Väkivaltainen äiti?

Selkarangaton

12-vuotias poika sanoi meille "äiti ottaa niskavilloista kiinni ja lyö pitkin korvia". Kyseessä oli täysin arkipäiväinen juttu mitä poika olisi halunnut tehdä ja em. oli syynä miksei sitä uskalla tehdä.
Poika kertoi siis neljälle aikuiselle että äiti lyö. Joku vain totesi pojalle ettei äiti saa niin tehdä, johon poika "ei saa ei, muuta tekee silti minkäs teet"

Kertokaapas nyt minulle miten tosissaan tuollainen pitäisi ottaa? pojan nuoremmat sisarukset olivat myös paikalla eivät asiaa kieltäneet taisivat sanoa "niin".. Se käsitys mikä minulla tästä äidistä on, niin en epäilisi vaikka löisikin. Se tosin on vain minun käsitykseni.
Mitä voin siis tehdä? Sossun toimintaan en oikeen luota, tuntuu että tekevät monesti enemmän haittaa lapsille.

Lapset eivät vaikuta pelokkaalta, mutta eivät myöskään läheisiltä äitinsä kanssa. Esim. äitinsä sylissä en ole heitä nähnyt sen koomin kun oppivat kävelemään ja pukeutumaan itse.

Raivostuttaa kun olen niin mammari etten uskalla puhua asiasta heidän äidilleen.

Mihin asti se voi olla hyväksyttävää kasvatuksen nimissä? Minun mielestä ei ollenkaan, mutta tuskin kaikki minun hyväksyntääni kasvatusmetodeilleen tarvitsee..

Kävikö tässä nyt niin,että lapsi teki mitä tässä tilanteessa kehotetaan tekemään. Kertoi luotettavalle aikuiselle, kukaan ei vaan tee mitään.. Petänkö lapsen luottamuksen vähän kaikkeen jos vain annan asian olla?

16

1258

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olla...

      Mitä helvetti se sinulle kuuluu!

    • oikeinko...

      ihan näillä sanoin? = O

      ""äiti ottaa niskavilloista kiinni ja lyö pitkin korvia".""

      ""Joku vain totesi pojalle ettei äiti saa niin tehdä, johon poika "ei saa ei, muuta tekee silti minkäs teet" "

      ""Sossun toimintaan en oikeen luota, tuntuu että tekevät monesti enemmän haittaa lapsille.""

      Kuule, selkärangaton, mihin tietosi sosiaalityöntekijöiden ammattitaidosta tai taidottomuudesta perustuu? Antaisitko esimerkkejä?


      Onko sinulla selkärankaa sen verran, että
      kertoisit, miten tarkkaan voit havainnoida äidin ja lasten keskinäisiä välejä kertomasi mukaan?!

      ""Lapset eivät vaikuta pelokkaalta, mutta eivät myöskään läheisiltä äitinsä kanssa. Esim. äitinsä sylissä en ole heitä nähnyt sen koomin kun oppivat kävelemään ja pukeutumaan itse.""

      Ettet vain olisi exä tai exän nykxä?

      "" Petänkö lapsen luottamuksen vähän kaikkeen jos vain annan asian olla? ""

      Selkärangaton, jos tarinasi on tosi kun vesi, pitää kuin seula. Tiedät miten toimia, eikö vain.

      Ei sitä sinun tarvitse täällä kysellä ja perustella.

      Mutta, jos tarinasi vuotaa kuin seula, en yhtään ihmettele, miksi viranomaisiakin eli tässä tapauksessa sosiaaliviranomaiset, eivät herätä vastakaikua. Luulla nyt voi ihan mitä vain ja kenestä vain.

      Ainut mikä ratkaisee on totuus.

      Kaupungissa missä asun, haisee raha. Miten siellä päin?

    • äidille ja

      ja jollekkin äidin tutulle ja muulle lapsen luottohenkilölle asiasta ja myös siitä että jos lyöminen jatkuu niin ilmotat sossuun.Lisäksi voisitte yhdessä pojan ja äidin kanssa miettiä mikä sitten toimii rangaistuksena lyömisen sijaan...Näin minä tekisin.

    • Mörökölli-isä

      Kuulostaa kyllä siltä että lapsi käyttää äidin sanontaa, eikä se välttämättä tarkoita ihan kirjaimellisesti sitä miltä se kuulostaa.
      Yksi minun lapsuus kaveri kertoi aina että isä vetää turpaan ja kertoi myös saaneensa turpaan isältä. Tosiasiassa isä käytti sellaisia sanoja, muttei koskaan lyönyt poikiaan.
      Miten esimerkiksi lyödään pitkin korvia?

      Mikähän mahtoi olla se arkipäiväinen juttu, mille äiti halusi laittaa rajat, mutta sinä et, vaikkei sinulla ole siihen mitään sanomista. Kyseenalaistamalla lasten äidin laittamat rajat kyseenalaistat hänet kasvattajana myös lasten silmissä, mikä pakottaa lasten äitiä käyttämään vielä kovempia otteita jotta hänen lapsensa tottelisi häntä eivätkä jotain ventovierasta.
      Mikä on lapsen suhde sinuun? Oletko lapselle tärkeä henkilö, vai haluaisitko vaan olla?
      Millä tavalla pettäisit lasten luottamuksen? Oletko luvannut pelastaa lapset äidiltään vai mitä oikein ajattelit?

      • Milla.M

        esimerkiksi meillä tyttö käyttää sanontaa "nyt tulee turpaan", vaikka tarkoittaa sillä ihan muuta, esim. että nyt saa moitteita tai sanomista jostain asiasta. Voi olla, ettei tuokaan poika tarkoita ihan kirjaimellisesti, että äiti käy niskavilloihin kiinni ja lyö korville. Vaikea sanoa kun ei tunne tapausta.


    • 1977

      Kerropa kyseiselle äidille tietosi. Tokaise vain; "poikasi kertoi sinun lyövän lapsiasi, onko totta?"

      Jos on mahdollista tee se niin, että poika on kuulemassa. Poika näkee, että perheväkivalta ei ole mitään mitä pitäisi hävetä ja siitä puhutaan aivan rehellisesti ääneen.

      Jos äiti myöntää, kehoita hakemaan heti apua tai teet ilmoituksen lastensuojeluu.

      Mutta mikä varmempaa äiti kieltää näin toimivansa. Mutta pääasia on, että äiti on saatu tietoiseksi siitä, että väkivaltaa ei salata. Äiti tietää, että poika kertoo. Äiti tietää, että joku jossain tietää. Se ennaltaehkäisee tehokkaasti tulevia pieksemisiä, sillä tietää olevansa "seurannassa".

      • 1977

        Siis yhden lauseen saat sanottua, olit miten mammari tahansa. Sinun ei tarvitse keskustella hänen kanssaan asiasta. Ilmoitat vain, että tiedät. Ja jos hän myöntää niin ilmoitat, että tulee seurauksia jos muutosta ei tapahdu.

        Jos et uskalla keskustella, laita piruvie vaikka tekstiviesti.

        Parisuhde väkivaltaakin ennaltaehkäisee tehokkaimmin se, että asiasta ei vaieta.


    • Selkarangaton

      Arkipäiväinen asia oli se että poika sisaruksineen haluaisi saunoa/peseytyä useammin. Äiti lämmittää saunan 2xviikossa ja suihkussa ei muina päivinä käydä.
      Minulla ei ole lapsia eikä mitään kokemusta lapsista siksipäs täällä kyselen miten tosissaan tollanen kannattaa ottaa..

      rupes mietityttään joskus aikaisemminkin kun leikein nuoremman sisaruksen kanssa ja sanoin että hänen kanssa on mukava olla että hän on ihana lapsi. Lapsukainen meni hämilleen ja sanoi ettei kukaan ole häntä koskaan mukavaksi sanonut haukutaan vaan.

      Sukulaislapsia ne on. Tuosta luottamus jutusta mietein vaan et jos esim. mua joku hakkais ja keräisin rohkeutta kertoa jollekin ja se joku ei välittäis kertomastani ollenkaan voisin kyllä menettään luottamustani muihin ihmisiin, jos siis saisin viestin että se on ok että mua lyödään.

      En tiedä, jotenki epäilyttää sanoa asiasta äidille. Jos se on totta eikä sitä tietenkään myönnä mikä sitä estää kostamasta lapsille, sitä että ne on puhunut perhe asioista muille. Mistä tiedän etten pahenna asioita?

      • Mörökölli-isä

        Kysy miten se äiti niitä hakkaa. Tuo pitkin korvia hakkaaminen on sellainen sanonta.
        En aikaisemmin ajatellut edes sitä mitä lapset puhuu vieraille, mutta nyt pisti ajattelemaan, kun olimme yksillä juhlilla niin veljeni vaimo halusi pitää nuorinta tytärtäni sylissä ja jutteli kaikenlaista.
        Kun olimme lähdössä syntymäpäiviltä pois, niin veljeni vaimo sanoi minulle, että minä en saisi ajaa niin kovaa koska lapset pelkäävät ja en saisi myöskään komentaa niin paljon. Huvittavaa on että tapasi lapsemme ensimmäisen kerran, eivätkä lapset pelkää minun kyydissä. Joskus kun on mutkainen tie jossa on 80-rajoitus, mitä moni ei pystyisi edes ajamaan välttämättä niillä teillä, niin minä aina kysyn lapsilta että pelottaako minun kyydissä. Voi tietysti olla että juuri siitä se lähti se lasten kertomuskin kun kysyn aina että pelottaako. Enkä minä edes hirmuisesti komentele lapsiani. Saattaa olla että sen veljen vaimon käytös jotenkin laukaisee lapsilla sellaisen tarpeen olla hirmuisen haavoittuvia ja huonosti kohdeltuja. Nauttivat täysin rinnoi heihin osoitetusta huomiosta.


      • 1977

        Sukulaissuhteenne tekee asiasta vielä paremman.

        Jokainen aikuinen arvostaa sen verran yhteisöään, että se luo paineita täyttää yhteisön odotukset. Väkivalta ei ole hyväksyttävää, sen tietää jokainen perheväkivaltaa harrastava. Jos tietää, että asia ei pysy vain perhepiirissä, niin se nostaa kynnystä turvautua väkivaltaan.

        Lapsi on avautunut sinulle jo kerran, miksei toistekin? Petät lapsen luottamuksen jos et puutu asiaan, näytät lapselle esimerkkiä, että perheväkivalta todellakin on sellainen asia johon muut eivät puutu ja jota pitää hyssytellä.

        Jos lapsia pahoinpidellään kotonaan, niin miten tilanne voi muuttua enää pahemmaksi? Pääasia on, että olet norkoilemassa lähistöllä, näytä äidille, että häntä tarkkaillaan, tuskin uskaltaa kostaa lapsilleen...

        Oikeasti myös sosiaalihuolon vierailu voisi avata äidin silmät. En ymmärrä mitä sossuissa pelkäät. Ne tekevät vain lapsen parhaaksi.

        Tiedäthän miksi vanhemmat yleisimmin pahoinpitelevät lapsiaan? Ei koska ovat sadistisia paskiaisia, vaan koska väsyvät lopullisesti ja eivät enää keksi mitään muuta keinoa. Turhautuminen lapsen käytökseen ja täydellinen loppuunpalaminen ovat tappava yhdistelmä.

        Se, että sinä itse puutut asiaan ei vähennä äidin paineita ja uupumusta, vaan yrittää vain ehkäistä sitä, että hän ei löisi lapsia, sillä, että asia ei ole salaisuus. Mutta jos asiaan puuttuu sossu, niin perhe saa kokonaisvaltaista apua ja tukea. Sieltä saa se äitikin tarvittaessa vaikka kodinhoitoon apua...


      • sossun
        1977 kirjoitti:

        Sukulaissuhteenne tekee asiasta vielä paremman.

        Jokainen aikuinen arvostaa sen verran yhteisöään, että se luo paineita täyttää yhteisön odotukset. Väkivalta ei ole hyväksyttävää, sen tietää jokainen perheväkivaltaa harrastava. Jos tietää, että asia ei pysy vain perhepiirissä, niin se nostaa kynnystä turvautua väkivaltaan.

        Lapsi on avautunut sinulle jo kerran, miksei toistekin? Petät lapsen luottamuksen jos et puutu asiaan, näytät lapselle esimerkkiä, että perheväkivalta todellakin on sellainen asia johon muut eivät puutu ja jota pitää hyssytellä.

        Jos lapsia pahoinpidellään kotonaan, niin miten tilanne voi muuttua enää pahemmaksi? Pääasia on, että olet norkoilemassa lähistöllä, näytä äidille, että häntä tarkkaillaan, tuskin uskaltaa kostaa lapsilleen...

        Oikeasti myös sosiaalihuolon vierailu voisi avata äidin silmät. En ymmärrä mitä sossuissa pelkäät. Ne tekevät vain lapsen parhaaksi.

        Tiedäthän miksi vanhemmat yleisimmin pahoinpitelevät lapsiaan? Ei koska ovat sadistisia paskiaisia, vaan koska väsyvät lopullisesti ja eivät enää keksi mitään muuta keinoa. Turhautuminen lapsen käytökseen ja täydellinen loppuunpalaminen ovat tappava yhdistelmä.

        Se, että sinä itse puutut asiaan ei vähennä äidin paineita ja uupumusta, vaan yrittää vain ehkäistä sitä, että hän ei löisi lapsia, sillä, että asia ei ole salaisuus. Mutta jos asiaan puuttuu sossu, niin perhe saa kokonaisvaltaista apua ja tukea. Sieltä saa se äitikin tarvittaessa vaikka kodinhoitoon apua...

        tarkoitus ole erottaa lasta vanhemmistaan vaan yrittää luoda turvallisen kasvu ja kehitys-ympäristön ja että perheessä kaikki voi suht hyvin.
        Ei ne tantat oikeesti ketään halua rankaista, vaan toimia perheen hyväksi.


      • Oliskin
        sossun kirjoitti:

        tarkoitus ole erottaa lasta vanhemmistaan vaan yrittää luoda turvallisen kasvu ja kehitys-ympäristön ja että perheessä kaikki voi suht hyvin.
        Ei ne tantat oikeesti ketään halua rankaista, vaan toimia perheen hyväksi.

        asiat oikeesti noin :D


    • toinen selkärangaton

      Vaikka laissa kielletään kaikenlainen lasten fyysinen kurittaminen, niin silti minusta on aivan selvästi olemassa ero lyömisen ja lyömisen välillä. Pahoinpitely on asia, johon jokaisen vastuuntuntoisen ihmisen pitäisi ehdottomasti puuttua ja tähän kastiin kuuluisi esim. sellainen lyöminen, josta jää mustelmia.

      Kuten Mörökölli tuossa jo sanoi, niin pojan käyttämä ilmaisu "ottaa niskavilloista kiinni ja antaa pitkin korvia" on hyvin todennäköisesti äidin itsensä käyttämä uhkailmaisu, mikä ei välttämättä tarkoita, että äiti myös toteuttaisi uhkauksensa. Minunkin isäni aikoinaan aina raivosi, että "hakkaan persmakkarat punaisiksi" ja kyllä niitä pakaroita silloin alkoikin kuumottaa, vaikka isä ei koskaan oikeasti lyönyt - se oli vain uhkaus, jota itse oli aikoinaan omalta isältään kuullut.

      Vaikka äiti tarttuisikin niskavilloista kiinni (tukistaisi) ja antaisi pitkin korvia (läpsyttelisi poskille), ei tämä vielä minusta olisi vakavaa pahoinpitelyä enkä itse menisi siihen sekaantumaan ainakaan minkään viranomaisten kautta. Äidille voisin vihjaista, että "älä nyt niin läpsi, että tärykalvot puhkeaa". Saisi ajattelemisen aihetta, mutta valitettavasti myös poika voisi saada sellaisen opetuksen, ettei koskaan enää mainitse asiasta muille (mikä on ikävää, jos pahoinpitely onkin vakavaa).

      Suosittelen, että tarkkailet tilannetta lisää ennenkuin teet mitään muuta. Voitko puhua pojan kanssa aiheesta lisää? Kysy ihan suoraan, että mitä se äiti silloin oikein tekee, kun antaa pitkin korvia? Sattuuko se? Tekeekö usein? Tekeekö myös pienemmille sisaruksille? Käykö myös muilla tavoin käsiksi? 12-vuotias osaa kyllä hyvin kertoa, mutta saattaa pelätä uteluita ja saattaa myös liioitella vahvasti tai jättää osan tarinasta kertomatta. Saisit kuitenkin lisää varmistusta epämääräiseen yhteen lausahdukseen.

    • sun asias

      Minkä takia edes vaivaat päätäsi muiden asioilla? Jos poika on jo 12v., osaa kyllä itsekkin pitää puoliansa. Ja jos ei keraan ole mitään mustelmia, verta ei valu eikä muutenkaan tunnu paljon hetkattautavan edes lapsia, niin miksi sun pitäis tunkea nokkas heidän asioihin?!?

    • yhteyttä

      Soskuun. Jos jotain voisin lapsuudestani muuttaa, haluaisin sen väkivallattomaksi.
      Ne ehkä laittaisivat soskusta jonku tarkkailemaan tilannetta, eihän se äiti sillon tietenkään lyö, mutta ammattilainen huomaa jos jotain on pielessä.

      • Auta lasta

        Hassua, että täällä porukavähättelee pojan sanomaa. Kyllä se oikeasti voi olla totta, että äitinsä lyö. Montako kymmentätuhatta lasta elää väkivallan alla joka päivä. Se vaan voi olla totta. Eikä pelkkä sanonta, kyllä on hienoa, että joku ulkopuolinenaikuinen tarttuu kiinni aiheeseen ja ottaa selvää ja toimii lasten puolesta. Jos väite on puppua, niin sehän on hyvä. Ja jos se on totta, niin on hyvä, että asialle tehdään jotain. Väkivallassa kaikki kärsivät.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5790
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3667
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      227
      1921
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1772
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1222
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1177
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      290
      955
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      50
      948
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      889
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe