AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  / Sähkömoottorin nopeuden säätö?

Sähkömoottorin nopeuden säätö?

20 Vastausta 20 792 Lukukertaa
Eli homman nimi on että jos ostan nauhahiomakoneen jossa esim. 360 rpm niin kuinka saisin siihen edes muutaman eri nopeuden (hitaamman)? Ei tarvitsisi olla välttämättä portaaton. Tasavirta hiiliharja moottorihan tuollaisessa lienee on ellen väärässä ole eli onnistuuko jonkinlaisella suurta tehoa kestävällä vastuksella vai onko monimutkaisempi juttu? Olisin kiitollinen jos joku valaisisi noviisia.

Hiili-

moottorin vaihtovirralle, kuten esim. porakoneissa, säätö onnistuu Triac-kytkennällä. Se on samanlainen, kuin kodin valonhimmennin. Valonhimmennintäkin voi käyttää, jos himmentimen tehonkesto on po. moottorille riittävä. Netistä varmaan myös löytyy ohjeet porakoneen kierrosnopeuden säädölle.

Jos taas halutaan tasavirtamoottoriin nopeudensäätö, paras tapa on pulssisuhteen säätö, eli sähköä annostellaan moottorille pulseittain, eli mitä pidempi virtapulssi verrattuna lepoaikaan, sitä enemmän kierroksia. Pulssisuhteen säädöllä tehty nopeussäädin pitää moottorin vääntömomentin pienilläkin kierroksilla isona...

Ai se on vaihtovirtamoottori

tuo hiiliharjamoottori, eli sitten se on varmaan samanlainen nauhahiomakoneessa. Ja hyvä tietää että se himmenninkin toimii jos tarpeeksi tehokas löytyy. Täytyypä miettiä asiaa kun nuo säädölliset koneet on niin kalliita.

Sp-

näköjään löytyy Verkkovirralle sopiva nopeudensäädin:
http://www.spelektroniikka.fi/kuvat/triacd.pdf

Toinen esimerkki 12 - 24V tasavirtamoottorin pulssisuhteen säädöllä toteutettu nopeudensäätö.
http://www.homepower.com/files/pwmhp75.pdf

Kysymys triacista

onkohan tällainen käyttökelpoinen vaikka tuohon nauhahiomakoneeseen ja kuinka tuolla ohjattaisiin niitä kierroksia kun siinä ei näy mitään nappia itsessään?

http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=3203

Olen tainnut kyllä nähdä tuontapaisen kuviosahan sisällä eli siinä kai katkaisijalta tuli johdot tuolle? Mutta millainen katkaisija toimintaperiaatteeltaan tuollaiselle sopii?

Kiitollinen avusta

Vaikka

Triac tarvitsee tietysti vähän ympäryskomponetteja, eli ei se yksinään toimi. Tuo triac näyttää kyllä sopivalta kytkentään.

Katsele elektroniikkakauppoja, varmaan löytyy valmiita systeemejä tai rakennussarjoja.

Valmis

Valmis säädinmoduuli 800W/1600W huipputeho
http://www.bebek.fi/kauppa/index2.php?PHPSESSID=75b2046f9a5ea4526f8af1c060eec455&
Valitse vasemmalla olevasta valikosta Kemo-moduulit

Kiitokset

tuo vas. oleva valikko ei jostain syystä minulla pelittänyt, väitti että tuotteita ei löydy mutta löysin sitten säätimen hakuohjelmalla. 120 euroa säästän jos ostan halvan nauhahiojan ja laitan itse rpm säädön verrattuna koneeseen jossa valmiina säätö. Kyllä siinä kalliimmassa on säädöllä hintaa!!

Miksi se bebekin

toimi? Saman ilmoittaa minullakin ettei tuotteita löydy?

Opera-selain.
Linuxin puolella toimii?

Mulla ei IE:ssäkään toimi

herjaa vain, operassa heitti mulla jotain erroria.

Voivoi

Puhutko pöytämallisesta nauhahiomakoneesta? Niissä nimittäin on oikosulkumoottori. Oikosulkumoottoria ei pysty säätämään ku vaihemuuntimella.

Ei vaan käsimallista

Käsimalli on kyseessä mutta niissä ei näköjään ole rpm. säätöä paitsi kalliimmissa esim boschissa joka maksaa laasoolssonnilla 170 euroa. Säädöttömiä saa noin 35 eurolla.

Jos tiedät mistä saa kohtuuhintaisen säädöllisen niin ei tarvisi käydä värkkäilemään.

Purkasin porakoneen

ajattelin että jos voisi siitä katsoa millaisia komponentteja siinä on käytetty mutta siellä ei ollut muuta kuin 0,22myyfaradin kondensaattori ja liipaisimessa kiinni musta laatikko joka ilmeisesti pitää sisällään triacin ja kaikki muut tarpeelliset :(

Löysin sivuston jossa oli tietoa moottorin säätämisestä triacilla:

http://users.pandora.be/educypedia/electronics/powermotor.htm

Sivun alareunassa on kohta
"Triac motor control"
jossa on useampikin havainnollistettu kytkentä mutta vielä kun tietäisi mikä noista olisi sopiva. Jotkut näyttävät aika yksinkertaisilta, yksi konkka, vastus, potikka ja nuo merkit jossa kaksi kolmiota viivojen välissä ovat vissiin niitä triaceja? Mutta minkähän arvoisilla komponenteilla tuo homma pelaisi?

Triac

Toinen niistä komponenteista, jossa on kaksi kolmiota viivojen välissä ja johon tulee 3 johtoa, on triac. Samanlainen, mutta mihin tulee kaksi johtoa, on Diac. Se on Triac'in liipaisukomponentti, eli sen komponentin sisäinen vastus romahtaa, kun sen napojen väliin tulee yli 33V. Siinä voi käyttää Philipsin BR100, joka on yleisesti saatavana,

Siinä http://us.st.com/stonline/books/pdf/docs/3566.pdf tiedostossa Figure 9 on valmis kytkentä komponenttiarvoineen sinulle, eikä maksa paljoa. Pitää vain jättää tuo 3uF/400V kondensaattori ja toinen moottorin käämi pois. Sinun koneessa kun on ankkuri- ja kenttäkäämit sarjassa. Ja tuo triac kannattaa vaihtaa tukevampaan.

Kannattaa kuitenkin ottaa kokenut rakentelija avuksi, leikitäänhän siinä verkkosähkön kanssa. Mm. eristykset kosketeltaviin metalliosiin...

Onnistuisiko tuo ulkopuolisena?

Tuo kuvan 9 kytkentä? Eli että tekisin irrallisen "laatikon" joka olisi tuon nauhahiomakoneen ja pistorasian välissä. Tällöin voisin käyttää muitakin koneita kuten hiomahiirtä ja kulmahiomakonetta halutessani matalemmilla kierroksilla.

Onnistuu

ja on tosiaan parempi tehdä se ulkopuoliseksi. Jos säädin tehdään metallikoteloon, Triacin eristys kotelosta on syytä tehdä kunnolla. Triac kuitenkin tarvitsee pienen jäähdytyslevyn.

Suojamaajohto tietysti pitää kulkea erillisenä tuon säätimen läpi.

Vielä noista kolmesta 3,3nF kondensaattoreista. Niistä nuo kaksi sarjaankytkettyä, joiden välistä on maadoitus, ne pitää ehdottomasti olla tarkoitukseen tehtyjä ns. safety- tyyppiä, joiden koestusjännite on muistaakseni 5000V. Niitten kondensaattoreiden kyljessä on hyväksymisleima. Vaihtoehtoisesti ne saa olla 4,7 nF suuruisia, mutta ei isompia. Nuo kolme kondensaattoria ovat häiriönpoistoa varten. Itse laittaisin tilalle valmiin häiriönpoistosuotimen. Niitä löytyy valmiina esim. Bebek'istä.

Mihin kohtaan se häiriönpoistosuodin

kytketään jos jätän nuo kolme kondensaattoria pois? Ja miten tuo 47nF kondensaattorin tyyppi, onko se suodinkondensaattori? Ainakin mitä VEKOYn sivuilta katsoin niin päättelin että se on oltava suodinkondensaattori. Ja tuo potikka ja nuo vastukset ei kai hirmuista tehoa tarvitse kestää, riittääköhän joku 0,4W potikka ja kestääköhän hiilipotentiometri käytössä vai pitäisiköhän olla joku cermet-potentiometri?
Voi olla vähän tyhmiä kysymyksiä kun ei ole paljoa tietoa mutta kiinnostus oppia uutta on kova.
Käsitinkö oikein että tuo Diac on tavallaan "kiinni" kun potikka on hyvin pienellä ja "aukeaa" kun potikkaa kääntää isommalle ja sen jälkeen potikka ohjaa tuota triacia?

Häiriön-

Katso kytkentäkuvaa:
http://kotisivu.mtv3.fi/ovolo/Saadin.gif
Siinä tuo punanen möykky edustaa suodinta.

Tuo 48nF kondensaattori kuuluu tuohon säätimen toimintaan. Eli ajatellaan, että verkossa alkaa vaikka positiivinen puolijakso. Tuo kondensaattori alkaa latautua noiden kahden IMohm. ja sarjassa olevan 1,5kohmin vastuksen kautta. Kun kondensaattorin latausjännite nousee 33V:iin, niin Diac kytkeytyy johtavaan tilaan ja purkaa varauksen Triacin hilalle, jolloin myös triac kääntyy johtavaan tilaan. Tuo IMohmin säätövastuksen asennosta riippuu, miten nopeasti tuo 47nF kondensaattori lataantuu. Jos vastus kasvaa, niin kondensaattori lataantuu hitaammin, ja ja tyristorin liipaisu tulee ajassa myöhemmäksi ja vain pieni osa puolijaksosta pääsee moottorille ja tietysti päinvastoin, jos potentiometrin vastus pienenee. Eli potentiometrillä säädetään liipaisuviivettä 0 - 10 millisekuntiin.

Vastukset saa olla 1/2W kokoisia ja normaali hiilipotentiometri riittää. Jos säädintä ei saa tarpeeksi hitaalle, tuo potikan rinnalla oleva 1Mohmin vastus voidaan jättää pois.

Vielä

"Ja miten tuo 47nF kondensaattorin tyyppi, onko se suodinkondensaattori?"

Se diac:iin yhteydessä oleva 47nF kondensaattori saa olla jännitekestoltaan 50 - 100V ja ihan normaali muovikondensaattori. Eli ei ole suodinkondensaattori. Sen jännite ei nouse 33V suuremmaksi, koska Diac tulee 33V kohdalla johtavaan tilaan ja purkaa kondensaattorin varauksen.

Ja suotimen (tai noiden kahden 3,3nF kondensaattoreiden keskellä oleva) maadoitus yhdistetään säätimen läpi kulkevaan keltavihreään suojamaajohtoon. Samoin mahdollinen säätimen metallikuori ( ja potentiometrin metallikuori).

Tuhannet kiitokset!

Tuo selityksesi oli todella hyvä! Vaikka olenkin näissä elektroniikka-asioissa aika noviisi niin ajatuksella kun luin tuon selityksesi niin nyt minullekin valkeni tuon säätimen toimintaperiaate täysin, kuinka siitä siniaallosta lähtee se "pala" pois. Täytyypä hankkia osaset ja tehdä säädin.
Kiitoksia vielä vaivannäöstäsi!

Vielä sähkömoottoreista

osaisiko joku sanoa näistä halvoista yhdistelmälaitteista saisi toimivan yksittäislatteen; esim tahkon, kun niiden teho hiipuu ensi yrittämällä.
Tai voisiko jotain muuta sähkömoottoria manipuloida siten että se toimisi kierrosnopeudeltaan toimivana voimanlähteenä askarteluhommissa.
Vastausta Kiitollisenena odotellen
Kari P
 /   /  / Sähkömoottorin nopeuden säätö?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta