Tipuja

Eukko

Meillä on ollut munia hautomokoneessa ja näyttäisi siltä että tipuja olisi tulossa.
Miten menettelen alkuvaiheessa, milloin voin viedä tiput muiden kanojen seuraksi kanalaan.
Laittaisinko vaikka pahvilaatikkoon aluksi.
Mitä annan ruuaksi. Tipun rehua kun ei viitsisi
ostaa isoa säkkiä kun munia koneessa on vain 5.
Antakaa hyviä neuvoja tipuille alkutaipaleeksi.

19

10937

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin....

      Hei!

      Tipuille ei kannata antaa ruokaa heti kuoriutumisen jälkeen, pidä 1-2 päivää ilman ruokaa.

      Me ainakin ruokimme tipuja ihan tavallisella munivan kanan rehulla, jos rehu on valmiiksi jauhona niin hyvä mutta jos ei ole niin kannattaa murskata. Myös keitettyä kananmunaa voit antaa.

      Yleensä perussääntönä on se, että kanat ja kukot voi laittaa muiden joukkoon kun kaikilla tipuilla on kunnon sulat ja höyhenet.

      Voit laittaa tiput pahvilaatikkoon, mutta muista, että tiput tarvitsevat paljon lämpöä, joten kannattaa laittaa tipujen "kotiin" joku lämmönlähde, esim. lämpölamppu.

      Muista pitää tipujen asunto melko puhtaana ja kuivana koska kosteissa paikoissa tulee bakteereita yms.

      Tipujen juomaastian pitää olla riittävän matala, jottei tiput huku sinne.

      T. 12 vuotias kanafarmari :)

      • vaan

        Voithan myös kasvattaa niitä "luomuna", eli anna kauraryynejä (esim. pikakauraryynejä, ne on pienempiä), keitettyä kananmunaa, piimää..
        Voithan ostaa myös tipurehua, eli se on pienempi rakeista kuin tuo kanoille tarkoitettu ja se on muutenkin niille pikkuisille parempi kuin tuo kanamunitusrehu. Tosin sitä ei saa kuin isoissa(40 kg ?!)säkeissä, mutta kannattaa kysyä isommista kasvatuskanaloista pienempää erää ostaa!


      • Anonyymi
        vaan kirjoitti:

        Voithan myös kasvattaa niitä "luomuna", eli anna kauraryynejä (esim. pikakauraryynejä, ne on pienempiä), keitettyä kananmunaa, piimää..
        Voithan ostaa myös tipurehua, eli se on pienempi rakeista kuin tuo kanoille tarkoitettu ja se on muutenkin niille pikkuisille parempi kuin tuo kanamunitusrehu. Tosin sitä ei saa kuin isoissa(40 kg ?!)säkeissä, mutta kannattaa kysyä isommista kasvatuskanaloista pienempää erää ostaa!

        20kg


    • ------------------------------

      Heti tarjolle vettä ja hienoa hiekkaa. Ne ovat pakollisia! Ilman hiekkaa linnun ruuansulatus ei toimi.
      Veteen tipu hukkuu todella helposti, minusta vuosien mittaan parhaaksi osoittautunut astia on undulaatin juoma-automaatti, maksoi vissiin kolme euroa. Pohjalle pieniä kiviä, ei pääse sinnekään hukkumaan, ja lisäksi kiinnostavat tipuja kokeilemaan, että mikäs tuossa kiiltää, ja oppivat helpommin juomaan.
      Heti olen laittanut tarjolle myös keitettyä, hienonnettu kananmunan keltuaista, (pelkkää keltuaista!) syövät sitten kun syövät (on tietysti heitettävä tähteet pois ja laitettava uutta.
      Lämpölamppu on myös pakollinen, pelkkä hehkulamppu riittää. Mieluummin kaksi, koska niillä on aina taipumus jommankumman posahtaa, jolloin tiput voivat jäädä ilman lämpöä. Tipun ruumis ei itse vielä tuota lämpöä, ilman ulkoista lämmönlähdettä se kuolee.
      Jostakin kanalasta varmasti saisit pienen pussillisen tipurehua. Säkki maksaa n. 15 euroa, ehkä sinulle tulisi lopuille käyttöä joskus myöhemmin? Eläinkaupassa on myös papukaijoille tarkoitettua poikasten voimarehua, ainakin täälläpäin sitä saa pienissä pusseissa, maksoi muutaman euron. Eläinkauppias osannee antaa oikeanlaista, joka sopii tipuille.
      Entä, jos laitat vaikka tänne ilmoituksen, että ostat pikkupussin tipurehua? Tai ostat jonkun lähellä asuvan kanssa vaikka puoliksi? Tai katso Keltaisesta Pörssistä kanailmoitukset, soita lähimmälle ja kysy olisiko myydä pientä määrää. Varmasti löytyy.

      • nöhönenä

        Edellinen oli kertonut aika kattavasti tipuista.

        Kerron nyt kuitenkin meidän perheen lisääntymistä, josta on niin ihana mieli. Meillä kuoriutui viime viikonloppuna 5 tipua. Kaksi kääpiö-kochin kanaa rupesivat hautomaan samassa pesässä ja yhteistyö oli taivaallista. Toinen kun pistäytyi poissa pesästä, niin toinen otti heti loputkin munat alleen. Ja toisinpäin. Varmaan se on pointti, miksi kaikista munista tuli tipu. Tiput kuoriutuivat neljän päivän aikana kuten munat olivat tulleet. Ja ensimmäinen hautoja otti pienokaiset omaan huostaan sitä mukaa kun niitä tuli. Kun viimeinen tipu oli kuoritunut niin se toinen kana jatkoi hautomista vaikka yhtään munaa ei ollutkaan. Otin pois munintapesän (hautomispaikan), että toinenkin tajuaa, että nyt loppu hautominen.

        Nyt on vipellystä kanallassa ja jos joku uhkaan niin heti kukko menee nurkimmaksi ja kanat hänen eteen ja tiput siipien alle. Mahtavaa vierihoitoa. Nyt vaan tiput rupee jo tajuamaan, että aina kun minua näkyy, niin se tarkoittaa puhdasta vettä ja ruokaa. Vesiastiana on keraaminen kukkaruukun lautanen (sentin korkuinen reuna), jonka pesen monta kertaa päivässä. Sitten minulla on kanarianlinnun syöttöön tarkoitettuja siemeniä, ne maistuvat hyvin. Keitettyä kananmunaa silputtuna annan kahdesti päivässä, sitten on vielä kauranryynejä ja kanoille kauraa litisteenä, jossa munitusrehua. Kanoillahan pitää olla nyt hyvä ruoka ja joku täällä kertoi aikoinaan, että kanojen munitusrehu on aika sopiva myös poikasille.
        Meinasin unohtaa melkein tärkeimmän, eli vaaleat leipäsiivut. Olen antanut kanoilleni useita vuosia leipäpalasia, jolla saan aikuisetkin kanan luottamaan minuun. Partakanat syövät leipää kädestä, mutta nämä kääpiö-kochin kanat ovat tulleet meille vasta pari kuukautta sitten, joten ne eivät vielä luota minuun. Mutta leipää minä viskon tipujen ja kanojen sekaan ja niin vaan pienet tipusetkin ottaa niitä suuhun ja menevät kauemmaksi syömään. Ai, miten ihana näky.


    • Eukko

      Kiitoksia paljon vastauksista, tänään on
      alkanut munista kuulua piipitystä ja koputusta, laskettu aika on huomenna. Vielä vaivaan, pitääkö olla lämpölamppu jos pidän tiput sisällä asunnossa
      ensimmäiset elinpäivät? Kuinka kuumaa pitää tipuilla olla? Jostain luin että kanalaan voi "koeputki" tiput viedä sitten kun on oikeat sulat. Hylkiiköhän kanat tipuset kun eivät itse ole osallistuneet hautomiseen?

      • jjj

        35 asteesta pikkuhiljaa viileämmäksi,katso oppaista minkälainen tahti pitää olla ja oppaista saat lisätietoja hoidosta


    • kanaset

      Kun viet ensi kertaa tiput kanalaan, muiden kanojen seuraan, jää seuraamaan tilannetta ja katso miten kanat käyttäytyvät. Kanoilla kun on välillä vaikeuksia huolia uusia tulokkaita parveen eli tappeluja voi tulla, tai uudet voivat joutua alistettuun asemaan. Tiput ovat kuitenkin pieniä ja täysikasvuinen kana tai kukko voi kyllä hakata poikasen hengiltä, vaikka se mielestäni onkin epätodennäköistä. Myös sitä pitää tarkkailla päästävätkö vanhat kanat poikaset syömään. Todennäköisesti kaikki menee hyvin mutta ei tipuja ihan omaonnensa nojaan kanalaan voi jättää.

    • Eukko

      Mikähän meni vikaan, munia hautomakoneessa oli
      viisi, ensimmäinen kuoriutui ja on nyt 3 päivää
      vanha, kaksi seuraavaa alkoivat kuoriutua eilen aamulla ja piipitys oli melkoinen, mutta illalla
      olivat kuolleet kuoreen. Kerkesivät tehdä aukon kuoreen mutta eivät jaksaneet tulla ulos kokonaan.
      Olisiko pitänyt auttaa vai oliko näin parempi jos olivat heikkokuntoisia. Kahdesta viimeisestä ei kuulu vielä piipitystä, voisi ehkä vielä korjata virheen jos alkavat kuoriutua.

      • lämpö?

        Oikea kosteus ja lämpö ovat kaiken a ja o hautomakoneessa ... niin ja sitten vielä ilmanvaihto. Jos kuoreen kuolleet olivat kuivia "käppänöitä" on koneessa ollut liian kuivaa - liikaa lämpöä. Jos taas plösöjä kookkaita, eikä napa ole umpeutunut, liian kosteaa - liian alhainen lämpötila. Tämän tarkemmin en täältä asti osaa sanoa!


    • hautoja ;D

      Mistä tiedät että ovatko munat kuoriutumassa vai eivät? Mistä tietää että ovatko sikiöt kuolleet?? Sain eräältä ystävältäni kaksi kananmunaa suoraan heidän kanalastaan mutta en tiedä että miten ne saisi kuoriutumaan...

    • ois voinu tulla useampi

      mä sain tipun ja kukon ovat nyt 12viikkoa annoin niille lasten baby vellijauhetta ja leipää liotettuna

    • hhhhhhik

      miten rakentaa pieni kanala? voiko kanan/tipun hankia omakotitalon pihalle?

    • minä vaan

      Moi

      Lämpölamppu on ehdottoman pakollinen tipuja teettäessä. Sen ympäristö kannattaa tarkistaa, ettei mikään voisi syttyä palamaan. Tipuille olemme antaneet kanakalkkia ja poikasrehua, mutta ne selviävät kolme ensimmäistä päiväänsä syömättä, koska niillä on keltuainen vatsassaan. Tuon keltuaisen ne siis käyttävät ravinnokseen. Tuota poikasrehua ja kanakalkkia kannattaa kysellä paikallisilta tuottajilta ( jos sellaisia on lähettyvillä), ainakin meillä on molempia monta tonnia varastossa. Tipuja kannattaa seurata niiden kuoriutumisen jälkeen jotta näkee onko siellä heikkoja yksilöitä. Niitä pitää seurata ja jos ne eivät itse osaa juoda tai syödä niitä voi opettaa siinä. Huolenpidosta huolimatta eivät kaikki tiput välttämättä selviä. Jos tipuja on enemmän olisi hyvä tietää miten lopettaa tipu inhimillisesti ja kivuttomasti.(vaikka ne olisi kuinka sulosia, niin pitää ajatella kaikkea mitä sairas tipu kärsii) Niin muuten tuo vesi melkein unohtuikin, se on erittäin tärkeä pienelle tipulle ja kanalle. Itse en ole huomannut , että yksikään meidän tuhansista ja taas tuhansista tipuista olisi hukkunut. Meillä on tuommoinen reilu sentti vettä. Tiput kannataa siirtää sitten kun ne ovat selkeästi isompia/vahvempia. Seurata pitää koska kanalla on oikeasti tosi raaka luonne (arvojärjestys tarkka) eikä alempi arvoisia kunnioiteta välttämättä yhtään. Joskus huomaa kun kata löylyttää kukkoakin niin että se piiloutuu pesään.

      tuohon viimeisimpään viestiin: Kanalan voi rakentaa rautakaupasta tarvittavilla välineillä jos tarmoa riittää. Yksittäistä kanaa ei koskaan, vaan kana tarvitsee toisia kanoja. Kannattaa harkita "kesäkanoja" esim. itse olemme myyneet kanoja tuohon tarkoitukseen. Kanat tarvitsevat jonkimmoisen kopin jossa voi rauhassa munia. Talvella kanat tarvitsevat olla sisällä, ne eivät päjää pakkasessa (kuolevat). Onko tuo omakotitalo muute missä?(taajama, maaseutu?) taajamassa (riippuu mitkä etäisyydet) kannattaa neuvotella naapureiden kanssa. Jos naapuriin on kymmenen metriä niin kannattaa unohtaa asia kokonaan.

      Toivottavasti tästä oli apua edes jollekkin.

      t. 16.v kanatilan poika

    • -munkki-

      MOikka!
      Meidän tipuset vovat nyt muutaman päivän ikäisiä. Meillä on ollu ennenki tipuja, mutta nyt en enää muista mitä niille tarjoaisin syötäväksi(ei mitään tipujen rehua)...
      Saako tipuille antaa myös valkuaista??

    • ex- tipula

      kauraryyniä, homeetonta vaaleaa leipää ja kauraa, piimää, keitettyä pilkottua kananmunaa, myös koirannappulat, veteen liotettuna käyvät ja voit kokeilla pikkulinnuille myytävää rehuraetta,jos et viitsi ostaa sitä 40kg säkkiä. Silputtu voikukanlehti, keitetty peruna... kaurapuuro.
      mUista myös hiekka ja vesi.
      JA PIDÄ HUOLI, ETTEI RUOKA OLE PILAANTUNUTTA.
      Sitäpaitsi kanojen on syötävä joka päivä. muuten kuolevat, eli jos et ole antanut mitään, niin tuskin ne enää mitään tarvitsevatkaan!
      Lue linkin ylemmät ohjeet. Ovat yhä paikallaan vaikka vuosia on kulunut

      • kanoja meille

        Voiko munia "hautoa" ilman hautomiskonetta? Miten?


      • qqqqqqqqqqqqq
        kanoja meille kirjoitti:

        Voiko munia "hautoa" ilman hautomiskonetta? Miten?

        Voi hautoa ilman hautomakonetta. Kanaemo hoitaa haudonnan vaivattomasti. No, lampun avulla voi yrittää. Lämpötilan pitää olla tasainen ja munia on käännetävä ees taas. monta kertaa päivässä ja yölläkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2221
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1710
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe