AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Vanhan hirren putsaus

Vanhan hirren putsaus

21 Vastausta 23 974 Lukukertaa
Tarvitsisin neuvoa vanhan hirsiseinän putsaamiseen. Kyse on 1800-luvulla rakennetun mökin seinästä, jossa on ollut levy päällä. Nyt remontoinnin yhteydessä haluaisimme jättää seinän hirrelle. Hirsi on kuitenkin melko likainen ja tilkkeenä käytetyt vanhat kangaspalat repsottavat hirsien välistä. Onko jollakin kokemusta, kuinka seinästä saisi siistin? Tilkkeeksi olemme jo ostaneet pellavakuitua? Tai jotain sellaista.

perinteinen luudalla

kerran vuoteen riittää pitämään hirret puhtaina ja aurinko ja takan savu polttaa loput koristeet seiniin.

jos tosipuhdasta tahdot

niin hiekkapuhalla. Saat tosin käyttää imuria ahkerasti sen jälkeen, eikä sekään riitä poistamaan kaikkea hiekkaa, jota sitten ajan mittaan löytyy jokapaikasta. Suattaapi tosin olla turhan ronski "puhdistus"

Ei ei ei

koskaan hirsille.

Karmeaa

Hiekkapuhalluksen jälkeen hirsien pinta olisi piloilla.

Mitäs suosittelette

Ostin n. vuosi sitten70 vuotta vanhan mökin. Edellinen omistaja oli levyttänyt seinät 30-40 v sitten lastulevyllä ja sen päälle Halltex sisustuslevyt. Vuosikymmenien tupakointi yms on mustuttanut ja hajustanut seinät toivottomaan kuntoon.

Poistin yhdeltä seinältä levyt, ja sieltä paljastui komeat hirret, mutta osaa oli veistetty seinää oikaistaessa. Nythän mikään pesu ei saa hirsiä saman sävyiseksi. Onko ainoa tapa panna seinät uudelleen piiloon levyillä tai hirsipaneelilla. Ajattelin kuitenkin kokeilla tuota hiekkapuhallusta, ei siinä paljoa häviäkään.

Piilukirves olisi kai mahdollisuus, mutta seinä on täynnä levyn kiinnitysnauloja, jotka istuvat seinässä kuin se kuuluisa jätös Junttilan tuvan seinässä. Yksikään naula ei lähtenyt lastulevun mukana, oli varmaan alkuajan levyä, jonka lujuus on mitä sattuu. Osa nauloista katkeaa ennenkuin lähtee vetämälla kuivasta hirrestä.

hiekkapuhallus

Älä missään nimessä tuhoa kaunista puupintaa hiekkapuhaltamalla. Puun pinta on sen jälkeen auttamatta tuhottu.

Mikäs

olikaan, piilukirves eli kun tekee sitä pientä koverrusjälkeä. No sehän tarvii kyllä ammattimiehen.

Rivettä

Teet itsellesi työkalun, jolla hakkaat hirren välit tiiviiksi (ei repsota enää mikään) tai sitten revit sieltä sitä vanhaa tavaraa pois ja hakkaat tuolla työkalulla uuden riveen sisään. On sillä työkalulla ihan oikea nimikin - nyt en vaan muista - mutta periaatteessa puinen sopiva kiila)

Siis miten hirsi on likainen? Piilukirves käsittely jos oikein likainen on ainoa mahdollisuus saada puhtaaksi. Yksi vaihtoehto on sitten lipeällä pesu (vaikea toteuttaa seinässä) ja kyllä valkaisee, mutta hieman todella hankala ja tarvitsee sitten myös kuivamisaikaa.

Hirsiseinä

Hirsiseinä on tummunut, pölyinen ja naulanreikiä on paljon. Suurin osa pölystä tietenkin lähtee harjaamalla ja/tai imuroimalla. Naulanreille tuskin on tehtävissä mitään ja tummuminen kuuluu asiaan. Yhteisvaikutus on kuitenkin aika sotkuinen. Mökiksi rakennus jääkin, joten ei seinästä tarvitse "salonkikelpoista" tulla, mutta siisti kumminkin. Pesemistä ehdottavilta kysyisin, että kuinka märäksi seinän uskaltaa päästää. Hirvittää hieman seinän kastelu. Jostain ketjusta luin mäntysuovan käytöstä, onko se lipeää ystävällisempi ratkaisu?

Kiitos kaikille jo tähän mennessä vastanneille!

Fyllien tiivistys ja kuuraus

Sen seinän voi kastella TODELLA märäksi, kunhan teet puhdistuksen silloin, kun talo on lämmin tai sitten kesällä tuulettaen. Hirsi ei nimittäin hätkähdä vaikka paiskaisit ämpärillisen vettä seinään. Idea on, että hirsien kostuminen ei ole jatkuvaa, mitä kerran tehty pesu ei todellakaan ole.

Suosittelisin juuriharjaa ja mietoa mäntysuopaliuosta. Liian vahvoilla myrkyillä mm. lipeällä voi tulla laikukasta jälkeä. Myös liika suopa saattaa jättää harmaita alueita. Itse kuurasin seinää pelkällä juuriharjalla ja vedellä, tulos hyvä. Kuten yllä mainittiin, voi repsottavat eristeet tunkea tylpällä lyötävällä esineellä hirsien väliin. Ihan turha yrittää vaihtaa fylliä. Et hyödy siitä yhtään mitään. Lisäksi järjestys niin, että ensin tunget fyllit hirsien väliin ja vasta sitten kuuraat seinän.

juuri näin

Juuri niinkuin Ci-tikka sanoo: juuriharja ja mieto suopaliuos. Vettä saa käyttää reilusti, suojaa lattiat hyvin sanomalehdilla tms.
Itselläni on vastaavanlainen tapaus vuosisadan alusta. Nykään vetelen vain imurilla hämähäkinseitin ja isoimmat raoskay pois.

Tein näin

Pesu Solmasterin Maalarinliuottimella, seossuhde n. 1:5. Pesu tarvittaessa kahteen kertaan, muista huuhtelu. Apuna käytin sientä joka oli toiselta puolelta karkeampi jolla sai kuurattua pinttyneemmät tahrat. Huom: Maalarinliuotin on eri aine kuin maalipinnoille tarkoitetut erilaiset maalipesut!

Puhdasta tuli. Hirret olivat paikoitellen todella likaiset, auringon patinoimiksi luullut alueet osoittautuivat pinttyneeksi liaksi.

Entisen löylyhuoneen seinät olivat niin pinttyneet ja pihkaantuneet, että huolellisen pesunkin jälkeen tulos oli kirjava. Vedin päälle tummahkoksi sävytetyn Tikkurilan Hirsisuojan, lopputulos oli yllättävän komea. (Huom: tällaista lateksipohjaista ainetta käytettäessä kannattaa huomioida että se ei päästä kosteutta lävitseen joten ulkoseinän ollessa kyseessä kannattaa ulkopuolella pitää vesihoyryä läpäisevä maalipinta jotta hirsi pysyy kuivana).

Osan seinistä uudelleentilkitsin pellavariveellä, osan pellavanauhalla. Pellavanauhalla sai ehkä siistimmännäköisen jäljen. Työkaluksi veistin 'tilkeraudan' puusta, metallisiakin on kaupasta saatavana.

entäs pölyäminen

Otin kanssa väliseinässä vanhan hirsipinnan näkyviin, eikä ongelmana ole niinkään ulkonäkö vaan pölyäminen. Olisko jotain keinoa vähentää tilkkeitten pölyämistä esim. joku lakka?

Ei koske -> ei pölyä

Tilkkeet ei pölyä jos niihin ei koske, näin ainakin oman kokemukseni mukaan. Hirsitalon viikkosiivoukseen ei kuulu seinien "tomuttaminen" pölyhuiskulla tms vempeleellä, jolloin saadaan paljon pahempaa tuhoa kun että seinien antaa olla. Jos tilkkeet pursuilevat ulos, tiivistä ne, imuroi seinä sen jälkeen ja eiköhän se siitä. Vanha tilke kyllä pölyää kovin, jos sitä työstää.

hirsi

Ostimme vanhan aitan, josta kunnostimme mökin. Seinät olivat todella harmaantuneet ja tummuneet. Ainut konsti oli sähköhöylä, jolla pinta saatiin tasaiseksi ja alta löytyi iloksemme punahongan kaunis punertava pinta. Kaarevat pinnat piti hioa käsin puhtaaksi. Lopuksi pölynimurilla jokainen rako puhtaaksi ja vielä mäntysuovalla pesu.

Hirsiseinän putsaus

Minulla oli sama ongelma eli likaiset mutta muuten kovat ja ehjät hirret.
Kokeilin homepesulla yhden seinän sillä kyllä lähtee mutta jää nukkaiseksi ja luonnottoman väriseksi ( kloori valkaisee). Sitten kokeilin erilaisia hionta harjoja.
Lopulta löytyi hyvä pyöröharja Korfil - E. Harja on saksalaista valmistetta.
Laitoin tuon 160 mm halkaisijaisen harjan halpaan Bilteman kiillotuskoneeseen jonka kierroksia voi säätää 0 - 3000 k/min. 300 - 400 k/min on hyvä alue. Harjaus tulee tehdä syiden suuntaan ei poikkisuuntaan. Tulee hyvä jälki, pinnasta lähtee vain lika ja nukka tuloksena erittäin kaunis puupinta.

Lipeällä putsaus

Moi,
Minkälaisella suhteella lipeää lantataan jos lantataan. Kuinka hyvin se pitää saada huuhdottua pois sisäseinistä?

Höyrypesurin käyttö?

Onkos kukaan käyttänyt höyrypesuria likaisten hirsien pesuun? Meilläkin olisi kesällä iso puhdistusurakka edessä ja tuli mieleen että höyrypesuri voisi olla kokeilemisen arvoinen. Saako niitä vuokrata jostain?

Höyrypesuri kokeiltu

Höyrypesuri irrottaa likaa paikoin hyvinkin hirrestä, mutta hyvin herkästi se irrottaa myös puun kuituja. Lopputulos on ikävän näköistä.

Ulkopuolelta kokeilin maalitehtaiden ohjeilla pesua hypokloriittilla ja huuhtelua painepesurilla. Voi kauheata! Kloorin huuhtelu vaatii paljon vettä ja tuloksessa on samoja piirteitä kuin höyrypesussakin. Puhdasta tuli, mutta en ole varma, onko hometta pesun jälkeen jossain hirsien välissä enemmän kuin aloittaessa oli hirren pinnalla. Ovat tainneet maailtehtailijat testata metodinsa niillä 10 cm pitkillä värimallipalikoilla.

Kiitos

Kiitos kaikille vastanneille. Tiedoista ja mielipiteistä on paljon hyötyä. Aurinkoisia kevätpäiviä!

Terveisin: ketjun aloittaja
Morjens,

kävin pari vuotta sitten Italiassa konetehtaalla, joka tekee hirren "vanhennuskoneita" siis Rustic Look

Koneissa oli kolmella ja parhaimmissa neljällä sivulla teräs / messinkiharjoja
ja hirret pukattiin kuljettimella lävitse. Supermallissa oli vielä NC-ohjattu viisteen tekokone, joka teki isompaa ja pienempää lovea särmiin.

Tottakai oli vielä kone erikseen, joka teki "madonreiät" eli taas läpisyöttöinen malli jossa samanlainen tela kuin soittorasiossa. Pyöriessään telat tekivät suht aidon näköisiä madonreikiä.

Itse aion siirtää hirsikehikon ja kiinnostuneenna luin tätä viestiketjua. Kiitos.
 /   /  /  / Vanhan hirren putsaus

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta