Keuhkosyöpään kuoleminen

pelottaa

Isäni, 63v, sairastaa keuhkosyöpää, on sairastanut pari vuotta. Lääkäreiden mukaan elinaikaa on jäljellä "kuukausia". Isä on 5 kuukaudessa huonontunut todella paljon, kivut on kovat, hengittäminen vaikeaa, ruokahalu on huono. On laihtunut yli 20 kiloa. Kipulääkkeitä annetaan koko ajan enemmän ja vahvempia. Happipullo on myös käytössä. Tähän mennessä hän on ollut vielä terävä ja huolehtinut itse asioitaan mutta nyt on alkanut mennä sekavaksi, ei muista kaikkia päiviä ja elää välillä menneessä. Ei enää jaksa juurikaan olla jalkeilla eikä edes paljon istua. Onkohan tämä nyt jo lopun alkua? Kuinkahan kauan voi mennä vielä?

Itseä pelottaa että millainen loppu on. Pelkään että hän esim tukehtuu ja joutuu kärsimään kovasti. Onko muilla kokemusta läheisen kuolemisesta keuhkosyöpään? Olisi helpottavaa kuulla mitä vain kokemuksia ja ehkä neuvoja. Lääkärien vastaukset ovat aika ympäripyöreitä ja sanovat että kipua ei tarvitse kärsiä mutta isä kyllä kärsii.

11

10595

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voimia sinulle

      Minulla ei ole läheistä kuollut keuhkosyöpään äitini kuoli mahasyöpään kipulääkkeitä paljon ja viimeisen viikon kipupumppu. Katsoin ohjelman terhon saattohoito kodista, siinä oli loppuvaiheen hoitona nukutus. Mielestäni aika armeliasta jos kivut on kovat ja vielä vaarana tukehtua.
      Voit varmaan kysyä näistä vaihtoehdoista. Voimia sinulle elät raskaita ja vaikeita aikoja

    • eeva-maija

      isäni kuoli keuhkosyöpään. Pelkäsi tukehtumista ja niin me lapsetkin pelättiin millainen loppu tulee olemaan. Kuolinpäivänään aamulla vielä jutteli, iltapäivällä alkoi vajota tajuttomuuteen ja illalla kuoli rauhallisesti. Olimme helpottuneita ja saattohoitokodin hoitajat sanoivat että yleensä käy juuri näin, muut elimet esim. sydän pettää ja loppu on helppo.

    • lähiaikoina

      Lehdestä erään saattohoitokodin johtajan haastattelua. Hän sanoi, että juuri joku keuhkosyöpäpotilas oli ollut huolissaan tukehtumalla kuolemisesta, mutta lääkäri sanoi lohduttaneensa, että voidaan käyttää nukutusta ja potilas oli heti rauhoittunut. Se nukutusmahdollisuus ei varmaankaan ole valitettavasti kaikkialla käytössä. Lohduttava tapa kuolla.

      Tuttuni pappa kuoli tukehtumalla keuhkokuumeeseen. Tunnin verran oli erittäin tuskainen ja sitten kuoli. Kamalalta kuullosti. Repi paitansakin auki.

      Sitä nukutussysteemiä ollaan nyt ajamassa yleisemmäksi. Mielestäni erinomainen tapa.

      Toivotan sinulle jaksamisia. Todella rankkaa sellainen sairastaminen ja kuoleminen.

    • *surullinen*

      Minun isäni kuoli mahasyöpään, joka levisi keuhkoihin ja maksaan. Olin vierellä kun hän kuoli ja näin miten hän yritti viimeisillä voimillaan vetää henkeä. Hän oli juuri saanut suuren morfiiniruiskeen ja hoitaja varoittikin että se saattaa lamaannuttaa hengityksen. Kuitenkin hänen kipunsa olivat niin suuria ennen sitä, että haluan uskoa että morfiinin takia hän ei tuntenut kipua missään, keuhkoissakaan kuolemansa hetkellä. Kuitenkin mietin montako minuuttia hän oli elossa sen jälkeen kun hengitys lakkasi. Kuuliko puhettani? Lääkäri tuli paikalle toteamaan hänen kuolemansa vasta parinkymmenen minuutin päästä.

      Kipu on pahinta, siksi kannattaa vaatia kipulääkistystä niin paljon kuin mahdollista, vaikkei se kaikkia kipuja poistakaan.

      Tuo nukutus olisi ollut armeliasta minunkin isälleni, mutta sellaisista vaihtoehdoista ei ollut mitään puhetta enkä minäkään ollut niistä kuullut.

      Kukaan ei voi tietää kuinka kauan menee isäsi kohdalla. Riippuu vähän syövän laadustakin. Minun isälläni se oli ärhäkkää lajia ja hän meni äkkiä. Vuosi sitten emme kukaan edes tienneet hänen olevan sairas, eikä hänellä olut oireita. Nyt häntä ei enää ole.

    • skäribo

      Sen sijaan keuhkosyöpää yleisempi tupakkasairaus keuhkoahtauma kirjaimellisesti tukehduttaa kuoliaaksi.

      Isäsi on varmasti hyvässä hoidossa. Syöpäpotilaita on vihdoin alettu Suomessakin hoitaa hyvin, ja riittävällä kipulääkityksellä. Täysin kivutta ei kukaan synnytä, eikä syöpään kuole, mutta paljon voidaan tehdä. On myös hyvä, että olet valpas, ja pidät varmasti sairaalan kiireessäkin isäsi puolia. Valitettavasti omaisten aktiivisuuttakin usein tarvitaan.

      Monissa tapauksissahan voidaan myös antaa kipulääkepumppu mukaan, jolloin potilas voi kuolla rauhassa kotonaan, rakkaittensa ympäröimänä.

      Voimia.

    • ei tarvitse enää pelätä

      Kiitos kaikille teille vastauksista. Tänä yönä isä sitten kuoli. Alkuillasta tuli tosi vaikea hengenahdistus ja keuhkopöhö, keuhkot alkoivat täyttyä nesteellä ja sydän heikentyä. Saatiin elvytettyä vielä. Laitettiin nesteenpoistolääkettä, kortisonia, beetasalpaajia, nitrotippa, morfiinia ja mitähän vielä. Oli tuskainen mutta koko ajan tajuissaan. Vähän pystyi tilanteen rauhoituttua puhumaan.

      Nyt lääkäri soitti että isä on kuollut. Rauhallisesti oli nukkunut pois. Tajuissaan oli ollut loppuun asti. Nyt on tuskat sitten loppuneet ja isä on päässyt lepoon. Harmittaa kun en ehtinyt katsomaan, aamulla oli tarkoitus lähteä ajamaan sairaalaa kohti.

      • Raila

        Otan osaa suureen suruusi.
        Isälläsi on nyt hyvä olla, kun pääsi tuskistaan. Nuorihan hän vielä oli, mutta jokaisella meillä on aikamme täällä.
        Harmi todella, kun et ehtinyt pitämään isääsi kädestä, mutta älä sitä murehdi. Kaikella on tarkoituksensa.
        Voimia ja jaksamista sinulle.


      • *surullinen*

        Otan osaa suruusi. Oma sinäni kuoli tasan viikko sitten. Luulen tietäväni miltä sinusta tuntuu nyt,mutta lohdutuksena voin vain sanoa että yksi viikkokin eteenpäin helpottaa hieman, ainakin ajoittain.


      • otan osaa

        Voi ei, otan osaa. Surullista. Varmaan sinua painaa, että et ehtinyt olla paikalla juuri silloin. Se on tietenkin ikävää, että aina se ei ole mahdollista, mutta isäsi oli varmaankin onnellinen kumminkin, että tuit häntä ja ylipäätään olet olemassa ja hänen elämänsä jatkuu sinussa. Jos ei ollut tiedossa, että juuri silloin kuolee, niin olisi ollut vain sattumaa, että olisi osunut oikeaan aikaan paikalle. Ilmeisesti kuitenkin kuoli sitten aika yllättäen.

        Minun serkuilleni kävi siten, että lääkärit sanoivat serkkujeni neljännen sydänkohtauksen saaneesta isästä, että kriittisemmät hetket tulevat vasta parin päivän päästä ja serkut ajattelivat olla vuoteen vierellä silloin ja keräsivät voimiaan kotona. No sitten setäni kuitenkin kuoli seuraavana yönä nukkuessaan. Kukaan monesta lapsesta ja aikuisesta lapsenlapsesta ei ollut paikalla eikä vaimokaan.

        Onneksi isäsi kuvauksestasi päätellen sai loppuun asti todella tehokasta hoitoa. Toivotan jaksamisia. Kamalaa, kun elämä on luopumista. Kurjaa, kun täytyy kuolla.


    • yskien

      Kaikella on tarkoituksensa.Jokainen meistä lähtee ennemmin tai myöhemmin.Tämän asian kun emme itse voi päättää eikä kukaan muukaan maanpäällä.Ymmärtääkseeni keuhkot lakkaavat toimimasta.Yksin olemme tänne tulleet ja yksin lähdemme.Jokainen vuorollansa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3990
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3822
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      606
      3784
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      17
      2478
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      73
      2368
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      329
      2007
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1990
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      188
      1829
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1519
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1382
    Aihe