TESTAMENTIN EHTOJEN SOVELTAMINEN TAKAUTUVASTI

Anniina

Perintökaaren 6 luvun 1 §:n mukaan rintaperilliselle perittävän eläessä annettu lahja on katsottava ennakkoperinnöksi.
Asetelma on tallainen: Perillinen sai lahjaksi kiinteistön vanhemmiltaan. Viisi vuotta lahjan antamisen jälkeen vanhemmat tekivät keskinäisen testamentin, jossa ehtona oli, että perillisen puolisolla ei ole avio-oikeutta perittyyn omaisuuteen.
Kysyisin, että voiko puolison avio-oikeuden ennakkoperintönä saatuun omaisuuteen poissulkea tällä lailla takautuvasti? Kiitos vastauksista.

9

805

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maninta

      Lahjakirjassa pitäisi olla maininta, että ei ole ennakkoperintöä JA että puolisolla ei ole avio-oikeutta.

    • Coriolanus

      Kysymyksessä on lahja. Sillä, katsotaanko lahja antajan kuoltua saajan ennakkoperinnöksi vai ei, ei ole merkitystä saajan puolison avio-oikeuden kannalta.

      Lahjan saajan puolison avio-oikeutta lahjaan koskeva säännös on avioliittolain 35 §:n 2 momentissa.

      "35 §

      Kumpaisellakin puolisolla on avio-oikeus toisen omaisuuteen. Sen nojalla saavat omaisuuden osituksessa eloonjäänyt puoliso ja kuolleen puolison perilliset taikka kumpikin puoliso puolet puolisoiden omaisuuden säästöstä, sen mukaan kuin IV osassa tarkemmin säädetään.

      Avio-oikeutta ei kuitenkaan ole omaisuuteen, josta avioehtosopimuksin taikka lahjakirjassa tai testamentissa on niin määrätty, eikä myöskään siihen, mikä on tullut sellaisen omaisuuden sijaan. Jos sitäpaitsi on määrätty, että avio-oikeutta ei ole myöskään tällaisen omaisuuden tuottoon, noudatettakoon tätä määräystä.

      Oikeuteen, jota ei voida luovuttaa tai joka muuten luonteeltaan on henkilökohtainen, on avio-oikeutta koskevia määräyksiä sovellettava ainoastaan sikäli, kuin ne eivät ole vastoin sitä, mitä sellaisesta oikeudesta erityisesti on voimassa.

      Jos puolison omaisuus on luovutettu konkurssiin, toinen puoliso voi poistaa kummankin puolison avio-oikeuden ilmoittamalla siitä maistraatille vuoden kuluessa konkurssin alkamisesta siten kuin maistraattien eräistä henkilörekistereistä annetussa laissa (57/2005) säädetään."

      -------

      Avio-oikeuden pois sulkevan määräyksen tulee olla siinä asiakirjassa, jossa luovutus on tehty, tässä siis lahjakirjassa. Määräystä ei voi tehdä taannehtivasti.

      Testamentissa oleva määräys koskee sitä varallisuutta, joka perittävältä kuollessa jää. Vaikka eläessä annettu lahja siis katsottaisiin ennakkoperinnöksi, avio-oikeuden pois sulkevan ehdon tulee, ollakseen pätevä, sisältyä lahjakirjaan, jolla omaisuus on lahjoitettu; testamentilla sanottua ehtoa ei voi lahjaan jälkeen päin liittää.

      • Niko

        Yksi oskas on saanut rahaa vainajalta ja ilmoittanut sen enakkoperintönä. Vainajan papereissa on ollut kirje jossa pyydetty velkaa ja saatu se. Osakas on hävittänyt tämän kirjeen, eikä pesää ole vielä jaettu.
        Kyseessä ei ole rintaperillinen. Miten tuohon "enakkoperintöön" pitäisi suhtautua - vaaditaanko otettavaksi huomioon velkana korkoineen ja onko rahat palautettava pesään. Tämä saaja on nimittäin luopunut vielä osaksi lapsilleen tulossa olevasta perinnöstä, joten saattaa olla ettei hän saa perintöä niin paljon kuin hänellä on jo käytössään noita rahoja.
        Veroja ei ole maksettu, mutta perunkirjaan on merkitty ennakoperintö.


    • epätietoinen 666

      Jos avopuolisolle on annettu asumisoikeus testamentissa.Miten on kun ei ole kuollut saako avopuolison ulos asunnosta esim. jos omistaja joutuu hoitolaitokseen. Onko kellään tietoa.Ja eikö sen testamentin pysty kiistämään,,,, apua...

      • 9 +19

        Testamenti astuu voimaan vasta testaattorin kuoleman jälkeen. Mikäli testamentissa on avopuolisolle annettu käyttöoikeus asuntoon niin siinähän kärvistelet.

        Ainoa tapa saada avopuoliso ulos asunnosta on todistaa, että hän elää kuin pellossa ja asunnon arvo kärsii avopuolison hallinnassa.

        Testamenttia kun on käytännössä mahdotonta saada kumottua, mikäli testamentti täyttää muotovaatimukset ja testamentin tekijällä on ollut polla kondiksessa.

        Muotovaatimuksista voit lukea perintokäären luvusta 10 pykälästä 1. Suomen laki kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta www.finlex.fi.

        Mikäli asunnon omistaja joutuu hoitolaitokseen niin tällöin avopuoliso voi joutua muuttamaan pois asunnosta, mikäli muuta keinoa kustantaa asunnon omistajan hoitoja ei ole.

        Edes omistajan joutuminen edunvalvontaan ei anna perillisille mahdollisuutta potkia avopuolisoa pois asunnosta. Sillä edunvalvonta tarkastelee asioita edunvalvottavan näkökulmasta. Ei mahdollisten perillisten. Aivan hyvin asunnon omistaja voi ilmaista että avopuoliso on paras vaihtoehto hänen edunvalvojakseen.

        Teillä on nyt käynyt vähän huono tuurii. Perustelkaa näkemyksennen asunnon omistajalla ja toivokaa että hän tekee teille suopean testamentin.


    • Tetsamentit on tehty

      Mikäli avopuolisot olisivat samassa asemassa kuin avioliitossa olevat, näitä ongelmia ei olisi.

      Olemme olleet avoliitossa 25 v. ja lapsiakin on siunaantunut jokunen kappale.
      Olisimme jo naimisissa, jos avioliiton voisi solmia esim. rekisteröitymällä netissä.
      Meitä ei vähempää voisi kiinnostaa nuo muodolliset vihkimiset.

      Perintökaari olisi syytä päivittää vastaamaan 2000-luvun olosuhteita.

      • nillittäjä.

        Siviilivihkiminen maistraatissa tai käräjäoikeudessa kestää pari minuuttia. Jos oma tulevaisuus ei sen vertaa kiinnosta, että pari minuuttia voisi esim. kauppareissulla käyttää sitä kautta pyörähtämiseen, niin voi voi.


      • Juristi1
        nillittäjä. kirjoitti:

        Siviilivihkiminen maistraatissa tai käräjäoikeudessa kestää pari minuuttia. Jos oma tulevaisuus ei sen vertaa kiinnosta, että pari minuuttia voisi esim. kauppareissulla käyttää sitä kautta pyörähtämiseen, niin voi voi.

        Todellakin, kun kerran on jo yksi järjestelmä, millä saadaan avioliiton oikeusvaikutukset, niin miksi pitäisi rakentaa jokin toisenniminen järjestelmä tasan tätä samaa tarkoitusta varten? Tårta på tårta?!

        Kenenkään ei tarvitse järjestää mitään hääjuhlia jos ei halua, ja aikaa vihkimiseen menee tosiaan muutama minuutti.


      • Juristi2
        Juristi1 kirjoitti:

        Todellakin, kun kerran on jo yksi järjestelmä, millä saadaan avioliiton oikeusvaikutukset, niin miksi pitäisi rakentaa jokin toisenniminen järjestelmä tasan tätä samaa tarkoitusta varten? Tårta på tårta?!

        Kenenkään ei tarvitse järjestää mitään hääjuhlia jos ei halua, ja aikaa vihkimiseen menee tosiaan muutama minuutti.

        Ja se muutaman minuutin maistraattireissu olisi säästänyt teidät eräiltä muilta muodollisuuksilta: lasten isyyden tunnustamisilta ja testamenttien tekemiseltä. Vaan omapa on valintanne.

        Itse olen maistraatissa vihitty. Ruokatunnilla kahdestaan käytiin, ketään ei "häihin" kutsuttu, edes todistajia ei ollut omasta takaa. Pari haastemiestä seisoi oven suussa viran puolesta todistajina. Eipä tuosta todellakaan ollut isompaa riesaa. Hyvin ehdittiin vielä lounaskin syömään ennen kuin piti painua takaisin töihin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2861
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2031
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe