Päihteistä vaarattomin

Faktat riviin

Kannabis on kaikista päihteistä - sekä laillisista että laittomista vaarattomin.

Jos asiaa tarkastellaan puhtaan kuolleisuuden perusteella niin asia on äärimmäisen selkeä. Alkoholi tappaa nykyisin 1700-1900 henkeä vuosittain, tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee noin 5000 mutta kannabis ei tapa YHTÄÄN ihmistä. Miksikö? Turvallisuutta luovia seikkoja ovat mm. se ettei kannabikseen muodostu vakavaa riippuvuutta ja se ettei kannabiksen vaikuttavat aineet ole millään muotoa myrkyllisiä ihmisen keholle.

Kuitenkaan päihteen vaarallisuus ei ole yksin kuolettavuudessa vaan myös muissa fyysisissä tai henkisissä haitoissa joita se aiheuttaa.

Kannabiksen ei-kuolettavat riskit aineen puolesta ovat yllättävän lyhyt lista: satunnaiset mielenterveysongelmat lähinnä suurkäyttäjillä, paniikkireaktiotyyppiset oireet ja kohtuullinen keuhkoärsytys.

Alkoholin ei-kuolettavat riskit ovat aivojen kokonaisvaltainen tuhoutuminen, maksaongelmat, munuaisongelmat, yleinen kehon rappeutuminen, mahahaava ja -syöpä, suolistosairaudet. Henkisellä puolella alkoholi aiheuttaa suomessa noin 2000 puhtaasti alkoholipohjaista psykoosia vuodessa ja on merkittävänä tekijänä huomattavasti suuremmassa määrässä sekä hoidettuja että hoitamattomia mielenterveysongelmia. Tiedätte kyllä montakin jotka ovat pilanneet päänsä alkoholilla, näitä romuja on kaduilla yllin kyllin.

Tupakan ei-kuolettavat riskit ovat hiukan siedettävämmät - lähinnä yleinen yleiskunnon ja immuniteetin heikkeneminen sekä jatkuvan keuhkorasituksen oireineen. Tässä suhteessa tupakka on ehkä kannabista kiltimpi koska sen käyttöön ei liity paljonkaan henkisiä haittoja. Toisaalta tupakaan muodostuva erittäin voimakas riippuvuus takaa vuosien jatkuvan suurkäytön ja sitä kautta pahanlaatuisen altistumisen keuhkosyövälle ja muille tupakan tappaville ominaisuuksille.

Sosiaalisia ongelmia ei voida lukea yksistään aineen ominaisuuksiksi. Yhteiskunnan tiedostavuus ja suvaitsevaisuustaso on vähintään yhtä merkitsevä vaikutin asiassa kuin aineen ominaisuudet. Kuitenkin niistäkin on puhuttava - mutta yritetään jättää kieltolain ja suhtautumisen itsensä aiheuttamat ongelmat ja keskitytään vertailemaan aineen ominaisuuksia.

Kannabis käsitetään sosiaaliseksi ongelmaksi - mutta se ei sitä ole. Kannabiksenkäyttäjät ovat sävyisää sakkia eikä ole merkkejä siitä että kannabiksenkäyttö aiheuttaisi väkivaltaisuutta tai taipumusta sosiopatiaan. Käyttäjien syrjäytymisestä puhutaan mutta nähdäkseni kieltolaki on syrjäytymisessä merkittävämpi asia kuin aineen vaikutus eikä siksi ongelma ole kannabisongelma vaan kieltolakiongelma. Kannabis on yhteiskuntamyönteinen päihde, siitä ei ole muille kuin korkeintaan marginaalista haittaa.

Alkoholin sosiaaliset ongelmat ovat huomattavasti mittavammat. Tästä on selkeä osoitus se että maamme väkivallasta 70% liittyy alkoholiin. Se on järjettömän suuri määrä. Sosiaalijärjestelmämme ja terveydenhuoltomme on alkoholin takia ylikuormitettu. Me tiedämme tasan tarkkaan mitä se viina aiheuttaa tässä maassa, turha kieltää.

Sellaiset asiat kuin rattipäihteily tai vaaralliset tilanteet työssä päihteiden kanssa eivät liity niinkään yksittäiseen aineeseen vaan asenneilmapiiriin. Voidaan huoletta sanoa että tässä suhteessa yksikään tajuntaan vaikuttava päihde ei ole hyväksi. Kun vertaillaan ei tarvi tehdä eroa sille onko ratissa oleva juonut viinaa vai polttanut pilveä - se on jokatapauksessa väärin ja riskialtista. Tässä suhteessa emme siis saa eroja aikaiseksi.

En väitä että kannabis olisi harmiton - vaan väitän että se on vähiten harmillinen kaikista päihteistämme kokonaisuutena. Lainsäädäntömme on järjetön koska se ei laita päihteitä haitallisuusjärjestykseen ja kohdista sen mukaan voimatoimiaan päihdeongelmia vastaan.

9

853

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Coffeecat

      Tällä palstalla joku väitti kahvia huumeeksi niin minä väitän ettei kahvi ole vaarallisempaa kuin kannabis.

      Kahvi Rules

      • .....................

        Kahvi ei ole huume eikä se ole päihde.

        Kannabis on päihteistä haitattomin. Tämä palsta ei ole päihteiden tai huumeiden määrityksen kannalta minkäänlaisessa auktoriteettiasemassa.


      • Costarica
        ..................... kirjoitti:

        Kahvi ei ole huume eikä se ole päihde.

        Kannabis on päihteistä haitattomin. Tämä palsta ei ole päihteiden tai huumeiden määrityksen kannalta minkäänlaisessa auktoriteettiasemassa.

        Kuppi kofeiinia Enetti-Team / Piisami Paappanen
        25. Elokuu 2004 20:30:01


        Kuppi kofeiinia
        1,3,7-trimetyyliksantiini-hammasta kolottaa
        Lähdemme siitä, että kahvi on huume, joka vaikuttaa keskushermostoon. Vaikuttava aine on kemialliselta merkiltään 1,3,7-trimetyyliksantiini eli kansanomaisesti kofeiini. Kahvin alkuperästä on monia tarinoita, mutta yksi hauskimmista kuuluu, kun etiopilainen munkki ihmetteli vuohiensa levotonta käytösä niiden syötyä tuntemattoman pensaan marjoja. Hän maistoi itsekin ja tunsi hetken kuluttua itsensä iloiseksi ja pirteäksi. Hän kertoi löydöstään apotille, joka arveli pensaan olevan suoraan saatanasta ja heitti marjat tuleen. Nuotiosta nousi sen seurauksena huumaava tuoksu. Munkit keräsivät paahtuneet pavut nuotiosta ja sekoittivat ne kuumaan veteen. Kiitos kovasti munkille ennakkoluulottomasta käytöksestä.




        Keskimäärin me suomalaiset juomme kuusi kupillista kahvia päivässä, joka on pari kuppia liikaa kofeiinin annossuositukselle. Eikä siinä vielä kaikki! Kofeiinia ei ole vain kahvissa, vaan myös tee, kaakao ja etenkin energiajuomat sisältävät usein kofeiinia – jopa kahvia enemmän!


    • Faktat riviin

      Oliko tuo viestini otsikolla "Päihteistä vaarattomin" mielestänne huumeiden mainostusta?

      • little_bulb

        Ei nyt ainakaan huumeiDEN mainostusta... Faktaa siinä oli ihan mukavasti. Ja ihan hyvä jos pilvi vie markkanaosuuksia viinalta, kunhan vaan dillet ei saa ujutettua rääpäleille oheistuotteita mukaan.

        Mainittakoon, että olen huumeita vastaan. Huumeita vastaan voi vaan taistella muillakin keinoilla, kun työntämällä pään pusikkoon.


    • fghf

      Työnvieroksujia on kannabiksen käyttäjät!

    • Ajatuksia

      En lukenut aihetta kokonaan mutta mun mielestä on hieman tyhmää verrata esim alkoholi/kannabis kumpivaarallisempaa. Yhdyn kyllä siihen että ei kannabiksella itseä hengiltä saa mutta omien kaverien kannabiksen polttoa seuranneena Aloittaneet noin 15 vuotiaina Ja siitä 10v eteenpäin ja huomattavasti motoriset kyvyt laskeneet ihan puhumisestä lähtien. Eivätkä he itse tätä ole huomanneet mutta joskus kun otettu puheeksi useat muutkin huomanneet samallaista muutosta. En missään tapauksessa ole kumpaakaan vastaan ja mielestäni kannabis olisi moneltakin kantilta suotavaa siitä hyötyisi erittäin moni. Itse en kannabiksesta välitä mutta stimulantit ja psykedeelit korvanneet alkoholin lähes kokonaan ja hyvä niin elämän sisältö ja laatu parantunut paitsi asian piilottelu sen negatiivisen yleistyksen takia on hieman surullista. Näiden nauttiminen erittäin helppo pitää kontrollissa jos päälimäinen tarkoitus ei ole saada päätä mahdollisimman sekaisin silloin kannattaa pysyä kaukana. Stimulantteja esim amfetamiinia käyttäessä on tärkeä tuntea kehonsa rajat ja muistaa että se syövyttää pahasti eli kohtuus kaikessa varsinkin kun ns "katupirissä" voi olla mitä vaan paskaa. Alkoholi taas viisaampi pitää saunakaljassa tyhmää kaataa järjetön määrä Agressiiviseksi tekevää myrkkyä kehon läpi. Päättäköön kaikki itse miten kuolee pääasia että nauttii elämästä.

    • Masis

      Kannabis ei ole vaaratonta. Kuolla siihen ei voi, mutta selkeästi nuorilla hidastaa henkistä kehitystä, passivoi ja lamaannuttaa. Viitisen prosenttia ihmisistä omistaa psykoosialttiuden ja kannabis voi sen laukaista, joten en sanoisi sen olevan vaaratonta. Se, että aine ei aiheuta sinulle fyysistä haittaa, ei tee siitä vaaratonta. Vittu te kannabiksenpuolustajat olette tyhmiä klovneja.

      En ole huumeita vastaan, en vain ymmärrä tuota kannabiksen pyhittämistä vaarattomaksi maailmanparantajapäihteeksi. Itse kaksisuuntaisen omaavana olen huomannut sen aiheuttavan minulle epämukavaa vainoharhaisuutta, kerran jopa moneksi kuukaudeksi.

      Ps. tuskin vaarattomin on, sanoisin khatin tai kahvin olevan vaarattomampaa.
      Ja on kannabis suht. turvallinen huume, en vain ymmärrä tätä hippien glorifikointia...

      • Ajatuksia

        Juuri tuota yritin edelliseen kiteyttää. Olen huonnut tuon psykoottisen Vaikutuksen myös. Eimerkkinä erittäin huono mutta kun sekottanut illan/2 aikana amfetamiinia naksuja tms kannabista kun ihan viimesenä sotkee mukaan trippaa todella voimakkaasti tosin mielestäni seon ihan hauskakin tila.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2636
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      73
      1431
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1421
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1179
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1154
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1153
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1146
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1131
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1083
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      9
      1063
    Aihe