AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Betonipatsaan muotti?

Betonipatsaan muotti?

6 Vastausta 4 176 Lukukertaa
Täällä kun on näin paljon kekseliästä ja tietävää porukkaa, niin löytyisiköhän teiltä ideoita siihen, kuinka ja mistä materiaalista voisi tehdä valumuotin betoniveistosta varten?

Tuolla pari viestiä aikaisemmin (LASIMUOTOILUA)aikaisemmassa joku oli maininnut metallivaluihin soveltuvan hiekkamuotin. Kyselin lisää aiheesta eli mistä netistä/kirjasta löytyisi tietoa vesilasi-hiekkamuotin valmistuksesta ja käytöstä (perusperiaatteet).

Rakennuksillahan tehdään valuja. Mahdetaanko siellä käyttää jotakin ainetta/kalvoa muotin pinnassa, jotta se irtoaisi hyvin valmiista pinnasta? Sellainen hämärä mielikuva on jostakin jäänyt.

Pitäisikö tehdä ensin savesta valmis esine ja sitten vaikka valaa kipsi sen ympärille. Siinäkin sitten varmaankin laitetaan jotakin ainetta pintojen väliin, jotta irtoaisi muotista.

Sitten, kun muotti on valmis, niin halkaistaanko se esim sahaamalla kahtiasen jälkuun, kun savi olisi poistettu? Muottia voisi sitten käyttää useamman kerran.

Tietenkin yksi vaihtoehto on tehdä veistos suoraan metalliverkon ja rautojen ympärille. Valamalla kuitenkin voisi tehdä useamman samanlaisen kappaleen.

Kaikki vinkit ja ideat tervetulleita!

muotti

Ehdotus. Tee ensin yksi malli betonista,jos on ulokkeita tarvitaan jotain tukirautaa,massiivisessa ei.pinaa voi kasvattaa voi kasvattaa ohutlaastilla pikkuhiljaa.seuraavana päivänä voi hioa tai kaapia.Kun kaikki on valmista.öljyä pinta jollakin mihin urataani ei tartu. vaaahdota uretaanista muotti.

Niinpä tietysti!

Uretaanimuotista kannattaakin varmasti aloittaa. Kevyempi ja helpompi leikata. Eipä vain tullut mieleeni. Täytyy ihan käytännössä sitten testailla siihen tarttumatonta ainetta tai materiaalia, joka irtoaisi myös betonista. Kiitos neuvostasi!

kipsi

Kipsimuotin voi hyvin käyttää betonivaluun.
Betoni on kuivattava hitaasti, ja kipsimuotinkin on syytä olla kostea valettaessa.
Olisi hyvä opetella tekemään nk. kappalemuotti, joka tehdään esim. saven päälle pala kerrallaan.
Jokainen osa on suunniteltava "päästäväksi", jotta se irtoaa. Kuvan veiston oppaat kirjastossa.
Ja on olemassa muottiaineita, silikoneja ja muoveja, jotka voi sulattaa..ovat pehmeitä ja joustavia, mutta eivät välttämättä parhaita mahdollisia raskaalle betonille.Sitäpaitsi kipsi lienee halvinta ja käyttäjälleen turvallisinta.
Kipsiä voi vahvistaa kankailla ja katiskaverkoilla, harjateräksellä.

Valuhommiin!

Betonipatsaan muotti

Jos laminoi uretaanimuotin pinnan lasikuidulla, niin sillä voi tehdä määrättömästi patsaita. Laminoi
vain yksi mattokerros pintaan, kuivata ja sitten
lisäkerrokset. Hio ja käytä öljyä irroituksen
helpottamiseksi.

Teräsmuotti

Jos patsaasi / valusi on muodoiltaan yksinkertainen ja pelkistetty sen muotiksi voisi soveltua teräksestä hitsaamalla valmistettu muotti.
Teräsmuotin etuja, kestävä, pinnat sileät, öljyttynä valu irtoaa helposti, suht edullinen ja helppo valmistaa.

Olen nähnyt betonista valmistettuja puutarhakalusteita ja somisteita. Miksei valamalla voisi valmistaa vaikka aitaelementtejä ja portin tai valaisimen pylväitä.

Näköispatsaan valmistaminen voisi olla sitten jo vaikeampaa.

Kirjoitellaan...

eikun patsaan suunnitteluun

Nyt on sen verran hyviä neuvoja koossa. Ei muuta kuin odottelen kesää, jotta pääsen kokeilemaan niitä käytännössä. Varmaan melkoista puuhastelua, ennen kuin oppii parhaan tekniikan. Niihän se on aina. Ilman näitä vinkkejä olisin ollut ihan hukassa. Kiitos kaikille taitajille ja tietäjille kautta Suomenmaan!
 /   /  /  / Betonipatsaan muotti?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta