kerroin etten haluaisi ruveta riitelemään asiasta että minulla on terve suhtautuminen asiaan, että monessa tapauksessa olisi jo poliisi mukana selvittämässä tapausta..
Mutta katsotaan kuinka tilanne etenee..

Tehkää rikosilmoitus

Korvausvaatimus, varsinkin jos teillä on jonkunlainen oikeusturvavakuutus. Tämän jälkeen kun prosessi on käynnistetty, lähettäkää asianajajanne sopimusehdotuksen kanssa naapuriin sopimaan ojan siirrosta ja korvauksesta. Kun olette saaneet asian kuntoon, muuttakaa pois, koska tuollaisesta naapurista ei ole koskaan muuta kuin haittaa.

Jo pelkästään

"katoaminen" on laiton teko, josta saa rangaituksen yhteiskunnan toimesta, myöskään omavaltainen ojien kaively toisten tontelle ei kuulu oikeusvaltioon, siinäkin pitää mennä "tietyn kaavan mukaan". Periaatteessa, jos rajapyykin "katoamisen" hyväksyt, olet "suosimassa" rikollista toimintaa. Tietysti maltti on valttia, jokin raja kannattaa pistää, ettei toinen venytä sitä "pitkää pinnaasi" liikaa, itsekukin tietää, jos naksahtaa.

Onnistusko salaoja?

Minkälaisenhan tulvavesistön liepeillä asustelette, kun on oikein avo-oja pitänyt kaivattaa. Luulisi, että riittävän isolla putkella tehty salaoja hoitelisi ylenmääräisen kosteuden tontilta. Voisit ainkin grilipaikan kohdalle harkita. Perennasikin menestyvät paremmin, kun on alla läpäisevä kerros.
Putki ja salaojahiekka tietysti maksavat, mutta eipä ne oikeusprosessitkaan ilmaisia ole.
Toivottavasti pääsette sopuun naapurin kanssa.

rajapyykin

paikalleen "asentaminen" ei ole maanmittarin kanssa halpaa puuhaa...
Mutta tässä tapauksessa maksaja asuu toisella puolella ojaa :)

Säilytä MALTTI! ja hieno asenne uusia (pöhnkeitä?/ tyhmiä?) kohtaan!!!

loppu hyvin..

Kaikki hyvin..??
Nyt sitten kävivät sähkömiehet mittareineen, ja yllätys yllätys.. Oja on vedetty meille johtavien maakaapeleiden viereen! Naapurilla on ollut silkkaa onnea matkassa kun tuo kaapeli ei ole napsahtanut poikki.
Sähkömiehet määräsivät ojan paikan siirrettäväksi n. metrin naapuriin päin. Näin ollen oja ei olisi kulkenut meidän puolella enää ollenkaan!
Kun nyt kävi näin että oman tontin puolelle olisi oja pitänyt siirtää, laittavat naapurit salaojaputket.. Ettei nyt omaa kallista maata turhaan tuhlattaisi.. Tai jotain..

Eli tässä on taas kiivetty perse edellä puuhun, kun asioita ei ole hoidettu oikeassa järjestyksessä.. Naapuri selitti että sähkömiehet oli kyllä pyydetty paikalle jo ennen kaivamista, mutta kun heitä ei ollut kuulunut oli alettu kaivaa..

Nyt oja on peitossa, minä pariakymmentä perennaa ja tammen tuuheinta alaoksaa köyhempänä.. On muuten melkoinen muotopuoli tuo tammi ja kestää vuosia ennen kuin se uutta muotoaan ottaa, on sen verran hidaskasvuinen.

Kunnasta tulevat vielä mittaamaan rajapyykit kohdalleen, sen jälkeen asia on käsitelty.

Tämän kaiken jälkeen tähdensin naapurille tiukka sanaisesti ja niin ettei pitäisi jäädä mitään epäselvää, että meidän puolelle ei tulla temuamaan mitään ennen kuin on asioista keskusteltu ja kysytty ja että ainoatakaan oksaa ei tulla taittamaan. Ans kattoo ny kuinka asian sisäisti.

Nyt sitten onnellisena odottamaan että uudet naapurit asettuvat aloilleen.

no kai

tasoittaa ja kylvää teidänpuolen nurmikon?
Älä osallistu pyykin takaisin laiton kustannuksiin!
Ja minä henk.koht. uskon että teille tulee "mielenkiintoinen" naapuruussuhde...
Alkoi ainaskin hyvin...
Hyvää kesää!!!

Tuskinpa

Todella röyhkeää toimintaa ns. "tulevilta" naapureilta, johan kaivinkonekuskin olisi pitänyt tajuta, kun sähkäreitä oli tilattu kaapelia näyttämään, puhumattakaan rajapyykin kaivamisesta. Odota huviksesi vaan, että jotain tulee vielä tapahtumaan, kun rakentelua aloittavat tosissaan, esim. tarvikkeet teidän tontille "ihan hetkeksi" vaan tyyliin.

Ehdoitus ihan varmuustoimenpiteeenä, laita esim. lippusiimat naapurin vastaiselle rajalle, että tajuavat, missä se raja todellisuudessa kulkee.

Mielenkiintoista kesää ja toivottavasti kerrot vielä meille naapurisi "saavutuksista".

Asioista on hyvä keskustella...

Kyllä asiat on hyvä sopia ennen toimintaa.

Mutta kyllä tuollaiset persaukiset ruikuttajakyrvät pilaavat monen tienhoitokunnan ja naapuruston välit. Lähes aina oja on hyödyksi molemmille ja sen kaivaminen maksaa n. 0,5e/m. Eli jos tuosta ei ole laskua tullut niin sietäisi olla onnellinen (sähköjohdot olisi kyllä pitänyt selvittää ensin). Ja mikä perkeleen arvo sillä ojaa kaivettaessa saadulla maalla on? ;) Ei perkele kyllä se on hukkamaata, olisitko ollut tyytyväinen jos vähän yli puolet maasta olisi heitetty puolellesi? Oletko muuten ohimennen kysyen ollut hyvissä väleissä naapuriesi kanssa vai vittuillut tyhjänpäiväisistä? Yleensä sitä saa mitä tilaa!

PS. Yleensä löytyy aina kaikenmaailman helvetin urpoja neuvomaan konetöissä ja kertomaan miten olisi ollut parempi ja oikein tehty. Käytännössä ei olekkaan kuin peukalo keskellä kämmentä.

teeppä näin

mene ja tee rikosilmoitus ympäristörikkomuksesta ja kotirauhan häirinnästä poliisille. asia menee siitä sitten tutkintaan ja etenee aikanaan raastupaan jollei naapurisi siirrä ojaansa takaisin ja laita paikkoja entiseen kuntoon. oksa on mennyttä puu olisi eri juttu.

ojan kaivuu rajalle edellyttää aina luvan molemmilta kuten aita tms rakennelmatkin. jos kyseessä olisi ns pakolinen oja se olisi puolittain molemmilla ja merkitty kaavaan.

riita tulee ja voittajaa ei ole koska naapurisuhteet menee kuitenkin!

ojituksesta

Ojaa ei saa kaivaa rajalle ilman toisen lupaa. Naapurisi olisi pitänyt kaivaa oja kokonaisuudessaan omalle puolelleen.

Kerronpa omasta tapauksestani, josko siitä saisit vinkkejä, miten toimia.

Mökkinaapurini kaivoi ojan niin, että se johti hänen valumavetensä suoraan minun tontilleni, päättyen siis rajalle. Sen seurauksena keväällä savinen vesi valui minun tontille noin 20 metrin leveydeltä.

Kysymykseeni ojasta ja sen jatkamisesta niin, että vedet eivät valuisi puolelleni hän ykskantaan vastasi huutaen, että painu helvettiin.

Asia piti kuitenkin hoitaa. Niinpä otin yhteyttä kunnan ympäristölautakuntaan. He tekivät katselmuksen ja päätös oli, että naapurin pitäisi jatkaa ojaa omalla puolellaan rajan suuntaisesti.

Naapuri kaivoi lapiolla noin parikymmentä senttiä syvän juotin. Naapuri kahvitteli ympäristölautakunnan lepsut puoli tutut miehet, jotka pienessä kunnassa ovat kovin puolueellisia tekemään jämäkkiä päätöksiä. Siispä heistä naapurini mini syvyinen oja oli riittävä. Minusta ei.

Seuraava valituspaikka oli vesioikeus. Heidän katselmuksensa oli sopivasti keväällä, kun todella näki minne vedet edelleen valuu, Siinä käsittelyssä naapuri oli jo palkannut itselleen asianajajan. Minä silloin nuori naisihminen edustin itse itseäni. Vesien valumisen näkyminen oli niin selvä, että luotin oikeuden toteutuvan.

Ja niin toteutui. Vesioikeuden päätös oli, että naapurin piti kaivaa omalle puoleellen rajan suuntaisesti kunnon oja ja sainpa jonkun verran vahingon korvaustakin aivan ehtana rahana.

Oikeuskulut maksoi naapuri. Minulle ei tullut minkäänlaisia kuluja.

Summa summarum. Asiat pitää hoitaa asioina, jos puhe yhteyteen ei naapurin kanssa pääse niin pitää edetä virkateitse niin pitkälle, kun päätös tyydyttää itseä.
Onkos jollain tietoo sellaisesta asiasta kun, minun tonttini läpi vetää vesiosuuskunta yhden kiinteistön vesi ja paineviemäri putkiston onko minulla oikeus saada korvausta kun menevät minun tontilta ja menevät viellä pihanurmikon läpi.
Kiitos kaikista vastauksista!

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta