AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Savunmakuinen viski

Savunmakuinen viski

7 Vastausta 1 422 Lukukertaa
En ole kokenut viskinjuoja, mutta maistoin joillain kokkareilla skottilaista single malt viskiä ja oli todella maukasta, savunmakuista. Harmi, etten laittanut merkkiä mieleen.

Osaisiko joku suositella? kiitos!

gaol ila

gaol ila, on aika maukas

Tarkoittanet

Caol Ila - ei Gaol Ila.

Savuisimman ja turpeisimman makuiset mallasviskit tulevat Skotlannin rannikon edustalla olevilta saarilta. Niistä Islay on vielä oma lukunsa muihin (Skye, Orkney) verrattuna.

Edellä muissa puheenvuoroissa jo mainitut Lagavulin ja Ardbeg ovat kotoisin Islaylta kuten Caol Ilakin.

Joidenkin mielestä Ardbeg on savuisinta. Minun mielestäni tuo titteli menee kuitenkin Laphroaig-viskille. Ardbegissa on taas vahva fenolin vivahde (ei lainkaan epämiellyttävä sinänsä).

Caol Ila on tullut Alkoon vasta hiljattain. Sen ei sanota olevan aivan savuisimmasta päästä. Olen saanut yhden pullon lahjaksi, mutta se on vielä avaamatta. Joulunpyhinä korkattaneen...

Lagavulin on ollut minun ykkössuosikkini. Laphroaigiin en myöskään sylkäise... enkä Bowmoreen... enkä...

Norjalaisen Arcuksen sekoittama ja pullottama sekoiteviski Upper Ten on mielestäni yllättävän savuisen ja maltaisen makuinen juttu ollakseen varsin kohtuuhintaista sekoiteviskiä! Sellaista olen siemaillut viime aikoina arkiviskinäni muutaman puikon. Single maltit sitten parempien hetkien kohokohdiksi!

Yksi linkki vielä Islayn viskien ystäville:
http://www.islaywhiskysociety.com/

LAGAVULIN 16V

Hei
Joskus single malt wiskit on hyvin latteita, voisi sanoa että jollain viskiuutteella maustettuja kossuja.
Mainitsit savun maun, no sellaista viskiä ei olekaan joka maistuis savulle mutta mielikuvan siitä voi saada parhaiten kun maistaa
16vuotiasta Lagavulinia, sitä saa alkosta.
Pidän sitä ja Taliskeria hyvinä viskeinä mitä nyt vielä jollain tavalla raskii ostaa.
No minun ei ole tarvinnut koskaan ostaa näitä suomesta koska työni takia hiippailen skotlannissa melkoisesti ja olen käynyt muutamilla viskitislaamoillakin turistina, ne on näkemisen ja kokemisen arvoisia paikkoja.
Hei ja kokeiles Glenlivet12v et pety.
Tai tule kylään niin saat maistaa.

Ardbeg 10 v

Kymppinen Ardbeg on vaaleasta väristään huolimatta ärtsyintä mitä löytyy.

Muita hyviä savuviskejä ovat Lagavulin, Laphroaig ja Talisker.

tiesittekö

sana Whisky tulee gaelin kielen sanoista "uisge beatha" (elämän vesi)

Islayn viskit

Lainataanpa tähän yhteenveto "savuviskien saaren" omien merkkien (8 tislaamoa) makuominaisuuksista. Lausunnot Islay Whisky Societyn kirjaamia:

»Ardbeg maintains the robust and earthy aromas associated with Islay malts. Described as having a hefty bite and a rich finish, flavours detected include peat-smoke, seaweed, sawdust and iodine. A bedtime malt.

Bowmore: The water rises from peat and flows via the river Laggan for eight miles to the distillery. The company has its own maltings and uses a gentle technique of peating. The maturation warehouses are doused with four or five feet of water at high tide. All of these factors, and more, create the Bowmore character. Aromas of burnt peat and chocolate. Balanced, rich and smooth with the characteristic peat, and trace of iodine, of Islay. Smoky, with a hint of seaweed. Definite edge of salt, with a perfumey taste similar to rose water.

Caol Ila is considered to be one of the lighter of the Islays. Medium-bodied with a rounded flavour. Pale in colour with a greenish tinge. This malt has a peaty nose, with distinct floral notes. It is described as tasting slighty of seaweed/iodine, lightly medicinal, smoky, salty, sweet with a dry peppery finish.

Bruichladdich: Owing to its water source and the tall necked stills, Bruichladdich is less heavily peated and lighter than other Islays. It has an oily texture, a delicate nose, and tastes of almonds and moss rather than peat, and sea-breeze. Owing to its water source and the tall necked stills, Bruichladdich is less heavily peated and lighter than other Islays. It has an oily texture, a delicate nose, and tastes of almonds and moss rather than peat, and sea-breeze.

Bunnahabhain's water is piped from streams in the surrounding hills and is therefore less peaty than might be expected. It is described as being sweeter than the other Islays, with a smooth initial palate and long full finish. Lighter than the Islay style, with a full round flavour. A popular after-dinner dram.

Lagavulin has been described as the aristocrat of Islays. It has an unmistakable, powerful, peat-smoke aroma. Described as being robustly full bodied, well-balanced and smooth with a slight sweetness on the palate.

Laphroaig: A hint of sherry quickly gives way to the Islay intensity and distinctively oily body with a big peaty-smoky flavour. A round, dry and warming finish renders Laphroaig the perfect night-cap, but not one for the weak-kneed...

Port Ellen: Due to its peat-smoke and iodine character, Port Ellen is unmistakably an Islay malt. It's gentler, spicy, mossy notes add interest and complexity.»

Arviot sivustosta
http://www.islaywhiskysociety.com/port_ellen/index.html

kiitokset

Näistähän sai jo hyvää listaa. Täytynee aloittaa tuosta Lagavulinista ainakin. Toivottavasti sitä loytyy lentokenttien tax freestä. Joskushan niissä saan maistiaisiakin, sehän olisikin erittäin hyvä varmistus vielä. Vaan tuskinpa mikään listatuista pahaa on, omat mieltymykset loytynevät sitten ajan kanssa.
 /   /  /  / Savunmakuinen viski

Keskusteluhaku

Laaja haku



Facebookissa suositeltua

Tietoa mainosten kohdentamisesta