AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / perustaminen reunavahvistetulle laatalle

perustaminen reunavahvistetulle laatalle

9 Vastausta 1 362 Lukukertaa
Tontilla on kallion päällä 1...0.3m hienoa hiekkaa, ja kallio on radon alueella. Jos perustan talon reunavahvistetun laatan päälle, niin tuo laatta pitänee yhtenä valuna tehtynä radonin alapuolellaan. Mutta miten tuo yleensä liitetään kivi+eps+kivi rakenteiseen eristeharkkoon ? Jos vain sisempi kivi on laatan päällä, niin miten ulkokivi tuetaan ?
Jos koko harkko on laatan päällä, niin miten estetään kylmäsillan muodostuminen, kun lattialämmitetty varaava laatta ulottuu harkon ulkopintaan asti ?
Onko millään nettisaitilla tuosta lattian / seinän liittymästä kunnon kuvia, joista asiat selviäisivät ? Soklexia olen katellut, mutta seinän paikka ei selvinnyt. Periaatteessa tietysti pää-/rakennesuunnittelijat hoitaa, mutta muiden kokemuksista viisastuneena pitäisin parempana tietää asiat etukäteen, niin ei ihan niin helposti joudu hyväksymään turhia kylmäsiltoja, vaan siksi, ettei suunnittelijat viitsi nähdä vaivaa tietämättömän maksajan takia...
Ajatus siis olisi, että tuo laatta olisi ainoa betonivalu lattiassa, jonka alle tulisi lattian lämpöeristys, ja päälle reilu ilmatila viemäri, vesi ja muita asennuksia varten, ja lattia puu koolauksien päälle. Koolaukset kosteussuojattuna irti betonista. Siis lämmin ryömintätila, niin ei viemärit jäädy, eikä rotat tai muut elukat syö sähköjohdoista eristeitä. Tilan voisi myös alipaineistaa ilmanvaihdolla.

radonista

Muut vastatkoon varsinaiseen kysymykseen, mutta laita ehdottomasti radon putkisto laatan alle ja siitä nousuputki katolle.

Radon-ongelma...

...ei välttämättä poistu tuolla systeemillä, laittaisin sinne alapohjan täyttöön vielä Radon-poistoputkiston.

Sen ulomman harkkokuoren ei ihan välttämättä tarvitse olla kauhiasti tuettu.

Yksi hyvä detaljivinkki reunavahvistettuun laattaaan harkkotalon alle on http://legalett.rakentaja.fi/

Perustamisolosuhteesi eivät vaadi reunavahvistettua laattaa ja se Soklexikin saadaan tuossa yhteydessä pelaamaan - heillähän on "riittävästi" erilaisia valmisdetaljeja - löytyy myös harkkotaloihin sopivaa mallia.

Ja ihan tavallisen anturaperustuksenkin muuratulla harkkomuurilla saa tapauksessanne pelittämään - luulisin.

legaletin sivuilta ei löydy

yhtään ainutta leikkauskuvaa laatan ja seinän liitoksesta ! Mikä siinä on salaista ?
Siis ei ilmene kuinka pitkälle seinäharkkojen alle laattaa riittää !

Ei salaisuuksia...

...Legalettissä. Ainakin mun selaimella tulee rakenneleikkaukset näkyviin kohdasta Legalett-perustus...perustusjärjestelmä. Ihan tarkkoja mittoja niissä kuvissa ei ole, mutta idea selviää...

legaletin

kohdasta Perustus _ Legalett-perustusjärjestelmä
kun klikkaa "Maanvarainen perustus" kohtaa
pääseekin näköjään sivulle : http://legalett.rakentaja.fi/pdf/mvlaattau.pdf
Jota en ennen huomannutkaan. Siinä vaan on selvästikin puurunkoinen seinä, joka kantaa/siirtää kuormat laatan päälle. Lattialaatan allaolevan eristeen korkeudella kun siirtyy vaakasuoraan ulospäin, niin ennen ulkoilmaa tulee vastaan vain :
A = Legalett rouhepinnoitettu reunaelementti.
Se kai ei kantaisi lämpöharkon ulkokuorta lainkaan, vai pystyiskö sittenkin ???
Joten kiviseinää tehdessä, joko pitäisi ulottaa myös ulkokivi ainakin osittain laatan päälle => kylmäsilta, ellei väliin laita tiheää eristettä laatan reunan päälle ja samalla ulkokiven alle.
Kantaisiko jokin eriste tyyppi koko ulkokivien painon ongelmitta ?
Tai sitten tuon reunaelementin ulkopuolelle pitäisi tehdä erillinen tuki ulkokivelle, vaan mitenkäs tällainen rakenne toimisi. Mikä estäisi ettei tuo tuki eläisi, siis liikkuisi pystysuunnassa siihen laattaan nähden vaikka vain millin. Eikö sekin aiheuttaisi ongelmia, menee alin harkko vinoon, ja saumat halkeilee, ilmanpitävyyskatoaa, ym...
Ei kai se kivien välinen eriste pysty ulkokiven painoa siirtämään sisäkiven kannettavaksi vai pystyykö ?

Muistelen nähneeni...

...sellaisen detaljin, jossa Legalett-perustukseen tehtiin sinne rouhepinnoitetun kuoren taakse ulokkeet 120 cm välein, joiden varassa se ulkokuori pysyy ylhäällä. Kylmäsiltaahan siihen muodostuu, muttei haitaksi asti (kivitalossa on yleensä pahempiakin). Ja sen ulokkeen tekeminenhän on helppoa, leikataan vaan eristettä pikkuisen pois ja heitetaan pari lenkkiä rautaa...

eihän

mitään reunavahvisteita tarvita, normaali anturat (vaikka suoraan kallioon) ja lattian alle sepeliin radonputkitus.

siis mitäs muuta

eroa on antura + laatta yhdistelmällä reunavahvistettuun laattaan verrattuna kuin :
- jälkimmäinen tarvii vain yhden valukerran kahden sijasta eli on nopeampi tehdä
-jälkimmäisessä ei ole eristeellä täytettyä rakoa lämpölaajentumiseroja varten josta radon pääsee vuotamaan sisätiloihin

Miksi siis ilmaisu "ei tarvita reu.v.laattaa". mikä siinä on haittana, kun kerran vihjataan, että ilmankin voisi selvitä ?

haittana

hinta mutta jos rahaaa on niin siitä vaan. Ja kuten totesit ei ole eristettä vaan kylmäsilta.
 /   /  /  / perustaminen reunavahvistetulle laatalle

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta