AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!
 /   /  / Mitä on filotaikina?

Mitä on filotaikina?

12 Vastausta 26 320 Lukukertaa
Mitä on filo ja mistä se on tehty? Olen viimeaikoina törmännyt moniin resepteihin, joissa tarvitaan filotaikinaa. Mistä sitä saisi ostettua ja miten sitä käytetään? Jos jollakin on käytännönkokemusta tai tietoa niin ottaisin mielelläni vastaan.

filotaikina on...

Todella ohutta vaaleaa taikinaa, josta valmistetaan yleensä jotain täytettyjä pasteijan tyyppisiä juttuja tms. Sitä myydään pakastealtaassa.

Se on siit todella lähes läpikuultavaa taikinaa.

Tarkennus

Itse asiassa filotaikina on sellaista että sen mitä siihen ekana laittaa tulee viimeisenä suuhun.

Filo on

vedestä ja vehnästä ilman rasvaa valmistettu ohuen ohut levymäiseksi muotoiltu, useita arkkeja päällekkäin paketissa. Myydään pakasteena. Voidaan käyttää voitaikinan tapaan. Esim. Turkkilainen baklava on filotaikinasta pistaasein koristeltu makea leivos. Siitä voidaan tehdä myös Kreikkalainen tiropitta, joka on suolainen fetapiiras. Kostuta liina jolla peität taikinan sillä se kuivuu tosi äkäisesti, jonka jälkeen se on käyttökelvotonta. Pakkauksessa on muistaakseni käyttöohjeet. Soveltunee hyvin rasvakammoisille. Toiselta nimeltään "struudelitaikina". Myynnissä Sokos tavarataloissa.

Meinasin tehdä

tiropitta piirasta, mutta ihmetytti tuo filotaikinan hinta paikallisessa citymarketissa.450 gramman paketti maksoi 5.95€ onko yleensäkkin noin kallista?

Tässä se nähdään

Ajatelkaa nyt vedestä ja vehnäjauhosta valmistettu, muualla lähes ilmainen taikina on meillä hinnoiteltu pilviin. Selitys varmaan tuontierien pienuudessa.
Kauppiailla on aina selitys hintojen korkeuteen, verrattuna muihin EU maihin. Liityimme EU:n sitä varten että hinnat tasaantuisivat muiden maiden kanssa. Se on hallituksenkin toive, koska he kehoittavat muita maita korottamaan alkoholin hintaa/veroja samalle tasolle Suomen kanssa. On tämä sarvikuonojen maa.

Filotaikina

Kun tiedät , niin kerro filon ohje , tässä ei ole muuta kuin aikaa !

käytännön vinkki

Kun käyttää niitä taikinalevyjä (uskomattoman ohuita ja rikkoutuvia), niitä pitää voidella voilla tai öljyllä, mistä vinkkiin:

Öljyä leivinpaperiarkki öljyllä (kämmenillä käy nopeimmin), sitten laitat öljytyn paperin taikina-arkkipinon päälle (öljypuoli koskettaa taikinaa), painelet kiinni ja sitten nostat paperin pois. Kätevästi vain yksi arkki tarttunut paperiin, valmiiksi öljytty, ja käyttövalmis :)

Hyvä

ja toimiva kikka, kiitos vinkin antajalle.

mitä tilalle?

Millä voisi korvata filotaikinan gluteenittomana?

Gluteeniton vaihtoehto löytyy

Tämä on tosi vanha viesti, tiedän, mutta halusinpahan silti kommentoida.

Gluteeniton versio on "riisipaperi" tms. nimellä kutsuttu versio filotaikinasta. Aivan sama asia, paitsi että tämä on tehty vehnän sijaan riisistä. Sitä käytetään yleisimmin kevätkääryleiden tekemiseen, joten nimi saattaa olla jopa jotain kevätkääryleisiin viittaavaa. Suomessa nimi ei kai ole pahemmin vakiintunut - yleisin on näyttänyt olevan nimi "riisipaperi".

Riisi paperia

On myös 500 arkkia, ei pidä sekoittaa taikinaan. Riisipaperi on kovaa ja pehmitetään käyttöä varten.Filo on valmista käsiteltäväksi, siinä on siis oleellinen ero!
Kummatkin ovat todella ohuita ja käytetäänkin useinmiten kerroksittain.
Kun käy esim. Turkissa niin kannattaa sieltä ostaa kilon paketti filotaikinaa ja pakastaa kotona. Maksaa noin 1-1,50 euroa kilo
 /   /  / Mitä on filotaikina?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta