AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / korpraali-alikessu-kessu-ylikessu

korpraali-alikessu-kessu-ylikessu

16 Vastausta 22 171 Lukukertaa
tarkennusta puutteellisiin tietoihini näin palvelukseenastumisen alla. eli eikös 12 kk:n AUK-nakkia suorittava voi ylentyä varusmiespalveluksensa aikana maksimissaan ylikessuksi ja jos näin on, niin osaako joku kokeneempi ja alan suhteen fiksumpi kertoa et mitä kaikkea tulee tehdä et 12 kk:n aikana nousisi alikessusta kessuksi ja vieläpä ylikessuksi sitten? onko se vaan ihan sitä et on kaikissa testeissä mahdollisimman hyvä, suorittaa tehtävät todella hyvin vastaan mutisematta ja muutenkin toimii esimerkillisesti johtajantehtävässään?

entäpä sitten jos jää tuossa jalkaväessä (sinne ainakin toivoin...)6 kk:n mieheksi, niin miten nuo korpraalin natsat saa napattua muistoksi? onko se vaan ihan sitä että on yksinkertaisesti hyvä kaikessa mitä tehdään? nuo korpraalin natsat on sinäänsä todella pikkujuttu, mutta onhan nekin parempi ku ei mitään esim. työhakemuksessa ihan jees et edes korpraali...

Ylikessuksi

...yletä varusmiesaikana. Kessuksi ylenemiseen ei ole mitään reseptiä. Riippuu täysin yksikön (esim. komppanian tai patterin) päälliköstä ja hänen alaisistaan, minkälaisia tyyppejä arvostetaan. Jossain ylennetään maastossa ja käytännön johtamisessa pärjäävät, jossain kasarminiuhottajat, jossain saa natsat urheilussa menestymällä, jossain "pertsaa" nuolemalla, jossain kenties arvalla.
Jos käy varusmiespalveluksessa AUK:n ylenee alikersantiksi. Prikaatin komentaja
voi ylentää jonkun alikersantin kersantiksi, jos alikersantti on osoittanut erityisen
hyvää johtamistaitoa tai muuta erityisosaamista. Ylikersanteiksi ei varusmiesaika-
na ylene kukaan. Auk:n käyneet voivat yletä aina sotilasmestariksi saakka kertaus-
harjoitusten ja rauhanturvaamistehtävien kautta. Miehistöön kuuluva, joka ei ole
käynyt Auk:ta voi yletä alikersantiksi saakka jopa kersantiksi. Reservin upseeri voi
yletä majuriksi saakka jopa muutamat harvat ylenevät everstiluutnantteiksi. Ylem-
piä arvoja voi aina saada herkemmin, jos on ollut henkilökuntaan kuuluva.

siis

korpr,alik,kers ovat miehistöön kuuluvia arvoja.Ylik-sotmest ovat uuden järjestelmän mukaan aliupseeriston arvoja.Ylivääpelin arvo tulee taas mukaan mutta mestarin arvo jäissä kunnes mestarikurssi suoritettu.

Uusi järjestelmä?

Inttiajoista on jo sen verran aikaa että voisitte valistaa vanhaa ja kertoa mikä on tämä uusi järjestelmä jossa miehistöön kuuluvat kaikki kersantista alaspäin???
Ainakin vielä 2003 sotilaankäsikirjan mukaan raja kulkee korpraalissa???

Arvoista

Kyllä se järjestelmä on edelleen sama "vanha".
Miehistö = jääk (vast.) ... korpr
Alipseerit = alik ... sotmest
Kadetit
Opistoupseerit = sotmest ... kapt
Upseerit = vänr ... kenr

Viimeksi tässä on tapahtunut muutos muutama vuosi sitten, kun siirryttiin yhtenäispäällystökoulutukseen. Ranking muuttui sen verran, että kun esim. 1980-luvulla sotilasmestari oli vänrikkiä korkeampi, nyt arvo putosi vänrikin alle, koska opistoupseerisotilasmestareita ei enää kouluteta.

Urbaanilegenda, jonka mukaan alikersanttiin saakka ollaan miehistöä (tämä kersantti olikin ihan uutta) johtuu kai siitä, että käytännössä alikersantiksi voidaan vielä ylentää ilman aliupseerikoulua. Nyt kun reservissäkin voi käydä aliupseerikurssin, voi tilanne tietysti muuttua. Aliupseerikoulua käymätönkin on kuulemma (tämäkin on vahvistamaton juttu) saanut kersantin natsat YK-palveluksen perusteella joskus menneillä vuosikymmenillä. Mutta niinhän Simo Häyhäkin ylennettiin alikersantista vänrikiksi oikein Mannerheimin käskyllä...

kessuksi

voi ylentyä aukkia käymätönkin.joskin ylennyksen suorittaa presidentti.

ylikessuksi asti

joskus ilman AUKkia. Nykyään ilmeisesti uudet systeemit?

Vahvistus

Kaveri on reservin kersantti, eikä ole käynyt Auk:a, ei intissä eikä reservissäkään. Sen sijaan on heittänyt kaksi missiota YK:n rauhanturvatehtävissä toimien molemmilla kerroilla vääpelin arvossa. Nämä vääpelin jämät olivat aina tehtäväkohtaisia ja "alennus" tuli heti kun komennus loppui. Mutta kaveri ylennettiin sitten reservinarvossa kessuksi asti, toki askel kerrallaan.

Muistaakseni juttu menee niin, että täytyy toimia vähintään ryhmänjohtajana ja osoittaa kyvykkyytensä siihen. Käytännössä taitaa olla aika vaikeaa rauhanturvahommia lukuunottamatta, tosin ressuista mulla ei ole kokemuksia.

tietoa palvelusarvoista yms.

Nykyään homma etenee näin:

rt-tehtävissä Suomen alikessu (corporal) rinnastetaan miehistöön, kessu (sergeant) on alin alipäällystön arvo. Ryhmänjohtajat ovat siis alhaalla arvolla kers-ylik, vaikka Suomessa alik on jo ryhmänjohtaja.

rt-tehtävissä voidaan palvelusarvoa korottaa pääsääntöisesti yhdellä pykälällä, jos tehtävä sitä vaatii. Tiedän tapauksen, jossa reservin luutnantti on ylennetty majuriksi, kóska toimi erityistehtävissä operaation esikunnassa. Poikkeuksia siis on.

Miehistöstä voi todella yletä kersantiksi ja palvelusarvona näin ollen olla tilapäisesti ylikersantti. Reservin ylikersantiksi ei pääse ilman aliupseerikoulua.

Kapneenina vänrikki

Itsekin palvelin kapteenin arvolla, vaikka olin res. vänrikki. YK-hommissa laatoista näkee vain palkkaluokan/tehtävän - 'oikeilla' sotilasarvoilla ei ole homman kanssa paljoakaan tekemistä. Kantahenkilökunta voikin sitten olla eri juttu.

Helppo

Ylikesantiksi ei voi yletä varusmiespalveluksen aikana, Koska ylikersantit kuuluvat jo kantahenkilökuntaan ja ovat palkattuja kouluttajia. Kun olet suorittanu armeijan ja saanut ne alikessun natsat voit jäädä töihin armeijaan tai siis pyrkiä, jolloin sinut otetaan ylikersanttina kouluttajaksi. Mutta sitä ennen sinut täytyy ylentää kersantin arvoon koska ei voi hyppiä ylennyksien yli edes missään erikois tapauksessa kuten joku väitti. Kyseinen luutnantti on ensin ylennetty yliluutnantiksi ja siitä edelleen kapteeniksi jne, vaikka tosin nopeutetulla aikataululla.
Korpin natsat saat kun olet esimerkillinen ei mikään ylisotilas ja erotut joukosta sen verran että kouluttajat ja alikessut huomaa että tuo ei ole turhista natissu ja on ollu vapaaehtosenaki aina silloin tällöin. Ja on jaksanu hyvin loppuun asti. Olet muuten 362:nen kunnes toisin määrätään!!!

Oikeaa tietoa

Kantahenkilökunnassa pyörivät kessut/ylikessut ovat sopimussotilaita, jotka erottaa parhaiten arvomerkkien edessä olevasta tähdestä. (*<<<) Sopimussotilaat jäävät intin jälkeen töihin yleensä puoleksi vuodeksi.

RUK:n käynyt = sopimusylikersantti
AUK:n käynyt = sopimuskersantti (joskus jopa alik)

Sopimussotilaiden arvot

Nykyään res. au sopimussotilaat palvelevat reservin arvoillaan. Yleensä joukko-osastoissa kuitenkin ylennetään "soppareiksi jäävät" alikersantit kersanteiksi, viimeistään kotiuttamispäivänä. Itsekin sain ylennyksen nimenomaan tuolla perusteella, vaikka kävin jälki-aukin ja ehdin täten olla alikersanttina vain neljä päivää.

Sen sijaan reserviupseerit palvelevat ylikersantteina ja miehistö korpraalina.

Ylennys arvo väliin jättäen

Sen verran kommenttia tuohon ettei voisi ylentyä ilman, että kaikki arvot käydään läpi; se ei täysin pidä paikkaansa, siitä on jopa omakohtainen kokemus. Nimittäin jos suorittaa ns. "aliupseerikoulutusta vastaavan koulutuksen" (eri asia kuin reserville järjestettävät aliupseerikurssit), ylennetään alimmastakin miehistön arvosta suoraan alikersantiksi reservissä ilman korpraalivaihetta.

jep

Henkilö on käynyt Päällystöopiston reservin aliupseerina ja jättäytynyt sitten vaikka pois vak palveluksesta vaikka vääpelinä evp. Kun hän myöhemmin käy RUK:n (yäydennyskurssit) seuraa ylennys suoraan luutnantiksi, hypätään siis vänrikin yli.

Erikoisupseeriksi voidaan nimittää res vänrikistä/ aliupseerista suoraan yliluutnantiksi (esim insinöööriylil.) kun virka, johonnimitetään on ylemmän korkeakoultutkinnon vaatimuksin.

Nimimerkki kessu

Käykääpä lukemassa kessun kirjoituksia osoitteessa: Giorgi Malenkov. Kaikkea sitä on Suomessa sodan jälkeen tapahtunut.
 /   /  /  / korpraali-alikessu-kessu-ylikessu

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Viikon keskustelluimmat

Tietoa mainosten kohdentamisesta