AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / kuinka vanha hirsitalon sisusta kunnostetaan

kuinka vanha hirsitalon sisusta kunnostetaan

11 Vastausta 6 911 Lukukertaa
vanhassa vuosisadan alun hirsi talossa ei ole asuttu 40vuoteen ja hiiret ja "kodinpienet eliöt" ovat tehneet tehtävänsä(ei kyllä ole laho)

kyseisessä torpassa on sisäpuolella,
vanhat tapetit ja niiden alla jotakin levyä.

ajteetelin repiä hirsiseinän ensin näkyviin

pitääkö seinät desinfioida ja mikä aine siihen käy parhaiten?

ajattelin seinät levyttää ja tapetoida uudelleen

Tutki vaurio tarkasti

Ensin pitäisi selvittää, miksi hyönteiset ovat kelpuuttaneet hirret ravinnokseen. Suomessa elävät hirren tuhohyönteiset syövät lähes poikkeuksetta vain lahonnutta puuta, joten onko seinä saanut jostain kosteutta.
Sitten pitäisi puupölyn väristä päätellä, miten vanha hyönteistuho on. Eli vaalea pöly on tuoretta ja tumma vanhaa. Sitten kannattaa puukon kärjellä tonkia vaurioita ja etsiä eläviä toukkia.

Sitten kun olet varmistunut, ettei seinä saa kosteutta eikä siellä ole eläviä toukkia, voit vaikka pölyimurilla vetäistä hirren raoista irtonaisen pölyn.
Jos hirsistä on syöty vähänkin enemmän, täytyy vauriokohdat tilkitä tai pahimmassa tapauksessa paikata.
Mielestäni mitään desifiointia ei tarvitse tehdä, korkeintaan voit tehdä boorisuolasta ja vedestä liuosta, jota suihkutat hirsien väliin.

ohjeita

museoviraston korjauskortistosta http://www.nba.fi/fi/korjauskortit

Meillä tehtiin näin

Tapetti oli kiinni pinkopahvissa, pinkopahvin alla oli haltex-levy. Me otimme pinkopahveja pois, kun kerran olivat jo repeytyneet ja laitoin toisen kerroksen kuitulevyä vanhan päälle. Levysaumoihin laitettiin kassanauhoista liikuntasauma ja levyt liisteröitiin kauttaaltaan(-->kovempi pinta)ennen varsinaista tapetointia. Ei maailman helpoin pinta tapetoida, mutta onnistuu ihan oikeilla paperitapeteillakin.

Pariin väliseinään (kaikki alkuperäiset väliseinätkin täyttä hirttä) 'jätettiin' siis otettiin hirret näkyviin, käsittelyksi riittää pellavaöljyvernissa.

Lattioita jouduttiin yläkerrassa ja alakerrassa osin uusimaan vesivuotojen tuhon takia, korvaavana puuna käytettiin vanhaa lattialautaa (~100v) samoin kattoa piti rakentaa yläkertaan uusiksi samanikäisillä 28 mm kattopaneleilla. On hiukan eri tavaraa kuin nykyaikaiset päreet, myös työmäärältään.

Märkätilat vanhassa hirsitalossa on meillä tehty kopiksi levyillä, joiden takana ilma pääsee kiertämään. Lattiassa on lämmityskaapeli ja suihkuun täytyy mennä kaapin sisään.

Yläpohjaan kannettiin eristeeksi pellavaa. Sitä meni sitten vähän reilummin about 4000 kg, koska vain talon päissä olevat huoneet (=asunnot) olivat ennnenmuinoin lämmintä tilaa, koko yläaula ja kulmavarastot olivat kylmiä. Pellava oli paalattua puhalluspellavan raaka-ainetta, joka siis piti repiä ilmavaksi ennen ylösvientiä.

Vesi+viemäri+sähköistys järjestelmä piti aloittaa liittymien ostosta. Suunnitelmat tehtiin paikan päällä kun huonejako oli selvä.

Lämmitysjärjestelmä laitettiin ihan alusta, talossa kun ei ollut ollut muuta lämmitystä kuin hellat (6) ja pari takkaa.

Talossa on nyt asuttu 9 kuukautta, eikä remontti (nyt melkein 2 v 6 kk) ihan valmis vielä ole mutta kyllä se siitä.

Meitin talo, rakennettu 1840, kerkesi olla tyhjillään reilut 30 vuotta joten aika tutulta kuulostaa.

lisäkysymys

niin kun otitta tapeetit pois niin, imuroitta hiirenpaskat pois vai desinfioittako seinät, mitä te teittä niille, jotta saitta ne vanhat hirret puhtaiksi?!

Hirret

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan...

Niillä seinillä, joista hirret otettiin näkyviin oli siis pinkopahvi,jota oli maalattu/tapetoitu n kertaa. Pinkopahvin alla oli puukuitulevy, jonka alla vielä oli tapetteja ja liimapapereita ihan 1800-luvun alkupuoliskolta. Viimeiset paperit/tapetit suoraan hirressä kiinni oli tosi työläitä poistaa, osasivat ennenkin tehdä kunnon liimoja. Hirret tuli siis käytännössä ´pestyä´. Pari (ei muista enää tarkasti) viikkoa puhdistamisesta käsiteltiin hirret pellavaöljyvernissalla, estää myös pellavatilkkeitä pölisemästä.

Meidän talon seinissä hirsien välissä oleva pellava on punottu/palmikoitu, eivät hapsuunnu niin helposti. Yleensäkin, vaikka pellavatilke hirsien välissä näyttäisi pahastikin repsottavan, saa sen aina lyötyä tilkeraudan avulla takaisin.

Kysellä voi myös suoraan sähköpostilla eka67@luukku.com, näitä palstoja kun ei aina tule seurattua niin tarkasti.

Vernissaa

Käsittelittekö sisäpuolen hirret vernissalla? Minkälainen hirsi on ulkonäöltään käsittelyn jälkeen, tummempi, tasaisempi?

Hirret+vernissa

Käsittelimme parin väliseinän hirret vernissalla. Tummuvat hiukan, oletan että vaalenevat ajanoloon. Tasoittaa kyllä näköä jonkunverran.

Yhdessä katossa meillä oli ongelmana juuri tuo tasaisen jäljen aikaansaaminen. Katossa oli pinkoja useita kerroksia ja näitten alla vielä lumppupaperia jollain luuliimalla tms kiinni laudoissa. No mehän halusimme puun näkyviin. Paperit olivat niin lujaa kiinni, että työstä väkisinkin jäi jälkiä, samoin nupeja oli katossa käsittämättömän paljon. Puupuhdas katto ei sitten ollut enää ihan niin ´siisti´ kuin halusimme: tummasta puupinnasta kun lohkeaa pieniä paloja tulee tottakai vaaleampaa puuta alta esille. Vesipetsi oli tähän helppo ratkaisu. Katto ei juurikaan tummentunut, mutta saimme työjäljet ja nupireiät näkymättömiin. Petsauksen kuivuttua vaimo taisi vielä käydä katonkin vernissalla läpi.

Jos joku joskus joutuu/haluaa poistaa puupinnasta tuollaisia lumppupapereita tai vastaavaa lujasti kiinniolevaa, kannattaa hommata jonkinmoinen pienikin höyrypesuri. Kokemuksesta voin kertoa, että helpottaa hommaa huomattavasti. Työnjälki on myös aivan eri luokkaa kuin sumutinpullon kanssa touhutessa.

onko haltexi

ainoa oikea levy hirsitaloon sisäseinille?

jep

Halteks on siinä mielessä hyvä, että se antaa anteeksi vinoumia ja kohoumia. Ei tartte koolata seiniä ja siten pienentää huonetilaa&vääristää mittasuhteita ikkunasyvyyksien kohdalla. Säästää paljon aikaa ja vaivaa, kun koolausta ei tarvita. Ja hengittää, kun käsitellään oikein. Ja toimii lisäeristeenä.
Tiedä sitten onko !ainoa oikea.
Pinkopahvi on hyvä pinta, jos ei tartte lisäeristyksen vuoksi levyä.

miten pitäis

sii käsitellä

liisterillä

Levy käsitellään ennen tapetointia liisteröimällä. Suditaan paperitapetti -liisteriä (esim. metylan pink)koko pinnalle pakkauksen ohjeen (esiliisteröinti) mukaan.
Levyjen saumaan liisteröidään nauha, esim. ohut kassanauha. Ihan vaikka sanomalehtisuikalekin käy, mutta jos tapetti on kovin vaalea, niin saattaa näkyä läpi.
Kannattaa tehdä liikuntasauma,eli laittaa kapeampaa nauhasuikaletta leveämmän liisterinauhan alle. Alempi suikale jää irti levypinnasta. Sen voi esim. "kiinnittää" pelkällä vedellä, sitten liisteröity suikale päälle niin, että nauhat pysyvät sauman päällä.
Ei sitten repeä tapetti, kun talo elää.
Muuten tapetoidaan normaalisti.
Ainakin meillä tää menetelmä toimi - on varmaan muitakin keinoja.
Niitä on semmoisiakin halteks -levyjä, joissa on valmista pintaa ja jotka sopivat maalattaviksi. En tiedä näiden levyjen ominaisuuksista.
 /   /  /  / kuinka vanha hirsitalon sisusta kunnostetaan

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta