AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
 /   /  / Kanttarellien

Kanttarellien

18 Vastausta 34 785 Lukukertaa
Kertokaapa ensikertalaiselle miten kanttarelleja ja suppilovahveroita pakastetaan. Googlesta katsoin, mutta siellä vaan sanottiin, että hyvä säilöntätapa on pakastaminen.

Eli siis paloittelen ja laitan raakana pakastimeen, niinkö?! Vai pitääkö paistaa ja sitten vain pakastimeen. Kuivata ja pakastaa ei kiinnosta, mieluummin heti pakastimeen.

Pannun kautta

Hei, laita kanttarellit tai suppilovahverot paistinpannulle ja kuivata niista neste pois miedolla lämmöllä. Sieniä kannattaa vähän pilkkoa, niin kuivahtavat nopeammin. Sekoittele välillä että eivät tartu pannuun kiinni. Rasvaa ei tarvitse käyttää vaan sienet voi laittaa suoraan pannulle ja levyn vaikka kolmoselle tai neloselle niin eivät pala. Näin teen itse ja hyviä ovat. Nautitaan nyt sienistä kun niitä on tänä vuonna paljon.

Itseasiassa

itse olen ainakin parhaaksi tavaksi havainnut pakastamisen suoraan ilman pannulla käyttämistä. Maku on huomattavasti parempi!

pakastettu on kantttarelleja ...

.. Itse olen jo 17 kpl 200 gramman pusseja pannulta pakkaseen siirtänyt. Ilman nesteenhaihdutusta olisi pakkanen aika täynnä :)

Pannun kautta

Ehdottomasti, sellaisenaan pakastetut kanttarellit ei kestä pakastamista ja niistä tulee vetisiä ja sitkeitä. Paljaalla pannulla pyörittelee niin kauan että kuivuu ja sitten pusseihin.

pannun kautta

Oman kokemuksen ja viisaampieni (martojen ja helsinkin yliopiston sienien tunnistustilaisuuksien)neuvoista ole oppinut, että sieniä ei pidä säilöä pakastimeen tuoreena. Tuoreena entsyymien toiminta jatkuu ja juuri kanttarelleista tulee kitkeriä melko lyhyessä ajassa. Eli kuivatus tai omassa "vedessä" kypsennys estää enstsyymien toiminnan säilytyksen aikana.
Pelkkä pakastaminen vain hidastaa sienissä luonnostaa olevien entsyymien toimintaa.

Pannulla sieniä kypsentäessä ei pannulle tule lisätä rasvaa. Siis ihan mitä tahahsa säilöessä pakastimeen tulee muistaa, että juuri RASVA on se mikä pilaantuu eli härskintyy. Rasvaton poron tai hirven liha säilyy ilma tiiviisti pakattuna parikin vuotta, mutta rasvainen siankylki ei juuri kolmea kuukautta enempää. Ja tästä on myös ihan omakohtaisia kokemuksia.

Pannun kautta.

Sieniaika on parhaillaan ja niitä tulee runsaasti, kanttarellejakin niin ettei kaikkea voi syödä heti, joten pakastimeen menee monta rasiaa.
Minä teen näin. Puhdistan ja palottelen kanttarellit pieniksi, laitan ne paistinpannuun miedolle lämmölle, ilman rasvaa. Nestettä tulee runsaasti, mutta en haihduta nestettä pois,vaan kiehautan sienet nopeasti, annan päähtyä omassa mehussa ja tässä mehussa pakastan sienet kerta-annospurkkeihin. Kun otan käyttöön. annan sienet sulaa jääkaapissa, kaadan lävikköön valumaan. Tämän jälkeen sienet voi paistaa pannulla käyttötarkoituksen mukaan. Näin olen tehnyt joka vuosi ja aina ne maistuvat todella maukkailta.
Njoo, no siksi mun kanttarellit olivat sitkeitä ja pelottavan pahan makuisia. Heitin kaikki pois pakastimestani kun tänään niitä sulatin ja paistoin.
En enää ikinä tuoreena pakasta kanttarelleja.
Ei pidä paikkaansa etteivät kanttarellit kestä pakstamista!! Itse pakastan kanttarellit aina käsittelemättä niitä mitenkään. Ja hyviä ovat olleet pakastamisen jälkeenkin! Kun otan pussin pakkasesta niin heitän sen hetkeksi, mutta vain hetkeksi, kiehuvaan veteen vetee, niin että sienet vähäsen sulavat. Sitten vain pilkon ja pannulle!
elikkä,eikö uunipannulla käyttäminen niin kauan,,että neste erottuu ja siitä liemineen pakastukseen...
Minä laitan paistinpannulle levylle ja miedolle lämmölle kanttarellit.
Sienistä lähtee nestettä .Annan olla hetken aikaa ja jäähdytän.Pakastan
kertaannoksina liemineen.
Näin teki äitini ja minä olen tehnyt jo vuosia,olen 50v.ja hengissä : ))))

