Miksi kakku ei nouse?

PenaL

Olemme yrittäneet kaikkemme. Monenlaista kakkua kokeiltu. On leivinjauhetta, kananmunaa, sokeria, vehnä/grahamjauhoa sun muuta sörsseliä. Pitääkö pitkään nostattaa, kuinka lämpimässä? Minkä lämpöisiä pitää aineet olla? Kananmunien hyvyys(uusia/vanhoja?) Missä vaiheessa ja miten ei saa kolhia/avata uunin luukkua? Miten vatkaus vaikuttaa? Miten taikinasta näkee, että on valmista vuokaan? Uunin lämpötilan vaikutus? Ohjeessa lukee usein 175 C. Ala/ylälämmön vaikutus?
Luulisi kolme munaa ihan pikku kakkuun riittävän...?
Muuta kakkua ei tule kuin pannukakkua...

-Pena

7

5823

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • amalia

      Kakun nousuun vaikuttaa monet tekijät. Ensinnäkin kanamunien tulee olla huoneen lämpöisiä. Leivinjauhe tulee sekoittaa vehnäjauhoihin. Sokeri ja kananmunat tulee vatkata siten, että vaahto on valkoista, ei kellertävää. Voit kokeilla kananmunasokeri vaahdon valmiutta siten, että teet vispilällä tai muulla kahdeksikon vaahdon pintaan. Jos näet koko kahdeksikon ennen kun se häviää, vaahto on hyvä. Missään vaiheessa taikinaa tehtäessä ei saa kopistaa kulhon reunaa, muuten tuote lässähtää. Uunia ei kannata avata ennenkun kakku näyttää valmiilta. Uuneissa on myös eroja, yleensä vanhat uunit paistavat toispuoleisesti... Niin ja kakkutaikinaahan ei nostateta! Ainoastaan hiivataikinat nostatetaan.
      Toivottavasti tästä oli jotain apua.

      • vaahtera

        noin.. ja leivinjauhettahan ei välttämätä tarvitse ollenkaan laittaa. Ja jauhot sekoitetaan varovasti, varovasti siihen kananmunasokerivaahtoon.


      • ja vielä
        vaahtera kirjoitti:

        noin.. ja leivinjauhettahan ei välttämätä tarvitse ollenkaan laittaa. Ja jauhot sekoitetaan varovasti, varovasti siihen kananmunasokerivaahtoon.

        kun lisäät jauhot varovaisesti sekoittelemalla, seulo jauhot sinne taikinaa eli siivilän läpi tupsuttelet. Se lisää taikinan ilmavuutta. Kakku kohoaa uunissa vasta ja yleensä jäähtyessään taas vähän laskee.


    • pentstele

      Minä tein juuri sen virheen, että vatkasin kuivat aineet sokerikananmunavaahtoon, vaikka ne olisi pitänyt käännellä siihen varovasti. Uskomatonta, miten herkkää säätöä on tuo kakun leivonta.

      Toinen ongelma on se, että en missään nimessä suostu käyttämään korppujauhoja täytekakkuvuoan leivittämiseen. Hyi hitto sitä sivumakua, mikä siitä tulee! Toisaalta olen kuullut, että kakku ei nouse, jos leivittää vehnäjauhoilla, koska taikina jämähtää reunoihin. Voi huokaus... Onko kenelläkään kokemusta kakkupohjan sokeroimisesta? Toimiiko korppujauhojen tapaan?

    • Mummo vastaa?

      Kakkuvuoka voidellaan ensin hyvin ja sitten laitetaan kaupasta ostettuja koppujauhoja jotka vuokaa pyörittämällä saadaan tartumaan voideltun vuokan seinämiin ja ylimääräinen kaadetaan pois.Kunnola voideltu vuoka koppujauhotettu ei tartu kakku vuokaan kiinni.

      • kakkumies

        Ei muuten tartu ilman korppujauhojakaan, jos on hyvä vuoka. Minä laitoin esimerkiksi edellisen täytekakkuni vuokaan vain rasvaa pohjaan ja reunoihin ja varmuuden vuoksi vuorasin vielä pohjan kidesokerilla (mutta en reunoja). Kakku ei jämähtänyt vuokaan, vaan päinvastoin irtosi siitä kuin itsestään. Kun otin sen uunista, vuoan reunojen ja kakun välissä oli peräti puolen sentin rako. Kyseessä siis neljän munan suklaatäytekakku.


    • mannaryyni

      Täytekakkupohja: 3 saman kokoista lasia. Rikot yhteen lasiin munat, toiseen saman verran sokeria ja viimeiseen lasiin Anni-Helena vehnäjauhoa 2/3 osaa ja 1/3 osaa perunajauhoja ja n.1 tl leivinjauhetta ( 4 munalle). vuoan jauhotan mannasuurimoilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6649
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4300
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2730
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1603
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1094
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1051
    Aihe