Oriit

lillikka

Olen monessakin paikassa nähnyt kirjoitettavan, että oriit olisivat jotenkin luonnevikaisia ja luonnostaan agressiivisia. Omasta mielestäni vasta vääränlainen kohtelu/koulutus tekee oriin (tai minkä tahansa hevosen) hankalaksi käsitellä. Mielipiteitä?

20

2382

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jebulis^^

      Ei mustakaan oriit oo mitään vihasia.. Kaikki mu ntapaamat orit on kilttejä eikä tee mittän ehkä taluttaessa nyt vähän villeja mutta...

      Eräs arabi orikin on tosi kiltti ei tee mittään koskaan sama juttu yks toinen ori. Muihin en oo niin tutustunut mutta ei ne ikinä oo kelleen mitään tehny jos joku on karsinan eessä.

      Ja jos otain heppaa käsitellään väärin niin sillonhan siitä tulee vihanen eikä luonnostaan.

      • ihan aiheestahan sitä varotellaan että oriit on hankalia käsitellä. tosin mielestäni yleistetään liian helposti. kaikki oriit ei ole hankalia käsitellä. yhtälailla huonosti pidetty tamma tai ruuna on hankala käsitellä.
        oriilla nyt vaan sattuu olemaan se "miehinen elämä" minkä takia varotellaan. kun oriit kuitenkin haastaa huomattavasti helpommin riitaa muiden hevosten kanssa (vrt. kaks oria samassa tarhassa, kun taas kaks tammaa/ruunaa ei tappele) ja sitten on se riski että jos ori pääsee vapaaks ja lähellä on esim kiimanen tamma niin etpä sitä oritta sen tamman selästä ihan hevillä (saati rokilla tai popilla ;D okei oli huono myönnän) pois nosta.. ja sitten onkin tamman omistajalla ei niin kovinkaan paljon toivottu varsa seuraavana kesänä..

        mutta itse olen törmännyt lähinnä vain kiltteihin ja "ei luonnevikaisiin" oreihin. yhden oriin kanssa kerran oettiin yhteen mutta sen jälkeen kun se episodi oli loppunut ori kulki vieressäni ihan kiltisti eikä edes yrittänyt temppuilla. oriin kanssa pitää olla huomattavasti määrätietosempi, mutta loppu viimein ori on huomattavasti helpompi käsitellä kun esim tamma...


    • ..ovat luontaisesti laumassa lauman suojelijan roolissa. Siksi ne voivat olla vaistojensa takia hyökkäväämpiä..tai siis puolustavat helpommin itseänsä sekä laumaa..ja ainoana hevosena oria ei tulisi koskaan pitää..Silloin se ei saa koskaan levätä suojeluvaistonsa kanssa vaan sen kroppa ja mieli käy kierroksilla koko ajan, siitä tulee ylistressaantunut.
      Mutta on olemassa kilttejä oreja kun niitä vain osaa käsitellä oikein. Tammojen perään ne höyryävät ikuisesti ja siksi voivat olla raisuja käsitellä.
      Mutta olet oikeassa ihmisen käsittelyllä on asiaan surin vaikutus..

    • TiD3

      käyn yhdellä yksityistallilla jossa on vain yksi hevonen joka on ori. Sen nimi on Topi ja se on SUPER kiltti. Kiltein hevonen jota ikinä olen hoitanut ja ratsastanut. Se tulee luokse kun kutsuu nimeltä ja sitä pystyy aivan huoletta taluttamaan riimunnarun päästä ilman että se karkaa. Mielestäni on siis väärin että OREISTA sanotaan että ne ovat agressiivisia.

      • ja sinä varmaan tämän perusteella tiedät että oriit on helppoja käsitellä. tuodaampa siihen talliin muutamaks viikoks kiimainen tamma niin huomaat että ori toki tulee luokse edelleen kutsuttaessa, mutta käytös on huomattavasti agressiivisempaa.


      • raveista
        joss3 kirjoitti:

        ja sinä varmaan tämän perusteella tiedät että oriit on helppoja käsitellä. tuodaampa siihen talliin muutamaks viikoks kiimainen tamma niin huomaat että ori toki tulee luokse edelleen kutsuttaessa, mutta käytös on huomattavasti agressiivisempaa.

        kun tamman omistaja höyrys että varokaa mulla on tamma kiimassa,älkää tulko lähelle.johon orin pitäjä vastas että mullapa ori on jatkuvasti valmiudessa.
        joo talviaikaan ne orit yleensä on lupsakoita,mutta keväällä ja kesällä ravipaikoilla kaikki orit pörhistelee ja kiljahtelee kaikille.ja minkäs ne hormooneilleen mahtaa,moni kilttinä pidetty ori on kuitenki syystä tai toisesta saanut äkkiarvaamatta sen hepulin,jossa varomaton käsittelijä on pahimmassa tapauksessa päässyt hengestään.ymmärtäähän tuon kun kiimaisia tammoja pyörii ympärillä ni turhautuuhan ne,ja ihminen on sitten se kohde johon se patoutunut paine puretaan.


    • vv&s

      Meillä itsellä on kylmäverinen pojanjössikkä, painoa vaivaiset 800 kiloa... Ori oli meillä 4 kuukautta yksin ja kaikki meni loistavasti, poika oli melkeinpä laiska.

      Hevosen yksinolo teki pahaa itselle, joten päätimme ostaa sille kaveriksi ruunan. No, ei löytynyt ruunaa, vaan tamma. Kun tamma tuli talliin, heräsi orikin eloon. Viikon verran meni höyrytessä ja sen jälkeen poika on ollut kutakuinkin oma itsensä. Koskaan ei ihmiselle ole ilkeä ollut. Tamman perään huutelee ja tanssahtelee, mutta meillä hevosen luontainen käytös ymmärretään ja tilat on rakennettu sen mukaisesti. Ongelmia ja vaaratilanteita ei ole tullut, vaikka yhdessä maastoilevat kiima-aikaankin, menevät kentällä toistensa ohi jne... Meillä ei toistaiseksi ole tallissa muita oreja, joten pojan ei ole tarvinnut laumaansa toiselta orilta suojella.

      Kyllä orit ovat hyvätapaisia siinä missä tammatkin, tai ruunat. Hevoset vain käyttäytyvät eri tavalla ja niitä tulisi ymmärtää ihan yksilöinäkin.

      • OHQ <3

        Moikka vaa orit ei oo aina villei ettäs tiiätte :)


      • No en tiiä
        OHQ <3 kirjoitti:

        Moikka vaa orit ei oo aina villei ettäs tiiätte :)

        Orit on luonnostaan vähän villejä. Ei kaikki kuten tiedämme. Tietysti jos kiimasia tammoja on lähellä niin alkaa ori vähän temppuilla (ja taas ei kaikki). Yleensäkkin orit ovat tammojen perään ja muut orit on niin sanottuja "vihollisia", mutta jos ovat tuttuja eivat pitäisi olla hirveitä tappeluita tai sitten on riippuu oreista. Tiedän että olen surkea selittämään niin toivon kaikkien ymmärtävän ettää kaikki orite eivät ole "villejä" tai huonotapaisia.


      • orikaveri
        No en tiiä kirjoitti:

        Orit on luonnostaan vähän villejä. Ei kaikki kuten tiedämme. Tietysti jos kiimasia tammoja on lähellä niin alkaa ori vähän temppuilla (ja taas ei kaikki). Yleensäkkin orit ovat tammojen perään ja muut orit on niin sanottuja "vihollisia", mutta jos ovat tuttuja eivat pitäisi olla hirveitä tappeluita tai sitten on riippuu oreista. Tiedän että olen surkea selittämään niin toivon kaikkien ymmärtävän ettää kaikki orite eivät ole "villejä" tai huonotapaisia.

        Ori on hevonen siinä missä muutkin, jotkut ovat tosi helyydenkipeitä.


    • joku vaan....

      kaksi 4v ori-poikaa ja ovat kyllä ihan tossuja. tosin tammojen perään pitää huudella mut muuten ei valittamista. :) helppoja käsitellä, harjtaan irrallaan karsinassa jne.

    • eeemppuuu

      Yhdeltä tallilta, jossa käyn, löytyy kaksi suokkioria. Molemmat hyvin kilttejä, koulutuksessa toinen 5v ja toinen 3v. Kuitenki vaan se vanhempi on ees hieman tammojen perään, sillä kävelin suokkitammani kanssa orin ohi, kun sitä talutettiin vastaan, vain tamma reagoi. Eli siis kaikki "oreja on vaikee käsitellä" puhe on pelkkää harhaa, tai siis voihan ori tosiaan olla tosi agressiivinen ja sillain, mut ei se oo siitä, et kyseessä on ORI. Se on siitä kohtelusta. Itseasiassa nuoremman orin seurana oleva ruuna (juu, RUUNA ft. ORI, molemmissa tapauksissa ja toimii) on paljon agressiivisempi ja vaikeempi käsitellä kun itse ori. Että juu nääs. :))

      • nih.

        omia hevosia on neljä joista laumanjohtaja on ori, ja herra on porukasta parastapaisin :) nyt omalla tallilla ei tammahälinää kamalasti ole, mutta vanhalla tallilla seitsemän tammaa eikä meillä koskaan ollut mitään ongelmia käsittelyssä, tammojen omistajilla sen sijaan oli hermot kireällä kun kiimasi koko ajan ja muuttui hyökkääviksi. mutta eihän se orin vika ole että se on mikä on ;) kisapaikoilla hörisi ja kuumui, mutta hei, se kuuluu asiaan. oma mielipide on että tammat on yleisesti ottaen kaikista hankalimpia käsitellä, oli lähistöllä oreja tai ei.


    • Oriiriri

      Mulla on vuokrahevonen, joka on ori. Sitä voisi kyllä luulla ihan ruunaksi, niin kiltti se on. Helppo A luokan poni. Tosi leppoisa ja kiltti (: Olen samaa mieltä teidän kanssa.

    • orikaveri

      Orit ovat parhaita, ja uskollisimpia.

    • orikaveri
    • miljA!

      Yksinkertaisesti selitettynä: Oreilla on vain voimakkaampi sukupuolivietti, ja niillä on luontainen tarve puolustaa omaa laumaa muilta oreilta, sekä jatkaa sukua.
      Sen takia orit ovat "villimpiä".

    • orien ystävä
    • orikaveri

      Joo vielä on halut tallella.

    • upp

      up

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3505
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      83
      1640
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe