Mikä koirarotu ? Tolleri vai Bordercollie, vai joku muu..

Nora

Heips kaikki koiraihmiset!

Eli, olen tässä kauan ja hartaasti miettinyt ottavani koiran, mutta rotu on vielä epäselvä. Olen nimittäin miettinyt tolleria ja bordercollieta, mutta lukiessani koirista tällä palstalla, ja muualla, en ole enää niin vakuuttunut-joka puolella sanotaan että kumpikaan ei sovi ensimmäiseksi koiraksi. Mikä koira sitten oikeen sopii? Asun vielä kotona vanhempieni luona, mutta muutaman kk sisällä olen muuttamassa poikaystäväni kanssa kerrostalo kaksioon. Olen sitä mieltä että koira valitaan luonteen mukaan, mutta tämä merkitsisi sitä että pitäisi lukea kaikista koirista ennenkun saa "luvan" päättää. Tiedän että koira kun koira tarvitsee paljon aktivointia, mutta minulla ei tietenkään olisi sen enempää aikaa kun muillakaan työssä-käyvillä ihmisillä. Ajattelin täältä muiden koiraihmisten keskuudesta kysyä että onko kellään mitään hyviä vinkkejä oikean koirarodun löytämiseen? Tuosta tollerista ja bordercolliesta vielä sen verran, että onko kaikki näiden kyseisten koirien omistajat niin aktiviisia koiriensa kanssa niin paljon kuin joka puolella neuvotaan olemaan?

11

2445

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • collien omistaja

      Sellaista rotua ei olekkaan joka ei tarvitsisi aktiviteettiä. Sinut uuvutta päivä rutiinisi ja työt, ja voit mennä "kaikkesi antaneena" illalla nukkumaan, mutta meneekö koirasi yö-unille pitkien päiväunien jälkeen? On toki yksilöllistä rodusta riippumatta haluaako koira pitkiä kävely lenkkiä vai tyytyykö se mielummin makoilemaan kotona. Mutta sekin on koiralle mieluista jos otat sen mukaan arki askareisiin. Oikeaa rotua on vaikea määritellä, sillä jokainen koira on yksilöllinen. Kun menet pentua katsomaan, huomaat kyllä synkkaako teillä vai ei =) Itselläni on samasta pentueesta sisarukset jotka ovat kuin yö ja päivä. Toinen haluaisi olla koko ajan menossa ja toinen suostuu kävelemään vain sen verran kuin on aivan pakko. Siinä määrin rotu tietenkin rajaa mahdollisuuksia, että jos haluat seurakoiran, ei kannata hankkia ajavaa tai metsästykseen jalostettua koiraa.

    • j.s.

      Monet kasvattajat mielellään antavat tutustua omiin koiriinsa ja esittelevät rotua. Ei sitä muuten tiedä minkälainen otus on itselle mieluisin jos ei livenä näe.

    • jonna

      koiraa ei valita luonteen perusteella.ensinnäkin:bordercollie on liian iso kerrostaloon, pienempi rotu olisi parempi. jos olet kovin liikunnallinen, niin roduksi sopisi esim: englanninspringerspanieli, petit basset griffon vendeen, basset hound, grand basset griffon vendeen, basenji, shetlanninlmmaskoira, kääpiöpinseri. suosittelen vielä kysymistä eläinlääkäriltä. itse kannatan kuitenkin kodittoman koiran ottamista.!!

      • ddhm

        Itse kyllä olen aina valinnut koiran luonteen perusteella ja hyvin on toiminut. Ei ole koiran koosta kiinni, pärjääkö se kerrostalossa vai ei. Minulla on ollut kerrostalossa iso, mutta varsin rauhallinen ja hiljainen koira. Pärjäsimme oikein hyvin. Eihän millekään koiralle riitä ulkoiluksi pihalla yksin haahuilu, eli asumismuodosta riippumatta lenkillä on käytävä. Monet pienet koirat (toki useat isotkin) ovat melko herkkähaukkuisia, jolloin niitä on vaikea kerrostalossa pitää.

        Alkuperäiselle: minulla on ollut bordercollie, se itseasiassa oli ensimmäinen koirani, joskin koulutuksessa auttoi isäni, joka oli kokeneempi. Kyllä me pärjäsimme, mutta nyt jälkiviisaana on helppo sanoa, että paremminkin olisi voinut valita. Borderi on fiksu, mutta ei suinkaan helppo koulutettava. Se oppii nopeasti väärin jos teet itse virheitä ja kärsii epäjohdonmukaisuuksista, joita tottumattomalle kouluttajalle herkästi käy. "Luupäisemmät" koirat eivät ole yleensä niin herkkiä virheille. Borderi myös alkaa usein tehdä pahojaan (ja on todella kekseliäs siinä) jos sillä ei ole tarpeeksi tekemistä. Me kävimme kerran viikossa agilitytreeneissä, kaksi kertaa tokotreeneissä ja joka päivä ulkoiltiin väh. 3 h. Se suurinpiirtein riitti, vaikka moni sanoi kyllä että meidän poika oli borderiksi rauhallinen... Borderi on monesti vaikea pidettävä kaupungissa, sillä lenkkeily voi jäädä siihen, että koira yrittää paimentaa autoja. Ainakin meidän koiralla vietti oli niin vahva, ettei lenkkeily näköetäisyydellä autoista onnistunut. Borderi voi myös yrittää paimentaa lapsia ym.

        Minulla on myös ollut tolleri-kultsu sekoitus. Se oli huomattavasti borderia helpompi, mutta voi tollerin omistajien mukaan puhtaat tollerit olivat yleensä sitä riehakkaampia. Itse kuitenkin noista kahdesta suosittelisin mielummin tolleria ensimmäiseksi koiraksi. Harkinnan arvoisia ovat minusta myös kultainen- ja sileäkarvainen noutaja, sheltti (joka on kyllä usein aika herkkä), ja monet spanielit. Rotu ei kuitenkaan ole tae mistään vaikka osviittaa antaakin, tutustu kunnolla pentuun ja sen vanhempiin, niin saat kohtalaisen käsityksen koiran tulevasta luonteesta!


      • pimu+bc

        Sen verran täytyy kommentoida, että kyllä bordercollien voi ottaa kerrostaloon... ei se koira pääse työintoaan purkamaan yhtään sen enempää sillä tiedolla, että asuu omakotitalossa... Päivisin kun koira tuskin on kuitenkään yksin pihalla. Ja vaikka olisikin, niin se aktivointi millä bc:n saa väsyksiin/mukavaksi elinkumppaniksi, ei liity mitenkään pihalla yksin oleiluun! Ja koira NIMENOMAAN valitaan, tai ainankin täytyisi valita luonteen perusteella... ja p.s bc ei ole mitenkään kamalan iso koira ;)

        Alkuperäiselle kysyjälle sanoisin, että kaikki kunnon kasvattajat antavat sinun mielellään tulla katsomaan koiriaan/kasvattejaan. Käy katsomassa kaikkia sinua miellyttäviä rotuja livenä. Tutustu koiriin ja omistajiin...käy katsomassa treenejä yms. kysele, juttele, pohdiskele... kyllä se ome rotu sieltä löytyy ;)

        Bc:tä en lähtisi ihan kotikoiraksi ottamaan... ilman tavoitteita (harrastuksissa) harvemmin jaksaa treenata koiran kanssa niin paljon, että bordercollie pysyisi "aisoissa". Kysymykseesi, me käydään viikossa yleensä 2xagility, 1xhaku, 1xtoko, 1xpk-tottis, joskus esineruututreenit tietenkin sitten ohjattujen lisäksi omat treenit päälle... Ei bc:n kanssa aikuisiässä ole pakko treenata näin paljon, se on sopeutuvainen koira, mutta jos ei itsellään ole intoa/halua ja kysymys on aina siitä paljonko TÄYTYY, niin miksi ei voisi miettiä vähän vähemmän vaativaa koiraa!?

        Bordercollie tarpeeksi toimintaa saavana ja hyvin koulutettuna on unelmakoira. Toimii kun ajatus... Turhautuneena, epävarmoissa käsissä ja kouluttamattomana aikapommi...


      • Päde toki lisää :D

        Ensinnäkin: vastuulliset koiranostajat pistävät puntariin SEKÄ luonteen ETTÄ koon. Borderi ei ole liian iso kerrostaloon, vaikka riippuuhan se pitkälti huoneiston koosta. Tarpeeksi liikutettuna sen ei tarvitse juosta ympäri huoneistoa ja sisällä se ei tarvitse kovinkaan paljoa tilaa. Mm. englanninspringerspanieli on kooltaan lähes täsmälleen samankokoinen, kuin tolleri tai bordercollie. ;D " jos olet kovin liikunnallinen, niin roduksi sopisi esim: ... basset hound ". Kovin liikunnalliselle en ainakaan itse tosiaankaan suosittelisi bassettia, ja jos olet ikinä nähnyt sellaisen edes valokuvassa, saatat erottaa, että juoksulenkit saattaisivat sen kanssa jäädä vähiin. :D Järkevä ihminen ei ota muutenkaan (ilmeisesti) ekaksi koiraksi koiraa tarhalta, sillä niitten kanssa tulee suuremmalla todennäköisyydellä isoja ongelmia. Eläinlääkäri ei ole usein oikea ihminen neuvomaan, pikemminkin kasvattajat. ;)


    • Marion.T

      on niin vilkas ja eläväinen koira, että sen kanssa on melkein pakko harrastaa paljon.
      Muuten se kyllä masentuu, tai alkaa rikkoa paikkoja kyllästyessään.

      Bordercollie on upea koira, mutta en kyllä suosittelisi sitä ensimmäiseksi koiraksi, varsinkaan jos et ehdi sen kanssa harrastamaan kovinkaan paljon.

      Kyllä työssäkäyväkin pystyy harrastamaan koiran kanssa, mutta se on sitten muusta vapaa-ajasta pois.

      Jos jaksat työsi jälkeen viettää koirasi kanssa tuntikausia lenkkeillen, käyden vaikkapa agilityssä tai Tokossa, ja myös viikonloput kulkea koirasi kanssa ympäri metsiä, niin silloin Borderi on mitä mainion kumppani.

      Toivon että jokainen Borderin omistaja olisi mahdollisimman aktiivinen koiransa kanssa, mutta todellisuudessahan näin ei ole.

      Suosittelen kyllä jotakin rauhallisempaa ja ehkä pienenpää koiraa, joka ei tarvitse niin paljoa liikuntaa.
      Jos olet hiemankin epävarma siitä jaksatko työsi jälkeen harrastaa kesät ja talvet sateella ja pakkasella vuosikausia niin paljon liikuntaa kuin vilkas koira vaatii.

      Pienistä koirista löytyy varmaan paljonkin sellaisia rotuja, jotka sopisivat sinulle.

    • omistaja

      itse hommasin just bordercollien pennun ensimmäiseksi koiraksi.. koira on 9vk ikänen ja virtaa on niin mahottomasti.. se on ulkona mukana touhuamassa vähintään 3tuntia päivässä jonka lisäksi vielä pikkukävelyt.. ja näyttää ettei se oo illalla edes väsyny..mun koira on just niitä työ bordereita eli varmaan ne "seuraborderit" ei vaadi niin tota liikuntaa.. rotuna tuntuu olevan nopea oppimaan vaikka muista koirista ei kokemusta ookkaan mut mun pentu (9vk)osaa jo totella muutamia käskyjä vaikka vielä ei oo mitenkään ees treenattu

      • minä

        Koira tarvii aktivointia, ei väsytystä lenkeillä. Pitkillä monen tunnin lenkeillä saa vaan koiran kunnon kasvamaan ei "väsymään". Tottakai lenkit on hoidettava, mutta koira tarvii muunlaista väsytystä, esim. jälki, haku, toko, agi... ym. ym.


    • ASAADA

      En todellakaan suosittele tolleria tai bordercollieta kotiin jossa se ei saa tarpeeksi tekemistä. Kaverillani oli tolleri joka oli oikea hirviö. Sisällä kiinni hihnassa ja pihalla noin 5 metrin lenkki. Sitten syytettiin koiraa kun rikkoi asioita. Kuitenkin suosittelen jotain hieman helpompaa kuten suomenlapinkoira tai sheltti.

    • Bordercollie jeeeejiii

      Bordercollie sopii sellaiseen perheeseen jossa liikutaan paljon ja sillä täytyy olla paljon aktiivista tekemistä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      17
      1455
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe