kala-allergia

hajustako jo?

Hei! Tiedän, että jotkut voivat olla allergisia jo hajullekin, mutta onko totta, että ulkona pihalla ei voi olla kalan paistamista jos siellä on osallisena allergikko? Piha on tosi suuri! Miten tälläinen ihminen voi osallistua normaaliin elämään, eihän koskaan voi tietää missä on kalaa, sitähän löytyy kaupasta, ravintoloista, messuilta ym..Voisiko olla liioittelua moinen vaatimus?

11

4379

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiikris

      ei voi mennä ravintolaan. Kaupassa hän kiertää kalaosastot kaukaa ja opiskelupaikasta on poissa kalaruokapäivinä. On totta, että jopa pihalla kalan paistaminen voi aiheuttaa allergisen reaktion. Meillä on vierailtu sairaalassa kalan hajun aiheuttaman voimakkaan allergisen reaktion takia.Kala-allergia vaikeuttaa elämää huomattavasti. Valitettavasti moinen vaatimus ei välttämättä ole liioittelua, voin kertoa sen oman perheeni kokemuksesta.

      • jos saa pahat oireet

        jo hajusta, on asia otettava vakavasti. Meilläkin on kalan hajulle allerginen lapsi. Kuvailemasi elämä kartellen kalan hajua on todellisuutta myös täällä. Meillä ei voi kalaa savustaa tai grillata pihalla, emme voi mennä kauppoihin, joiden sisääntulon lähellä loimutetaan lohia, ei meilläkään mennä ravintolaan, eikä kyläpaikkoihin, joissa sinä kyläilypäivänä on paistettu kalaa. Ei myöskään syntymäpäiväjuhlille ja muihin kekkereihin, joissa on noutopöytä erilaisine kalalajeineen. Kauppa ilman tuorekalaosastoa sopii. Jos joku perheenjäsen on ollut paikassa, jossa paistettiin/savustettiin kalaa, niin se on suihkun kautta kotiutus ja vaatteet heti koneeseen. Tämä pelkästään hajusta ja jos vahinko käy se on anafylaktinen reaktio ja henki ei kulje. Allergioiden voimakkuus vaihtelee eri yksilöillä, joten yhdyn edelliseen, ettei tosiaankaan ole kyse liioittelusta.


    • Suvituuli-61

      Olen itse hengenvaarallisesti allerginen kalalle. Siispä meidän perheessä ei valmisteta kalaruokia. Jos kalanhimo iskee mieheeni, hän ostaa säilyketonnikalapurkin ja syö sen esim. parvekkeella . Tyhjän säilykepurkin laittaa muovipussiin.

      Loimulohen valmistuspaikat pyrin kulkemaan hengittämättä nopeasti ohi esim. markkinoilla tai kauppojen edustoilla. Kaupoissa raaka kala kalatiskillä ei minua häiritse. Torilla paistetaan kesäisin muikkuja, ja se tuntuu tosi pahalta, jos sattuu kävelemään paistopaikan ohi.

      Kerran söin vahingossa eräässä ruokapaikassa hippusen kalaa, kun oli otettu samoilla ottimilla sekä kalaa sisältävää että kalatonta salaattia. Piti lähteä hetken päästä vessaan oksentamaan. Sitten meinasi lähteä taju. Piti käydä ensiavussa. ..ei oo aina herkkua allergisen elämä...

      Mielestäni vaatimus, joka viestissäsi oli, ei ole liioiteltu. Allergikko joutuu olemaan isolla pihalla tosi kaukana paistopaikasta riippuen siitä kuinka allerginen on kalalle.

      • ihmisiin

        jotka eivät ota huomionn allergisia, ne luulevat usein että se on liioiteltua. Hyvä luulla niin kauan kun itse on terveenä. Ensinnäkin nämä hajuvesi ihmiset jotka haisevat joka paikassa ja aiheuttavat yliherkille parin päivän päänsäryn. Sitten kun siitä huomauttaa niin vastaus on että mä laitoin vaan vähän. Sitten kun lapsella on pähkinä allergia niin saa kuulla että, ei kai nyt pähkinät tee ketään sairaaksi. Kala allerginen saa kuulla että et kai sinä vaan kuvittele että tulet sairaaksi jo hajustakin. Tänään olin kaupassa ja edessäni oli kassalla nainen kuiva permanentti hiuksissa toppatakki yllä ja paljaissa jaloissa sandaalit, ja haisi(ei tuoksunut) kalliilta hajuvedeltä joka on tarkoitettu ilta käyttöön. Minä maksoin ostokset ja tulin kotiin oksentamaan ja sitten alkoi päänsärky. Kiitos hajupaukku kun aiheutit minulle sairaspäivän.


    • hyvinkin

      Kyllä vain on totta. Itse olen kalalle allerginen ja jopa haju aiheuttaa minulle oireita. Tuore kala ei haise niin, että siitä oireita saisin, mutta sitten lähes kaikki kala lämpimänä. Ainoa, josta olen huoamannut, että en saa oireita hajusta on tonnikala. Kala-allergia saattaa olla hyvinkin rajoittava,

    • Potkulauta

      Vanhin poikani on kala-allerginen. Se selvisi meille n. 2-3 v. iässä kun kesämökillä kalakeittoa keiteltiin. Aluksi epämääräisin oirein, oksennusta, ihon rakkuloitumista ja punoitusta. Hengenahdistus niin ikään kuului mukaan.
      Allergioita tutkittiin keskussairaalassa, josta tulokset olivat koivu, leppä, timotei, eläinpöly ja ruoka-aineista kala olivat pahinta mahdollista.

      Kala-allergia oli niinkin ärhäkkä, että oleskelu kaupan pakastealtaan vierellä, jossa oli kalaa hänen huulensa alkoivat turpoamaan rakkuloille. Tutkimuksia jatkettiin aina aikuisikään saakka. Tulokset olivat tylyjä. Ei kalaa milloinkaan eikä missään muodossa.

      Paljon on joutunut lapseni siitä kärsimään. Monessa juhlapaikassa on lohikeitto pääruokana. On kaikenlaista silliä ja salaattia joihin hän ei voi kajota. Ruoka-aineissa, ainakin joissain eineksissä on myös ns piilo kalaa, kuten esim maksamakkarassa.

      Kaikki ne ruokapaikat, jossa kalaa valmistetaan ovat estolistalla. Eihän tämä tietenkään ole hänen omaa syytänsä, mutta tuskia tuottaa tuo väistely läpi elämän. Useimmiten kala-allergikko joutuu luopumaan niistä mukavista ruokailuista joissa kalaa on tarjolla. Usein ihmiset eivät edes ruokaa tarjoillessaan esitä vaihtoehtoja. Tämä koskee tietenkin kaikenlaisia ruoka-allergioita, mutta jotkut huutavat puolestaan enemmän esim. gluteeniton ym. Kala-allergikko ei voi alkaa elämöimään, että kalaton!

      Yleisiä rantakalailtoja tai muita vastaavia kannattaa tuskin peruuttaa yhden allergikon takia. Kyllä siinä tauti kantajaansa opettaa etsimään syötävänsä muualta.

    • paha-allergia

      kyllä se ei satua ole.mulla on niin paha kala-allergia etten siedä hajua,kosketusta ja makua ja elämä onkin aika rajoitettua.olen joutunut kauppareissullakin kääntymään takaisin kun kalan tuoksu leijailee 1km päästä.veneilessä toinen ei voi onkia koska käynyt tilanne että kala nousee ylös ja ilmavirta nappaa kalasta hajun tuoden sen nenän eteeni ja oireet ovat tukehtuminen ja valtava kutina,jos ei olis epipenia niin kuolema koittaisi ja epipenin jälkeenkin ambulanssi oltava nopeasti pihassa.

      • allergiatyttö

        oho.. sun allergia kuulostaa erityisen pahalta. en ole koskaan kuullute kenelläkään olevan noin pahaa, että järvikalan tuoksukin laukaisee reaktion. milloin sinulla viimeksi ollut kohtaus, että on tarvinnut epipeniä tai sairaalahoitoa? koska jos noin vakava allergia, niin tarvitset varmasti tosi usein apua?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      987
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe