Tontin raja

tapi-o

Moro. Ongelmana olisi tonttien välisen rajan kasvisto.Miten on, onko laisäädäntöä siitä, miten lähellä rajaa saa pensaita tai puita olla? Olen asunut viime syksystä asti paritalossa ja näitä taloja on 3 vierekkäin, näiden naapureiden kanssa ei ole ongelmia, vaan sillä puolen tonttia minne avautuu olohuone/terassi. Tällä puolella on omakotitalo. Tonttien raja on oja ja ojan heti toisella puolella on villiintynyttä pensaikkoa ja 3kpl kuusia korkeudeltaan jotain 7 metrisiä. Nämä kasvit rehoittavat niin, että oksisto tulee reilusti meidän tontin puolelle ja pimentävät myös reilusti huoneitamme. Viime syksynä pihatalkoiden aikana koetin saada näihin naapureihin yhteyttä siinä onnistumatta. Asianani olisi ollut kasvien siistiminen/harvennus. Nyt keväällä sitten siistin itse tontin rajaa ja siitähän äläkkä nousi, sain siis yhteyden naapureihin. Toistan kysymykseni: Onko molemmin puolin rajaa määritelty jokin tietty tyhjä rajavyöhyke, esim metri molemmin puolin tyhjä? Sehän nyt lienee selvä asia, että minun puolelle tonttia tulevat oksat saan surutta leikata??

22

13047

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ......

      Kuulostaa siltä, että naapurin puut vaivaavat sinua ihan tosissaan..
      Muutamien oksanpäiden katkaisu 7 metrisistä kuusista, ei tuo valoa pihallesi yhtään enempää, mutta saat siitä aikaan lihavan riidan naapurisi kanssa. Sitäpaitsi ei taida olla luvallista muutenkaan.
      Kuinka kaukana puut ovat talosi seinästä/terassista?

    • ZZZ

      ..näyttäisi siltä ettei mikään laki varsinaisesti oikeuta sinua vaatimaan että naapuri hävittäisi istutuksensa rajalta, elleivät ne sitten toden teolla ole häiriöksi. Siinä tapauksessa voi ottaa rakennustarkastajaan yhteyttä. Sen sijaan saat luvallisesti katkoa kaikki omalle puolellesi tunkeutuvat oksat ja juuret.

      • Bio Humano

        Katkaistu oksa voi olla kuitenkin aika paljon rumempi kuin elävä oksa.


      • kaarin
        Bio Humano kirjoitti:

        Katkaistu oksa voi olla kuitenkin aika paljon rumempi kuin elävä oksa.

        Onko karsitut kuuset paremman näköiset rajalla, kuin kokonainen puu?
        Sitäpaitsi, jos karsii paljon oksia isosta kuusesta, se alkaa kitua ja pudottaa neulasia. Puhumattakaan, miltä karsittu puoli näyttää.
        Ei mikään nätti näky terassille sekään.
        Ja valoa ei tule yhtään sen enempää tontillesi, jos isosta kuusesta muutaman oksan sahaat.


    • Keljuttaa

      Meillä on myös samanlainen probleema. Tontimme eteläpuolella kasvaa naapurin todella isot kuuset rivissä ojan kupeessa niin, että oksat tulevat meidänpuolelle n.5 metriä 20 metriä. Kyllä luulisi joku järki näissä asioissa olevan kun asutaan kaupunkissa ja nämä tontit maksavat paljon. En minä tahdo naapurin aurinkovarjoa.

      Ei muuta kun kuuset vain nurin tai uhkasakko perään.
      Mutta eihän täällä näin voi toimi pitää antaa kaiken kukkia eikun kuuset kasvaa ja muista viis.
      Ai niin muista jos naapurin kuusi katuu omas talos päälle niin se menee omasta vakuutuksestasi. Laajaturva tietysti maksaa enemmän.

    • vaikka

      jotakin mukaa luonnolle ja kaikelle myrkyllistä litkua ja kaada niitten puitten juurille, kyllä ne kuolla kupsahtaa, ja sitten ihmettelet naapurisi kanssa että miten on mahdollista että puut on kuolleet.

      • SUOLAA

        SUOLAA


    • sontimaton tutilas

      olisko kenelläkään tietoa; voinko katkaista naapurin maalla kasvavan puun oksan; kun se alkaa ratkaisevasti haitata kulkemista omalle tontille????

      • puutarhaohjelmassa

        sanoivat, että naapurin puolelta ei saa katkaista mitään mutta kaikki mitkä tunkee omalle puolelle saa surutta katkoa jopa juuria saa kaivaa (omalta puolelta) oli puu kenen puolella tahansa. Rajalla olevat on aina tietysti hankalia jos naapuri oikein hankalaksi heittäytyy. Minä sain naapurin kanssa sovittua, että tehdään uusi nätti aita kun entinen oli ihan pee:stä, ei ensin suostunut mutta sitten se keksi, että jos minä maksan kulut niin sitten. Suostuin niin aita tuli ilman suurempaa tappelua =))


      • what?
        puutarhaohjelmassa kirjoitti:

        sanoivat, että naapurin puolelta ei saa katkaista mitään mutta kaikki mitkä tunkee omalle puolelle saa surutta katkoa jopa juuria saa kaivaa (omalta puolelta) oli puu kenen puolella tahansa. Rajalla olevat on aina tietysti hankalia jos naapuri oikein hankalaksi heittäytyy. Minä sain naapurin kanssa sovittua, että tehdään uusi nätti aita kun entinen oli ihan pee:stä, ei ensin suostunut mutta sitten se keksi, että jos minä maksan kulut niin sitten. Suostuin niin aita tuli ilman suurempaa tappelua =))

        Niiiiin?


    • tätisetä

      Toistan saman kuin osa vastaajista, että saat kaiken mikä tunkee omalle puolellesi poistaa ilman naapurin lupaa alkaen oksista ja häiritsevistä juurista. Tulkintaongelmia tulee vasta sitten, jos esim. kymmenen metrin korkeudella on männyn oksa eikä se varjosta (tällainenkin tapaus on tiedossa) tai haittaa muuten, mutta naapuri vaan periaatteesta haluaa oksat pois puoleltaan.

      Kannattaa naapurisovun nimissä ottaa asia ensin puheeksi ja tehdä asiallisesti selväksi, että olet pakotettu toimimaan etusi nimissä jos muuta ratkaisua ei enää synny. Samoin voisit, kuten täällä yksi vastasi fiksusti, myös tarjota rahoitus - tai talkooapua raivaustyöhön, koska joskus vastustus voi olla sitäkin ettei ole aikaa tehdä asioille mitään.

      Monelle on tärkeää näkösuoja, joten mieti sitäkin haluatko niin puut kuin puskat pois jos olette sitten kasvokkain kaikki kauniit kesäpäivät??? Ja aina voi istutella naapurin sotkujen eteen jotakin nättiä omalle puolelle.

      Mikään laki tai määräys ei pakota naapuria muokkaamaan tonttiaan muiden naapurien mieleiseksi, eikä valitettavasi ole toivomaasi rajalinjaa jonka sisällä saisi toteuttaa siisteyshaaveitaan (mietin millainen määrä neliöitä se on tontilta pois), mutta kukaan ei estä sinua nyppimästä kaikki epämääräinen mikä maasta alkaa nousemaan. Sitä ei missään nimessä saisi tehdä, mutta minä teen oman tonttinaapurini kanssa niin ja kylmän rauhallisesti venytän käteni hänen puolelleen koska naapurini ei kykene erottamaan kuusta koivusta saati ymmärtäisi tuhokasvien päälle, joista on pian ongelma koko lähiölle.

      • kyse?????

        Kaava alueesta niin ei saa kaataa ilman kaupungin lupaa mitään puuta.Ja Rakennus valvoja kertoo muuta tietoa kyseisestä asiasta.Paikka missä itse asun ,niin rajasta puoli metriäkummallekkin puolelle ei saa mitään aitoja rakentaa eikä istuttaa kasveja.


    • rajaongelmia

      Mulla on kanssa mökillä noita rajaongelmia naapurin kanssa, ei tykännyt kun aidan värkkäsin (omalle puolelle), ei tahdo aita oikein pysyä pystyssä, ja nyt on alkanut mökin takaa jo puutkin kaatuilla ihmeellisesti, pihakeinukin oli saanut osansa :D

      • Osaa......

        Ootko säkin ressukka saanut kommunistin naapuriksi,niitten pirujen kanssa ei voi pärjätä kukaan,on se huono aate,ja aatteen takana on aina kusipää.


      • mikkään nisti
        Osaa...... kirjoitti:

        Ootko säkin ressukka saanut kommunistin naapuriksi,niitten pirujen kanssa ei voi pärjätä kukaan,on se huono aate,ja aatteen takana on aina kusipää.

        Kun kunnollinen perussuomalainen ja paljon kouluja käynyt. Siis käynyt koulussa ja kursseilla.


      • kaalee
        Osaa...... kirjoitti:

        Ootko säkin ressukka saanut kommunistin naapuriksi,niitten pirujen kanssa ei voi pärjätä kukaan,on se huono aate,ja aatteen takana on aina kusipää.

        nahkapää on rasvapää elikkä kokkare


    • rakennuslaki

      määrää tietyn metrirajan, jonne puita saa istuttaa, olisikohan 1!½ metriä rajasta. Tarkista ja käy neuvottelut. Omin päin ei kannata ryhtyä toimimaan.

      • huomijoitsija

        Naapureilla näyttää olevan tapana istuttaa rajalle puita - esim. koivuja.
        Eipä kiinnosta heitä, mahtuuko puu kasvettuaankin viellä oman tontin sisään.

        Entinen villiintynyt pensaisto ei ainakaan sitä näytä tekevän.Rajavyöhyke ei ole tarkoitettu istutuspuuhiin.Varsinkaan, jos kasvuston annetaan levitä naapurin tontille saakka.


    • ...

      Kaikki annetut vastaukset väärin. Oikea laki on Laki eräistä naapuruussuhteista (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1920/19200026). Sen mukaan:

      8 §

      Se, jolle oman tahi nautintaoikeudella hallitsemansa maan käyttämisessä johtuu haittaa naapurin alueelta tunkeutuvista juurista, olkoon oikeutettu ottamaan ne pois. Sama olkoon laki sieltä ulottuviin oksiin nähden, ellei omistaja kohtuullisessa ajassa siihen kehoituksen saatuaan niitä poista.


      Eli juuret saa ottaa pois ilmoittamatta, mutta oksien poistamiseen pitää naapuria ensin kehottaa. Ei saa suoraan mennä katkaisemaan naapurin puusta kasvavia oksia. Eikä ole olemassa mitään suojavyöhykkeitä.

      • =rajaviiva

        Rajalle ei saa istuttaa puita tai muita ilman naapurin suostumusta.


    • dktkk

      Mulla on sellanen muistikuva/tieto/oletus että se on tollaset 70cm rajasta johon saa istutella näitä puita. Ja jos naapurin puun oksat rehottelee omalle puolelle niitä saa leikellä, mutta muuta tuhoa ei saa tehdä, esim kuten tuhota juuristoa.

      Korjatkaa joku mut jos olen kauheen väärässä.

      Kaikista parhainhan olis ollu jos olisit aikanaan soittanut vaikka kunnan rakennus tai mikä lie ympäristö asioita hoitavaan osastoon, kysynyt kuinka toi homma lainkirjaimen mukaan menee. Sitten todella JUTELLUT sen okt;n omistajan kanssa ensin pyytämällä lupaa, selittämällä asian, ja sitten jos asia ei perille mene niin kertonut mitä laki asiasta sanoo.

      Ymmärrän tosi hyvin sua, mutta ymmärrän myös okt omistajaa vituttaa että joku menee ja vaan leikkaa puita keskustelematta. Itse ainakin periaatteen takia harmistuisin.

      Voin muuten olla tosi väärässä mitä tossa kirjotin, edelleen... jos jollakin on parempaa/tarkempaa tietoa, korjatkaa ihmeessä. Paras on selvittää tosiaan soittamalla virastoon, ja kysymällä. Täällä tulee ihan laidasta laitaan näitä vastauksia, ja mikä niistä sitten on se oikea...

    • Naapurin kiusaama

      Raivostunut naapurista!!!!!! Voiko kukaan kuvitella minkälaista on kahdeksaakymmentä käyvän sairastavan pariskunnan asua naapurinsa kanssa joka pitää vain kesämökkinään taloaan ja kasvattaa ah niin kaunista pihlajaa rajalla
      kiusallaan kun ei ole sitä edes katselemassa nytkin oksat roikkuu täydessä marjalastissa meidän puolella ja se törky joka niistä putoo alas on melko kamala koska pihlajan lehdet putoaa vasta pakkasilla suoraan alas on kasvatettu korkea tuija-aita täysin omalle puolelle josta ei roskia tule silti pihlajan oksat on aidan yli siinä sitten vatut saa kyytiä kun ovat myöhästä lajia alkavat nyt kypsymään sekä vanhuksilla hommaa jos jaksaa siivota jälkiä vielä puhumattakaan valtavat koivut ja keväällä Lupiinimaa joka tulee aidan ali meidän perattavaksi siemenkotiakaan ei raski leikata pois että sillä lailla tunnelin rakennuttaja kiusaa äidin kanssa pelas kaikki hyvin mutta hän asuikin siinä ; toivon teiltä lukijat lohduttavia sanoja

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3505
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      83
      1640
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe