Lesitiini soijalesitiini ja sen hyödyt

Bulkkinen_

Lesitiinilähteet

Lesitiinin fosfolipidit ovat ns. rakennelipidejä eli niistä rakentuvat kaikki solukalvot, sekä ihmisillä, eläimillä että kasveilla.

Lesitiiniä eristetään kasveista, pääasiassa soijakasvista, ja eläimistä, kananmunien keltuaisesta tai eläinten (sika, nauta, poro) aivoista, selkäytimestä ja keuhkoista. Eniten käytetty on soijalesitiini jota myydään 100% soijalesitiinirae muodossa, raaka-aineen helpon saatavuuden ja edullisen hinnan takia.


Taulukko. Kasvi- ja eläinlesitiinien fosfolipidikoostumus.

soijalesitiini:
Fosfatidyylikoliini 30%
Fosfatidyylietanoliamiini 22%
Fosfatidyyli-inositoli 18%
Glykolipidejä 14%
Sfingomyeliini -
Fosfatidihappo -
   
munalesitiini:
Fosfatidyylikoliini 70-80%
Fosfatidyylietanoliamiini 15-20%
Fosfatidyyli-inositoli -
Glykolipidejä -
Sfingomyeliini 2,5%
Fosfatidihappo -
   
eläinlesitiini    
Fosfatidyylikoliini 10-30%
Fosfatidyylietanoliamiini 30-40%
Fosfatidyyli-inositoli 10-20%
Glykolipidejä -
Sfingomyeliini 15-20%
Fosfatidihappo < 7%


Lesitiinin vaikutukset:

Lesitiinien tärkeimmät komponentit ovat fosfolipidit, jotka muodostavat solumembraaneja ja ovat välttämättömiä kasvulle, kehitykselle ja solujen normaalille toiminnalle. Tämän lisäksi fosfolipidit ovat tärkeitä lipoproteiinien ja sappinesteen komponentteja.


Lesitiinin tehtävät elimistössä:

säätelee rasvojen kulkua elimistössä
veren rasvoja kuljettavien lipoproteiinien oleellinen osa
kaikkia solujamme ympäröivien solukalvojen tärkeä rakenneosa
lesitiinin koliinista muodostuu hermoimpulssin kulkuun tarvittavaa asetyylikoliinia
lesitiini toimii välttämättömien rasvahappojen (linolihapon ja alfalinoleenihapon) ja sitä kautta hyvien prostaglandiinien lähtöaineena


Kliinisten tutkimusten mukaan lesitiinillä on seuraavat vaikutukset:

1) lipoproteiinin kautta alentaa plasman kokonaiskolesterolia,
2) erityisesti fosfatidyylikoliini on maksaa suojeleva, mistä on hyötyä myrkytyksissä, alkoholismissa ja kroonisissa maksatulehduksissa, 3) fosfatidyylikoliini on koliinin luonnollinen esiaste ja osallistuu asetyylikoliinin biosynteesiin. Koska asetyylikoliini on eräs aivojen välittäjäaine tämä vaikutus liittyy muistin, oppimiskyvyn ja keskittymiskyvyn paranemiseen
4) Lihastoiminnan paraneminen ja hermoston vahvistuminen.
5) koliini, inositoli ja seriini voivat hidastaa vanhenemisprosessia
6) edistää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä
7) auttaa pudottamaan painoa vapauttamalla energiaa kehon rasvasta harjoittelua varten.
8lesitiini on suosittu kehonrakentajien keskuudessa, koska sillä saadaan lihaserottuvuus paremmaksi.
9)lesitiinin sisältämä fostatidyylikoliini muuttuu kehossa asetyylikoliiniksi, mikä on yksi olennaisimmista tekijöistä erektion kestossa ja kovuudessa.

Edellisen takia on varsin selvää että bodajat käyttävät soijalesitiiniä.


Inositoli, koliini ja lesitiini

Lesitiini on aine, jota esiintyy elimistössämme runsain määrin. Mm. aivoissa sen pitoisuus on noin 30 %. Lesitiini muodostuu kahdesta B-ryhmän vitamiinista koliinista ja inositolista. Yhdessä näillä on tärkeä merkitys mm. veren kolesterolin säätelyssä. Jos saamme riittävästi inositolia, koliinia, B6-vitamiinia ja mangaania, kolesteroliarvot asettuvat oikeiksi ja kolesterolipartikkelit pirstoutuvat pieniksi, helposti verisuonissa liikkuviksi. Jos yksikin edellämainituista aineista puuttuu, kolesteroliarvot kasvavat ja syntyy kolesterolihyytymiä verisuonten seinämiin. Syntyy ateroskleroosi-niminen sairaustila eli valtimoiden haurauskovetustauti, joka pahimmillaan johtaa sydäninfarktiin. Pari ruokalusikallista lesitiiniä päivässä auttaa usein paremmin kuin kolesterolia alentavat lääkkeet edellyttäen, että muu ravitsemus on kunnossa. Kolme kuukautta riittää usein kolesteroliarvojen normalisoimiseen. Mikäli kyseessä on vaarallisen suuri kolesterolimäärä, ei pidä lääkitä ominpäin, on ainakin mittautettava kolesteroliarvot säännöllisin välein. Rasvainen ruoka ei lisää kolesteroliarvoja, jos ravinnossa on tarpeeksi lesitiiniä. Terveesti kasvatettujen kanojen munissa on riittävästi lesitiiniä, niin etteivät ne lisää kolesterolia. Inositoli vaikuttaa muutoinkin rasva-aineenvaihduntaan ja estää maksan rasvoittumista. Sen on myös todettu ehkäisevän virtsarakon syöpää. Koliini toimii inositolin kanssa maksan ja muiden elinten rasvoittumisen estäjänä. Koliini ei toimi ilman mangaania. Koliinin puute aiheuttaa verenpainetta ja maksakirroosia. Liika koliini voi aiheuttaa ripulia. Elimistö muuttaa inositolin ja koliinin lesitiiniksi, jos mangaania ja B6-vitamiinia on tarpeeksi. Lesitiiniä on ruuassa usein valmiissa muodossa esimerkiksi soijassa, vehnän alkioissa ja kylmäpuristetuissa kasviöljyissä. Soijalesitiiniä voi ostaa myös erikseen ja sitä on hyvä käyttää, jos kolesteroliarvot ovat liian korkeat. Lesitiinin puute voi aiheuttaa päänsärkyä, maksatulehdusta ja rasvoittumista, sappivaivoja, sydän ja verisuonitauteja ja rasvaliukoisten vitamiinien liukenemattomuutta.


Lesitiinin sisältämän aivovitamiini koliinin vaikutuksista ja tehosta on monenlaista näyttöä:

"B-vitamiineihin kuuluva koliini parantaa merkittävästi ja pysyvästi rotanpoikasten älykkyyttä ja muistia, jos sitä syötetään niiden emolle raskauden aikana, kertoo New Scientist. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tämä johtuu siitä, että koliini kasvattaa aivosolujen kokoa ja lisää niiden välisiä yhteyksiä tärkeissä aivojen osissa. Nelinkertaisen annoksen koliinia saaneilla rotilla nämä aivojen osat kasvoivat jopa neljänneksen suuremmaksi.


Soijalesitiiniä saa soijalesitiinirae -muodossa, joka on 100% soijalesitiiniä. mm. Valioravinto ja reformi myyvät soijalesitiinirakeita.

Reformi Aktiv Lecithin- soijalesitiinirakeet (metallipurkissa)
Reform Lecithin -soijalesitiinirakeet (pahvipakkuauksessa)
Valioravinto Soijalesitiinirae (alumiinipussi)

Tuotteet sisältävät samaa soijalesitiiniraetta.

12

22621

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myydään?

      Mistäs noita rakeita voi ostaa? Ei ainakaan näy olevan nettikaupoissa myynnissä...

      • Bulkkinen_

        Ainakin Prismojen ja CityMarkettien lisäravinnehyllyistä löytyy. Valioravinnon soijalesitiinirae (500g alumiinipussi) on aika tavalla edullisempaa kilohinnaltaan kuin Reformin Aktiv Lecithin soijalesitiinirae metallipurkissa, vaikka samaa ainetta ovatkin.

        Kannattaa avattuna säilyttää viileässä, eli jääkaapissa.

        pakkotoisto.com:issa käyttävät jopa 10g päivässä, eli sellaista kukkurallista ruokalusikallista.
        http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=43937&page=2


      • no voi sun perkele
        Bulkkinen_ kirjoitti:

        Ainakin Prismojen ja CityMarkettien lisäravinnehyllyistä löytyy. Valioravinnon soijalesitiinirae (500g alumiinipussi) on aika tavalla edullisempaa kilohinnaltaan kuin Reformin Aktiv Lecithin soijalesitiinirae metallipurkissa, vaikka samaa ainetta ovatkin.

        Kannattaa avattuna säilyttää viileässä, eli jääkaapissa.

        pakkotoisto.com:issa käyttävät jopa 10g päivässä, eli sellaista kukkurallista ruokalusikallista.
        http://www.pakkotoisto.com/vbulletin/showthread.php?t=43937&page=2

        ..katsoin vahingossa ton annostuksen väärin 2-3 rkl tl:n sijaan. Onneksi otin vaan pari päivää, ja nyt siirryn 10G:aan eli yhteen ruokalusikalliseen.


    • Jynte

      Itse olen tuota valioravinnon 500g soijalesitiiniraetta käyttänyt aamupuuron joukossa 2 tl - 1 rkl (5-10 g) ja minulla se ainakin tekee olon sellaiseksi kuin olisi aivan täynnä ja liikaa syönyt. On sellainen olo kuin olisi kilokaupalla syönyt jotain eltaantunutta rasvaruokaa eikä ole nälkä yhtään. Miten tuo teihin on vaikuttanut, ja kuinka paljon otatte?

    • mamemo

      Itselläni olen huomannut, että lesitiini laittaa mahan murisemaan. Se ei ole sellaista murinaa kun nälkäisenä vaan se on erilaista. Kaippa se pistää heti kehoa kondikseen.

    • Tyytyväinen

      Vuosia sitten kun vaivanani oli mikreenityyppinen päänsärky aloin käyttämään lesitiiniä, käytin noin 2 vuotta eikä ole päänsärky vaivanut sen jälkeen, äitini sai myös samaan vaivaan avun lesitiinistä. Päänsärkymme oli senlainen ettei aspiriinit, disperiinit tehoneet vaan tarvittiin terveyskeskuksesta kovempia myrkkyjä ja äitini kun oli kaupunkilainen tarvitsi sairaalan apua. Lesitiinin vaikutuksista on kirjoitettu myös Matti Tolonen kirjassa jossa kuvataan muunmuassa sepelvaltimoleikkausjonossa olevien muutoksista kun suonet ovatkin avautuneet ja leikkauksen tarve on poistunut.

    • Lesitiinimees

      Itellä korjaantui pahanlaatuinen bipolaarinen mielialahäiriö ja paha persoonallisuushäiriö. Sisään kasvaneet varpaankynnet ja atooppinen iho on mennyttä myös. Samalla sain 15 kiloa lihasta ja poltin 10 kiloa rasvaa puolessa vuodessa. Siittimeen tuli 7 senttiä pituutta ja 4 senttiä paksuutta lisää.
      Yksi tuttu sotaveteraani sai sodassa menettämänsä käden takaisin ja toinen tuttu, joka istui pyörätuolissa, kilpailee nykyään triathlonissa.
      Ainoa miinus oli, ettei pystyny nukkuu pariin kuukauteen kunnolla, ku lihakset kasvoi niin nopeasti, et lihaskalvot rutisti aina öisin.

      • Anonyymi

        Hahaa vähän mä repesi. Sulla on hyvä huumorintaju kyllä... :D


    • Anonyymi

      Serkku käytti lesitiiniä, ja hänen autonsa kiihtyy nyt paremmin. Hänen mielestään.

    • Anonyymi

      Mites soijalesitiinin kasviestrogeenipitoisuus? Soijahan sisältää paljon fytoestrogeenia, onko sitä myös soijalesitiinissä tai soijaisolaattiproteiinissa ja paljonko?

      Mitkä muut ruoka-aineet sisältävät kasviestrogeeneja ilmeisesti ainakin pellavansiemenet, minttu-yrtti? Onko haittaa?

      Mites kurpitsansiemenet?

    • Anonyymi

      okkk

    • Anonyymi

      Ihmeen hyvää,ihmettelin tuota makua.Sjattelin kun ostin pussin 1,99€,,päivät loppuu ihan kohta pussista .mut käytän loppuun.;)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      71
      3309
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      558
      3117
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      38
      2563
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2032
    5. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      310
      1842
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1835
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      10
      1702
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      121
      1383
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1241
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1228
    Aihe