Näyttävät lihakset oikeala ruokavaliolla!

n11n44

Näyttävät lihakset oikealla ruokavaliolla

Jos tosissasi haluat saada tuloksia rankasta harjoittelustasi kuntosalilla, kannattaa noudattaa oikeaoppista ravitsemusohjelmaa. Alla olevan ravitsemusohjelman avulla saat lihaksesi kasvamaan.

      
      
   
Herättyäsi
Kun olet herännyt, niin juo ensin 1-2 lasillista hedelmämehua, esim. appelsiinimehua. Mehun hedelmähapot kiihdyttävät aineenvaihduntaa ennen aamiaisen syömistä ja sitten jaksat syödä, vaikket yleensä söisikään aamiaista.
Mehu sisältää hiilihydraatteja, jotka imeytyvät nopeasti verisuoniin ja lihaksiin, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että aineenvaihduntasi kiihtyy ja lihasten kasvu tehostuu.       
      
      
Aamiainen
Aamiaisen tulisi sisältää runsaasti hiilihydraatteja ja laadukkaita proteiineja, ja sen tulisi olla vähärasvainen. Hiilihydraatteja on mm. seuraavissa tuotteissa: kaurahiutaleet, cornflakes tai mysli, leipä ja hedelmät. Hiilihydraatit ovat parasta mahdollista polttoainetta sekä lihas- että aivotyöhön, sillä ne kohottavat sekä fyysistä että mentaalista suorituskykyä.


Aamiaisen tulisi sisältää myös eläinproteiineja, esimerkiksi vähärasvaisia maitotuotteita, esim. rasvatonta maitoa, kevytjogurttia, kevytjuustoa tai kananmunaa.


Jollet ehdi syödä kunnollista aamiaista, nappaa suuhusi hedelmä tai pala leipää ja syö aamiainen vasta töissä. Ota mukaasi jotakin terveellistä, esim. kaurahiutaleita, rusinoita ja rasvatonta maitoa. Voit lukea vaikkapa postisi samalla kun kun syöt ja siivoat jälkesi.
      
      
      
   
Aamupäivä
Syö tuoreita hedelmiä, joista saat hiilihydraatteja, vitamiineja ja mineraaleja. Hiilihydraatit pitävät verensokerisi tasaisena ja hiilihydraattitankkisi täynnä.


Banaaneja kannattaa syödä, koska ne sisältävät enemmän hiilihydraatteja kuin muut hedelmät ja niissä on myös paljon kaliumia ja B6-vitamiinia, joita tarvitaan lihasten kasvattamiseen.
      
      
      
Lounas
Lounaan tulisi olla monipuolinen ja sen tulisi sisältää ruoka-aineita seuraavista ryhmistä:


Energiaravinto: Hiilihydraattipitoinen ruoka kuten leipä, riisi, pasta ja perunat antaa eniten energiaa. Jos et liho helposti, voit syödä myös terveellisiä rasvoja, joita on mm. seuraavissa ruoka-aineissa: avokado, oliivit, rasvaiset kalat, oliivi-, rapsi- tai auringonkukkaöljy, maapähkinävoi tai seesamiöljy. Jälkiruuaksi voit syödä vähän suklaata.


Varastoituva ravinto: Sinun tulisi syödä myös proteiineja, sillä niitä tarvitaan lihasten kasvattamiseen. Vähärasvaiset lihaleikkeleet, kana, kalkkuna, kala, katkaravut, kananmuna, juusto, maito, pavut, herneet ja linssit ovat hyviä proteiininlähteitä.


Lisäravinto: Hiilihydraatit ja proteiinit eivät yksinomaan riitä. Sinun tulisi saada ravinnosta myös vitamiineja, mineraaleja ja muita elinvoimaa antavia aineita. Muista siis syödä hedelmiä ja vihanneksia, esim. tuoresalaattia ja muita vihanneksia tai vaikkapa tuoreita hedelmiä lounaan päätteeksi.
      
      
      
   
Kaksi tuntia ennen treenejä
Syö välipala iltapäivällä, noin kaksi tuntia ennen treenejä. Välipala ehtii sulaa kahdessa tunnissa ja kohottaa energiatasoasi sekä estää lihasten purkautumisen treenien aikana. Älä syö juuri ennen treenejä, sillä verensokerisi saattaa laskea, mikä puolestaan aiheuttaa väsymystä.


Koska välipalan tulisi sisältää erityisen paljon hiilihydraatteja, syö esim. täysjyväleipää, kaurahiutaleita ja hedelmiä, ja nauti niiden kanssa proteiineja, esim. vähärasvaisia maitotuotteita. Raejuustolla ja kiivillä päällystetty täysjyväleipä on ihanteellinen välipala. Älä kuitenkaan syö mahaasi täyteen ennen treenejä. Muista juoda myös paljon vettä.
      
      
      
Treenien aikana
Juo säännöllisesti treenien aikana - esim. vartin välein. Virtsasi kertoo, juotko tarpeeksi: jos se on tummaa, juot liian vähän, ja jos se on aivan vaaleaa, juot liian paljon. Värin tulisi olla näiden ääripäiden välissä.


Jos treenaat alle 90 minuuttia, veden juominen riittää, mutta jos treenisi kestävät useita tunteja, kannattaa nauttia urheilujuomia, jotka veden lisäksi sisältävät hiilihydraatteja ja mineraaleja. Valitse sellainen tuote, jossa on maltodekstriini-nimistä hiilihydraattia.
      
      
      
   
Treenien jälkeen
Lihaksesi tarvitsevat nyt vettä, hiilihydraatteja ja proteiineja. Juo ensin paljon vettä, varsinkin jollet ole treenien aikana muistanut juoda. Syö hiilihydraatteja, esim. banaania ja rusinoita tai juo hedelmäsokeria sisältävää urheilujuomaa, ja lopuksi nauti laadukkaita proteiineja, esim. raejuustoa, rasvatonta maitoa, turskanmätiä tai pala vähärasvaista lihaa. Syö ennen kuin menet kotiin.       
      
      
Treeneistä kolmen tunnin sisällä
Valmista illallinen ravintoaineista, jotka esiteltiin lounaan yhteydessä. Vähärasvainen liha on erittäin hyvä proteiininlähde. Lihasten ja vähärasvaisen lihan proteiinikoostumus on lähes samanlainen. Lihaproteiini sisältää näin ollen juuri sellaisen aminohappokoostumuksen, jota kasvavat lihakset tarvitsevat. Syö siis reilu annos vähärasvaista sian- tai naudanlihaa tai siipikarjaa illalliseksi.       
      
      
   
Ennen nukkumaanmenoa
Jos syöt hedelmiä tai vaikkapa hunajalla voidellun leivän 0-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa, lihaksesi saavat työskennellä yölläkin. Maito ja raejuusto sopivat myös iltapalaksi, koska niissä on proteiinia. Hiilihydraattien ja proteiinien yhdistelmä on erinomainen.

7

11521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tai_ga

      Tottakai, ruokavalio on hyvinvoinnin perusta. Kävi puntilla tai ei. Liikkui tai ei.

      Ensinnäkin olen sitä mieltä, että yleissuosituksia ei pitäisi yksi-yhteen soveltaa yksilötasolla sillä treenaaminen, tavoitteet ja aineenvaihdunta ovat yksilötasolla sen verran erilaisia. Sen vuoksi en lähde tässä räätälöimään valmiita aterioita kenellekään.

      Olen monesta kirjoittamastasi seikasta eriävää mieltä. Ensinnäkin minä en juo maitoa ollenkaan, vähemmän mehujakaan. Nopeita hiilareita en suosittaisi ihan kuten sinä. Kaurahiutaleita, muroja, mysliä en syö lainkaan. Leivästä täysjyvää ja ruista harkiten. En sano, että ohjeesi ovat läpensä huonot, mutta yleispäteviksi suosituksiksi en niitä lähtisi suosittamaan. Olen sitä mieltä, että jos minä noudattaisin 1-1 ohjeitasi, lihoaisin tai ainakin turpoaisin kovin hiilihydraattimäärien vuoksi. Nykyisellä liikuntamäärälläni ja rasvojen vähentämisellä saattaisin riittävästi proteiineja syödessäni päästäkin sopiviin energia määriin. Mutta sen verran ympäripyöreitä ohjeesi olivat, että on pakko tarttua niihin. Sorry!

      "Energiaravinto: Hiilihydraattipitoinen ruoka kuten leipä, riisi, pasta ja perunat antaa eniten energiaa. Jos et liho helposti, voit syödä myös terveellisiä rasvoja, joita on mm. seuraavissa ruoka-aineissa: avokado, oliivit, rasvaiset kalat, oliivi-, rapsi- tai auringonkukkaöljy, maapähkinävoi tai seesamiöljy. Jälkiruuaksi voit syödä vähän suklaata. "

      Kirjoittamastasi ohjeesta olen kovin suuresti eri mieltä, mikäli tavoitteena ei ole hankkia massaa ELI myös lihoa tai aineenvaihdunta mainittavan vilkas ja ektomorfinen ruumiinrakenne. Tämä siis pätee hiilihydraattien nauttimiseen kehoittamallasi tavalla. Hiilihydraatit ovat tärkeitä, mutta punttitreenissäkin pärjää varsin loistavasti n. 100g/vrk annoksella JOS suunnittelee hiilarien ravintosisällöt hyvin ts. suosii hitaita hiilihydraatteja. En suosita tässä ensisijaisesti 100g/vrk hiilareita, mutta en kehoita missään nimessä kirjoittamasi kaltaiseen hiilarimässäilyyn. Hiilarimäärät ovat muutenkin paras koostaa hitaista hiilareista, joissa paremmat ravintoarvot. Nopeita hiilareita sitten palautukseen harkitusti (kuten se kypsä banaani tai palautusjuomasta). Hiilaritankkaukset yms. erikoistilanteet ovat sitten erikseen. Ja kenenkään ruokavalio ei tarvitse päivittäin suklaata. Rasvaisia kaloja suosittaisin aktiiviliikkujalle vähintään 2 krt/vko. Mainitsemiasi hyviä rasvoja - joihin lisään omega 3 rasvat (2g/vrk) - tulisi sen sijaan nauttia, jopa dieetillä 20-35 E% ruokavaliosta. Rapsin sijaan suosisin rypsiöljyä. Useat laihduttajat syövät aivan liian vähän hyväärasvaa, ja tämä näkyy heidän kokonaishyvinvoinnissaan. Myös voimaharjoittelijoilla riittävään rasvan saantiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Riittävä rasvan saanti on tärkeää rasvaliukoisten vitamiinien liukenemisen kannalta. Miehillä niukkarasvainen ruokavalio voi pienentää testostereronin tuotantoa, jota tarvitaan lihaskasvuun oleellisesti. Tyydyttyneitä eli huonoja rasvoja ei tulisi sen sijaan kenenkään nauttia yli 10 E%.

      Välipalassa painottaisin kuitenkin proteiinin osuutta siinäkin ja kehottaisin välttämään nopeita hiilareita kolme tuntia ennen treeniä kuten kypsää banaania, vaaleaa leipää, sokeria jne. Nopeat hiilarit laskevat verensokeria lähtötasoa matalemmalle tasolle ja tästä seuraa uupumus. Keho ei jaksa työskennellä eli välipala toimii itseään vastaan.

      Puntilla käydessä tulisi suosia kuitenkin riittävää proteiinin saantia. Lihaslehityksen maksimoimiseksi tulisi tähdätä sekä lihasproteiinin rakentumisen tehostamiseen, että proteiinin hajoamisen minimoimiseen. Mielestäni hiilihydraatteja tulee nauttia maltillisesti ennen treeniä ja reilummin palautumiseen. Treeniä valmistelevan aterian tulisi nauttia n. 2-3 tuntia ennen harjoittelua ja sen tulisi sisältää ainakin 20g proteiinia ja 20-35g hitaita hiilihydraatteja. Vältä rasvaa ennen treeniä, sillä se hidastaa ruoan sulamista. Mitä suurempi annos, sitä kauemmin elimistö sitä sulattaa. Nestemäisen aterian (ateriankorvikkeet, urheiluravinteet) voi toki syödä lähempänäkin treeniä ohjeiden mukaan.

      Valimisteleva ateria on erittäin tärkeä voimaa ja lihasmassaa kehittämävässä treenaamisessa. Sen tarkoitus on suurentaa veren aminohappo-, glugoosi, ja insuliinipitoisuutta ja ylläpitää niiden pitoisuutta koko harjoittelun ajan. Valmistelevalla aterialla pyritään välttämään lihasvaurioita ja kataboliaa.

      On myös hyvä muistaa, että lihaskehittyminen ja näyttävät lihakset vaativat riittävästi energiaa eli kaloreita. Miinuskaloreilla on turha toivoa 'näyttäviä lihaksia', vaikka lihaksia voikin pienillä miinuksilla vahvistaakin. Jatkuvasti yli 500 kcal miinuksilla voimatreenaaminen on mielestäni hieman kyseenalaista, etenkin jos ruokavalio ei ole kohdallaan, sillä uskoisin tuon enemmänkin kuluttavan kehoa kuin muokkaavan sitä.

      Palautumisateriasta sitten muutama sana. Helpoin ja vaivattomin tapa on tosiaankin ostaa urheiluravinteita jauheen muodossa ja sekoittaa veteen ja nauttia välittömästi treenin jälkeen.
      Palautuksessa kannattaa suosia nopeita hiilareita (kuten esim. glugoosi, maltodeksitiiri) sekä heraproteiinia. Palauttavan aterian/ ateriankorvikkeen ideana on palauttaa nestetasapaino, vähentää liikunnan aiheuttamaaoksidatiivista stressiä sekä kataboliaa ja korjata liikunnasta syntynyttä energiavajetta.

      Palautusjuomien nauttimisesta on sitten kahta koulukuntaa. Toisen mukaan ensiksi tulisi ottaa proteiinipitoinen palautusjuoma ja vasta yli 30 min treenin jälkeen proteiini ja hiilihydraattiyhdistelmä. Toinen on taas sitä mieltä, että palautukseen riittää yksi sekä hiilareita että proteiiniä sisältävä juoma. Palautusjuomassa etuna on kiinteään ruokaan nopea imeytyvyys. Itse kuitenkin pyrin ensisijaisesti ottamaan palautumisjuoman sijaan ravintoaineet kiinteästä ruoasta heti treenin päätteeksi. Tähän auttaa suuresti aminohappovalimiste, jota käytän ennen treeniä. Todennäköisesti muussa tapauksessa suosisin enemmänkin palautukseen urheiluravinnevalmisteita. Ja mainittakoon vielä se, että itse en pelkästään enkä ensisijaisesti treenaa voimaharjoitteita suurta lihasmassaa hakien. Useille kova treeni vaikuttaa myös ruokahalua vievästi, joten kiinteän ravinnon nauttiminen ei tulisi kysymykseenkään.

      Näyttäviä lihaksia ei saada ilman pluskaloreita ts. massanmuodostus kautta ja sitä seuraavaa dieettaamsta. Tästä joku fitness kisaaja olisi paljon pätevämpi kertomaan kuin minä. Toki jonkin verran minäkin tiedän asiasta, mutta ensisijaisesti olen lihota-lahduta-lihota-laihduta-kiristä nahkoja ilmiötä henkilökohtaiseti pyrkinyt välttämään. Peruskuntoilijalle löytyy mielestäni mielekkäämpiä keinoja. Toki kerran-pari vuodessa voi polttaa ylimääräistä pois. Tai kukin tavalllaan :)

      Hedelmät ja etenkin marjat ovat tärkeitä vitamiinien ja antioksidanttien lähteitä, joita jokaisen ihmisen tulisi suosia ruokavaliossaan. Myös kasvikset, vihannekset ovat tulisi kuulua usealle aterialle päivän mittaan. Iltapalalla voimaharjoittelijan tulisi suosia proteiinipitoisia ruokia.

      Lisäravinteista vielä sen verran. Näiden todellinen tarve monesti aliarvioidaan. Aktiiviliikkuja kuluttaa moninkertaisesti esim. magnesiumia, sinkkiä sekä useita vitamiineja. Tämän vuoksi olisikin tärkeää mittauttaa veriarvot ja miettiä millaisia lisäravinteita monipuolisen ruokavalion lisäksi tarvitaan. Siitä olen samaa mieltä, että proteiini ja hiilihydraattijauheet eivät riitä. Ja näidenkin tarve ja määrät tulisi yksilötasolla ratkaista.

      Proteiinintarve tulisi kuitenkin olla 1.7-2g/kg/vrk joka päivä. Treenasi tai ei. Ja olipa tavoitteena salitreenaaminen tai ei siis ihan perusliikkujallekin samat suositukset!

      Sitten vielä se lause, jota ei ole kerrottu :)
      Nyt kun ruokavaliosi on kunnossa, laita treeniohjeltasi remonttiin!!! Teetä yksilöllisiä tavoitteitasi tukeva ohjelma ja uusi se 6-8vko välein. Keho tottuu helposti tiettyihin vastuksiin ja liikkeisiin. Ilman riittävää vastusta lihakset eivät kuitenkaan kehity. Voimaharjoittelussa suosi lyhyempiä sarjoja (tai pyramidisarjoja) ts. sarjoja joilla jaksat juuri ja juuri tehdä kymmenen toistoa. Pienemmillä painoilla kehität lihaskestävyyttä, et hanki kuitenkaan lihasmassa ja voimaa. Eli niitä 'näyttäviä lihaksia'. Ja muista, että meidän naisten on erittäin vaikea saada LIIAN SUURIA lihaksia. Sellainen ei tapahdu yhdessä yössä tai edes vuodessa. Joten treenaa huoletta!

      Treeni-iloa kaikille! :)

      Kesälukemista:
      Naisten Fitness kuntosaliharjoittelu: Aino-Maija Kare, Menestyjän kuntosaliharjoittelu: Aleksi Niemi, Liikkujan ravitsemus: Patrik Borg & Mikael Fågelström, Liikuntaravitsemus: Borg, Ilander, Laaksonen, Marniemi, Mursu, Pethman & Ray.

      PS. Kirjoitukseni on ensisijaisesti kirjoitettu tavoitteellista kuntosali-/ voimaharjoittelua aloittelevien naisten treenamista ajatellen (vaikkakin on yleispätevää tietoa sovelettavaksi kaikille). Jokainen voimaharjoittelua harrastava tietää, että aihe on erittäin laaja ja kuten mainitsinkin, ruokavaliot pitäisi tehdä yksilön sen hetkisiä tarpeita ja tavoitteita ajatellen. Kovin suhteellista on myös tuo mitä kukin ymmärtää sanoilla 'näyttävät lihakset' :)

      • näin täälä ajatellaa

        en nyt tarkasti lukenut tätä ensimmäistä vastausta, mutta liittyen tuohon itse asiaan niin missä ovat rasvat? On vain vähärasvaista sitä ja tätä. Rasvat kun säätelee hormoonien tuotantoa.

        En näe tuolla hiilihydraati syömisellä muuta kuin korkeaa insuliinitaso, joka noilla hiilari määrillä = läskiä.
        Tähän väliin hieman Zone -dieettiin porustuvaa näkemystä: Esimerkki: Oletetaan, että syöt hiilihydraattipitoisen välipalan tai aterian - vaikka yhden "energiapatukan" heti liikuntasuorituksen jälkeen. Syömäsi hiilihydraatit ajavat sinut heti ulos ihannetilasta. Ne aiheuttavat insuliinierityksen verenkiertoon, ja koska insuliini puolestaan estää voimakkaasti kasvuhormonien vapautumista, liikunta ei tuonutkaan mukanaan odottamiasi positiivisia hormonaalisia vaikutuksia eli kasvuhormonin vapautumista.


      • klhkjhghfgd
        näin täälä ajatellaa kirjoitti:

        en nyt tarkasti lukenut tätä ensimmäistä vastausta, mutta liittyen tuohon itse asiaan niin missä ovat rasvat? On vain vähärasvaista sitä ja tätä. Rasvat kun säätelee hormoonien tuotantoa.

        En näe tuolla hiilihydraati syömisellä muuta kuin korkeaa insuliinitaso, joka noilla hiilari määrillä = läskiä.
        Tähän väliin hieman Zone -dieettiin porustuvaa näkemystä: Esimerkki: Oletetaan, että syöt hiilihydraattipitoisen välipalan tai aterian - vaikka yhden "energiapatukan" heti liikuntasuorituksen jälkeen. Syömäsi hiilihydraatit ajavat sinut heti ulos ihannetilasta. Ne aiheuttavat insuliinierityksen verenkiertoon, ja koska insuliini puolestaan estää voimakkaasti kasvuhormonien vapautumista, liikunta ei tuonutkaan mukanaan odottamiasi positiivisia hormonaalisia vaikutuksia eli kasvuhormonin vapautumista.

        kuntosalitreenin jälkeen nimenomaan on tarkoitus saada aikaan insuliinipiikku. tämän takia palkkariin laitetaan esim. maltoa tai muuta hiilaria.


    • jep jep jep
    • Nainen454

      Hyviä vinkkejä :)

      • Huono ruokavalio(ko)

        Moi! Itse ajattelin alkaa kasvattamaan lihaksia ( 162cm / 50kg) mutta kysyn suunniytelemastani ruokavaliosta, että olisiko esim tuollainen hyvä:

        Aamupala klo 6.00

        - mikrokaurapuuro johon lisään vain puolikkaan banaanin


        Välipala klo 11.00-15.00

        - joku hedelmä esim mandariini/ omena

        Päivällinen klo 16.00-17.00

        - keitettyä pastaa esim. Sellaista tummaa ja pannulla paistettuja vihanneksia esim kesäkurpitsaa, porkkanaa, parsakaalia ja sitten juomaksi esim maitoa tai vettä

        toinen vaihtoehto:

        Pannulla paistettuja vihanneksia ja sen kanssa kanaa tai esim uunilohta ( lohta ) ja maitoa tai vettä


        Iltapala klo 19.30-20.00

        - munakasta

        toinen vaihtoehto

        - 2 viipaloitua omenaa


    • sdklldskkiewo

      Naurattaa hiilaripelkoiset. Ilman hiilareita ei liikuta. Hiilareista elimistö saa energian liikkumiseen. Mutta hiilarit tulee syödä aamulla ja aamupäivän aikana. Jos illalla syö eikä kerkee kuluttaa niitä ennen nukkumaan menoa, ne varastoituu rasvaksi elimistöön. Jos liikkuu paljon, hiilareita voi huoletta syödä paljonkin.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3377
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2161
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1945
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1598
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1261
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe