AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

vaneripalkin teko

14 Vastausta 1 926 Lukukertaa
Ajattelin tehdä kylmään pulpettikattoiseen varastorakennukseen kattopalkit vanerista ja 100x100mm parrusta, siten että palkin korkeus n30-40cm ja ylä ja alaraunassa 100x100 parru ja molemmin puolin 12mm vaneri.
Jänneväli tulisi olemaan 4m. Riittääkö tuollainen palkki ja mitä huomioitavaa sen teossa on? Onko missään ohjeita tuollaisen palkin mitoittamiseen ja tekoon?

toki voit

tehdä vaikka mitä, mutta jos siel katolla ei ole tarkoitus ajella panssarivaunulla, niin ei tuollaista rakennetta tarvita tässämaassa yhtään missään.

joo riittää

Joo riittää kyllä kun lätkit noita 600mm välein. Tosin riittää kyllä paljon pienemmälläkin rakenteella.
Laita ristikot. Firma laskee ja toimittaa sulle tarvittavilla vahvuuksilla. Ei takuulla tule kalliimaksi kun tuo suunittelemasi systeemi.

Tuolle jännevälille

rittää kyllä 50x200 massiivipuupalkkikin kun vaan laittaa ne riittävän tiheään.

Jos kuitenkin teet tuollaisia palkkeja niin mitä lähemmäs palkin päätä mennään sitä tiheämmin täytyy olla vaneri naulattu kiinni.

tarkoitus

olikin että näiden palkkien päälle tulisi kattotuolipuiksi 50x150 lankut 50-60 cm jaolla. Siis nämä vaneripalkit tulisivat tolppien päälle pitkälle sivulle

ei muuta kuin takomaan

tai taipuu ja katkeaa.

Tuleeko pelkät

pilarit sitten nurkkiin vai miksi yläsidepuu täytyy olla noin iso.
Jos sulle tulee normaali runkotolppajako K600 niin lovea sinne runkotolpan päähän 50x125 syrjälleen ja sen päälle samaa puuta mistä seinän runko niin lappeelleen.

Ei riitä 50x150 K500 jaolla kattokannattajiksi, taipumat on liian suuret ja on ruman näköinen. Laita 50x200 ainakin K500 jaolla ehkä vieläkin tiheämpään jos katto on todella loiva ja mahdollisesti vielä tiilikatto.

tarkennus

siis runko tulee pylväistä jotka on neljän metrin välein. pylväiden nokkaan tämä palkki ja niiden päälle lankut syrjälleen kattotuoleiksi ja ruodelaudat ja katteeksi pelti. rakennuksen korkeus alemmasta päästä 4 metriä, ylemmästä 6 metriä. Pohjan ala 8x24 metriä.

100x325

T24 / B2/ Lsall=200, on huomattavasti oikeampi kattokannattajakoko.

Pienellä kuormalla

olet laskenut kun K600 jaolla saat tuon kestämään ja toiseksi ei voi laskea tuolla T24 lujudella kun noin suurta massivipuuta ei oikein taida mistään saada eli täytyy mitoittaa liimapuupalkkina. Itse sain palkin kooksi 115x315 L40 (liimapuun varastokoko) ja jako K500 jos kerran jänneväli on 8000 mm.

Tuota ehdottamaasi vaneri kotelopalkin kestävyyttä en jaksanut laskea kun ei ole sopivaa ohjelmaa käsillä.

Järkevin

olisi tilata pilarien päälle liimapuupalkit ja niiden päälle pulpettiristikot K900 jaolla ja sitten ruodelaudoitukset, aluskatteet ja pellit.

Tuo 100x100 pilarikin on muuten liian pieni niin oman pystyssä pysymisen kannalta kuin myös tukipintana ehdottamallesi kotelopalkille.

tarkennus

joo kyllähän liimapalkit ja valmiit ristikot hyvä ja helppo ratkaisu olisi mutta haen lähinnä mahdollisimman edullista ratkaisua. Ja pylväiksi tulee reilut parikymmentä senttiä vahvat pylväät.
Mikähän muuten on kun tällä palstalla jotain kysyy niin koskaan ei saa yhtä selkeää vastausta vaan aina sanotaan että tilaa valmista jne..

siinä on

että rakentaa voi sadalla eri tavalla ja sata eri tekijää vaikuttaa ohjeeseen.

Ja kymmenen ohejetta on parempi kuin yksi väärä.

Voi valita sieltä sen oikean jos osaa ja ymmärtää tai tilata amamttiauttajan paikalle jos ei ymmärrä mikä on oikea ohje.

Et ilmeisesti

laske itsellesi ollenkaan tuntipalkkaa? Taatusti tulee halvemmaksi ostaa liimapalkki kuin tehdä tuollainen kotelopalkki ja vielä kun et ole varma tuleeko siitä edes riittävän kestävä.

Ja mainitsit tuolla aiemmin, että laitat noiden kotelopalkkien päälle 50x150 palkit 50-60 cm jaolla ja jänneväli on hieman yli 8 metriä. Ensinnäkin voi olla kiven alla, että löytää noin pitkää puutavaraa ja kuten tuossa edellä jo tulikin mainittua niin nuo palkit ei kestä ollenkaan katossa vaan katkeavat aivan taatusti.

Käy hakemassa kirjastosta Leo Kähkösen - Kantavat puurakenteet kirja, siinä on ohjeet miten lasketaan kotelopalkin kestävyys.

Oikein mitoitettu

tulee käyttää vastaavan mittaisia teräslevyjä sekä rhs-putkea noinkin mittavalla jännevälillä.Hitsaukset tietysti EWS-normin mukaan,dokumentoidaan ja röntgenkuvataan.

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta