Mikä ihmeen soitin???

HooMoilanen

Törmäsinpä sellaiseen soittimeen, jonka nimeä tai alkuperää en tiedä. Mutta mieletön soundi siitä kuuluu...siihen jää jumiin, kuin olisi hypnoosissa, melkeinpä meditatiivista soitantoa, ei siis soiteta varsinaista melodiaa, vaan lähinnä sointuja.

Soitin on pyöreä, kupera, metallinen, kenties messinkiä, halkaisija n. 40 cm. Soittimen alapuolta en päässyt näkemään. Kenties metallia sekin. Päältä se siis on kupera ja siinä on reunoilla pieniä painaumia, joiden arvelen saavan aikaan eri korkuisia sointuja/ääniä. Sitä soitetaan paljailla kämmenillä istuallaan ja soitinta pidetään jalkojen välissä. Veikkaan siis, että kyseessä on joku etninen soitin, nimeä tai alkuperämaata en tiedä. Yritin netistä etsiä, muttei onnistunut. Osaisikohan täällä joku soittimia harrastava kertoa mistä kumman soittimesta on kyse? Ja olisiko kenties saatavilla äänitettä, kiitos.

11

4358

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • PenttiL

      Ettei olisi ollut:


      # steel-rumpu
      Trinidadilainen öljytynnyreistä viritetty rumpu, joita normaalissa soittotilanteessa on useampia eri sävelkorkeudelle viritettyinä "steel band" -yhtyeen soitettavana.
      steel band
      steel drum
      steelrummut


      Ainakin jossain Salon seudulla Suomessa on tällainen orkesterikin. Totta kai sitä voi myös yksin soittaa. Hyvät saundit noissa!

      Ei passaa sekoittaa steel-kitaraan, eli stilikkaan, eli ns. kissalautaan...

      t. Pentti

      • HooMoilanen

        Kiitti arvauksesta, muttei taida olla steelrumpu. Joku rummuntyylinen kuitenkin...Tästä yhdestä ja samasta "rummusta" sai aikaan monenkorkuisia ääniä/saoundeja. Voisisko joku vielä arvailla, kiitos:)


      • PenttiL
        HooMoilanen kirjoitti:

        Kiitti arvauksesta, muttei taida olla steelrumpu. Joku rummuntyylinen kuitenkin...Tästä yhdestä ja samasta "rummusta" sai aikaan monenkorkuisia ääniä/saoundeja. Voisisko joku vielä arvailla, kiitos:)

        Ehkä jonkin sorttinen puhuva rumpu:

        http://www.si.umich.edu/chico/instrument/pages/tlkdrum_gnrl.html


        Tosin niitä, joihin olen törmännyt, soitetaan kainalossa pitäen ja ovat muutenkin hieman eri näköisiä kuin kuvauksesi kaltainen.

        Pentti


      • HooMoilanen
        PenttiL kirjoitti:

        Ehkä jonkin sorttinen puhuva rumpu:

        http://www.si.umich.edu/chico/instrument/pages/tlkdrum_gnrl.html


        Tosin niitä, joihin olen törmännyt, soitetaan kainalossa pitäen ja ovat muutenkin hieman eri näköisiä kuin kuvauksesi kaltainen.

        Pentti

        Tuota linkittämääsi rumpua näköjään soitetaan "kapulalla". Tätä mun etsimää soitetaan kämmenillä, vuorotellen peukalon puolesella kämmenenosalla ja pikkusormen puoleisella kämmenenosalla. Ja sitä ei kyllä voi soittaa siten, että rumpu on kainalossa. On sen verran iso ja painavan näköinen. Soittajatytöllä näkyi olevan jonkinsortin kangaspussi ko. soittimen kantoa varten.

        Itku sentään, mistä ihmeestä mä nyt tuon selvitän...

        Jäi kertomatta, että ko. soittimeen törmäsin siis Tukholmassa, Gamla Stanissa eräällä aukiolla. Ja soittajana oli nuori nainen, valkoihoinen, ei siis siitäkään voinut päätellä minkä maalaisesta soittimesta on kyse. Oisin ollut innokas jututtmaan tyttöä, mutta miehelläni oli kiire jatkaa matkaa ja joutui suorastaan repimään mut pois kuunteluringistä;D


    • YrjöJurri
    • Metsäveli

      Tämä on Hang-soitin, sitä ovat kehittäneet Felix Rohner ja Sabina Schärer.

    • rosvoroope

      Kuvauksesi sopii parhaiten ruttuun hakattuun peltitynnyriin. Suutuspäissään saa sellasia soittimia aikaseks vaikka miten paljon. Pitää vaan olla iso vasara.

    • hangdrum
    • Anonyymi

      minäkin etsiskelen tätä

    • Oliko se sellainen kupera, hieman lentävää lautasta muistuttava soitin, josta sormilla tai kämmenillä soitettaessa tulee korkea ja enemmän tai vähemmän ujeltava ääni? Jotain metallia kenties. Olen kuullut joskus, kun joku soittelee keskustassa kadulla sellaista. Jännä soitin.

    • Anonyymi

      Saako täältä kahvia?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1780
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1348
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1230
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1150
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1095
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1056
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1019
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1010
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1002
    Aihe