Ampiaisten karkotus, kokeilu

KlausL

Ampiaisten karkotus 4.6.2007

Kokeilu; josko toimisi?

Ampiaiset pesivät kerrostaloissa yleensä katon lähellä räystäsrajassa. Itselläni on lasitettu parveke 4. kerroksessa. Räystään vierukset kuhisevat ampiaisia alkukesästä. Tämä on jokakesäinen ilmiö. Syksyisin sama toistuu kun ampparit hakevat talvipesälle paikkaa. Välttääkseni turhaa tappamista mietin muita karkotuskeinoja kuin hyönteismyrkyt ja kokeilin seuraavaa:

Tein mehiläishaukasta kuvan ja tulostin 2 kpl kuvia A4-paperille. Liimasin ensin toisen haukan kuvan puhtaalle kartongille ja leikkasin kartongin leikkausviivoja pitkin muotoon unohtamatta kiinnityslangan reiän paikkaa. Sen jälkeen leikkasin toisen haukan kuvan ja liimasin sen toiselle puolen kartonkia ja tein reiän ripustuslankaa varten ja siinähän se oli, - karkotin.

Jos haukankuva sijoitetaan ulos, päällystä se värien leviämisen estämiseksi läpinäkyvällä kontaktimuovilla, tai kääri ohueen läpinäkyvään muovipussiin. Pidä huoli että haukka näkyy.

HUOM! ÄLÄ sijoita haukankuvia marjapensaiden tai muiden hyötykasvien läheisyyteen sillä hyvin toimiessaan haukka karkottaa myös mehiläiset jotka pölyttävät kasveja.

Mehiläishaukan kuva A4-koossa valmiina leikkausviivoineen on osoitteessa www.kolumbus.fi/designart ja siellä linkki Mehilaishaukka tai Mehilaishaukka-PDF

Varmuuden vuoksi keräsin kuolleita hyönteissumutteella surmattuja amppareita pari-kolme ja laitoin ne läpinäkyvään pieneen muovirasiaan. Kiinnitin rasian (esim. pieni ruuvilaatikko) maalarinteipillä vaakatasoon nurkkaukseen jonne ampparit yleensä tulevat nuuskimaan pesäpaikkaa. Näin kuolleet lajitoverit viestivät kavereilleen että tänne ei kannata pesää rakentaa! Älä käytä rusentuneita amppareita. Sijoita ampparit rasiaan kuin ne olisivat tippuneet kuolleina maahan. Ei siis rasiaa pystyyn. Ampiaiskotelo on syytä kiinnittää alustalle ettei se liiku, eiväthän vainajatkaan yleensä...
Rasia on n. 50 sm katon alapuolella näkyvällä paikalla. Haukankuva on n. 1 m katonreunan alapuolella ulkonurkkauksessa, heiluu vapaasti. Avoparvekkeilla haukankuvan voi ripustaa tyvenen puolen kulmaukseen.

Idea perustuu luonnon omiin viestintäväreihin. Ampiaisille ja mehiläisille haukan mustat kolmiot valkoisella pohjalla ovat viesti vaarasta. Kelta-musta liikkumaton hahmo edustaa kuollutta lajitoveria.

Kyseessä on siis ekologinen kokeilu. Aika näyttää miten hyvin se toimii. Koeviikon aikana nämä vempeleet ovat itselläni toimineet aika hyvin mutta koeaika on vielä liian lyhyt. Ampparit käy nuuskimassa vieläkin mutta pesää ei ole alkanut yksikään rakentamaan... vielä! Kuten edellisinä kesinä.

Jos karkotus-kokeilu ei toimi ja pesä on jo tekeillä: Osta hyönteissumutteita. Kuningatar on pesänrakentaja joten jo pesän alku pitää sumuttaa useampaan kertaan sillä karkotusaineen haju haihtuu muutamassa päivässä, jolloin kuningatar saattaa aloittaa uuden pesän entisen jäännöksille tai johonkin läheisyyteen. Sumutteessa ei kannata säästää.

Kirjoita kokeilukokemuksistasi näille palstoille.

kesäterveisin KlausL

7

8735

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Päkä123

      Asun viidennessä (ylin) kerroksessa ja ampiaiset tulevat raollaan olevasta ikkunasta koko ajan sisään.
      Mietin tossa että jos ruiskuttais ikkunanpieliin raidia tms. tehoaisikohan? Olen valmis ruiskuttamaan vaikka joka päivä sitä, kunhan vain pysyvät poissa!
      Mulla on kissoja jotka koittaa niitä pyydystää ni sen takia ei ole kovin kivoja sisällä.

      Onko jotain muuta hajua olemassa mitä ampiaiset vihaavat?

      • KlasuL

        Varo ikkunanpuitteitten maalipintoja, sumutteissa saattaa olla aineita jotka eivät ole hyväksi maalille. Itselläni on hyttysverkot ikkunoissa, laitoin sen jo neljä vuotta sitten. Sitä saa rautakaupasta metritavarana. Leikkaa ikkunan puitteiden kokoiseksi, jätä taittovara ja taivuta reunat kaksinkerroin ettei rispaannu ja paina nastoilla kiinni. Aika hankala asentaa mutta toimii. Paitsi parvekkeella! Siellä kokeilin tuota Mehiläishaukan kuvaa ja selvästi on ampparit vähentyneet.


    • karkotus

      Luin jostain vinkin, jossa neuvottiin laittamaan esim. parvekkeelle etikkaa pieniin avonaisiin astioihin. Etikanhaju pitää ampiaiset poissa.
      Olen kokeillut ja toimii aika hyvin. Ampiainen saattaa lentää parvekkeelle, mutta kääntyy heti pois. Minulla on paljon kukkia partsilla, jotka muuten houkuttelisivat amppareita.

    • savuhormi

      Juuri vartti sitten tuhottiin ampiaispesä omakotitalon välikatosta terassin päältä. Lapsia leikkii päivät terassilla ja tänään yksi pisti nenään ni joutavat pois vaikka mieluusti en luonnon kiertokulkuun haluaisikaan vaikuttaa.

      Miten tuhottiin?

      Tarvikkeina metalliämpäri ja normaali pölynimuri. Metalliämpäriin paperia ja pahvia palamaan ja vähän vettä perään niin savupilvi oli kunnollinen. Liekkiä ei tarvi kuin aluksi näkyä. Kytevä paperi savuttaa paljon enemmän ja on paloturvallinen.

      Sitten vain ämpäri pesän alle ja imurin pää laudan rakoon odottamaan. Muutama kopautus vielä lisäksi imurinvarrella välikattoon niin alko tulemaan hitaasti jonossa melkein kaikki samasta laudanraosta.

      Noin 60-70 ampparia tasaseen tahtiin syöksy imuriin. Loput varmaan kuollu savumyrkytykseen, veikkaisin että ainakin toinen mokoma koska metalliämpäri oli vanha maaliämpäri, enkä usko että ne maalikaasut on kovin terveellisiä. Melko tokkurassa tulivat ulos pesästä, ei tietoakaan mistään varsinaisesta selvästä lentämisestä. Lopuksi kirkas pussi varren päähän niin näkee aamulla onko yhtään tullu elossa pussista pois.

      Ainoa huono ja huomioitava puoli on se, että ihan ilmastointikanavan vieressä tätä hommaa ei voi tehdä. Mutta jos sitä ei ole ja vintti on tyhjillään ja siellä on vähän läpivetoakin niin avot ei talokaan sano mitään.

      Toinen perusjuttu tietenkin että tee homma myöhään illalla jotta kaikki on pesässä. Pidä vettä valmiina lähellä jos ämpäri alkaa lyödä liekkiä, silloin vain vettä ämpäriin niin savuakin tulee samalla enemmän.

      • savuhormi

        jaahas aamu koitti ja vihasia ampiaisia entistä enemmän pörrää samasta reiästä. Ei muuta ku raidiostoksille.


      • ampiaiskammo

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      249
      791
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe