käytöshäiriö

mä vaan

Onko muita joilla lapsen diagnoosi käytöshäiriö?
Tiedättekö mistä se lapsenne kohdalla johtuu,onko siihen sanottu tai löydetty syytä?
Me emme tiedä,ja en tiedä mitä ajatella koko asiasta. Pitääkö tässä vaan itseään syyllistää ja miettiä mitä on tehnyt väärin. Parhaani olen tehnyt...

16

8284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jaana.K

      Tällaista ei pitäisi tapahtua, että papereiden saamisen jälkeen lähdetään etsimään vastauksia nettipalstoilta. Lapsenne lääkärin tulee selvittää, miten diagnoosiin on päädytty ja mitkä ovat heidän perusteensa. Potilaslaissa sanotaan, että hoidon tulee tapahtua yhteisymmärryksessä ja tämä koskee "loppupapereita" jos mitä. Paperiin ei saa tyytyä, jos siinä on virheitä ja jos sen sisällössä on epäselvää!

      Käytöshäiriö on aika tyypillinen tarkkaavaisuushäiriön liitännäisoireisto. Voisin kuvitella, että sen diagnosoinnissa on myös oma jatkumonsa. Olen ymmärtävinäni, että diagnoosi tuli teille yllätyksenä. Onko teillä ollut hankaluuksia tämän lapsen kanssa? Onko hän keppostelija tai räyhääjä tai muuten ajattelematon?

      Syyllistämään ei missään tapauksessa kannata ruveta. Silloin blokkaa kasvun mahdollisuuden ja omasta käyttäytymisestään oppimisen. Rangaistuskatsannossa menetelmä: "mene nurkkaan siitä ja mieti, mitä olet tehnyt väärin" on veret seisauttava. Henkilö, joka alkaa tällä tavoin käymään oikeutta itsensä kanssa ei välttämättä olekaan niin vastuuntuntoinen, kuin ensiajattelulla luulisi. Hän nimittäin voi ryhtyä prosessiin vain kaivellakseen itsestään vikoja. Vastuullinen vanhempi menee pidemmälle.

      Hedelmällisempää voisi olla miettiä, miten kukin on toisen käyttäytymiseen reagoinut. Ja koska tänään on taas eri päivä, tänään voi kokeilla toista toimintatapaa kuin eilen. Jos itsestä tuntuu siltä, ettei pysty omaa käyttäytymistä muuttamaan, voi puolison ottaa projektiin mukaan ja pyytää häntä auttamaan ennalta sovituilla apukommenteilla.

      Vai välittyykö kirjeestänne sellainen tunnelma, että teillä ei ole juuri lapsenne käytöksen kanssa ollut ongelmia?
      Ystävällisin terveisin
      Jaana.K.

      • mä vaan

        On lapsen kanssa ollut vaikeaa. Ollut aina haasteellisempi kasvattaa. Olen silti vastuuntuntoinen vanhempi vaikka tällä hetkellä itseäni syyllistänkin. Kai tää on alkujärkytys. Lääkärit eivät pystyneet sanomaan mitään tiettyä syytä,asiat on vaan kehittyneet niin,lapsi on ollut tavallaan aina "hankalampi tapaus" ja ollaan ehkä ajauduttu negatiiviseen kierteeseen. Jos ymmärrät kun puhutaan helpoista ja vaikeista lapsista. Meillä muut niin helppoja.


      • luonnollista,
        mä vaan kirjoitti:

        On lapsen kanssa ollut vaikeaa. Ollut aina haasteellisempi kasvattaa. Olen silti vastuuntuntoinen vanhempi vaikka tällä hetkellä itseäni syyllistänkin. Kai tää on alkujärkytys. Lääkärit eivät pystyneet sanomaan mitään tiettyä syytä,asiat on vaan kehittyneet niin,lapsi on ollut tavallaan aina "hankalampi tapaus" ja ollaan ehkä ajauduttu negatiiviseen kierteeseen. Jos ymmärrät kun puhutaan helpoista ja vaikeista lapsista. Meillä muut niin helppoja.

        että lastaan rakastava äiti tai isä syyllistää itseään tälläisessä tilanteessa. Olen nuoren miehen äiti, jonka pojalla todettiin skitsotyyppinen psykoosi. Siinä hötäkässä syyllisti omat vanhempanikin minut ja itse en ollut sen armollisempi. Nyt, kun toteamisesta on kulunut pari vuotta hoitava taho on useaan otteeseen sanonut: "Tämä sairaus ei ole kenenkään syytä". "Ei ole löydetty mitään millä minua voitaisiin syyllistää".
        Armahda itsesi syyllisyydestä. Olet tehnyt aikanasi valintoja, jotka olet silloin kokenut oikeaksi. Et varmasti ole halunnut lapsellesi mitään pahaa.
        Oma poika oli pienenä sellainen "hankala lapsi". Kukaan ei ottanut minua tosissaan, kun yritin hakea apua ja, kun tuli murrosikään kaikki räjähti. En tarkoita, että teille kävisi yhtä onnettomasti, mutta jotkut asiat ovat vain kuin kirjoitettu tähtiin. Jaksamista sinulle...