Mutta vain kanttarellit ja suppilovahverot teen näin.
Haaparouskujen säilöntäohjeen sain äidiltä ja hyvin on toiminut. Ryöppäyksen jälkeen huuhdellaan ja valutetaan. Laitetaan suolaa suunnilleen sen minkä tarvitsee syödessään. Laitetaan pakstepusseihin ja annetaan olla vuorokauden verran silleen ja sitten pakastetaan. Sulatetaan normaalisti, valutetaan, jos suolaa on enemmän kuin tarvitsee, voi huuhdella, mutta maku kärsii. Mieluummin laitan suolaa liian vähän ja lisään ruokaa laittaessa. Tämä on ollut mielestäni hyvä pakastustapa. Ilman suolaa pakastettuna tulee kuivia ja sitkeitä.
minä pilkon sienet tuoreeltaan pakasterasioihin sitten kaadan kylmää vettä päälle niin paljon että sienet peittyy. saa olla vähän isompi rasia että jää tilaa.

sulatan sit jääkaapissa, äkkiä paistinpannulle en paista niin kauan että kaikki vesi on haihtunut vaan kaadaan nesteen siivilänläpi.

tämä on joskus 80- luvun sienioppaan neuvo ja hyvin on toiminut.
Kantarelli ja varsinkin suppilovahvero säilyy paljon pidempään kuivattuna. Kantarelleja kannattaa vähän pieniä ennen kuvaamista, mutta suppilovahverot voi kuivata ihan sellaisenaan. Minä olen käyttänyt kolme vuotta aiemmin kuivattuja suppilovahveroita ja todennut, että maut ovat säilyneet erinomaisesti.
olen poistanut nesteen paistinpannulla,miedolla lämmöllä,etteivät pala.
Jäähdyttänyt ja rasioihin.
Antakaa kanttarellipikkelsin teko-ohje, johon tulee myös öljyä.
Kiitos
Nopea "kasaankiehautus" säästää paljon tilaa, ja tiivistää aromeja. Sienet painuvat noin viidennekseen siitä mitä ovat sellaisenaan. Ei kannata keittää liian pitkään jottei rakenne mene liian lötköksi ja maukkaat liemet kannattaa pakastaa mukana. Mukaan voi heittää ripauksen suolaa mutta ei ole tarpeen. Itse tykkään sienistä kokonaisina, nehän ovat kauniita ja tekstuuri tuntuu hyvältä suussa. Vauvoille ja lapsille voi sienet myös pilkkoa tai soseuttaa ;-) Toimii myös upeasti lihamakaroonilaatikon salaisena herkkuaineena :-)
Hei, siis sienet ovat erilaisia. Kanttarellit menee lähes sellaisenaan, mutta toiset sienet tarvitsee pidemmän ryöppäyksen, hyvän huuhtelun ym. eikä niitä liemiä silloin käytetä. Toiset sienet vaatii hieman perehtymistä aloittelijalle. Kantarellit on turvallisia.
Kanttarelleja olen kerännyt yli 40 vuotta, nyt on eka kausi, kun osan kuivasin pakastetilan puutteessa, ja kuivatut ovat väkeviä maultaan.

Onko kukaan kokeillut kevyttä ryöppäystä omassa liemessään, minkä jälkeen kuivaus, häviääkö kitkerä maku?

Mikrossakin on helppo ja joutuisa kuumentaa ennen pakastusta.
 /   /  / Kanttarellien

Keskusteluhaku

Laaja haku



Facebookissa suositeltua

Tietoa mainosten kohdentamisesta