AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / Opintolainan korko, erot pankkien välillä?

Opintolainan korko, erot pankkien välillä?

13 Vastausta 20 556 Lukukertaa
Hei!

Yritin pankkien sivuilta selvitellä mistä pankista saisin halvimmalla opintolainaa tulevana syksynä. Sampo, Nordea, Osuuspankki jne.

En kuitenkaan saanut tolkkua kaiken maailman OP-primeista ja marginaaleista ja euribor-sidonnaisista koroista ja... apua! Ilmeisesti esim. tuo "marginaali" - mikä ikinä sitten onkaan - vaihtelee lainakohtaisesti, mutta onkohan sen keskimääräisessä arvossa pankkikohtaista vaihtelua kuinka paljon? Mikä laina sitten kannattaisi ottaa ja mistä pankista? Pankeilla taitaa aina olla tarjolla kahdenlaisella korolla varustettua opintolainaa: jollain pankin omalla korolla sekä euribor-sidonnaisella. Vai eikö? Tiedän että pankeissa vierailemalla kaikki tämä selviää, mutta luulen että kuitenkin helpommin näin, ja vastauksista voisi olla hyötyä muillekin epätietoisille palstan lukijoille.

Voit kertoa itse valitsemasi pankin ja lainasi koron, tai yleisemmin jos osaat! Kiitos paljon!

Koroista

Prime tai Euribor on lainan viitekorko, jonka päälle tulee sitten pankin marginaali. Itselläni on yksi opintolaina Osuuspankista - otettu jo monta monta vuotta sitten - ja siinä on korko yhteensä 3,75. Toinen opintolaina, joka on otettu viimeisen kalenterivuoden aikana, on sitten Nordeasta ja siinä korko 2,95. Eroa siis on.

Prime korko on kunkin pankin oma viitekorko, kun taas Euriborin määrittelee Euroopan keskuspankki. Muistaakseni opintolaina sidotaan 12 kk:n Euriboriin. Siinä voi hyötyä korkovaihteluista - voi tietysti tulla vähän takkiinkin, jos korot nousevat - nythän ne ovat kyllä melko alhaalla. 12 kk:n Euribor siis tarkistetaan vuoden välein. Lainanottajan pitää tosiaan itse päättää sitooko lainansa Prime -korkoon vaiko Euriboriin. Prime taitaa ainakin tällä hetkellä olla korkeampi, kuin Euribor.

Helpoin tapa tehdä vertailu on varmaan käydä pankeissa kysymässä, pelkkien webbisivujen lukemisella asia tuskin selvenee.

itselläni

on viime syksynä otettu Osuuspankin 12 kk:n Euriboriin sidottu opintolaina, korko 2,997 %, josta marginaali muistaakseni 0,7 tai 0,75 %-yksikköä eli alhaisin, mitä kyselemällä löysin. Tosin mulla on jo asuntolainaa OP:ssa 50 000 € verran, joten en tiedä onko se vaikuttanut tarjottavan lainan korkoon...

Kiitos

Taidanpa käydä kyselemässä pankeista, niinhän se lopulta on järkevintä tehdä. Kannattaako jostain pikkupankeistakin kysellä? Itselleni tulee nyt ensi hätään mieleen vain Osuuspankki, Sampo ja Nordea. Onko jotain muita varteenotettavia?

ainahan kysellä voi

Muita olemassa oleviahan on ainakin Tapiola, Säästöpankki, Handelsbanken ja Ålandsbanken. Muitakin voi olla, en vain muista. Varteenotettavuudesta en osaa sanoa, mutta eihän kyselemällä muuta kuin aikaa voi hävitä...

korkojen vaihto

Voiko opintolainan korkoa vaihtaa? Eli esim. 12kk euriborista 3kk euriboriin?

enpä tiedä

Mutta kehottaisin kysymään pankistasi, siellähän ne sen päättävätkin.

Lainasta

Mulla on opintolainaa Osuuspankista, ja korko on ihan älytön, 5,2%. Silloin pikkuisen nuorempana ei vielä osannu harkita Nordeaa, kun kai sitä oli jotenkin vanhempien mielipiteisiin luottavainen kun ne on op:ssa, mutta Nordea on alkanu kyllä nykyisin mun silmissä vaikuttaa paremmalta pankilta. Katson kyllä tarkkaan mistä asuntovelkani tulevaisuudessa otan.

neuvo

Opintolainan voi kilpailuttaa koska tahansa lainan olemassaolon aikana. Voit vaikka samantien marssia omaan tai vieraaseen pankkiin pyytämään tarjousta. Mitään ei saa, jos ei pyydä.
Miten sinulla tuo korko on noin iso? Itselläni on myös OP:sta opintolaina, mutta korko on 2,2 %.
Ei ole paha korko tuo mutta nykyisillä euriborkorkoisilla lainoilla vois päästä vielä vähemmällä, esim. 3 kk euriborkorkoon sidotulla lainalla, tietty marginaalit pitää olla kohdallaan. Ajantasalla olevat euriborit täällä: http://www.euribor.fi

nordea

kävin just kysyy ni nordeasta 2 % on viitekorko. sanovat että samaa luokkaa kaikilla pankeilla ja ei kuulemma kauheesti väliä vaikka vähän heittääkin ku summat on niin pieniä.. mikä on totta kyllä. paitsi tollane 5% on kyllä aika suuri!

mutta nordeassa tosiaan 2% helmikuussa 2010 (check in asiakkaille, joka on ilmanen asiakkuus)
itse hain juuri äskettäin sampo pankista. 2,178% vuosikorko. mäki kävin kyselee niin tuo oli melkein alhasin, mutta ku luottokortti ja kaikki on sieltä kautta niin oli helpompi ottaa samalta pankilta ku alkaa kahen välillä kikkailee tai vaihtaa pankkia..

Nordea

Nordeassa lainan marginaali 0,20 % ja Nordea prime -korko 1,80 %. Toinen vaihtoehto on prime-korolle on 12 kk Euribor, joka on tällä hetkellä 1,46 %. Tuleekos tuon lainan marginaalin ja primen/euriborin lisäksi muita prosentteja, jotka nostavat lainan hintaa? (nostokulut tietysti)

Pysyykö lainan marginaali muuttumattomana koko takaisinmaksun ajan?
 /   /  /  / Opintolainan korko, erot pankkien välillä?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta