KAINUUn muinaismuistolöydökset

Onko niitä ?

Joku taisi mainita Kemijoen Taivalkosken kivimuurin. Mutta onko esim. muinaislinnoja, hautoja, asutuspaikkoja tms. muita löytynyt ja onko niistä olemassa tutkimustietoa ?

Kiinnostaa tuo ottia tuota tuokin asia, kun oman isäni sukujuuret 1600-luvulle asti kirkonkirjoissa Kuusamo-Posio-Rovaniemi-Ranua- akselilla. On niitä kuuluisia Määttä-sukuja Kuusamosta. Kuulemma 10 Kuusamolaista tulee 12 Määttää vastaan (heh).

6

1237

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olen käynyt siellä itsekin...

      Siellä on semmoinen rotko nimeltään Korouoma.
      Sehän on tietty luonnonmuodostelma suureksi osaksi... mutta pistetääs tähän vettä myllyyn. En tiedä paikan historiaa.

      Monet vuorikiipeilijät tietävät paikan ja kiipeilevät talvella jäistä pystysuoraa kiviseinää pitkin. Ihan kuin sen edustalla olisi kiviröykkiöitä kuin hakattu jostain seinästä irti...Eli onko siellä ollut kivilouhos ihan tässä nykyaikana ?..

      Mitäs jos se onkin ollut esihistoriallisen ajan avokivilouhos, josta materiaali on saatu ympäristön rakennelmien tarpeisiin sinä aikana? Rotkostahan tietty on ollut vaikea kiveä kuljettaa ylös mutta noin ajatuksena sen ajan ihmiselle helpompi kiveä louhia rotkon seinästä kuin tasaiselta maalta... Näin ollen eteenpäin vietynä.. Löytyisikö Posion tai Kuusamon alueelta kivisiä rakennelmia joita tutkia ?

      No kaikki nyt nauravat partaansa.. eikä siinä mitään.. Tämä oli vain puhdasta kahden pienen herneen kokoisten kokoista ja tasoista herneaivon työskentelyä ja spekulaatiota eikä tiedettä missään määrin. Olisihan minun pitänyt tutkia ko. paikan tausta ennen näitä huteria heittoja... Tiedän.

      Mutta mutta.. tarkoitus oli herätellä ihmisiä ajattelemaan mitä kaikkea näkyvän pinnan alla voisi olla. Löytyihän Bosniasta kukkulan alta pyramidi.. Kannattaisiko jo tunnettuja jylhiä näkymiä tai maisemia Kainuussa tutkia tarkemmin kuin tähän asti ?

      Ja arkeologiallahan ei Suomessa rikastu.. Joten miksi se ylipäänsä kiinnostaisikaan tutkijoita. Laitetaan jotain palkkioo peliin niin olis kyllä eritatsi lähteä samoilemaan nykyisiin erämaihin.

      Kukapa esim. olisi uskonut että sademetsien keskeltä Brasiliasta aivan huitsin nevadasta löytyisi samanlainen rakennelma kuin englannin Stonehenge ?

      No eipä tässä muuta.. Leipätöitä pitäis tehdä tässä ja kannattaakin näillä eväillä...

      • osuu ja uppoaa

        heh heh.

        spekulaatiokin on vaikee laji huomaan. sun louhokset korouomalla voit heti pistää normaalin rapautumisen ja eroosion piikkiin. vai pyramidejako odottelet löytäväsi kainuun korvista? kannattaa muistaa, että luonto kasaa myös kiviä röykkiöihin, eli kaikki kasat eivät ole ihmisen tekemiä...

        ja jos arkeologialla ei suomessa rikastu, niin eipä kyllä missään muuallakaan. Eikä tutkimuksella ylipäänsä. tutkimusta ei tehdä rikastumismielessä, ja arkeologia ei kaipaa freelance aarteenetsijöitä maastoa penkomaan. sitä paitsi, suomessa nuo 'aarteet' ovat melko harvinaisia.

        keskity nyt niihin leipätöihisi.


    • Johdatus Kuusamon historiaan
    • ,,,,,,,,,,,,,,,,

      Onhan sieltä Kainuustakin kaikkea jännää löytynyt. Esimerkiksi Suomen vanhimpia asuinpaikkoja löytyy Kajaanista ja Suomussalmelta. Lisäksi Kajaanista on muistaakseni löydetty Suomen vanhin raudanvalmistuspaikka. Hossassa on komeat kalliomaalaukset, Värikallio. Kuusamo ei Kainuuseen kuulu, mutta kun sen mainitsit niin sieltä mainittakoon parit komeat hopea-aarteet ja lappalaisnoidan haudat. Tutkimustietoa on olemassa. Paikallisista kirjastoista löytyy varmasti aihetta käsitteleviä kirjoja, esim. paikallishistorioita on tehty varmaan kaikista kunnista.

      Muinaislinnoja ei tietääkseni ole näin pohjoisessa. Eri ikäisiä asuinpaikkoja ja hautoja löytyy kaikkialta Suomesta.

      • hutkivatutkiva

        kyllä siellä kainuussa on asutusta ollut kivikaudelta saakka. vähän jos vaivautuu perkaamaan kirjaston puolelta, jo alkaa löytymään. ja vielä enempi jos vaikka menee ja tutustuu yliopistojen arkeologian laitosten kaivauskertomuksiin.


    • Jänkäjoose

      Kainuun muisnaislöydöt - lukunottamatta kivikautisia joista ei tiedetä - ovat peräisin saamelaisasutuksesta. Kainuu ja Kuusamo oli 1600 -luvulle asti saamelaisaluetta joista myös Määtät periytyvät. Kainuun Kiannanjärven rannoilla on tutkittu paljon kivikautista asutusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe