Salkoruusu

kertokaa

Kovin vähän tuntuu löytyvän tietoa salkoruusujen hoidosta netistä. Voisiko joku laittaa ihan tavalliset hoito-ohjeet. Salkoruusun (Nigra) ostin plantagenista eikä puhettakaan mistään hoito-ohjeista (eikä osaavasta henkilökunnasta..). Pärjääkö III-vyöhykkeellä? "Säilyy monivuotisena kun kukkineet kukkavarret poistetaan" eli kukinnan jälkeen maata myöten matalaksi? Suojataanko talvella? Millainen paikka, aurinkoinen?
Kiitos jos joku vastaisi!

11

4364

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kukkatarhuri

      Salkoruusu on kaksivuotinen, eli ensimmäisenä vuonna tekee lehtiruusukkeen, ja vasta seuraavana vuonna kukkii.(Sun salkoruusu kukkii kyllä jo tänä kesänä).

      Hyvillä paikoilla voi säilyä talven yli perennamaisena.

      Ensinnäkin talvimärkyys on sille kohtalokas, eli sen pitäisi olla mielellään kohopenkissä, läpäisevässä maassa johon vesi ei jää seisomaan.

      Sitä voi myös peittää talveksi kuivilla lehdillä ja havuilla, mutta vasta sitten kun routa on jo maassa ettei mätäne. Ja aurinkoinen paikka on hyvä.

      Siis leikataan kukinnan jälkeen vaan ne pitkät kukkavarret pois, se lehtiruusuke saa jäädä. Mutta tämä tarkoittaa sitä ettei kukka tee siemeniä. Niistä se yleensä kylväytyy ja pysyy kasvupaikalla. Kannattaa antaa sen tehdä siemeniä edes johonkin oksaan, niin voit sitte kylvää ne siihen lähistölle ja saat monta uutta salkoruusua.

      Tämä on vähän hankala kasvi kyllä pitää talven yli hengissä, harvemmin sen saa pidettyä monivuotisena..

      • kukkatarhuri

        Sitäpä piti vielä sanomani, että kun siemenet kesällä kylvetään, niistä tulee saman kesän aikana se uusi pieni lehtiruusuke (joka pitää saada pidettyä hengissä talven yli), niin routa monesti irroittaa ne keväällä kasvualustastaan ja sitten kuolevat siihen.

        Eli ne pitää muistaa käydä painamassa takaisin multaan keväällä etteivät kuole kuivuuteen. Sama koskee muuten muitakin pikkutaimia, routa nostelee.


      • ovat mahtavia
        kukkatarhuri kirjoitti:

        Sitäpä piti vielä sanomani, että kun siemenet kesällä kylvetään, niistä tulee saman kesän aikana se uusi pieni lehtiruusuke (joka pitää saada pidettyä hengissä talven yli), niin routa monesti irroittaa ne keväällä kasvualustastaan ja sitten kuolevat siihen.

        Eli ne pitää muistaa käydä painamassa takaisin multaan keväällä etteivät kuole kuivuuteen. Sama koskee muuten muitakin pikkutaimia, routa nostelee.

        uskomattoman mahtavia kaakkois-Euroopassa, kuin pieniä puita aivan täynnä kukkaa, en ole nähnyt sen vertaisia Suomessa ikinä.
        Vahinko, että meidän ilmastossa ei ole mahdollista.


    • salkoruusu ja maariankello

      Olen siemenestä kasvattanut salkoruusuja ja niitä on nyt olut jo monena vuonna. Uusia tulee, kun vanhat kasvit levittää siemeniään. Oli sekoituspussi, jossa oli erivärisiä salkoruusuja, yksinkertaisia ja kerrottuja. En ole leikannut edes sitä kukkavartta syksyllä pois vaan vasta keväällä, ovat saaneet rauhassa siementää. Muutamat on olleet tosi komeita,korkeutta varmaan pari metriä ja isot vaaleanpunaiset kukkaset. hieno erikoinen väri oli myös kerrottu tummapunainen, melkein musta.
      Samalla lailla kaksivuotinen on mm. maariankello, hieno kukka sekin. Mutta ei taida olla yhtä menestyvä kuin salkoruusu. en ole varma, mahtaako se vielä tänä kesänä löytyä pihastani.

      Yksi ihana suositeltava on ruusunätkelmä. Muistuttaa hajuhernettä, mutta on monivuotinen. Oli monta vuotta, mutta hävisi toissa talvena. Syynä saattoi olla se, että omat koirat kuseksivat siihen kohtaan aitaa, missä se nätkelmä kasvoi, taisi raukka saada liikaa lannoitusta.

    • perinneperennoja

      Salkoruusua putkahtelee pihassa edelleen, vaikka ensimmäiset olen kylvänyt varmaan kymmenen vuotta sitten. Kukkineet varret saa jäädä paikoilleen, vasta keväällä katkaisen ne. Useampaa väriä on ollut, mutta viime kesänä ainakin vielä vaaleanpunaista oli jäljellä. Nytkin lehtiruusukkeita on muutama näkyvissä. En tiedä vielä, kukkivatko tänä kesänä vai onko ne poikasia ;)
      Ruusunätkelmänkin taimet oli haussa, kun haluan nopeasti ne pihaan. Siemeniä pitää myös laittaa tänä kesänä. Se on todella ihana kukka. Hankkikaa ihmeessä pihaanne. Siemeniä löytyy ainakin, taimia ei kovin monessa paikassa ole myynnissä. Ruusunätkelmä on monivuotinen.

    • ihmettelen....

      Perinneperennolla taitaa kyllä olla joku muu kuin salkoruusu, se ei kyllä putkahtele noin vaan, vai oletko jossain ykkösvyöhykkeellä ?

      • perinneperennoja

        Salkoruusun siemeniä olen ostanut, kylvänyt ja istuttanut pussillisen monia vuosia sitten. Ihan samanlaisia lehtiruusukkeita ilmestyy edelleen kukkamaahan. Sehän on kaksivuotinen kasvi, joka ensimmäisenä vuotena kasvattaa lehtiruusukkeen ja seuraavana kesänä kukkii. En nypi kuihtuneita kukkia pois, enkä katkaise kukkavanoja syksyllä. Itse se siementää ja taimettuu. Tiedän kyllä, mitä pihassani kasvaa! (Niin, ja asun Tampereen lähellä)


      • salkoruusut

      • Ruusan1

    • hauska vitsi?

      Kuka ostaa ruusunätkelmää taimena ? Hahhah. Myydäänkö edes ? Hupijuttu.
      Se on vähän sama kuin ostais herneentaimen, jos niitä myytäis.....
      Pavut vaan maahan. Siis siemenet. Sil sipuli.

    • neropatti tosiaan ?!

      Perinneperenna-neropatille tiedoksi: siemenet kylvetään !
      Ei istuteta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2221
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1710
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe