AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  /  / Lisäkilpirauhasen liikatoiminta

Lisäkilpirauhasen liikatoiminta

63 Vastausta 21 873 Lukukertaa
Onko kellään kokemusta lisäkilpirauhasen liikatoiminnasta?
Mitä oireita?
Leikkaus?

Kiitos vastauksesta!

Sairastan..

..kyseistä tautia.Todettiin kun olin 12vee, mut on nyt leikattu 3krt..leikkauksista on ollu todella pieni hyöty.
Mulla puhkes todella pahana ihottumana, jonka vuoksi passitettii verikokeisiin.
Epäiletkö itselläsi?

Lisäkilpirauhasen liikatoiminta....

Minulla on todettu tämä sairaus ja nyt leikkaus n. 3vkoon päästä.Ymmärsin että muuta hoitoa ei tähän ole kuin leikkaus?
Oireeni ovat sekavuus,unettomuus, ruokahaluttomuus, päänsärky, sydämmen tykytys,korkea verenpaine, vatsakivut,heikotus, kärsimättömyys, vilkkaus , keskittymiskyky huono jne. Ihottumaan ei ole.
Kalkkiarvot korkealla,luuntiheusmittaus tehty joka ok.
Oliko sinulla kyseisiä oireita?
Millainen leikkaus oli, kuinka nopeasti selvisit siitä?
Kiitos vastauksesta!

enpä..

tiedä, onko se leikkauskaan niin varma hoito.Mä olen kuiteskin pettynyt jo kolme kertaa.
Mulla ei ole korkeata verenpainetta..oireethan saattavat vaihdella, mulla myös muita sairauksia, menevät oireet vähän ristiin.
Kalkkiarvot ollut aikanaan todella korkealla,leikkauksilla saatu alemmas.Mulle ei ole tehty tuota luuntiheysmittausta..miksiköhän..
Leikkauksesta toipuminen ei vienyt kauaa..seuraavana päivänä jo ihan ok olo, kaula tietenkin kipeä.Nostella ei saanut mitään.3vko sairasloman sain.

arja_leena@suomi24.fi
En ole aikasemmin törmänny kehenkään kellä olisi tämä.

kysymys

Heippa. Voitko Titta kertoa, mikä se sun kalsium-arvo verestä oli? Mulla oli samoja oireita ja arvo koholla, lääkäri viittasi kintaalla. Kysyi, josko ottaisin rauhottavia.. huh huh. Oireeni väheni ajan kanssa, vuoden päästä olin oireeton. Olisi vaan kiva tietää, millä arvoilla pääsit jatkotutkimuksiin?
Mietin, onko nyt ilmaantuneella kurkkukivulla jotain kilpparisyytä, se kun ilmestyi kilpirauhasen kohdalle, hiukan alapuolelle ja on vain oikealla puolella. Sattuu nieltäessä. Mietin, miten ennen koholla olleet kalsiumarvot vaikuttaa pidemmällä ajalla lisäkilpirauhaseen ja aiheuttaako myöhemmin muita sairauksia. Nyt menisin toiselle lääkärille.
Ketuttaa, kun pitää itse olla oma lääkärinsä, kun lekuri ei usko oireita!! Murr..Kiitos etukäteen!
minulla on lisäkilpirauhasten liikatoiminta.vaadin päästä keskussairaalan sisätautien poliklinikalle ja pääsin.minulla on myös kilpirauhasen vajaatoiminta,mutta myös lisäkilpirauhasten(joita on 4kpl)liikatoiminta eli liikakasvua.lääkäri oli erikoistunut kilpirauhassairauksiin.luulin,että reuma alkamassa,kun jalat aamuisin niin kipeät,mutta erikoislääkäri sanoi,että on oire lisäkilpirauhasten liikatoiminnasta.myös Ca (kalkki eli calsium)oli koholla.luun tiheys normaali.lisäkilpirauhasen toimintaa seurataan myös laboratoriokokeella =Parathormooni.vaadi tutkimuksiin.
Minulla myös on kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisäkilpirauhasen liikatoiminta.
Olen erikoissairaanhoidossa sen takia. ei ole leikattu, kriteerit eivät ole täyttyneet. Onko sinulla alhainen D-vitamiinipitoisuus ? Minulla nimittäin on ja nyt syön kalsiumia ja D vitamiinia ympäri vuoden. Muistatko millaisia veren kalkki ja Parathormonipitoisuuksia sinulla on ? Minun Parathormoni yli sata.
minultakin leikattiin lisäkilpirauhaset.kaikkea ei voi leikkauksessa poistaa,kun on kysymys lisäkilpir.liikatoiminnosta.joten,muutaman vuoden kuluttua tauti uusii.liikakasvu alkaa uudelleen.

se aiheuttaa kalkkikatoa

luustossa,voi luut katkeilla,tulee ns."ruskeita tuumoreita" luihin,myös pääkallon luihin,olis hyvä leikata pois,ehkä pienen palan vois rauhasta jättää,nii ei tulis kouristuksia,leikkauksen jälkeen AT.10 on hyvää palautukseen ja kouristuksiin

Lisäkilpirauhasen liikat....

Kilpparini on nyt leikattu, siitä otettiin yksi surentuma pois.
Leikkaus kesti n. 2h,yksi vrk sairaalassa, kaksi viikkoa sairaslomaa.Kaulalla oleva haavaa pikkasen kirraa nytten kai paranee ajan kanssa.Vointi muuten ok.Kahteen viikkoon ei saa mennä saunaan, kylpyy, eikä uimaan ja varottava liikaa rehkimistä mm. painavien taakkojen nostoa.Tämän jälkeeen kontrolli käynnit ja nyt kalkki-d- kuuri päälle.Katsotaan miten oireiden käy, jäikö leikkaus pöydälle niinkuin kirurgini kertoi ennen leikkausta.

lisäkilpir liikatoiminnan oireko?

liittyykö lisäkilpirauhasen liikatoimintaan oire,missä valtavat jäsenkivut,varsinkin jaloissa,ei aamulla pääse heti kunnolla kävelemään,särytym.kuin olisi reumaa.kivut lisääntyneet nopeaa vauhtia.jos oireet johtuu siitä,paraneeko leikkauksella? onko tietoa?

nivelkivut

itsellä myös nivelkipuja,tulehduksen oloisia.. kannattaa katsoa nivel-psoriaksen oireista, itsellä ainakin täsmää ja nyt yritän nyt löytää jonkun hyvän lääkärin. :)

lisäkilpirauhasen liikatoiminta

Hei, kysyit lisäkilpirauhasen liikatoiminnasta. Kokemusta on useita vuosia. Minut leikattiin juuri ja kaksi lisäkilpirauhasta leikattiin. Tämä selvisi vasta leikkauksella. Veri- ja pissanäytteet vain kertoivat, että kalkkia erittyy liikaa eikä se jää elimistön (luuston) hyväksi. Kun (kalkkiarvo) ylittyi (yli 10, lääkäri suositteli leikkausta, koska olen alle 50 v. Leikkaus tehtiin nukutuksessa.
Minulle tehtiin myös ultraaääni ja gammakokeet, joissa ei näkynyt mitään. Ainoa keino oli leikata ja katsoa miltä lisäkilpparit näyttää.
Jatkossa seurataan verikokein arvoja.
T. toipilas

lisäkilpirauhasen liikatoiminta

Hei, kysyit lisäkilpirauhasen liikatoiminnasta. Kokemusta on useita vuosia. Minut leikattiin juuri ja kaksi lisäkilpirauhasta leikattiin. Tämä selvisi vasta leikkauksella. Veri- ja pissanäytteet vain kertoivat, että kalkkia erittyy liikaa eikä se jää elimistön (luuston) hyväksi. Kun (kalkkiarvo) ylittyi (yli 10, lääkäri suositteli leikkausta, koska olen alle 50 v. Leikkaus tehtiin nukutuksessa.
Minulle tehtiin myös ultraaääni ja gammakokeet, joissa ei näkynyt mitään. Ainoa keino oli leikata ja katsoa miltä lisäkilpparit näyttää.
Jatkossa seurataan verikokein arvoja.
T. toipilas
Olen leikkausjonossa lisäkilpirauhasen liikatoiminta. Oireet on ikävät aamuisin jalkasärkyä ei tahdo päästä kävelemään vatsa kipuja huona yleisoloa. Lääkäri kehui oireiden jäävän ja elämänlaatu paranee leikkauksen jälkeen :) toivottavasti
Minulla on PTH pitoisuus 13 kun viiteyläraja on 7,5. Paljonko teillä muilla on ollut PTH? Ionisoitunut kalkki on nyt laskenut viitealueen yläosaan. Voiko hyperparatyreoosi tehdä niskaheikkoutta ja vapinaa. Joskus pissattaa paljon. Lisäkilpirauhasia ei löydy magneetissa. Näkyvätkö ne yleensä kuvantamisessa?
Minulla on todettu lisäkilpirauhasen liikatoiminta. Se tarkoittaa sitä, että lisäkilpirauhasessa on hyvän laatuinen kasvain eli lisäkilpirauhanen kasvaa. Se tuottaa liikaa lisäkilpirauhashormoonia.

Kävin juuri kaulan ultraäänessä muun syyn takia. Lisäkilpirauhaset eikä yhdessä rauhasessa oleva kasvain näkyneet. Lieneekö syy se, että lisäkilpirauhaset ovat niin pieniä, vain riisinjyvän kokoisia. En tiedä.

Alle sentin kokoinen kilpirauhasen muutos kyllä näkyi!

Olen amerikkalaiselta lisäkilpirauhaspalstalta lukenut, että on ihan tavallista että lisäkilpirauhasen kasvain tai kasvaimet eivät ole näkyneet, vaikka potilas on kuvattu useampaan kertaan. Leikkauksessa kasvain on sitten kuitenkin löydetty ja poistettu.

Eli, vaikka ei näy, kyllä se on siellä, koska laboratoriotulokset niin sanovat.
Mistähän labra-arvosta sä puhut? Viiteyläraja 7,5???

fP-PTH:n viiterajat ovat 12 - 47 ng/l , eli kyse ei ilmeisesti ole tuota.

Minulla on sekundäärinen hyperparatyreoosi (munuaisten vajaatoiminnan vuoksi) ja fP-PTH on nykyisin noin 113, joka omassa tapauksessani on hyväksyttävä arvo, muttei tietenkään muilla, tai tiedä häntä...

Mutta tuo kiinnostaa, että mitä arvoa tarkasti ottaen tarkoitat.
Mulla on PTH pitoisuus 82. Odotan pääsyä leikkaukseen. Kannattais ihmisen käydä joskus lekurilla ihan vaan vaikka "viidenkympin huollossa". Itseltäni tämä löydettiin verenpainekontrollin yhteydessä. Sen verran tämä kasvain on ehtinyt vaikuttaa että mulla on lonkkien ja lannerangan alueella vahva osteopenia. L-1 nikamassa osteoporoottinen lukema t-score 2,6 (mitähän nuo nyt sitte tarkoittaneekaan. Näin luki sairaskertomuksessa). Nyt kun olen lukenut näitä muiden oireita, olen todennut että nämä mua jo jonkin aikaa vaivanneet vatsakivut taitavatkin liittyä tähän hyperparatyoosiin. Muita oireita en ole huomannut, selkä kyllä kipuilee aika ajoin. Olen 54 vuotias mies.
Olin asian tiimoilta juuri tk-lääkärissä. Minulla on myös kilpirauhasen vajaatoiminta ja tuosta lisäkilpirauhasen liikatoiminnasta johtuva osteoporoosi.

Nämä ovat sairauksia, jotka eivät ainakaan minulle ole antaneet mitään näkyviä oireita, siis aivan piilosairauksia ovat.

Lääkäri sanoi, että lisäkilpirauhasarvoja seurataan. Kun ne menevät jollekin tietylle arvolle, niin sitten se johtaa siihen, että leikkaus tehdään. Vain labrakokeiden perusteella tätä hommaa siis hoidetaan. Ja labrakokeiden tulkinta on lääkäreiden tehtävä.

Kun lukee tätä palstaa kilpirauhasesta ja lisäkilpirauhasesta niin ihan kaunistuu tätä ihmisten omaa tohtorointia näissä asioissa.
Minullakin on kilpirauhasen vajaatoiminta, johon on lääkitys. Ovatko nämä useinkin yhdessä? Hyperparatyreoosi voisi(?) selittää monia oireitani, mutta voisivat ne muustakin johtua, kun vain tietäisi mistä. Suuren osan ajasta voin hyvin, mutta oireita on periodisesti tai kohtauksellisesti. Lihasheikkous ei ole nyt enää niin hankala kuin aiemmin. Sitä esiintyy nyt vain yläkropassa-niskassa kohtauksittaisesti. Polydipsiat ja -uriat ovat nyt lyhyempikestoisia kuin ennen. V. 2009 lopetin kalkkitabut, kun en jotenkin sietänyt niitä. Gyne oli ne määrännyt osteopeniaan. Täytyy viedä loput apteekkiin. Ei minulla varmaan hyperparatyreoosia voi olla, koska niitä lisäkilpirauhasia ei näy...

Omaa tohtorointia on tehtävä, jos ei saa tutkimuksia ja hoitoa muuten. Eihän ihmisiä tarvitse hoitaa oireettomiksi, monet epämukavuudethan kuuluvat lääkäreiden mielestä elämään, tai miksei voisi laittaa muutaman peräkkäisen masennuslääkekuurin kokeeksi. Pienet heitot labra-arvoissa eivät merkkaa mitään. Pieni osa populaatiosta jää normaalisti viitearvojen ulkopuolelle.
Tässä voisi olla selitystä lihasheikkoudelle.
http://ejnpn.org/Articles/590/2010473015.pdf
Onhan tuo minun PTH n. 1,7-kertainen ylärajaan verrattuna. Onkohan se vielä normaalin rajoissa.

Onko PTH:lle mitään jarruttavaa lääkettä? Kalsitoniini??
http://emedicine.medscape.com/article/123324-overview#a0104
Tuossa puhutaan myös diabetes insipiduksesta, jota olen itselleni diagnosoinut (janon, runsaan virtsaamisen ja kuivumisen perusteella ja myös antidiureettinen homoni on matala ja laskee vielä, jos en saa vettä).

Jos PTH on koholla ja käyttää runsaasti kalkkia tai maitotuotteita, niin se on huono yhdistelmä. Siksi kalkkitabletit eivät sovi minulle eikä myöskään runsas maitotuotteiden käyttö, saan niistä runsaan yövirtsauksen.

kunhan pähkäilen...
Minulla on todettu lisäkilpirauhasen liikatoiminta menen huomenna leikkaukseen jännittää ja pelottaa :( . Oireet on ollut ikävät aamuisin jalat ei toimi kunnolla on voimattomuutta ja kipuja kävelen sängystä noustaessa "puitapitkin" että pääsen kylpyhuoneeseen, yleistä huonoaoloa ja vatsakipuja kummallista kärsimättömyyttä ja vilkkautta... Olen lukenut jotta oireet jäisi leikkauspöydälle, toivottavasti. . .
minäkin leikkausjonossa lisäkilpirauhasista, tai siis yksi suurentunut näkyi gammassa, kalkit olleet jo useamman vuoden koholla,PTH arvot olivat sitten koholla myös..Löytyi myös D-vitamiini puutos, jota nyt hoidettu, ja kynsistä ja hiuksista päätellen se alkaa oleen kunnossa, seurataan kuitenkin verikokein. Fysiatri vuosi sitten bongasi sellaiset tiedot, kun olin muutaman vuoden hypännyt tutkimuksissa ja lääkäreissä epämääräisten nivel, lihas ja neurologisten oireiden vuoksi.. Jännityksellä odotan kuinka paljon oloa sitten helpottaa :)
Voisiko lisäkilpirauhanen olla keuhkossa? Mulla ei koko lisäkilpirauhasia löytynyt TT-kuvassa, mutta keuhkossa löytyi joku, mutta mikä?
kyllä lisäkilpirauhasen sijainti on kilpirauhasen pinnalla, ja ovat niin pienet etteivät helpolla erotu kuvauksissa, elleivät ole suurentuneet. Millaisia jatko tutkimuksia määräsivät keuhkon löydöksestä?
Elokuussa uusi TT-kuva keuhkoista.

Jossainhan liikakudosta täytyy olla, koska PTH on koholla. Voihan niitä lisäkilpirauhasia olla useitakin, jossakin muualla kuin kilpirauhasen takana. Oireet vain ovat hankalia.
Voihan vietävä!

Löysin tällaisen:
http://parathyroid.com/

Siinä sanotaan, että vaikka kalkki olisi vain vähän yli viitteen, niin oireet saattavat olla pahatkin. Siis ne eivät ole synkronissa kalkkipitoisuuden kanssa. Minä olen pitänyt PTH:n nousua ja pientä kalkkiylimäärää viattomina. Ja ihmetellyt vuosia kummia oireitani, jotka sopivat ihan hyvin hyperparatyreoosiin.

Voi kun elämä alkaisi taas uudestaan. Täytyy vaatia joltakin lääkäriltä leikkausta. Saattaa kylläkin olla, että en kestäisi sitä, koska aina leikkausten jälkeen on puoli vuorokautta ihan hirveä olo. Huh en kestä sellaisia enää. Minulla menevät kai ionit niin sekaisin tavallisissa leikkauksissakin, niin entä sitten, jos kalkkiarvotkin menevät leikkauksen jälkeen pahasti pieleen. Kaameata. Natriumin kanssa on jo muulloin ihan tarpeeksi vaikeaa.
Minulla oli viides lisäkilpirauhanen rintalastan alla yläreunassa. Eli voi löytyä muualtakin kuin kaulalta.
Liittyykö tinnitus lisäkilpirauhasen liikatoimintaan? Korvat soittelevat silloin tällöin tai sitten pää tai korva humisee. Oireiden esiintyessä myös paino putoaa. Eräs lääkäri ehdotti otoskleroosia tinnituksen syyksi. Jos semmoinen on, niin eikö soiton piäisi olla jatkuvaa? Niska on heikko, vaikka teen raskaita hommia, soudan, lapioin ym.
Kyllä minullakin on ajoittain korvan huminaa ja tinnitusta, minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisäkilpirauhasen liikatoiminta. Kenties korvajuttu on lisäkilpirauhasen oire.
Onko sinulla hoitoa siihen hyperparatyreoosiin? Mitä oireita sinulla on? Eilen minulla oli aika hankalaa, poskiontelo vaivasi, korva humisi (nytkin humisee), oli vapinaa ja uni meni täysin pois. Minulla on joskus sellaista jännitysoloa, jota ei saa keskittymällä pois, se johtunee liiasta kalkista. Kai se kalkki voi jämäyttää kuuloluut yhteen.

Lääkärit eivät tiedä lisäkilpirauhasen liikatoiminnasta.
"Metsästän" tautia,jonka oireita lääkärit minun nuoruudessani kuvasivat sanonnalla "moon face ja buffalo torso" siis suomeksi kuukasvot ja härän ylävartalo. Siis tauti muuttaa ulkonäkö. Serkkuni menehtyi siihen. Olisi hyvä, jos saisin asiantuntijan vastauksen. Kuitenkin on varmaankin sama, saanko vastauksen vaien, tauddit johtuvat kuitenkin lähes samasta syystä : ihmisten luonnottomiksi menneistä elintavoista. Tänään kuulin uudesta lääketieteen keksinnöstä, ihmisen mikrroverenkierrron parantamisesta. :isää voi lukea : wwwbremer.fi
Olisikohan sulla lisämunuaisissa ja kortisolin tuotossa häiriötä. Monilla tulee ylimääräisen kortisonilääkityksen käytöstä pöhöttymistä.

Minulla on nyt diagnoosi: lisäkilpirauhasen liikatoiminta. Sitä siis on. Mutta mitään hoitoa en saa.
Niskani on nyt tullut niin heikoksi, että päätä ei paljon jaksa pitää pystyssä. Luin jostakin, että hyperparatyreoosi on niskaheikkouden yksi syy. Myastenia ja muut hermo-lihassairaudet minulta on poissuljettu jo kauan sitten. Guillan barre-oireyhtymästä en tiedä. Se oli listassa yhtenä syynä.

Ongelma on, että en löydä lääkäriä, joka keksisi hoidon niskaheikkouteeni. Fysioterapeutt teippasi niskani ja selkäni eilen, että jaksaisin paremmin olla pystyssä.
Lisäkilpirauhaset "etsitään" ultralla siten että potilaalle ruiskutetaan suoneen radioaktiivista ainetta, sitten lisäkilpirauhaset "lositavat" kuvassa. Jos Suomen lääkärit eivät tätä tiedä niin lähettäkää heidät kurssille Tukholman Karoliiniseen instituuttiin. Kohonnut kalkkiarvo veressä on juuri lisäkilpirauhasen liikatoimintaa ja seurauksena on heikentynyt luusto eli luustokato. Leikkaus on ehdoton jos arvot menevät yli tietyn raja, tosin en muista mikä se raja. VAATIKAA lääkäreiltänne hoitoa, siihen teillä on oikeus.
Pelkäsin todella lisäkilpisrauhasleikkausta ahtaan kurkun vuoksi, nyt melkein viikko leikkauksesta, siisti arpi, punoitusta hieman haavan ympärillä, kurkun turvotusta on kyllä vielä, muuten olo melko ok, sairaslomaa jäljellä vielä tämä viikko
Miten olet toipunut? Minulla myös meno leikkaukseen.
Voikohan tuo lisäkilpirauhasen liikatoiminta aiheuttaa vilkastunutta "elohiiri"toimintaa?

Tänä syksynä minua on vaivannut väsymys, ärtyneisyys ja puhun välillä höpöjä eli sanat vaihtavat paikkaa ja huomaan tämän itsekin. Elohiiriä on juoksennelut pitkin kehoa, toisinä päivinä enemmän ja toisina vähemmän. Käsien pistelyä, puutumista, suu alueen puutumista. Itse epäilin kilpirauhasta mutta ne arvot olivat ok, samoin kaularanka kuva ja muut verikoe tulokset. Ainoa joka oli yli viitearvojen oli kalsium, sen ollessa 265.

Mietin johtuuko tämä kaikki "stressistä" jota ei ole sen kummempin kuin ennenkään vai olenko "luulosairas". Huomenna saan uusinta kokeen tuloksia, jossa on myös muita kalkkiarvoja. En tiedä otattiko lääkäri esim. parathormoni arvoa.

Eli varsinainen kysymys on siis: onko teitä muita vaivannut elohiiret??
Nostelen, jos joku sattuisi tietämään tuosta elohiiripuolesta :)
Olen 43-vuotias perusterve nainen pääkaupunkiseudulta. Minulla alkoi noin puoli vuotta sitten oudot, vaikeat oireet: huimausta, tasapainohäiriöitä, korvien huminaa, hiusten lähtöä, silmien ja sormien turvotusta, käsien vapinaa, supistelutuntemuksia kaulalla ja rinnassa, pahimmillaan verenpainepiikkejä yhdistettynä pelottaviin sydämen rytmihäiriöihin. Myös elohiiri silmässä aika usein, joten olen itse tulkinnut sen liittyvän tähän. Viime aikoina myös muistin kanssa on ollut ongelmia. Minulla löytyi veriarvoissa hieman koholla oleva Ca-ion 1,37, albumiinikorjattu kalkki 2,57 lievästi koholla, parathormoni koholla 98, d-vitamiinitaso alle viitearvojen 36. Kaulan ultraäänessä löytyi vasemmalta kilpirauhaslohkosta suurentunut lisäkilpirauhanen ja kilpirauhasen gammakuvauksessa lievästi suspekti löydös vasemman kilpirauhaslohkon alapoolin alueella. Kirurgi tietää siis mitä leikkaa. Nyt olen leikkausjonossa ja pääsen leikkaukseen joidenkin kuukausien kuluttua.
Oireita selviteltiin alkuun yksityisellä, sittemmin julkisella puolella. Oireeni olivat moninaiset, joita useamman alan erikoislääkäri selvitteli pitkään tuloksetta... Yksikin kokenut lääkäri kehotti vaan syömään d-vitamiinia ja palaamaan vastaanotolle 3kk:n päästä... Yksi lääkäri kyseenalaisti silmien ja sormien turvotuksen vedoten kesäkuumaan jne. Oireet jatkuivat, enkä antanut periksi! Endokrinologi on oikea asiantuntija näihin vaivoihin, mutta en valitettavasti osannut hakeutua endokrinologin vastaanotolle, ennenkuin vasta kuukausien jälkeen (siinä vaiheessa oli jo kaulan ultraääni tehty ja löydös löytynyt).

Vinkiksi muille asian kanssa "painiville". Älä anna periksi, vaikka lääkäri kyseenalaistaisi, jos sinulla on outoja vaivoja ja tiedät ettet ole kunnossa. Vaihda lääkäriä, jos muu ei auta. Näin minäkin valitettavasti jouduin tekemään useita kertoja ja lopulta sain diagnoosin.
Miten sua nyt hoidetaan tästä eteenpäin?
Hei Kilpis,

Olen leikkausjonossa. Kuukauden päästä operaatio.
Elohiiri38, voit lukea tarinani Yrittäjä43 25.12.2013. Toivottavasti siitä on sinulle apua.
En löydä sinun juttuasi Yrittäjä 43. Sinulla on D-vitamiini liian matala, voi olla sekundaarinen lisäkilpirauhasen liikatoiminta sen vuoksi. Silloin leikkausta ei tarvita.

Minulla on laskenut kalsium ja lisäkilpirauhashormoni D-vitamiinin lisäyksellä (endokrinologin ehdotuksesta), vaikka minulla ei ollut D-vitamiini alle viitteen. Minulla on myös gammakuvauksessa mahdollista liikakasvua lisäkilpirauhasessa, mutta leikkausta ei tehdä. Oudot vaivatkin ovat vähentyneet viime aikoina. D-vitamiinia ei saa kuitenkaan ottaa liikaa, se voi olla pahaksi Diagnoosi minulla on ollut vuodesta 2011 lähtien. Lisäkilpirauhasen primaarinen liikatoiminta.
Minulle suositeltiin leikkausta heti moninaisen oirekuvan vuoksi (joista rytmihäiriöt pahimpia), iän ja kuvantamislöydösten perusteella. Kirurgin mukaan leikkaus voidaan joutua joskus uusimaan, jos veren kalkkiarvo ei laske leikkauksen jälkeen.
Mulla diagnoosina hyperparatyreoosi.
Yrittäjä 43,
Onko sinlla supistuksia pallean seudulla ja pöhiseekö pää kuin mehiläisparvi olisi päässä? Minä olen yhdistänyt nämä oireet tähän vaivaan. Leikkausjonossa ollaan kunhan vielä muutamat kuvaukset saadaan tehtyä.
Moi Kilpis, Minulla oli supisteluja/sykähtelyjä kaulalla ja rinnassa (sydämen lähellä). Näitä tuli milloin vain missä vain. Välillä oli päiviä, ettei niitä tullut lainkaan, sitten taas päiviä, jolloin tosi paljon. Olo oli sekava ja epätodellinen yli vuoden, väsytti jatkuvasti ja oli muistihäiriöitä. Minut leikattiin 23.5. ja leikkaus onnistui täydellisesti. Yön aikana kaikki veriarvot olivat korjaantuneet normaalitasolle ja kaikki oireet ovat pysyneet poissa. Olen kuin uudelleensyntynyt! Toivon sinulle onnea leikkaukseen!
Yrittäjä43. Hienoa, että leikkaus meni hyvin! Odotan itsekin todella paljon, että pääsen leikkaukseen. Pää kohta hajoaa! Minä olen nimim. Kilpis, en pääse sillä samalla enää vastaamaan.
Moi Kesä (ent. Kilpis) :), tuli mieleeni, että miten voit?
Suurentunut lisäkilpirauhaseni siis poistettiin onnellisesti, mutta parin viikon kuluessa leikkauksen jälkeen osa oireista tuli takaisin, osa aiemmin. Tuli myös palelemista ja aloinkin seurata aamulämpöäni (lämmön mittaus heti herättyäni), joka oli yleensä vähän yli 35 l. alilämpöä. Labrassa otettiin kilpirauhasarvot; S-TSH, joka oli 3,7 ja S-T4-V, joka oli 9,9. S-D-25 oli laskenut maaliskuun 73:sta 43:een. Molemmat arvot viitteessä, mutta oli loistava endokrinologi. Hän sanoi, että ikäiselläni pitäisi TSH-arvon olla 1-2, mulla siis ylärajalla ja S-T4-V vastaavasti alarajalla. Kaikki kilpparin vajaatoiminnan oireet. Kysyi haluanko Thyroxin-lääkekokeilun. Vastasin kyllä ja nyt sitten parin kuukauden ajan kokeilua, jonka jälkeen uudet labrat ja kontrolli. Täytyy toivoa, että lääke sopisi. Vajaatoiminta mulla oli taatusti jo viime vuonna ton suurentuneen lisäkilpirauhasen lisäksi.
Hei yrittäjä. Hyvä, että leikkaus meni hyvin, mutta miksi oireet palasivat ja miten nyt edetään? Minä vielä leikkausjonossa. Olen syönyt mangnesiumia ja d vitamiinia, niistä ollut todella paljon apua. Paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten.
Moi Kesäkilpis, Kiva kuulla, että d-vitamiini ja magnesium ovat auttaneet! Itselläni samat kokemukset leikkausta odotellessa, tuli stabiilimpi olo. Minulle sanottiinkin jo ennen leikkausta, että suurentunut lisäkilpirauhanen ei välttämättä selitä kaikkia oireitani. Oma epäilykseni on, että minulla on ollut jo viime vuonna samanaikaisesti tuo kilpirauhasen vajaatoiminta. Onko sinulla ollut turvotusta sormissa, silmäluomissa ja solisluukuopissa? Tai viluntunteita? Mulla on nyt pieni (lastenannos) tyroksiinia ja d-vitamiinin määrä lisättiin. Viikon kuluttua Tyroksin annosta nostetaan. Vielä on aikaista sanoa, onko vaikuttanut. Ei juurikaan. Ehkä aamulämpö hieman kohentunut lähemmäs 36:ta. Tällä haetaan kilpirauhasarvojen korjaantumista. Jos lääke ei auta, niin sitten en tiedä mitkä ovat vaihtarit. Milloin pääset leikkaukseen? Tsemppiä kovasti!
Hei yrittäjä. Kesäkilpis tässä. Minulla ollut 30 vuotta kilpir.vajaatoiminta. Thyroxin auttanut minua hyvin. Osaan jo itse säädellä lääkkeen, enkä juuri lääkäreiltä sitä kysele, tietävät jo hekin, että itse säätelen:) Moninaisia vaivojahan siinä on. Aina palelee, vaikka arvot ovat kohdallaan. Sen kanssa on vain elettävä. Turvottaa tosi paljon ja paino vain nousee. Matala hiilarinen ruoka on paras. Lisäkilppareita tutkittaessa huomattiin, että normaalit kilpparit ovat surkastuneet kokonaan pois, ei edes kaikua ollut. Tutustu myös Armour lääkkeeseen, jos et saa tästä apua. Se minulla tähtäimessä sen jälkeen kun tämä lisäkilpiraihasen homma saada kuntoon. Liikunta tekee hyvää molemmille vaivoille. Jospa syksyyn mennessä pääsisin leikkauksille. Ilmoittele mitä kuuluu. Kaikkea hyvää. Onneksi ei ole yksin näiden vaivojen kanssa.
Yrittäjä, vielä hoksasin noista sinun kilpirauhasarvoista, että itse olisin noilla arvoilla jo ihan kaatokunnossa. Minulla pitää olla ths n. 1 tai mieluummin alle ja t4v siinä 16. Silloin olo parhaimmillaan.
Hei Kesäkilpis ja kiitos viestistä ja monista vinkeistä! Miten olet selvinnyt helteistä? Lämmin sää on toki ihana, mutta tuntuu, että tämän sairauden kanssa on viileys valttia :) Nostin tämän viikon alusta Thyroxinin 50:een. Tuntuu, että iho ja etenkin kynnet ovat paremmat kuin ikinä! Turvotusta ja sydänoireita ei nykyinen lääkitys ole ainakaan vielä nujertanut. Liittyykö sinun hyperparatyreoosiin ja hyperkalsemiaan sydänoireita? Minun leikkauksen jälkeiset sydänoireet ovat onneksi täysin toista luokkaa, kuin ennen leikkausta. Olen yrittänyt tehdä "remonttia" kaikkeen mahdolliseen, jolla on kilppariin vaikutusta. Tuntuu vaan, että netissä on tietoa niin paljon, että haasteena on oikean tiedon löytäminen. Vaihdoin hammastahnan fluorittomaan Salutem-hammastahnaan, pyrin välttämään etenkin vaaleita viljatuotteita, amalgaamipaikan poistatan tässä kuussa, viimeinen Tefal-pinnotteinen paistinpannu menee roskiin ja joko valurauta- tai Swiss Diamond korvaa sen. Liikuntaa täytyy lisätä, mutta helteellä se on jäänyt tekemättä. Kahvia olen vähentänyt 3 kuppiin päivä, mutta kokonaan en taida eroon siitä päästä :) Stressiä yritän välttää, mutta yrittäjänä se on helpommin sanottu kuin tehty... Unien tärkeys myös ymmärretty...mulla meni ihan liian monta vuotta liian lyhyillä unilla. Käytätkö jotain lisäravinteita tai oletko huomannut joidenkin ruoka-aineiden auttavan vajikseen? Mä syön D-vitamiinia nyt 50 mg. Se on ainoa lisäravinne, jota syön. Parapähkinöitä päädyin ottamaan pari päivässä seleenin vuoksi. Tyrnimehua (kotimainen lasipullo) laitannyhden ruokalusikallisen mehun sekaan aamuisin. Suolan vaihdoin eilen puhdistamattomaan ja käsittelemättömään Atlantin merisuolaan. Meillä oli syöty pitkään joditonta suolaa, mikä on huono juttu. Eipä ole tullut ajatelleeksi ennenkuin nyt. Rasvoista käytän Becel 60 sekä oliiviöljyä. Käytätkö maitotuotteita? Mä käytän ja haluaisin käyttää myös jatkossa. Paljon on asioita mitä pitää vielä selvittää. Uskon, että ravinnolla voi varmaan vaikuttaa oloon jonkin verran. Ajattelin tavata ravitsemusterapeutin kontrollikäynnin jälkeen kunhan varmistuu, että todella kilpirauhasesta on kyse.
Hei Yrittäjä! Mukava kuulla sinusta. Kuumaa on ollut, mutta ei se minua haittaa, mukava vaan kun ei aina palella. Olen kyllä kuullut, että kilpirauhaspotilaat eivät oikein tykkää kuumasta, eikä se minullekaan aina sovi. Liikkunut olen ihan urakalla, olen yrittänyt pitää sitä ensisijaisena asiana elämässä, muiden asioiden kustannuksellakin. Stressi on paha, liikana se sairastuttaa vain lisää, ja on kilpparipotilaille todella huono asia. Vähähiilarisella ruoalla menen koko ajan, on helpompaa kun ei tule niitä hirveitä turvotuksia. Taitaa oll minun elämän pelastus:) Leikkausta vain odotan, edelleen. Rankkaa on odottaminenkin. Koitetaann vain jaksaa. Kilppariarvojen löytämisessä saattaa mennä vuosia, ennen kuin oppii niitä itse tulkitsemaan ja pienetkin muutokset vaikuttavat elämään. Minullakin mennyt 25 vuotta. Niin kuin sanoin, itse säädän lääkettä sanoopa lääkäri mitä tahansa. Hyvää loppukesää sinulle ja voimia yrittämiseen. Yrittäjän tie on aina rankempaa, sitäkin tehneenä tiedän sen.
Yrittäjä vielä. Amalgaamit olen otattanut pois ja syönyt ruususuolaa jo vuosia. Ruususuola on paras ja valurautapannu!
Olen vuosien ajan kärsinyt mitä moninaisimmista oireista, jotka viittaavat kilpirauhasen epänormaaliin toimintaan. Olen kärsinyt myös ajoittaisesta voimakkaasta väsymyksestä ja matalasta mielialasta. Nuorempana sain tähän ssri lääkityksen, jota söin n. 6 vuotta. Minulta on otettu useita kertoja kilpirauhasarvot ja aina arvot ovat olleet normaalit (epäilys vajaatoiminnasta). Olen niin tottunut vaihtelevaan olotilaani, että en ole sen kummemmin alkanut asiaa selvittämään, kun mitään vikaa ei lääkäreiden mielestä ole koskaan ollut. Muita oireita ovat tihentynyt sydämen syke (joskus leposyke korkea), käsi-ihottuma, kuoppaiset kynnet, aina kuivahkot hiukset, väsymys- ja heikotuskohtaukset, migreeni, paniikkikohtaukset, joudun käymään aika usein pissalla, toisinaan jatkuva nälän tunne jne. Välillä olen reipas ja toisinaan taas tuntuu etten jaksa mitään. Tällähetkellä olen kärsinyt taas tästä voipuneesta olosta muutamia kuukausia ja pari päivää sitten huomasin, että normaali kaupassa käynti ja ruuanlaitto tuntui uuvuttavalta. Mieluiten olisin vaan sohvalla. Työssä keskittyminen on myös vaikeaa. Jälleen kerran olotilaan väsyneenä aloin lueskella kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnan oireista ja päätin soittaa terveyskeskukseen kysyäkseni tammikuussa 2013 otetut arvot itselleni. Kävin silloin lääkärissä sydämen tykyttelyn takia ja sain käyttööni Propral beetasalpaajan. Kilpirauhasarvot olivat 2013 tsh 0,79, t4v 18 ja t3v 5,1. arvot ovat kyllä viitearvojen rajoissa, mutta voiko nämä arvot aiheuttaa jo liikatoiminnan oireita? Mielelläni menisin asiantuntevalle lääkärille, mutta turhauttaa jo valmiiksi se, että siellä todetaan verikokeista lähtien kaiken olevan ok.
Kysymyksesi koskee kilpirauhasen toimintaa ei siis lisäkilpirauhasen toimintaa, josta tämä keskustelun alotus on. Sinun kilpirauhasarvot on todella hyvät. Erikoislääkärille kuitenkin kannattaa mennä jos voit huonosti , kardiologi voisi osata auttaa, mutta mielestäni ei ole kilpparisairaus nyt kyseessä.
Kilppari ahdingossa,
Kilppariarvot ovat sinulla hyvät. Itsellänikin monenlaista vaivaa jotka luulin tulevan kilpirauhasen vajaatoiminnasta, joka siis minullakin on. Onneksi sain ajan huippulääkärille, joka ymmärsi mistä kysymys ja löytyi sitten lisäkilpirauhasen liikatoiminta.
Kilppari ahdingossa, sinulla voi olla kilpirauhassairaus ja olen sitä mieltä, että sinun kannattaa selvittää syy oireisiisi. Eivät nuo kuvaamasi oireet ole normaaleja. Kilpirauhassairaudet eivät aina näy verikokeissa, ne saattavat olla viitearvoissa, mutta potilaalla on paljon oireita.
Suosittelen sinua katsomaan Yle Areenalta tämän ohjelman Inhimillinen tekijä 2.5.2014: http://areena.yle.fi/tv/2152917
Haasteena on hyvän lääkärin löytäminen, lääkärin joka uskoo sinua ja joka osaa tehdä oikeat tutkimukset. Jos kyseenalaistetaan jne. vaihda lääkäriä kunnes saat apua. Voimia!
 /   /  /  /  / Lisäkilpirauhasen liikatoiminta
Norvital TESTOMAX

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta