AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  / Apua, eikö enää jogurttia?

Apua, eikö enää jogurttia?

8 Vastausta 1 048 Lukukertaa
Pakko kysyä täältä, koska tuli paniikki: oon ollu lakto-ovo-vegetaristi jonkin aikaa ja rakastan jogurttia. Nyt kuitenkin sattumalta (kuitenkin toisaalta onneksi) huomasin, että suosikkijogurtissani on liivatetta (mistä hitosta se on sinne tullu ja millä oikeudella). Tietääkö kukaan, että onko kaikissa jogurteissa liivatetta? Onko missään jogurttia, jota voisi myös kasvissyöjät syödä? Kiitokset vaivautuneille:)!

Jogurtti

Tietääkseni ainakaan valion luonnonjogurtissa ei ole liivatetta. Ingmanin luonnonjogurtissa sitä vastoin on hirveä määrä kaikenlaista sontaa, maitojauhetta, liivatetta, lisäaineita jne.

Takuuvarmasti liivatteetonta jogurttia saa tekemällä itse. Osta litra täysmaitoa ja lämmitä se vesihauteessa, avaa purkki ja lusikoi 1-2 lusikallista bulgarian jogurttia sekaan ja ravista. Jätä lämpimään paikkaan ½ vuorokaudeksi. Säilyy ainakin 2 viikkoa. Päivää ennen kuin jogurtti loppuu osta uusi purkki maitoa ja toista samat vaiheet mutta tällä kertaa voit käyttää hapatteena itse tehtyä jogurttia, joten kalliin bulgarian jogurtin voit jättää kaupan hyllylle, sillä olet jo saanut "varastettua" siitä sopivat maitohappobakteerikannat.

Liivatetta

lähinnä rasvattomista ja hyvin vähärasvaisista jogurteista. Valion, ingmannin jne. normaalirasvaiset eivät sitä ainakaan sisällä.

Olethan huomannut, että myös kaikista kevyimmät margariinit mm. minilätta sisältävät liivatetta?

Yksi suuri yllätys itselleni oli, että osassa salsakastikkeita on käytetty lihalientä, samoin siinä valmiissa valkokastikkeessa (pastalle ja lasagneen).

Luenkin tuoteselosteet lähes kaikesta; tarkastan yleensä myös tututkin tuotteet.

täytyykin...

...vaan alkaa olemaan tarkempi ja lukea entistä tarkemmin tuoteselosteet. Juuri nuo vähärasvaiset jogurtit on sitä mun herkkua, joten remontti jogurttien suhteen on edessä...

Ehkä ilman liivatetta...

Muistelen, että Danone vitalinea-jugurteissa ei olisi käytetty liivatetta.. En nyt mene vannomaan, enkä löytänyt tarkempaa tietoa Danonen nettisivuiltakaan, joten kannattaa tarkistaa kaupassa pakkauksesta. Voi olla, että muistikuvani on aivan väärä..

just joo

Mitähän jogurttipurkkia oikein olet katsellut, ingmannin luonnonjogurteissa on pastöroitua maitoa, maitoproteiinia ja hapatetta sekä rasvattomassa lisäksi d-vitamiinia. Ei siis mitään liivatteita tai lisäaineita.

soijajogurttia

Syö soijajogurttia. Alpro on parasta, makuina: mansikka, vadelma-vanilja, vanilja, persikka, marja, maustamaton.

Turkisk

Turkkilainen eli partaäijä eli ukkojugurtti on valmiiksi valutettu, sisältää vain pastöroitua maitoa, kermaa ja hapatetta. Rasvaa tosin on sen 10 prosenttia joten eläinrasvaa tulee, mutta maku on aivan toisesta maailmasta kuin esim. lidlin maustamaton rasvaton lirujugurtti.
Saa kilon purkissa ainakin isommista K-kaupoista, muualla en muista nähneeni. Kilohinta on siinä 2-3 euron vaiheilla. Meillä kestää purkki vajaan viikon, kun on kaksi henkeä syömässä ja tuota käytetään mm. ruisleivän päällä ja curryn seuralaisena tulisuutta loiventamassa, lisäksi itse tykkään siitä aamu/iltapalana seesamin ja unikonsiementen kanssa... mm.

luomujugurtti on hyvää eikä sisällä liivatetta

Suosittelen varsinkin maustamatonta luomujogurttia. Hapanmaitotuotteena se on elimistölle terveellisempää kuin maito.

Yleensä jogurteissa on paljon sokeria mutta maustamattomaan sitä ei ole lisätty. Juvan luomu valmistaa hyvää jogurttia, jota Valio myy. Valitettavasti Valio ei tätä tuotetta ahkerasti mainosta. Löytyy kuitenkin onneksi tosi monista kaupoista.

Maustamattomaan jogurttiin voi sitten oman maun mukaan lisätä esim. marjoja, hedelmiä tai jos sokeria kovasti kaipaa hilloa. Lisäksi siitä saa joidenkin mausteiden kera hyvän dipin.

Juvan luomu tekee myös maustettuja jogurtteja joissa ei käsittääkseni ole liivatetta myöskään. Hyviä nekin ovat, varsinkin mustikkajogurtti.

Mielestäni luomua kannattaa suosia jos on kasvissyöjä ja tietenkin muutenkin. Onhan se vähän kalliimpaa kuin halpisjogurtit mutta uskon vakaasti lehmien voivan paremmin. Eikä siitä varmaan syöjällekään haittaa ole. Suht iso (750g) pakkauskoko myös takaa sen, ettei kilohinta lopulta aivan älytön ole moneen muuhun normaalijogurttituotteeseen verrattuna johon on sekoitettu ties mitä epämääräisyyksiä.

Henkilökohtaisesti en voi oikein ymmärtää miten joku suomalainen (kasvis)syöjä ostelee danonen jogurttia pienissä muovipurkeissa kun voi ostaa Suomessa tehtyä jogurttia pahvipurkissa. Periaatteessa tietenkin jokaisen oma valinta muttei ole kovin lähituotantoa enkä kovin vahvasti usko koko yrityksen eettisyyteen. Tosin täytyypi myöntää, että kuten jo kirjoitin ei Valiokaan kovin innokkaasti mainosta luomutuotteitaan eikä laajenna niiden valikoimaa. Minä ainakin tykkäisin huomattavasti enemmän vaikka vähän pienemmästäkin enemmän luomua sisältävästä valikoimasta kuin kaikenmaailman uutus mustikkapiirakkapohja tai vaniljamarmeladi jogurteista joita koko ajan kehitellään. Usein kaupan hyllyjä katsellesa on olo, että kuka oikeesti haluaa ostaa noita juttuja...
 /   /  / Apua, eikö enää jogurttia?

Keskusteluhaku

Laaja haku



Facebookissa suositeltua

Tietoa mainosten kohdentamisesta