Krooninen urtikaria, kutinaa ym oiretta

Kamalaa

Mulla urtikariia takan jo reilut 8kk. Kaikenmaailman kokeet jatestit tehty iho- ja allergialääkärin valvonnassa. Ei syytä mitään. Ulkoisesti oireet olleet koko ajan lieviä esim varsinaista paukamointia ei edes ole ollut, jotain syheröä ja punoitusta sekä lahahtelua silloin tällöin. Mutta iho-oitreita on silti voimakkaita ja pitkin päivää: kutinaa, kirvelyä, pistelyä, polttelua. Eli ihan kamalaa. Tämä kamaluus on vienyt elämäniloni täysin. Lääkeet eivät auta, antihistamiinit, Singulairi, Sandimmunnit, vatsahappoläkkeet jne kokeiltu. Myös kortisoni suun kautta. Se auttoi sen mitä kesti tai ainakin helpotti. Mutta sitähän ei voi ptkään syödä aitavaikutusten takia. Itseläni esim kuurin lopettaminen aiheutti valtaisat "vieroitusoireet" ts ihottumaa ja kasvot turvoksissa. Auttakaa hyvät kohtalotoverit. Lääkärini in jaksanut tukea minua ja vannonut, ettäjoskus tämä helpottaa. Muta monta takarajaa on jo ylitetty, valitettavasti. Ja oireet jatkuvat vain. Olen aivan umpikujassa, huomaan, että masennus varmaan jo tässä epätoivossa vaivaa. Kertokaa kokemuksistanne, olen valmis takertumaan jokaiseen oljenkorteen!

22

10641

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Liisa

      Mulla on ollut sama vaiva jo 3,5v.Mitään syytä ei ole löytynyt.Olen kokeillut kaikenlaista erilaisia ruokavalioita vitamiineja hivenaineita.Kokeilin myös homeopatiaa tuloksetta. Oireeni ovat aivan samanlaiset kuin sinulla.Pikkuhiljaa on ruvennut helpottamaan kutisen kuitenkin vielä lähes päivittäin. Minulle auttaa Xyzal. Koeta kestää.

    • pj hie

      Teet näin! Vaihdat asuntoa kolmeksi viikoksi.Minulla samantyyppisiä oireita 6kk,oireet häviää noin 2viikon aikana,asunnon vaihdon jälkeen.Olen testannut 3kertaa,aina sama tulos.Uskon altistuvani jollekkin vieraalle aineelle,materiaalille,ilmastolle.Ymmärrän tilanteesi täysin,teet näin, niin saat selvyyden.Voimia! terveisin PJ.

      • duuri

        Iho-oireita saa esim. kosmetiikkatuotteista jotka sisältävät melkoisia myrkkyjä. Pesuaineet ja muut kemikaaleja sisältävät jokapäiväiset tuotteet sisältävät allergisia oireita aiheuttavia aineita. Kuulosti tutulta kertomuksesi lääkkeiden auheuttamasta nokkosihottumasta. Lääkärit eivät osaa hakea varsinaista oireiden alkuperää . Vähättely on tuttua monille jotka saavat ns. kummallisia oireita. Itse olen päässy eroon ihottumastani ja hengenahdistuskohtauksista siirryttyäni käyttämään ainoastaa pikkulapsille tarkoitettuja tuotteita. Pesen jopa hiukseni vauvojen hajustamattomalla shampoolla. Ei kutise.Ei ole ihotuumaa, ei hilsettä eikä tarvitse käyttää hoitoaineita. Samaa pätee kaikkiin kodin puhdistusaineisiin, vain niitä jotka ovat turvallisia "vauvoille". Oiret pysyvät kurissa, paitsi jos satun saastumaan muiden käyttämistä aineista, esim. kaupassa.


      • an

        meillä home teki mulle nokkosihottuman ja sata muuta! testauttakaa kämpän "terveys"..


    • Helpotuksen saanut

      Hei,
      minulla oli aiemmin valtavat urtikariaoireet, tulivat milloin mistäkin ruoka-aineesta. Kahdesti olen ollut lääkärin määräämällä kuurilla: 2 viikon ajan vain keitettyä perunaa, keitettyä riisiä, suolaa, sokeria, vettä ja lisäaineetonta voita. Ei kertakaikkiaan mitään muuta - siis ei kahvia, teetä, tms. 14 vrk:een. Siinä ajassa kaikki ylimääräiset aineet häviävät elimistöstä. Pikkuhiljaa oireet häviävät, sen jälkeen aloitetaan ruoka-aineryhmä/viikko kerrallaan ja niistäkin sitten viimeisenä epäillyt urtikarian aiheuttajat. Viimeksi selvisi, että astmalääke aiheutti herkistymisen lähes kaikelle, kun sen vaihdoin, tilanne korjautui. Singulair ei sopinut minulle lainkaan, joistakin allergialääkkeistä tuli masennusta. Stressi pahentaa urtikariaa, mitä enemmän urtikaria vaivaa, sitä enemmän sitä on - kierre jatkuu. Pidä huolta levosta, unesta, kiireettömyydestä ja terveellisestä yksinkertaisesta ruokavaliosta, esim. ei mitään ylimääräisiä mausteita. Näillä korjautui ainakin minulla.

    • Nokkoskukka

      Kiva, että löytyy kohtalotovereita (vai onko se sittenkään oikeesti niin kiva!?!). Itse olen sairastanut kroonista nokkosihottumaa yli kaksi vuotta, kiitos ensin home-työpaikan ja sen jälkeen homeisen asunnon. Nyt olen päässyt jo homeettomille maille :) mutta altistusta kesti niin kauan (1,5 vuotta), että toivosta parantua kokonaan olen jo luopunut, joskin ihottuma on jo nykyään hieman rauhoittunut. Kuitenkin kutina ja paukamat ovat osa elämää joka päivä. Kannattaa tutkia, ettet sinunkin ihottumasi vain johdu homeesta.. Tsemiä ja voimia!

    • JohannaMarjaana

      tervehdys,
      minulla on ollut suht vaikea krooninen uritcaria jo yli 15 vuotta. Tauti aktivoituu yhdessä yössä kerran tai pari vuodessa ja kestaa yhtäsoittoa noin 2kk. Sitten väliaikoinan tauti on täysin remissiossa, eikä mitään oireita ole. En syö mitään antihistamiineja tuolloin.

      En ole millekkään allerginen, mitä tutkittiin monet vuodet alkuun. Vuonna 2000 minulle tehtiin AUTOIMMMUUNITESTI, joka oli ainoa Rats.testi johon ihoni reagoi. Eli toisin sanoen olen allerginen itselleni noin hilpeästi ilmaisten.
      Eli silloin kun uritcaria on päällllä, elimsössäni vapautuu liikaa histamiinia ja liian vähän kortisolia.

      Noihin aikoihin söin jopa 4kk kuurin Sandimmun-lääkettä (immuunivastelääke, joka kyllä lopetti järkyttävät kasvojen, huulien, korvien turpoilut), mutta siinä oli aikamoiset sivuvaikutukset.

      Kortison-tabletit (n.40mg kerta-annoksena, Prednisolon) hätätilassa saa paukamoinnit häviämään, mutta kun kortisoni-tablettien vaikutus lakkaa, niin ihottuma nousee uudestaan järkyttävän, polttelun ja kutinan kera.
      Prednisol/Prednisolon-kuureja (lähtötaso 40mg alenenvin annoksin 5mg asti) en suostu enää syömään, sillä saa unentarpeen kummasti pienenemään ja olo on koko ajan väsynyt tai ylikierroksilla. AIVAN KAMALA LÄÄKE.

      Olen tullut siihen tulokseen, että kestän mieluummin ihon polttelun, kutiinan ja kauneushaitait, kuin syön kortisonia suun kautta.
      Pahin kutinavaihe kestää max 5h.
      Parasta helpotusta siihen on kylpy tai uinti.
      XYZAL-antihistamiinia minäkin käytän ja se luojan kiitos hieman hillitsee kutinan tunnetta. Ei paranna itse ihottumaa, mutta auttaa sen kestämisessä.

      Mitään muuta selitystä taudin laukaisijaksi ei ole kuin se, että jostain syystä elimistö hyökkää itseään vastaan.
      Tämä on viheliäinen vaiva. Olen myös kokeillut erilaisia ruokavaliojuttuja,mutaa ei mitään vaikutusta. Itselläni on parempi olo kun syön mahdollisemman paljon hedelmiä ympäri vuoden. Käytän myös ProBiot-jogurrtteja. Ja syön mielleläni ns luonnonjogurttia, kuten Bulgarian jogurtti.

      Kun tämä ihotauti iskee päälle, niin se vie sitten oman aikansa kunnes taas mnee ohi. Itsepäisesti se kulkee mukana sen 2kk kerralla.

      Voimia kaikille teille, jotka kamppalette tämän saman vaivan kanssa.

      • JohannaMarjaana

      • yxtapaus

        Hei JohannaMarjaana, oireesi kuulostavat kovin tutuilta, joten vastaan vaikka saatat ehkä pelästyä.

        Kärsin hyvin samantyyppisistä oireista vuosikausia, välillä oireet katosivat ja kuitenkin aina taas palasivat. Hermostuminen ja hikoilu pahensivat tilannetta. Kävin allergiatestit ja monenlaiset tutkimukset läpi, monenlaisia vaihtoehtoja etsittiin vaan ei löytynyt. Ja suoraan sanottuna joskus tuntui että lääkärit pitivät koko tautia luulotteluna.

        Sittemmin löydettiin paksusuolen syöpäkasvain, jonka poistamisen jälkeen myös nuo mystiset kutinaoireet katosivat täysin. En ole lääketieteen asiantuntija joten en osaa sanoa johtuiko ne siitä, vaan niin kyllä vahvasti luulen. Ehkä sinunkin kannattaisi selvittää, onko suolistossa kaikki kunnossa, sillä sen hyvinvointi selvästi vaikuttaa kaikkeen. Tästä on nyt jo useampi vuosi aikaa, ja mitään kutina tms. oireita ei ole ollut sen koommin..


    • Huh huh

      Minusta nokkosrokko liittyy stressiin ja elämän ristiriitatilanteisiin. Mulla oli sitä koululaisena yläluokilla kuk tulevaisuus pelotti ja askarrutti jne. Sitten se katosi.
      Mutta aina kun tuntuu että on ylitsepääsemättömiä vaikeuksia, asioita joihin ei voi itse vaikuttaa. Tai voi, mutta joutuu tavallaan kasvamaan asioiden yli. Silloin keho ilmoittaa että nyt on liikaa stressiä, nokkosrokolla. Sitä en sitten tiedä laukaiseeko jokin ruoka tai tietty aine sen.

      Se on ristiriitatilanteen laukaisema kehon ristiriita elimistö tappelee itseään vastaan samalla tavalla kuin psykoloogiset ristiriidat voivat olla keskenään vastakkaisia.

      Ostin eilen Loratadin nimistä alergialääkettä ja eilen se auttoi, sas nähdä tänään.

      Sitten voi olla myös ettei ole juonut tarpeeksi vettä. Niin VETTÄ. Eli kehoon on kertynyt kuona-aineita. Joskus voi unohtua riittävä vedenjuonti viikoiksi kun on vaan niin paljon ajateltavaa.

    • itsy bitsy

      Hei, onko kukaan saanut mitään helpotusta valohoidosta? Minusta tuntuu, että tuo vaan tekee lisää oireita :(

      Ihotautilääkärillekään ei pääse oikein edes puhelimella, että voisi varmistaa kannattaako enää syytää rahojaan hukkaan - jos ei apukaan saa.

    • vallu

      Kokeilkaa akupunktiota, mulla eka käynti takana ja tulokset jo nyt vaikuttaa hyviltä :)

    • saar

      Itse olen sairastanut kroonisena kohta 3vuotta, mutta on laimentunut onneksi alkuvuosista. Viimeinen vajaa vuosi, tauti on puhjennut hyvin maltillisena ajoittain. Ensimmäisena kahtena vuotena oli päivittäistä ja söin tupla-annoksena antihistamiiinia.
      Ja ei tuntunut aina nekään riittävän, kokeilin jos jonkin moisia lääkkeitä (lekurin suosituksesta), myös kortisonit tulivat tutuksi.
      Koskaan ei saatu selville mistä johtuu, mutta esim särkylääkkeet laukasivat pahat turvotus-oireet, mm. silmät turposivat umpeen. En joudu syömään (onneksi) särkylääkkeitä ja nuo muutamat turpoamis tapaukset tullut finnrexinistä ja jostain muusta kuumetta alentavasta.
      Toivon teille kanssa sairastajille jaksamista, varsinkin alkutaipaleella oleville, tämäkun muuttaa hieman elämistäkin...

    • Epätoivoinen

      Täällä ollaan sairastettu vasta 4 kuukautta, mutta epätoivo on kyllä vallannut mielen ja hermot ovat ihan riekaleina. Itselläni oli enemmän stressiä 6 kuukautta ja raskas muutto ennen kun oireet alkoivat. Ensimmäisenä tuli toki mieleen uusi asunto, mutta muutimme asunnosta kuukauden jälkeen pois kun löysimme paremman.

      Kaikki normaalit verikokeet ja immuunitaudit on testattu, allergioita ei ole erikseen verestä otettu kun jokin yleinen verikoe, joka mittaa sitä että onko allergista reaktiota päällä. Ei löydy mitään. Myös nieluviljelyt ja ulostetestitkin otettu, sekä helicobakteeri , mykoplasmat ja hampaat myös katsottu.

      Kokeilin myös viljatonta ja maidotonta ruokavaliota ja syön tällä hetkellä ainoastaan ihan puhdasta ruokaa. Koitan välttää histamiinipitoisia raaka-aineita ja mausteita, tietysti myös alkoholia, mutta en ole huomannut oloon mitään eroa. Pesuaineita on myös vaihdettu ja vitamiinit, probiootit ja rohdosvalmisteita lisätty ja kokeiltu. Edelleen ei mitään.

      Itselläni tämä oireilee kutisevana ihottumana, joka alkaa aamuyöstä ja aamulla on pahimmillaan. Olen kokeillut eri kombinaatioilla antihistamiineja mm. Montelukast, Heinix, Atarax, Desloratatine, Telfast ja Renixalia, joka on kuulemma vanhan ajan lääke närästykseen, mutta toimii myös antihistamiinina. Ongelma on antihistamiinien kanssa se, että ne eivät ole millään combolla poistaneet täysin kutinaa. Tällä hetkellä syön aamulla Telfast Desloratatine, päivällä Desloratatine ja illalla Atarax koska se väsyttää paljon.

      Ainoa, millä ihottuman olen saanut kuriin on tuo kortisooni, jota popsin alkuun 60mg laskien 5mg. Nyt koitan syödä kortisoonia vaan kaikkein pahimpiin oireisiin, sillä en halua sen pahojen sivuvaikutusten takia syödä lääkettä säännöllisesti. Solusalpaajia on myös väläytelty, mutta ne kuulostavat jotenkin todella rajuilta vaihtoehdolta. Oliko näistä jotain kokemuksia jollain? Erityisesti sivuoireet kiinnostavat.

    • pöö

      Hei kohtalontoverit. Tunnutte olevan kaikki naisia ja ihan vinkkinä tarinani : ehkäisypillerit Qlaira käynnisti nokkosrokon 10.10.2013 ja kärsin siitä edelleen. Pisti koko elimistön sekaisin noin 2 viikon käytön aikana. En ihan heti ymmärtänyt , että liittyi niihin. Hieman kun helpotti, niin koitin Femilaria, mutta senkin aikana paheni päivä päivältä; kiekon puolivälissä hormoni annos tuplaantuu ja silloin oireet pamahtivat vielä pahemmiksi. Nyt kun tilanne on ollut tuollainen jo 7kk, hieman helpotti, mutta tämä koivun siitepöly löi oireet pahoina takaisin . Antihistamiinia ole syönyt setiritsiiniä ja nyt kokeilen deslortadiiniää, mutta alkaa vaikuttaa siltä, että ei auta sekään. Ihottuma-aluet ovat todella turvoksissa ja punaisia, kutittaa koko ajan. Nyt otan käyttöön homeopatian, mistä 1996 sain loistavan avun atopiaan ja allergiaan.

    • Uinuva urtikaria

      Koko vaiva meinaa unohtua kun se loppuu (tai siis menee uinumaan). Minä keskeytin siis valohoidon, olisinko jotain alle puolet hoitokerroista käynyt. Kun aina välillä ihottuma ja kutina vaan paheni. No, siitä meni ehkä pari-kolme viikkoa niin EI kutinaa! Ei raapimista! Muutaman päivän vielä söin varmuuden vuoksi antihistamiineja, mutta nyt en enää ollenkaan. Epipen-kynäkin vanheni käyttämättömänä. On tämä outo tauti!

      Kerran kun menin järveen, pakaroissa tuntui tuttu kutina :) mulla tuli karmeita pattejakin persuksiin siloin kun oli paha vaihe. Mutta menin saunaan ja uimaan edestakaisin, ja kutina loppui. Iholla kyllä näkyi se tyypillinen urtikariamainen ihottuma hetken aikaa. Muuten ei ole näkynyt, tosin (kop kop) nyt on hiukan jalat kutisseet, mutta ei kaiken aikaa. Lähes oireettomana siis ollut kohta jotain 3 kuukautta.

      Toivon kaikille kohtalotovereille helpotusta!

    • jo 4 v. unensa menet

      Olen kärsinyt kroonisesta urtikariasta jo kohta yli 4v..Kevät, ja kesä on mukavaa aikaa istua pakonomaisesti ottamassa aurinkoa naapureiden ihmetykseksi takapihalla puoli alastomana aurinkoa.. Ennen tykkäsin nuorempana auringon valosta, mutta nyt se on tullut pakonomaiseksi helvetikksi lukea iltapäiväauringossa kirjaa saadakseni riittävästi auringonvaloa syksyyn, jotta en tarvitse olla jo heti alkusyksystä soittelemassa ihotautiosastolle päästäkseni valohoitoonkutinan takia, jota kukaan ulkopuolinen ei ymmärrä,, kun heräät aamuyöllä,.Ongelma ei poistu, vaikka ,minkä antihistamiinin ottaisit, niin mikään ei auta! kukaan ihminen , joka ei sairasta samaa sairautta, ei voi ymmärtää sitä " helvetin " kutinan ja raapimisen " määrää lääkkeistä huolimatta! Onneksi Suomessa on ihotautilääkäreitä, jotka tajuavat , mistä todellisuudessa on kyse, ja kuinka tärkeää valohoito on! Työterveyslääkärit eivät asiaa ymmärrä, vaan tarojoavat " Ataraxia unilääkkeeksi!!! Opittavaa on, !!!! , mutta eivät tunnusta!!!
      Jaksamisia kaikille k, jotka tietävät , mistä helvetin sairaudesta on kyse!!!

    • vertaistuki

      Uutta urtikaria ryhmää puuhataan Faceen, tulkaa sinne.

      • Vierasann1e

        Minulla ei ole fb enkä ole menossa siihen mukaan mutta olisi kiva kuulla jos jollain ois hyviä vinkkejä. Itse kans 6 vuotta ottanut antihistamiinejä päivittäin kroonisen urticarian takia. Olen välillä ollut syömättä antihistamiinejä ja menee pari päivää ja hirveen kutina taas alkaa. Monesti ei näy mitenkään, eli todennäköisesti demografiaa. Paine, kosketus, hiki, tiukkaat vaatteet, pöly pahentavat oireet. Onneksi antihistamiinit poistavat oireet melkein kokonaan mutta nyt rupee kuivumaan silmät ja muut limakalvot eli nyt olen hakemassa muuta hoitoa, kuten homeopatiaa, ruokavalion muuttaminen jne.


    • 3321

      Hei,
      kokeilkaapa viikko ilman viljatuotteita etenkin vehnä ja ruis. Itse taistelin 30vuotta, juoksin viisaiden lääkäreiden luona ja kauhea määrä kaikenlaisia tutkimuksia. Mitään syytä ei koskaan löydetty. Jätettyäni ruista sisältävät tuotteet pois oireet helpottivat.
      Vehnägluteenin poistaminen ruokavaliosta poisti oireet kokonaan.

      Ei enää nokkosrokkoa

    • Siiri57

      Minulla on keliakiasta virallisesti diagnoosi. Eli minulla ei auta vaikken syö vehnää,ruista jne. Pari kolme vuotta olen kärsinyt urtikariasta. On aikoja jolloin menee pahemmin. Toisinaan taas käsittämätöntä oireilua. Minulla oireet tulee ulkoillessa. Eli jokin ulkona ärsyttää/laukaisee paukamat ja kutinan. Lisäksi kasvoissa tänään huomasin turvotusta poskien ja silmien alla. Ei ole kivaa! Aina pitäisi muistaa ottaa histamiinit ennen ulkoilua ja reilulla annoksella. Silloin saattaisit päästä ilman paukamia. Mutta mitään varmuutta sekään ei anna. Aika epätoivoinen vaiva ja ärsyttää lääkärien vähättely, "kyllä se siitä häviää"!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1451
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1291
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1255
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1195
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1184
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1083
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1064
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1063
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1042
    Aihe