    • Se ilmenee

      Ja mitkä ovat oireet ??? lapsen ikä.. Kiitos =))

      • mä vaan

        Lyhyesti...oireet adhd:n tyyppisiä. Lapsi noin kuusi vuotta.


    • koodi on?

      Mä oon kans oikeesti käsittänyt, että käytöshäiriö on oire. Ei koskaan varsinainen diagnoosi. Katso papereiden lopusta se diagnoosikoodi ja etsi sitten googlesta icd ja katso mitä sanotaan?

      • hankalaa

      • Mut mee
        hankalaa kirjoitti:

        Rupes itteäkin mietittytään ja katsoi googlesta tota icd-juttua ja se oli just muuttunu 1.6 alkaen. Tiedän ettei sais linkityttää, mutta:

        http://edustapalvelin.stakes.fi:7783/codeserver_tuotanto/code-action.do

        Toivottavasti toi selkiyttää. Mua ei ainakaan, nyt tuntuu, että olinkin väärässä. Tai sit niitä on päivitetty ihan kunnolla;)

        stakesin sivulle ja hae sieltä kansainvälinen tautiluokitus ja sitte vaan niihin F alkuisiin. Mun tytöllä F80,2 tarkkaavaisuushäiriön lisäks.


    • Jaana.K

      Hei

      Olenko ymmärtänyt oikein, että lapsellanne todettiin käytöshäiriöitä, mutta ADHD:ta ei todettu?
      Jos haluat, voit kirjoittaa minulle myös suoraan
      [email protected]

      Ystävällisin terveisin
      Jaana.K.

    • mä vaan

      Sain selvennystä asiaan. Soitin lääkärille ja pyysin selvennystä asiasta,kun en ollut oikein tajunnut kaikkea tai kuullut,olin varmaan niin järkyttynyt. Koska olen jostain saanut sen kuvan,että jos lapsella on käytöshäriö niin se johtuu lapsen kotioloista,että ne olisi huonot ja sitä sit mietin että mikä meillä on niin pahasti pielessä. Mutta meidän kohdalla ei ainakaan ole siitä kyse. Olen ihan liikaa itseäni syyttänyt,tämän lapsen kohdalla vaan joudutaan toimimaan erilailla ja tarvitaan tukea muilta. Olen ollut vaan niin väsynyt,että olen ajatellut kaikki asiat hirveän negatiivisesti. Lapsellamme on adhd:n oireita,mutta ei diagnoosiin asti. Diagnoosi saattaa muuttua.

      • mä vaan

        Sanoivat että kotiolot meillä hyvät lapsille ja välit lapseen selvästi lämpimät. Meillä vaan on ollut välillä tosi raskasta lapsen kanssa koska lapsella paljon erityispiirteitä,paljon viittaisi myös autismin piirteisiin,mutta ei kuitenkaan diagnoosiin asti. Kehuivat kun olemme itse hakeutuneet tutkimuksiin,kun huomasimme,että lapsemme käytös ei ole enää ikään sopivaa ja että tarvitsemme tukea. Eiköhän tää tästä,elämä voittaa.


    • tällä tavalla

      Lapsellani on diagnoosina ollut monta vuotta käytöshäiriö adhd. Käsitykseni mukaan vaan joillakin adhd-diagnoosin saaneilla tulee kuvioihin tämä käytöshäiriö. Ei minua ainakaan ole koskaan syyllistetty käytöshäiriöstä eikä syitä ole kaivettu kotoa.

      Käytöshäirö on ollut meillä sellaista, että lapsi ei usko/tottele mitään. Hän haluaa päättää kaikki asiat itse, uhmaa kaikkia aikuisten ohjeita ja neuvoja. Joku voisi sanoa tähän, että ihan normaalia, jokainen lapsi kapinoi. Mutta jos tilanne jatkuu vuodesta toiseen eikä kyseessä ole mikään pieni uhmaikä, ei asiat ole oikealla kohdalla. Jos häntä ei totella, lapsi saa raivarin. Koskaan ei onneksi fyysisesti satuttanut minua äitiään, mutta saattoi purkaa vihansa hakkaamalla esim. veitsellä lattioihin, seiniin, huonekaluihin yms. Pienempänä vähältä piti tilanteita sisarusten kesken oli aika usein. Saattoi esim. kirveen kanssa jahdata veljeään tai ampua ilmakiväärillä.

      Nyt tilanne on lapsen myötä rauhoittunut. Hän on "alistunut" elämään aikuisten neuvojen ja ohjeiden mukaan, aggressiivisuutta ei ole enää. Hän kokee elämänsä turvalliseksi, koska hän on sisäistänyt, että hän on lapsi, joka ei voi ohjata omaa elämäänsä vaan hän tarvitsee aikuisen rinnalleen niin kuin normaalisti elämässä on.

      Myös minua on joka käänteessä "kiitelty" siitä, että itse olen hakeutunut lapsen kanssa hoitoon. Ja sitä hoitoa on kyllä saanut hampaat irvessä vaatia ja taistella sen puoleen. Rankkaa on ollut, mutta toivoa en ole koskaan heittänyt. Tiedän, että tällä lapsellani on edessä loistava tulevaisuus.

    • yh-äiti

      Hei.
      Meillä diagnoosina masennusoireinen käytöshäiriö.Poika ollut jo vauvasta saakka hankalampi tapaus,mutta olen kyllä hänen kanssaan pärjännyt.Päiväkodissa sitten niitä ongelmia ollut enemmänkin.Pojalle tehtiin 6-vuotiaana täydelliset psyk.tutkimukset, jonka seurauksena hän pääsi lastensairaalan päiväosastolle ensimmäisen luokan alkaessa.Nyt on siis eka luokka käyty sairaalakoulua ja saatu terapiaa ja erityishuomiota. Täytyy sanoa että rankkaa on ollut, mutta apua on saatu. Terapia jatkuu vielä ainakin toisen luokan ajan, vaikkakin koulua vaihtaa tuohon lähikouluun ESY-luokalle.
      Tällä vaan tahdon sanoa, että jos apua saa, se kannattaa ottaa vastaan.Parannusta tilanteeseen ei tapahdu hetkessä vaan se vie aikaa.Meillä esim. poika menee vasta nyt 7,5 vuotiaana sänkyynsä illalla ja pysyy siellä vain muutaman kehoituksen jälkeen kun ennen olen saanut istua sängyn laidalla jopa kaksi tuntia.Ei tää elämä vieläkään ihan helppoa ole mutta parannusta on tapahtunut.
      Ja ihan käytännön neuvona:pyydä lääkärintodistus ja hae lapsen hoitotukea jos joudutte kuljettamaan lasta tutkimuksiin/terapioihin tms. lisätietoa saat KELAn sivuilta netistä.
      Jaksamista:)

    • pojan opettaja

      diagnosoi ADHD:n toisella luokalla. Kutsui meidät vaimon kanssa oikein pakeilleen ilmoittaakseen havainnosta. Kysyin miten ilmenee. Pojalla on pulpetti sekaisin! Tiedustelin edelleen, onko opettajalla ammatillista pätevyyttä tehdä ko. diagnoosi. Oli varma asiastaan, koska oli lukenut "monisteista"! Esitin, että konsultoidaan alan ammattilaista ja jos hän diagnosoi jotain, niin laaditaan hoitosuunnitelma. Yllättäen ongelmat haihtuivat ja asia jäi siihen.

      Hitto! Täytyy vain todeta, että omalla 70-luvun ala-asteen luokallani itseni lisäksi reilut puolet pojista ja muutama tyttö olivat varmoja ADHD-tapauksia. Kumma, että meistäkin on tullut kunniallisia veronmaksajia.

    • oireita oli??

      Millaisia oireita teidän lapsella oli kun lähditte hoitoa hakemaan....??

    • Annukka Tytti

      Minulla diagnosoitiin 6-vuotiaana ADHD ja käytöshäiriö. Sanoisinpa kokemuksen kautta, että toimintaterapiasta voisi olla hyvinkin apua joidenkin tapausten kohdalla. Omat oireeni olivat sellaisia, että juutuin liikaa kaikenlaisiin sääntöihin ja rutiineihin, kuten vaadin että jokaisen henkilön on sanottava: "ole hyvä", kun sanon kiitoksen ruokapöydästä noustessani. Jos sääntöjä ei noudatettu, raivostuin ja aloin itkeä sekä huutaa (vaikka olisin sanonut "kiitos" yhteensä 9 kertaa ruokapöydästä noustuani). Terapeutti antoi minulle erilaisia harjoituksia, joiden kautta pystyin esim. harjoittelemaan muiden ihmisten tunteiden tunnistamista yms. Myös pakonomaisista rutiineista on ollut helpompaa luopua iän ja kehityksen myötä, tai ainakin kun on oppinut perustelemaan toisille ihmisille sanallisesti, miksi ei pidä heidän toiminnastaan tai on itse eri mieltä. Tunneilmaisujen rakentavampaa ilmaisemista on siis hyvä harjoitella tietoisesti jonkun toisen henkilön kanssa; päiväkirjaa kirjoittamalla tai jotenkin muuten, koska käytöshäiriö johtuu yleensä juuri vaikeuksista ilmaista omia tunteitaan normaalisti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5056
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1462
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe