AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  / Punkin purema

Punkin purema

5 Vastausta 1 943 Lukukertaa
Huomasin tänään pienen ruskean läiskän nännissäni ja ajattelin sen olevan rupi, mutta kun annoin poikaystäväni katsoa sitä hän totesi sen olevan punkki. Kysyisinkin, että miten punkki voi joutua nänniin? Ja voiko antibiotteja ottaa vaikka ei ole oireita, varmuuden vuoksi?
Kaikki tieto tärkeää...!!

tietoa

Kyllähän punkki voi joutua nänniin, sillä niillä on tapana ryömiä pitkin kehoa ennenkuin johonkin pureutuvat kiinni. Ei antibiootteja anneta punkinpuremaan varmuuden vuoksi (poikkeuksena joskus raskaanaoleville naisille, mutta tämäkin on sitten ihan tapauskohtaista eli miten suurena riskiä pidetään), sillä tautitapaukset ovat kuitenkin harvinaisia. Ja jos kaapissasi on joku vanha antibioottipakkaus, niin älä ihmeessä ala sitä syömään, sillä eivät kaikki antibiootit tehoa yhtään mitenkään punkkien levittämiin tauteihin. Edes vasta-ainetestejä ei tehdä ennenkuin mahdollisia oireita ilmaantuu. Ei siis kannata panikoida - on punkit useita ihmisiä purreet, mutta kohtalaisen harvoin niistä kuitenkaan mitään tautia saa.

Punkit levittävät Suomessa kahta tautia Lymen borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Puutiaisaivokuumetta ei kuitenkaan levitä juuri muut kuin Ahvenanmaan ja ympäröivän saariston punkit. Eli muualla maassa ei juurikaan kannata siitä huolehtia. Borrelioosi on huomattavasti yleisempi ja sitä kantaa keskimäärin noin 20 % punkeista. Riski sairastua ei kuitenkaan ole lähelläkään tätä prosenttimäärää. Onko sinulla aavistustakaan kuinka kauan punkki oli nänniisi pureutuneena? Ja jos punkki siis ei ollut vielä edes purrut, niin silloinhan ei ole minkäänlaista tartuntariskiä. Kuinka syvällä punkki oli ja kuinka täynnä verta? Sanoit punkkia pieneksi läiskäksi, joten ilmeisesti se ei ollut vielä juurikaan verta imenyt ja silloin tartunnan riski on hyvin olematon. Tartunnan riski kasvaa, mitä kauemmin punkki on ollut ihossa kiinni. Jos se on ollut alle tunnin, niin tartuntariski on olematon, mutta mikäli on kyse vuorokaudesta, niin jonkinlainen riski on jo olemassa.

Miten poistitte punkin? Punkki pitäisi poistaa mielellään punkkipinseteillä kiertämällä (tai ihan tavallisilla pinseteillä). Rasvaa ei saisi käyttää, koska tällöin punkki oksentelee haavaan ja tartuntojen riski hieman kasvaa. Tärkeää on ettei punkin pää jää ihoon, sillä silloin se helposti aiheuttaa tulehduksen.

Borrelioosin ensioire on rengasmainen ihottuma puremakohdan ympärillä. Tällainen oire tulee 1-2 viikossa, jos on tullaksensa. Pientä punotusta puremakohdan ympärillä voi toki luonnollisestikin esiintyä, mutta mikäli tulee rengasmaista ihottumaa, niin sitten vain lääkäriin. Siellä määrätään diagnoosin jälkeen melko pitkäaikainen antibioottikuuri, joka hoitaa taudin. Seuraavat oireet ovat sitten lihaskivut, päänsärky, kuume ja väsymys. Nämä alkavat yleensä kuitenkin vasta selvästi myöhemmin, joten tarkkaile nyt vain sitä ihoa. Jos siihen ei nyt tule rengasihottumaa, niin ei tule näitä myöhempiä oireitakaan. Eikä siis mitään panikointia, koska jokainen pystyy kehittämään itselleen päänsäryn ja lihaskipuja, jos on tarpeeksi huolissaan.

Borreloosin

näkee verikokeessa vasta neljän viikon kuluttua.
ps.ei ole mitään merkitystä josko punkki on nännissä tai pohkeessatai tai missä vaan

Punkkiko

Muutama päivä sitten huomasin reidessäni pyöreän punaisen läiskän joka oli tullut yön aikana. Läiskä oli n 1 cm halkaisialtaan, tasaisesti reunoiltaan turvonnut, kova ja kutiava. Myöhemmin päivällä turvotus hieman tasaantui, heti läiskän ympärille tuli vaaleampi rengas ja sen ympärille taas punaisempi rengas. nyt läiskä on kirkkaan punainen vieläkin kova ja kutiava mutta ympärillä olevat renkaat ovat haalentuneet. Äitini sanoi että voi olla punkin purema mutta kun kumpikaan meistä ei ole sellaista elävänä nähnyt,kuin kissoilla ja niin että punkki on vielä paikoillaan, niin en viitsinyt mennä lääkäriin sitä näyttämään. Ajattelin jos ne pitää mua ihan idioottina. Nyt arveluttaa... Osaisitko yhtään sanoa vaikuttaako punkin puremalta kun näytät aika paljon tietävän. Kiitos!

Pois sieltä kiusaamasta....

Jaa a onko se Nini täälläkin kiusana ja vielä punkki puree!??

Renkaat

kuullostaa tyypilliseltä oireelta,parasta käydä lekurilla.
Ja punkkeja on hyvin vaikea nähdä ennenkuin ne on verta täynnä.
 /   /  / Punkin purema
Norvital TESTOMAX

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta