Lito ja alkoholi?

LITUKKA

Liton käyttöohjeessa suositellaan, ettei sen kanssa käytetä alkoholia. Onko teillä kokemuksia voiko käyttää vai ei? Jos voi mitä siitä seuraa vai seuraako yhtikäs mitään?

8

9098

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jäpittäjä

      En tiedä kyseisestä lääkkeestä, mutta useassa lääkkeessä on monin kertaistava vaikutus esim jos käytät yhtä aikaa niin 1 viina pullo vastaa kymmentä.

      jota et välttämättä huomaa ennenkuin olet ruumiin avauksessa kuolin syyn tutkimuksissa, ja liekkä sitten on enään syytä huomata.

      • Vierestä katsonut

        En suosittele. Ei kannata.


    • Tohtoritolvana

      http://www.tohtori.fi/laakkeet/tuote.php3?ID=784

      LITO


      Lito-tablettien vaikuttava aine on litiumkarbonaatti, jota on 300 mg yhdessä tabletissa (vastaa 56 mg litiumia). Apuaineita ovat: maissitärkkelys, agar, talkki, perunatärkkelys, magnesiumstearaatti, steariinihappo, selluloosa-asetaattiftalaatti, makrogolit, sorbitaanioleaatti ja risiiniöljy, neitsytöljy.

      Myyntiluvan haltija ja valmistaja:
      Orion-yhtymä Oyj
      PL 65
      02101 Espoo

      1. MITÄ LITO ON JA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN

      Litium on luonnon metalli, joka vaikuttaa keskushermoston välittäjäaineisiin: serotoniiniin, dopamiiniin ja noradrenaliiniin. Litium normalisoi mielialaa ja tasoittaa mielialan vaihteluita. Lito on psyykenlääke, jota käytetään kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä (maanisdepressiivinen sairaus) sekä mania- että masennusvaiheiden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

      2. MITÄ TULEE HUOMIOIDA ENNEN LITON KÄYTTÖÄ

      Litoa ei tule käyttää, jos:
      · olette yliherkkä litiumille tai jollekin muulle valmisteen aineosalle
      · Teillä on munuaisten toimintahäiriöitä
      · Sairastatte sydämen vajaatoimintaa
      · Teillä on suola- ja nestetasapainon häiriöitä
      · imetätte tai olette raskaana

      Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa, jos
      · sairastatte jotain kilpirauhas- tai sydänsairautta

      Kertokaa lääkärillenne, jos jokin yllä mainituista koskee tai on koskenut Teitä.
      Neuvotelkaa lääkärinne kanssa Lito-tablettien käytöstä myös, jos aloitatte nesteenpoistolääkitystä tai olette vähentänyt ruokasuolan käyttöä ravinnossanne. Lääkkeen käyttö tulee tilapäisesti keskeyttää kovassa kuumeessa ja oksennus- tai ripulitaudissa.

      Mitä ruokia ja juomia tulee välttää Liton käytön aikana
      Alkoholin käyttö ei ole suotavaa Lito-hoidon aikana.

      Käyttö raskauden ja imetyksen aikana
      Lito-tabletteja ei pidä käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Litium erittyy äidinmaitoon.

      Ajaminen ja koneiden käyttö
      Litium yksinään ei yleensä vaikuta ajokykyyn eikä kykyyn käyttää koneita. Varovaisuutta on kuitenkin syytä noudattaa, kunnes lääkkeen yksilöllinen vaikutus on selvinnyt.

      Muiden lääkkeiden käyttö
      Kertokaa lääkärillenne kaikista käytössänne olevista lääkkeistä ja luontaistuotteista. Tämä koskee sekä reseptilääkkeitä että ilman reseptiä saatavia lääkkeitä. Muistakaa myös mainita, jos olette äskettäin käyttänyt jotain lääkettä. Diureetit (nesteenpoistolääkkeet), monet tulehduskipulääkkeet (ibuprofeeni, naprokseeni, indometasiini, mefenaamihappo, fenyylibutatsoni, piroksikaami), eräät sydän- ja verenpainelääkkeet (mm. ACE-estäjät, kuten kaptopriili, enalapriili, lisinopriili) sekä eräät antibiootit (metronidatsoli ja tetrasykliini) voivat aiheuttaa litiumpitoisuuden nousun tai pysymisen haitallisen korkealla. Verapamiili (verenpaine- ja sydänlääke) voi pienentää veren litiumpitoisuutta ja siten heikentää litiumin tehoa. Psykoosilääkkeet, eräät epilepsialääkkeet (karbamatsepiini, fenytoiini) ja tietyt masennuslääkkeet (selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät) voivat lisätä litiumin neurologisia haittavaikutuksia, kuten vapinaa. Kertokaa läääkärillenne myös, jos Teillä on myös muita sairauksia tai allergioita. Muistakaa mainita Liton käytöstä tulevien lääkärissä käyntien yhteydessä.

      3. MITEN LITOA KÄYTETÄÄN

      Lääkärinne on määrännyt Teille ja sairauteenne sopivan annostuksen ja hoidon keston. Lito-tablettien annostus on yksilöllinen ja määräytyy veren litiumpitoisuuden mukaan. Hoito kestää yleensä pitkään. Noudattakaa tarkoin lääkärin ohjetta. Annostusta ei tule muuttaa omatoimisesti. Jos Liton vaikutus on mielestänne liian voimakas tai liian heikko, ottakaa yhteys lääkärinne. Tabletit tulee ottaa riittävän nestemäärän kanssa (esimerkiksi lasi vettä). Lääkkeen vaikutus pysyy tasaisena, kun sen ottaa aina samaan aikaan vuorokaudesta. Tällä tavalla lääkkeen myös muistaa ottaa parhaiten. Lääke tulee muistaa ottaa säännöllisesti.

      Tärkeää
      Lito-hoidon aikana tulee nauttia riittävästi nesteitä. Koska suola vaikuttaa litiumin erittymiseen, tulee päivittäisen suolan saannin vaihteluja pyrkiä välttämään. Erityisen tärkeää runsas nesteiden ja suolojen saanti on kuumeen, kovan hikoilun, ripulin tai oksentelun yhteydessä. Tällaisissa tapauksissa myös lääkityksen tilapäinen keskeyttäminen voi olla tarpeen nestehukan takia. Ottakaa yhteys lääkäriin, mikäli teillä esiintyy edellä kuvattuja oireita. Ottakaa yhteyttä lääkäriin, jos Teillä esiintyy lääkityksen aikana oireita, jotka voivat olla merkkejä liian korkeasta litiumpitoisuudesta. (Ks. kohta Yliannostus)

      Jos lääkeannos unohtuu:
      Jos unohdatte ottaa annoksen, jättäkää se väliin ja ottakaa seuraava annos niin pian kuin mahdollista.
      Älkää koskaan ottako kaksinkertaista annosta tai kahta annosta peräkkäin. Varmistakaa ennen lomalle
      tai matkalle lähtöä, että Teillä on lääkettä tarpeeksi.

      Yliannostus
      Litiumin yliannostuksen oireita ovat uneliaisuus, raajojen vapina, lihasheikkous, haparointi, kouristukset, tajunnan tason lasku, pahoinvointi, oksentelu tai ripuli. Lisäksi voi olla rytmihäiriöitä, ja virtsan eritys voi vähetä. Vakava litiumin yliannostus voi aiheuttaa pysyviä keskushermosto- ja munuaisvaurioita. Avohoitopotilaiden ja heidän läheistensä on syytä oppia tarkkailemaan litium- myrkytyksen oireita ja ilmoittaa lääkärille, jos edellä mainittuja oireita ilmenee. Vanhuksilla litiummyrkytyksen riski on suurentunut. Ottakaa välittömästi yhteys lääkäriin, jos otatte (tai joku muu ottaa) vahingossa liian suuren annoksen lääkettä.

      4. LITON MAHDOLLISET HAITTAVAIKUTUKSET

      Litiumin haittavaikutukset ovat annosriippuvaisia, eli ne ovat yleisempiä suurilla annoksilla. Vanhukset ovat alttiita litiumin haittavaikutuksille jo tavallisilla hoitoannoksilla.

      Keskushermostoperäiset tai neurologiset haittavaikutukset
      Oireita esiintyy eniten hoidon alussa, ja ne vähenevät yleensä hoitoa jatkettaessa. Tavallisimpia ovat väsymys, haparointi, käsien hienojakoinen vapina, lihasheikkous, päänsärky, muistihäiriöt, puhevaikeudet, sekavuus, keskittymisvaikeudet tai lihasnykinä. Harvinaisempia haittoja ovat pyörtyily, silmien mukauttamishäiriöt, hammasratastyyppinen lihasjäykkyys, huimaus, uneliaisuus, epileptiset kohtaukset, rauhattomuus ja virtsan tai ulosteiden pidätyskyvyn heikkeneminen.

      Ruoansulatuselimistöön kohdistuvat haittavaikutukset
      Yleisimmin esiintyviä haittoja ovat pahoinvointi, ripuli, oksentelu ja vatsakivut. Oireet lievittyvät yleensä hoitoa jatkettaessa. Suun kuivuminen ja janontunne ovat myös melko yleisiä haittoja (20-50 %:lla potilaista). Ruokahaluttomuutta, makuhäiriöitä ja lisääntynyttä syljeneritystä voi myös esiintyä. Lääkkeen nauttiminen ruoan kera voi lievittää oireita.

      Muut mahdolliset haittavaikutukset
      Harvinaisina haittoina voi esiintyä runsasta virtsan eritystä, kilpirauhasen vajaatoimintaa, laihtumista tai liiallista painonnousua. Kertokaa lääkärillenne myös kaikista muista hoidon aikana mahdollisesti esiintyvistä oireista.

      5. LITON SÄILYTYS

      Lito-tabletit säilytetään huoneenlämmössä (15-25 °C).

      Kestoaika
      Käytettävä ennen -merkintä on kotelossa ja etiketissä. Lääkettä ei pidä käyttää tämän ajankohdan jälkeen.

      Muita ohjeita
      Ei lasten ulottuville. Käyttämättä jääneet tai vanhentuneet lääkkeet voi toimittaa apteekkiin hävitettäväksi.

      • Litukka

        Kysyn edelleen lisää Litosta ja alkoholista. Eräällä toisella palstalla suositeltiin puolittamaan Lito annos, jos haluaa juopotella. Joku suositteli annoksen jättämistä väliin. Minusta on kivaa joskus tissutella valkkaria vaikka Litot on määrätty eli yksi tabu iltaisin. Juhlatuulella ajattelin jättää tabun ottamatta ja vetää valkkaria mutta, vielä en ole kokeillut sillä kaipaan tietoa miten olette menetelleet. Onko kellään omakohtaisia kokemuksia?


      • Kiltisti sanottu
        Litukka kirjoitti:

        Kysyn edelleen lisää Litosta ja alkoholista. Eräällä toisella palstalla suositeltiin puolittamaan Lito annos, jos haluaa juopotella. Joku suositteli annoksen jättämistä väliin. Minusta on kivaa joskus tissutella valkkaria vaikka Litot on määrätty eli yksi tabu iltaisin. Juhlatuulella ajattelin jättää tabun ottamatta ja vetää valkkaria mutta, vielä en ole kokeillut sillä kaipaan tietoa miten olette menetelleet. Onko kellään omakohtaisia kokemuksia?

        Lähimmäisen rakkaudella: Puhu lääkärisi kanssa. Elä hyvä ihminen kysy konsteja yhdistellä lääkkeitä ja alkoa, tiedä mitä ohjeita saat!

        Ainakin minun omaisenani meni tosi surkeeseen kuntoon kun tissuteli ja otti litoa ym. Oksentelua, liikaa veden juontia jne. Nyt on sitten sairaalassa.


      • 111.1

        tais tulla "vähän" myöhässä tää kommentti .toivottavasti et oo seonnu ja tappanu kaikkia lähellä olevia,hi.hi ,ite oon jättäny ottamatta dropit siltä iltaa ku on party tiedossa eikä oo mitää prp.eihän tuo lito pitoisuus ihan yhessä illassa häviä??


    • jts1

      ilta-annos pois ku vetää kännit, nii mä ainakin oon tehny jo n.15v. ja vielä oon hengissä eikä oo mania iskeny...

    • Anonyymi

      No jos joku muukin etsii vielä tämän aloituksen mukaista tietoa niin alkoholi huuhtoo Litiumin pois eli ihan sama otitko vai jätitkö ottamatta. Tietysti jos jätit ottamatta niin säästit Litot

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      366
      4496
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      84
      1854
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1590
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1390
    6. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      212
      1385
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1361
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1347
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1225
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe