AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!
 /   /  /  /  / vauvan hengityskatkot

vauvan hengityskatkot

7 Vastausta 3 377 Lukukertaa
6kk pojallamme on yöllisiä hengityskatkoja, ollut jo pitkään, mutta vasta viime yönä, ääneen sen sanottuani aloimme huolestua ja kiinnittää asiaan huomiota. voiko näin pienellä olla uniapnea? onko kellään kokemuksia? varaanko ajan lääkäriin huomenna, vai odotanko 3 päivän päähän, jolloin menemme neuvolaan? vai soitanko huomenna neuvolaan? onko kellään kokemuksia? nyt tämä asia todella rupesi vaivaamaan. poika muuten terve ja virkeä.

Soittaisin heti

Minä itse soittaisin heti lääkäriin, mikäli tätä on jatkunut pitkääkiin. Uniapnea mielestäni voi olla perinnöllistä, etenkin miespuolisilla. Mieheni isällä on nimittäin uniapneaa, ja pelkään et ukkokin(sekä iso, että pieni) saa sen :(

kiitos..

kiitos! soitan siis neuvolaan heti aamulla.

Soita juu.

Uniapneasta en tiedä valitettavasti mitään, mutta kyllä minäkin huolestuisin hengityskatkoista, joten kannattaa tosiaan soittaa heti.
Lasten takia ei voi koskaan olla turhaan huolissaan, eli ennemmin tekee yhden turhan käynnin, kuin jättää tekemättä.

lisäys

tarkentaisin vielä, että nämä katkot eivät ole kovin pitkiä, mutta niihin kuitenkin kiinnittää huomiota.

johtuu aivojen kehittömyydestä

pieniä hengityskatkoja on kaikilla nukkuvilla vauvoilla. Pisimmillään katkot saattaa olla jopa 30 sekunttia (ilman että siitä olisi mitään vaaraa). Katkojen syynä on lapsen aivojen kehittömättömyys. Katkot vähenee kun vauva kasva (loppuu 1-3v ikäisenä normaalisti). Keskosilla katkoja on enemmän kuin täysaikaisilla vauvoilla.

Lapsella voi olla myös normaalista poikkeava kehittömättömyys aivoissa, jolloin hengityskatkoja on enemmän ja niissä on riski että lapsi ei lähdekkään niiden jälkeen itse hengittämään. (tätä pidetään yhtenä mahdollisena syynä kätkytkuolemalle). Kehittömättömyys korjaantuu lapsen kasvaessa.

Jos vaara pitkistä hengityskatkoksista on todellinen. Lapsi voi saada sairaalasta kotiin laitteen, joka seuraa lapsen hengitystä nukkuessa. (laitteessa on anturi joka kiinnitetään lapsen vatsan ihoon ja lapsen nukahdettua anturista lähtevä johto liitetään itse seurantalaitteeseen.) Laite on suunnilleen 25x20x2cm kokokoinen ja se rupeaa huutamaan, jos lapsi on hengittämättä yli 30 sekunttia. Ääni hälyttää vanhemmat herättelemään lasta ja toisaalta lapsi yleensä reagoi itsekkin kovaan ääneen heräämällä ja vetämällä taas henkeä.

Jep

Tuo on nimenomaan uniapneaa. Uniapnea voi olla obstruktiivista (eli johtuu siitä, että ylähengitystiet tukkeutuvat) tai sentraalista eli hermoston toiminnasta johtuvaa. Kuten edellinen jo selitti, tuo sentraalinen uniapnea on jossain määrin normaalia vauvoilla, koska niiden hengitysjärjestelmä ei ole vielä kehittynyt. Erityisen yleisiä ja vaarallisia apneat ovat keskosilla.

Uniapneointiin liittyy pieni kätkytkuoleman riski, sillä vauvan ei aina onnistu herätä vaikka hengitys pysähtyy (aikuiselle ei näin käy). Sen takia yleensä suositellaan, että apneoiva vauva tutkitaan. Kannattaa siis ainakin puhua asiasta lääkärin kanssa vaikka tilanne todennäköisesti onkin vaaraton.

meillä....

todettiin 6vrk vanhalla vauvalla sentraalinen uniapnea... viikko sairaalassa.. ja lääkkeillä kotiin...
 /   /  /  /  / vauvan hengityskatkot

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta